ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:229/762)

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 322

jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem  Śledzie pod pierzynką Śledzie z papryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym   Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA  Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe(...)orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono Sałatka serowo - czosnkowa ZUPY Barszcz czerwony z domowym makaronem

Lena Gotuje
Placuszki z serka wiejskiego z jabłkiem, cynamonem i kardamonem 191

usmażyłam bez jabłka i korzennych przypraw - bardzo zasmakowały! Dlatego postanowiłam poeksperymentować i "udoskonalić" - też są pyszne, jeśli nie lepsze :) Zabrałam kilka w pudełko na wyjazd jako przekąskę dla dziecka na drogę - Zuzia zadowolona, bo miała co jeść i ja też, bo nie pobrudziła sobie ubrania :) w końcu smażone były bez tłuszczu, a ta odrobina oleju w cieście w niczym(...)cynamonu szczypta kardamonu Sposób przygotowania: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, miód i serek wiejski (wraz z serwatką) i olej. Krótko miksujemy. Do ciasta dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, cynamon, kardamon i mąkę - mieszamy łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy). Smażymy z obu stron na złoty kolor na suchej, mocno rozgrzanej patelni teflonowej

Kolorowy Przepisownik
Jabłka pod owsianą pierzynką 206

pokroić na plastry o grubości około 5 mm, tak by tworzyły koła. Następnie łyżkę ciasta wylać na patelni, ułożyć na nim plaster jabłka i przykryć drugą łyżką ciasta. Delikatnie wyrównać całość. Smażyć przez chwilę a następnie odwrócić. Zaczekać do momentu aż ciasto się zarumieni z obu stron. Żeby ciasto w środku nie zostało surowe, placuszki najlepiej

Świat Domowej Kuchni
Szarlotka z budyniem 908

proszku do pieczenia 80 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 czubate łyżki cukru (do budyniu) 650 ml mleka (do budyniu) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w małe kawałki margarynę(...)małe kawałki. Budyń przygotowujemy według receptury na opakowaniu. Dodajemy jedynie mniej mleka. Na dwa budynie dajemy 650 ml mleka. Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto. Posypujemy je równomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem. Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać

Smak mojego domu
Racuchy z jabłkiem i cynamonem 214

Drożdże rozprowadzamy z 1 łyżeczką  cukru i niewielką ilością mleka. Mąkę, jajka, cukier i  mleko, cynamon mieszamy w naczyniu. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy .Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. Jabłka obieramy , kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta razem. Smażymy na gorący tłuszczu nakładając  ciasto łyżką. Racuchy bardzo szybko i pięknie rosną. Po usmażeniu odsączamy

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka sypana 152

i zimnego masła oraz poukładanie ich warstwami w tortownicy i załączenie piekarnika. Przygotowanie tej szarlotki jest naprawdę łatwe i szybkie, a po upieczeniu otrzymacie pięknie pachnące jabłkami i cynamonem ciasto

Krokusowy Dom
Pulchna zebra z wiśniami 162

tanie, proste i mega smaczne ciasto, czyli pulchna dwukolorowa zebra z wiśniami. Może być bez owoców, z owocami mrożonymi lub świeżymi, np. borówkami, malinami, truskawkami, jabłkiem, bananami…:) Z dodatkiem różnych aromatów,wiórkami kokosowymi lub bakaliami też będzie smacznie i inaczej niż klasyczna zebra. Zobacz również mój inny przepis na na zebrę z jabłkami – smacznego:) Gotowe ciasto można

Zasmakuj Kuchni
DIETETYCZNY SERNIK Z MORELAMI 180

Sernik to ciasto bardzo lubiane, wprawdzie można go upiec z różnymi dodatkami i owocami. Dzisiaj wersja bardziej dietetyczna, ponieważ upiekłam ciasto bez dodatku tłuszczy i z

Kulinarne Fantazje Marioli
Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) 259

rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto 550 g mąki 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 1 obrane i drobno starte jabłko (najlepiej szara reneta) 2 łyżki miękkiego masła + dodatkowo garść rodzynek (sparzonych(...)oszuszonych) Mąkę przesiać do misy, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, jaja, żółtka i pozostałe mleko. Zacząć wyrabiać ciasto (najłatwiej mikserem z hakiem). Gdy składniki się połączą dodać jabłko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Będzie dość luźne i klejące, ale nie należy dodawać więcej niż 2-3 łyżki mąki. Pod koniec wyrabiania dodać masło i rodzynki. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką

Pełny talerz
Sękaczek - warstwowa szarlotka wg Siostry Anastazji 347

kogo: dla fanów orzeszków w karmelu dla lubiących próbować nowych wersji szarlotek dla mających jabłka "na zbyciu" Składniki na ciasto: 350g mąki kostka zimnej margaryny/masła (250g) 2 łyżki śmietany 12 lub 18% 120g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta:  Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę(...)Piec w temperaturze 200 ºC, aż się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz. Składniki na masę: kilogram obranych jabłek   2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe Wykonanie masy:  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka

Mania Wypiekania
Ciasto pietruszkowe z syropem klonowym i orzechami pekan 188

lubiących odmianę od tradycyjnych ciast dla ceniących zdrowe zamienniki mąki pszennej Składniki na ciasto: 250g masła 300g cukru (brązowego) trzcinowego (demerara) 5 jajek 140g syropu klonowego 360g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 jabłka  360g obranej pietruszki (ok. 450g nieobranej) 75g orzechów pekan (lub włoskich) skórka(...)nich przestudzone masło z cukrem i syropem. Krótko zmiksować. Mąkę przesiać w osobnej misce i wymieszać ją z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do reszty ciasta i krótko zmiksować. Dodać jabłka, pietruszkę, sok i skórkę pomarańczową oraz orzechy. Wymieszać łyżką, aż składniki się połączą.  Dwie blaszki o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem

Mania Wypiekania
SEROWE CIASTKA Z JABŁKIEM 184

białego z wiaderka * 200 g masła * 2-3 łyżki cukru * 1 żółtko * 4 jabłka * cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników (prócz jabłek i cukru pudru) zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 1 godzinę. Jabłka obkroić ze skórki i usunąć gniazda nasienne, pokroić na osiem części. Po godzinie(...)ciasto wyjąć z zamrażalnika na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować je na grubość około 7-8 mm (w razie potrzeby podsypywać mąkę). Szklanką wycinać koła. Na połowie kłaść kawałek jabłka i złożyć na pół, lekko dociskając brzegi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-25 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Muffinki jabłkowo-pomarańczowe 173

Ciasta z dodatkiem jabłek, w różnej postaci, cieszą się ostatnio u nas w domu dużym powodzeniem zwłaszcza wśród młodszej latorośli. Żeby nie było zbyt monotonnie staram się ciągle wymyślać coś nowego. Jedną z moich ulubionych form wypieku są muffinki. Przede wszystkim dla tego, że zapakowane w papilotki dość długo zachowują świeżość i można je bez problemu zjeść zarówno(...)pracy. Dzieci często biorą je jako dodatek do drugiego śniadania. Po drugie porcja ciasta jest w sam raz, nawet dla tych, którzy dbają o linię. Ponieważ chciałam, żeby było nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo, użyłam mąki pełnoziarnistej. Dodatek startych jabłek sprawił, że muffinki wyszły bardzo soczyste i wilgotne, a skórka pomarańczowa nadała im wspaniałego aromatu. Najlepiej upiec

Wiem co jem