babeczki: 130g masła ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej ½ szklanki ksylitolu 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenie 2-3 łyżki mleka Ozdabianie: Ciasteczka z białym kremem Drażetki M&M,s Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiewamy mąkę oraz dosypujemy proszek do pieczenia(...)szpatułką. Foremkę do muffinek wykładamy papierkami i nakładamy ciasto. W miarę możliwości wyrównujemy potrząsając formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 20-25 minut. Pieczemy do "suchego patyczka". Wyjmujemy i studzimy na kratce. W kąpieli wodnej topimy czekoladę wraz z masłem. Z ciasteczek odcinamy jedną połowę, tak by krem został tylko na jednej stronie. Odciętą część
Kolizje Smakówbiałka (120 g) • szczypta soli • 150 g drobnego cukru do wypieków • pół łyżeczki soku z cytryny lub octu • pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej Krem kawowo – makowy: • 1 szklanka mleka • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej • 3 żółtka • 110 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • 250 g masła(...)delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. 8. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. 9. Piec w temperaturze 165 - 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. 10. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty, ale dopiero tuż przed przełożeniem kremem. Ja zrobiłam to następnego dnia
W mojej kuchniodrobinę luksusu, którym może być chociażby pachnąca kąpiel przy świecach, relaks z książką w domowym zaciszu przy filiżance aromatycznej kawy lub przepyszny, przyrządzony z produktów najwyższej jakości deser (...). Tort, ciasto, muffinki, lody i inne rarytasy nabiorą szczególnej głębi, jeśli przygotujesz je z wykorzystaniem produktów Deluxe, które już od 9 listopada są dostępne w sklepach Lidl. Te wyjątkowe artykuły najwyższej jakości(...)najwyższej jakości, niesamowite aromaty, miód, krem toffi, przepyszny krem kokosowy i wiele wiele więcej produktów, którym nie można się oprzeć. Zachęcam do zakupów produktów marki Deluxe w Lidl . Na blogu postaram się przybliżyć Wam ten wspaniały smak tworząc pyszne słodkie propozycje. Już dziś zapraszam Was na "Świąteczny daktylowiec" - idealne, delikatne ciasto do kawy lub herbaty. Spróbujcie
Słodkie okruszkimasła czy jajek do ciasta dodałam serek mascarpone, dzięki czemu ciasto zyskało ten nawet trudny do opisania smak, ale taki śmietankowy jakby. Polecam Wam bardzo, pączki robię normalnie na drożdżach bo takie uważam za najlepsze! Wciąż nie dorobiłam się szprycy do nadziewania pączków, więc u mnie pączki je się z dodatkiem dżemu lub innego kremu. Polecam Wam przygotowanie sosu karmelowego(...)Załóż hak do robota i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy około 15 do 20 minut. Stop masło w rondelku i troszkę przestuź nie może być gorące ale powinno być ciepłe. Dodaj do ciasta i dalej ubijaj 5 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 do 1,5 godziny aby wyrosło. Ciasto wyjmij na blat, zagnieć w dłoniach. Odcinaj
SMYKWKUCHNIśladu, jednak u mnie w kuchni pojawiła się śnieżna kula. Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg. Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać. Przepis pochodzi z książki "Domowe(...)żółtka oraz szczyptę soli dokładnie zmiksować na jasny, gładki krem. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi.Białka ubić na bardzo sztywną pianę i połączyć delikatnie z przygotowanym ciastem.Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm, natłuścić i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego
Złote przepisymagia, bariera nie do pokonania. Ze mną dowiesz się na co zwrócić uwagę, podczas przygotowywania ciasta na biszkopt, poznasz moje sposoby na idealny biszkopt. Mój biszkopt jest puszysty, mało słodki, nie opada, nie zawiera tłuszczu czy proszku do pieczenia, zawsze wychodzi. Możesz przełożyć go kremem i powstanie tort, możesz też użyć go do rolady biszkoptowej, a jak masz ochotę, możesz(...)wyjęta ze zmywarki) najlepiej metalowa lub szklana. mieszadła służące do ubijania też muszą być czyste, suche, odtłuszczone, w temperaturze pokojowej. mikser – zwykły ręczny mikser świetnie radzi sobie z ciastem biszkoptowym, dla wygody możesz zainwestować w robot planetarny, do ubijania białek użyj końcówki „trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj
moj przepis namagia, bariera nie do pokonania. Ze mną dowiesz się na co zwrócić uwagę, podczas przygotowywania ciasta na biszkopt, poznasz moje sposoby na idealny biszkopt. Mój biszkopt jest puszysty, mało słodki, nie opada, nie zawiera tłuszczu czy proszku do pieczenia, zawsze wychodzi. Możesz przełożyć go kremem i powstanie tort, możesz też użyć go do rolady biszkoptowej, a jak masz ochotę, możesz(...)wyjęta ze zmywarki) najlepiej metalowa lub szklana. mieszadła służące do ubijania też muszą być czyste, suche, odtłuszczone, w temperaturze pokojowej. mikser – zwykły ręczny mikser świetnie radzi sobie z ciastem biszkoptowym, dla wygody możesz zainwestować w robot planetarny, do ubijania białek użyj końcówki „trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj
moj przepis natartę,napchaną mnóstwem kremu i słodkimi bananami. Spód na tartę: 225 g mąki pszennej 180 g zimnego masła jajko (małe) 3 łyżki kakao 70 g cukru pudru cukier wanilinowy szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i kakao przesiać.Zimne masło pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę(...)ryż.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180 º C) i piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tartę piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy na większą blachę lub jak u mnie,na drugą prostokątną tartę o średnicy 35x12 cm. Krem patissiere
Anielskie wypiekiŻelka brzoskwiniowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z brzoskwiń do tortu sprawdzi się w połączeniu z kremem
Słodki Pomysłłyżeczka sody 2 łyżki śmietany 18% kostka masła 200 g 1 żółtko 2 jajka Krem: Mleczko kokosowe puszka Wiórki kokosowe szklanka Mleko w proszku 1 i 3/4 szklanki Cukier puder łyżka kopiasta Płatki migdałów lub orzechy garść ( drobno posiekać) Przygotowanie: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut, aż ładnie
Kulinarne przygodyPolewa czekoladowa w wersji ganasz, czyli na śmietance 30% (lub 36%) - idealna do tortów i innych ciast oraz do wszelkich słodkich deserów. Świeżo przygotowana polewa, najlepiej
Anioszek w kuchniwyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego
kulinarnyswiatdomiczęści i rozwałkowałam na 5 nierównych prostokątów o długości 30 cm, żeby później złożyć ciasto jak piramidę) i ułożyć na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Upieczone placki przełożyć dowolnie marmoladą lub kremem a całość polać czekoladą. Wierzch posypałam pokruszonymi okrawkami piernika
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo dobre ciasto. Dobrze jest mieć taki przepis pod ręką gdy w ostatniej chwili zapowiadają się goście na kawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko
W kuchni u Monikinaszym wykonaniu Jeżeli lubicie kokos i miętę to to połączenie będzie dla Was idealne Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 200g mąki pszennej - 100g wiórek kokosowych - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 15ml likieru miętowego - kilkanaście listków mięty - 1 opakowanie
Kuchenne Wariacje