Pyszna, aromatyczna i pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście. Jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis(...)stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około
Ala piecze i gotujecukier, proszek do pieczenia siekamy nożem na desce/tortownicy. Dodajemy kilka łyżek jogurtu i ugniatamy ręką do uzyskania zwartej konsystencji. 2/3 ciasta wykładamy na tortownicę, resztę wkładamy do lodówki. Pieczemy 10-15 min w 180 stopniach. Umyte jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Jeśli są ładne, nie trzeba obierać. Pokroić w kostkę(...)Poddusić w garnku z kilkoma łyżkami wody i cukru. Pod koniec duszenia (5-10 minut) dodać kilka łyżek cynamonu, wymieszać. Po upieczeniu spodu wrzucamy jabłka, górę posypujemy trochę cynamonem. Resztę ciasta skubiemy i posypujemy płatkami ciasta. Pieczemy 30-40 w 180 stopniach. Przed podaniem można oprószyć cynamonem i cukrem pudrem. *wersja odchudzona, można dać więcej ** zależy od słodkości jabłek
Corner With Recipeshakiem robota wyrabiać ciasta, po 3 minutach wyrabiania wlać letnie masło i wyrabiać z 8 minut misę nakryć talerzem i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, u mnie po 40 minutach ciasto dobrze wyrosło ciasto teraz ręką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 z papierem do pieczenia na cieście poukładać ósemki obranego jabłka, posypać cynamonem z podanych składników(...)wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na jabłkach piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe z burakiem i fasolą jest bardzo smaczne, wilgotne, warto je upiec na święta ale i bez okazji, będzie kolorowo na talerzu i kusiło wyglądem do zjedzenia.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMój mąż lubi różnego rodzaju ciasta z jabłkami...[ zresztą nie tylko z jabłkami]..i tak oto powstało takie ciasto..do ciasta dodałam pysznego miodu klonowego z Anielskich Przysmaków .. "Ten miód zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych.Ma kolor ciemno brązowo-żółty.Zawiera białko kwasów tłuszczowych,witaminy B1,B2,C oraz potas,żelazo.Ma działanie krwiotwórcze-oczyszcza krew.W smaku(...)śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka kakao 1 ,5 kg jabłek cukier do smaku 2 różne galaretki 40 dkg serka waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Z podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie tortownica
Moje domowe kucharzeniemoja rodzina się nie poznała i to chodziło. Niby zwykła szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju kokosowego w postaci stałej lub zimnego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie(...)wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera, posiekać do momentu aż wszystkie składniki połączą się do grudki, ciasto ma przypominać mokry piasek/kruszonkę w konsystencji. Ewentualnie można wszystkie składniki zagnieść w rękach. Ciasto podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta umieścić w formie, wgnieść ją w formę i wyrównać. Wstawić
moj przepis nasól. Mieszaj, powoli dolewając mleko. Dodaj jajka i wymieszaj całość na jedolitą masę. Nakryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Jabłka obierz i pokrój na półplasterki. Wmieszaj w wyrośnięte ciasto i odstaw jeszcze na 20 minut. Na patelni rozgrzej solidną warstwę oleju. Nakładaj racuchy łyżką umoczoną w oleju
Lejdi of the housełyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 2 kg jabłek (szarej renety) 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy Sposób wykonania: 1. Mąki, cukier i proszek mieszamy, siekamy z zimną margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na części 1/3 i 2/3, mniejszą wkładamy na godzinę do zamrażalnika(...)Blaszkę wkładamy do lodówki. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w cienkie plasterki (np. na szatkownicy). Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i cynamon, delikatnie mieszamy. 3. Jabłka wykładamy na schłodzone ciasto, docisnąć, wierzch posypać tartym ciastem z zamrażarki. 4. Całość piec w 170 st. C przez około 1 godzinę. 5. Gotowe ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa AniKolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-) Placek korzenno - jabłkowy PLACEK KORZENNO - JABŁKOWY Blaszka 25x25 175 g margaryny o temp. pokojowej 150 g brązowego cukru 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku(...)razem z cukrami. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą - mieszamy. Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy. Pieczemy
