pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości. Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne – baza do wielu zdrowych wypieków i ciasteczek owsianych . Mogą przydać się w przypadku chęci wykorzystania długo już zalegających(...)smaczny przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem
moj przepis naCały ostatni tydzień spędziłam w rozjazdach, a weekend na Festiwalu Fantastyki Pyrkon w Poznaniu. Zabawa była przednia, chociaż jako gżdacz miałam cały ogrom pracy. Jeżeli zaś
Życie zamknięte w smakuzawsze, ale akurat ruskie jej nie leżały nigdy. A tak się złożyło, że musieliśmy zrobić, bo dla kogoś robiliśmy, na zamówienie. No jak mus to mus, jak to mawiają jabłka przecierane na papkę (sorry za czerstwy żarcik, nie mogłem się powstrzymać). Zrobiliśmy więc i próbujemy. I nagle Madzia radośnie wykrzykuje: "o [cenzura]! Jakie to dobre!". Tak oto Madzia polubiła(...)półtłustego 500 g ugotowanych ziemniaków 5 średnich cebul 2 łyżki skwarek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki oleju Ciasto na pierogi: 600 g mąki pszennej 340 g gorącej wody 60 g oleju 1 łyżeczka soli Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy
Marder&Marder Manufactureniej od pierwszego użycia? Wyciskarki wolnoobrotowe 4Swiss to urządzenia wszechstronne i wielofunkcyjne – pozyskują to, co najlepsze z owoców, poza sokami umożliwiają przygotowywanie wyśmienitych koktajli, zdrowych deserów i ciast, bomb witaminowych w postaci wyśmienitych lodów (dzieci są przeszczęśliwe! 🙂 ), mleka roślinnego, tofu, przecierów i baz do zup, a nawet placków ziemniaczanych! Zamierzam dokładnie przetestować to urządzenie i już niedługo podzielę się(...)przebiega sprawniej i szybciej. Tak, jak w poprzednim modelu pokrywa ma 2 wygodne otwory wsadowe : – Jeden większy o średnicy 8,5 cm średnicy, do którego wrzucamy np. całe jabłka, buraki czy gruszki bez konieczności krojenia – Drugi mniejszy o wymiarach 3 x 4 cm, do którego wrzucamy mniejsze lub dłuższe składniki: pomidorki koktajlowe, seler naciowy, marchewkę. Wszystko
kuron.com.plużycia? Wyciskarki wolnoobrotowe 4Swiss to urządzenia wszechstronne i wielofunkcyjne – pozyskują to, co najlepsze z owoców, poza sokami umożliwiają przygotowywanie wyśmienitych koktajli, zdrowych deserów i ciast, bomb witaminowych w postaci wyśmienitych lodów (dzieci są przeszczęśliwe! ), mleka roślinnego, tofu, przecierów i baz do zup, a nawet placków ziemniaczanych! Zamierzam dokładnie przetestować(...)poprzednim modelu pokrywa ma 2 wygodne otwory wsadowe : – Jeden większy o średnicy 8,5 cm średnicy, do którego wrzucamy np. całe jabłka, buraki czy gruszki bez konieczności krojenia – Drugi mniejszy o wymiarach 3 x 4 cm, do którego wrzucamy mniejsze lub dłuższe składniki: pomidorki koktajlowe, seler naciowy, marchewkę
kuron.com.plgrudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje. Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki(...)smak czy miękkość pierniczków. Czasami pierniczki wymagają dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Wówczas do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej co 2 dni, aby nie spleśniało. Zamiast miodu można użyć Golden Syrup. Można
Gospodyni MiejskaDeser w szklankach serniczek z owocami to kolejna opcja bardzo szybkiego i prostego deseru. Jest to deser który przyszykujecie bez użycia specjalistycznego sprzętu typu mikser Oczywiście
Relaxtimegrzebania przy deskach, które mam przygotowane do zdjęć. Zawsze coś musi przestawić, wysypać, wyżreć. Dobra, ja nie o tym przecież. Parę dni temu kupiłam śliwki z myślą o cieście. Ciasto ostatecznie zrobiłam z borówkami amerykańskimi, więc śliwki odstawiłam na później. „Później” spowodowało zmniejszanie objętości owoców, więc postanowiłam z nich zrobić kompot. Dorzuciłam do niego jeszcze dwie sztuki lekko(...)wodą. Dodajemy do nich umyte i wypestkowane śliwki i cukier. Gotujemy 20 minut, studzimy, odcedzamy. Podobne przepisy: Kompot z rabarbaru Kompot z czereśni i rabarbaru Kompot z truskawek i jabłek Kompot z truskawek i rabarbaru Kompot jabłkowy Kompot z rabarbaru i jabłek Kompot ze śliwek i jabłek Artykuł Kompot ze śliwek i gruszek pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyCzy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają
moj przepis namatową skórkę. Zamiast jabłek można użyć innych owoców, np. rodzynek, daktyli, ale również nie błyszczących i konserwowanych, ale takich z matowym nalotem na powierzchni. Jabłka pokroić na kawałki, przełożyć do czystego, wyparzonego słoika i zalać wodą (przegotowaną i wystudzoną do temp. pokojowej albo wodą źródlaną). Słoik z zalanymi wodą owocami zamknąć i trzymać(...)pszenna pełnoziarnista typ 1850 lub 2000 50 g - woda Odważyć 50 g szefa, rozprowadzić w wodzie, dodać obie mąki i dobrze wyrobić przez ok. 15 minut. Ciasto zostawić na 10 minut odpoczynku, następnie uformować w kulę, przykryć i zostawić w lodówce (temp. ok. 10-12oС) na ok.16 godziny lub do podwojenia objętości
Przepisy na domowy ser i chlebTen weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około 1- 1,5 do 2 cm wysokości 5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach Piec: 35-40 minut w temperaturze 180 stopni(...)poszła natychmiast po zrobieniu :D Smacznego:) Zobacz także: Crumble z jabłkami Czarny Pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami Przepis bierze udział w akcji
KreatywnePinyprzejadł, robię go na rożne smakowe sposoby. Tym razem wahałam się czy ze śliwką czy z jabłkiem. Wybrałam śliwkę, ale to tylko kwestia czasu i z jabłkiem na pewno też wypróbuje. Zacznę od tego, że wszelkie połączenia słodko-wytrawne nie są mi obce i bardzo chętnie po nie sięgam. Zanim zrobiłam chlebek myślałam, że dzięki śliwce będzie bardziej słodszy(...)Wlewamy letnią wodę, następnie zakwas i mieszamy ręką lub mikserem do połączenia się składników. Dodajemy śliwki i lekko mieszamy. Keksówke o długości 25 cm natłuszczamy i posypujemy otrębami. Przekładamy ciasto chlebowe, wygładzamy, posypujemy otrębami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest bez dodatku drożdży, wiec najlepiej zostawić do podrośnięcia przez noc. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni
Made By Mom And Sonjeden magiczny składnik: jest to miłość do pieczenia, która sprawia, że ich chleb rośnie lepiej niż na drożdżach (tfu! zakwasie!). Cały zespół przepełniają pozytywne emocje, które wędrują wprost do ciasta (później zachodzi szereg nudnych reakcji chemicznych). I możecie wierzyć lub nie, ale to one (te emocje) sprawiają, że chleb rośnie ( true story ). Czarnoksiężnik z krainy Glutenu Cały koncept by właściwie(...)wspólnym stole. Ciepła, chrupiąca bagietka i do szczęścia człowiekowi nic więcej już nie potrzeba. Tarte flambée z crème fraîche, czyli podpłomyki z tłustą kwaśną śmietaną. Drożdżówki wypełnione po brzegi jabłkami. Piotr Kucharski, który chleb na mące z niejednego młyna piekł. Andrej Siskov — to spod jego ręki wychodzą bochny z chrupiącą skórką i puszyste drożdżówki. Bochny chleba czekają
Food Square