peggiwkuchniświeżą myśl do działania. Bo przecież trzeba umieć „znaleźć czas na wąchanie róż”. Taki stosik smacznych racuchów tylko znika w czasie posiłku. Do drożdżowego ciasta na racuchy dodałam jabłka,odrobinę tartej skórki cytrynowej oraz ricottę, za sprawą której placuszki zyskały na miękkości. Można je jeść polane jogurtem lub miodem. Są przepyszne! Składniki: 2 jabłka(...)mąki. Jabłka obrać ze skórki, rozdrobnić w blenderze. Mleko, jajka, cukier, serek, olej, mąkę, sól dodać do zaczynu i zmiksować. Dodać rozdrobnione jabłka i wymieszać. Naczynie przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 20minut. Ciasto nabierać łyżką, kłaść na rozgrzanym oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Artykuł Drożdżowe racuchy z jabłkami
Raj dla Podniebieniajabłek ;) Przepis na nią dostałam od mamy. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru do ciasta oraz zamieniłam śmietanę na jogurt naturalny. Pomimo tych drobnych zmian ciasto nie straciło na smaku, nadal jest przepyszne. Sama dość często wracam do tego przepisu. Wypasiona szarlotka jest idealnym ciastem dla osób zabieganych, nie mających czasu, na jej przygotowanie wystarczy poświęcić tylko 60 minut(...)pokroić na cienkie plasterki (można w tym celu użyć tarki do jarzyn). Na podpieczony spód wyłożyć 2-3 łyżki bułki tartej a na to przygotowane jabłka. Wyciągnąć z zamrażalki 2 porcję ciasta i zetrzeć ją na grubych oczkach, wyłożyć na owoce. Ciasto piec przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Krakowskie smaki Aniprzygotowaną stolnicę. Do niej wkrajamy miękkie masło, dodajemy żółtka, połowę cukru oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je oraz kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnuszku z dodatkiem cukru i cynamonu. Całość dusimy na małym ogniu około piętnastu(...)minut. Po schłodzeniu ciasta dzielimy go na dwie części: większą około 2/3 objętości i mniejszą 1/3. Mniejszą odkładamy do lodówki. Papierem do pieczenia wykładamy dno małej tortownic. Na nim układamy rozwałkowane ciasto. Zapiekamy 15 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy zapieczony spód i układamy na nim przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto wyjmujemy
Kolizje Smakówminut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie. Jabłka obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło przełożyć jabłka wsypać cukier i podsmażać(...) zmiękną. Ostudzić. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć z ognia, posiekać na desce i podzielić na połowę. Jedną część wsypać do jabłek, druga będzie do posypania rogalików. Przygotować również lukier ucierając wszystkie składniki razem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć
Ala piecze i gotujeSękacz jabłkowo - bananowy. Składniki - ciasto : 0,5 kg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek 2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek(...)mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Jedną część ciasta wałkujemy na szerokość blachy jaką mamy do pieczenia. Blaszkę wykładamy specjalnym papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto. Następnie układamy wcześniej przygotowane jabłka,jedno obok drugiego. Posypujemy teraz nasze jabłka cukrem,kaszą manną i cynamonem
Przepisy i porady kulinarneękkie i wilgotne ciasto,świeże jagody i soczyste maliny z jabłkami Przepis jest do ść szybki,gotowe ciasto w 60minut Sk ładniki forma 30x12 cm 2 jajka 100 g cukru 200 gr zwykłego greckiej jogurtu ekstraktu z wanilii do smaku jak kto lubi szczypta soli 125 ml oleju ro ślinnego 300 g z m ąki 1 łyżka(...)składników. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Dno formy posypać cukrem gruboziarnistym i migdałami opcjonalnie. Ułożyć kawałki jabłka na całej powierzchni formy, dosypać jagody i maliny. Na owoce wyłożyć ciasto . Piec około 45 minut, lub do suchego patyczka. Przestudzone pokroić i jeść! Smacznego
mojej kuchniękkie i wilgotne ciasto,świeże jagody i soczyste maliny z jabłkami Przepis jest do ść szybki,gotowe ciasto w 60minut Sk ładniki forma 30x12 cm 2 jajka 100 g cukru 200 gr zwykłego greckiej jogurtu ekstraktu z wanilii do smaku jak kto lubi szczypta soli 125 ml oleju ro ślinnego 300 g z m ąki 1 łyżka(...)składników. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Dno formy posypać cukrem gruboziarnistym i migdałami opcjonalnie. Ułożyć kawałki jabłka na całej powierzchni formy, dosypać jagody i maliny. Na owoce wyłożyć ciasto . Piec około 45 minut, lub do suchego patyczka. Przestudzone pokroić i jeść! Smacznego
w mojej kuchni