cukier 1 szklanka, mleko ciepłe 1,5 szklanki, mąka tortowa 70 dag, sól - szczypta, jajka 5 sztuk "M", cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 100 gram, cynamon 2 łyżki, jabłka 4 sztuki, śliwki 12 sztuk, aronia 2 szklanki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać 1 szklankę mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać i przykryte odstawić(...)nakryć misę talerzem i do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blaszki, posypać wierzch cynamonem na cieście poukładać ćwiartki jabłek ze skórką, śliwki bez pestek, rozsypać dojrzałą aronię piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze
W Mojej Kuchni Lubięsię przełamać i spróbować takiego wypieku. Cóż, nie będę ukrywać , że ciasto to nie należy do szybkich w przygotowaniu ale zapewniam że ekspresowo znika. Seromakowiec z jabłkami i gruszką SKŁADNIKI: ciasto 1,5 szklanki maki pszennej 2 żółtka 3/4 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, posiekane masło i śmietanę - zagniatamy kruche ciasto. Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. Masa makowa: jabłka i gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do rondla i podduszamy do miękkości. Białka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszamy z suchym budyniem w proszku. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i jedną częścią wykładamy prostokątną dużą blaszkę. Wysypujemy nasze jabłka, z pozostałej części ciasta robimy posypkę i wkładamy do piekarnika na ok 40 minut w temp. 170 *C - ciasto pieczemy aż się zarumieni na ładny złoty kolor. Gdy ciasto ostygnie polewamy
W Moim Magicznym Domuwkładamy do rondla, wsypujemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około godziny cały czas mieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. POLECAM OCZYWIŚCIE WYŻEJ PREZENTOWANY PRZEPIS NA JABŁKA NA SZARLOTKĘ DO SŁOIKÓW Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy
Tradycyjna Kuchniacoś słodkiego do kawy. Polecam jest pyszna. U nas znika jeszcze ciepła :) SKŁADNIKI: CIASTO: 4 jajka 4 czubate łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody proszek do pieczenia (na czubek łyżki) NADZIENIE: 4 większe jabłka najlepiej szara reneta łyżka cukru cynamon WYKONANIE: Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (spód(...)sztywną pianę, dosypujemy po łyżce cukru i dobrze miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy wodę. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na jabłka i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut. Dużą ściereczkę wykładamy
Pani na desersmak ciasta. Ciasto po upieczeniu można posypać tylko cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać np. wiórkami kokosowymi. Możliwości jest wiele - zależy od naszej wyobraźni :) Porcja na małą blaszkę Składniki: 125 masła lub margaryny 150 g cukru 2 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka skórka starta z 1/2 cytryny 500 g jabłek (waga(...)dolewając mleko. Na samym końcu wmieszać skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypanej mąkę i równomiernie je rozprowadzić. Na wierzch ciasno poukładać jabłka, wciskając je do środka. Wierzch ciasta posypać cynamonem i cukrem. Jabłecznik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem
My simple kitchenłyżki kwaśnej śmietany 1,5-2kg jabłek 2 łyżki cukru cynamon do smaku Wykonanie Jabłka obrać ,pokroić i prażyć w garnku z cukrem i cynamonem. Do misy miksera włożyć resztę produktów (mąkę,olej,cukier,żółtka,proszek do pieczenia i śmietanę,)mieszamy na średnich obrotach do konsystencji kruszonki. Podzielić ciasto-kruszonkę na dwie części(...)wylożyć dno blaszki (na papier do pieczenia ) piec 10 min. w rozgrzanym do 180°piekarniku . Lekko przestudzić ,wyłożyć jabłka. Ubić pianę z białek z odrobiną soli i 2 łyżkami cukru,następnie wyłożyć na jabłka. Posypać resztą ciasta .Piec w nagrzanym piekarniku do 180-185 ° do złotego koloru t j .około 40 minut ps. u mnie jablka miały dużo
mojej kuchniłyżki kwaśnej śmietany 1,5-2kg jabłek 2 łyżki cukru cynamon do smaku Wykonanie Jabłka obrać ,pokroić i prażyć w garnku z cukrem i cynamonem. Do misy miksera włożyć resztę produktów (mąkę,olej,cukier,żółtka,proszek do pieczenia i śmietanę,)mieszamy na średnich obrotach do konsystencji kruszonki. Podzielić ciasto-kruszonkę na dwie części(...)wylożyć dno blaszki (na papier do pieczenia ) piec 10 min. w rozgrzanym do 180°piekarniku . Lekko przestudzić ,wyłożyć jabłka. Ubić pianę z białek z odrobiną soli i 2 łyżkami cukru,następnie wyłożyć na jabłka. Posypać resztą ciasta .Piec w nagrzanym piekarniku do 180-185 ° do złotego koloru t j .około 40 minut ps. u mnie jablka miały dużo
w mojej kuchnicukier, proszek do pieczenia, wbijamy jajka, żółtka dodajemy kefir i posiekane masło - zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Blachę do ciasta wykładamy papierem, jedną część wykładamy na blachę (można rozwałkować bądź wykleić ciastem spód) Wkładamy pozostałe ciasto jak i to na blasze do lodówki. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i cynamon - mieszamy. Jeżeli puściły(...)odlewamy. Jabłka wykładamy na spód ciasta. Na wierzch kruszymy lub ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Podajemy z cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibudynie smietankowe lub waniliowe 1 litr mleka cukier do smaku Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: kiwi jabłka Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszać i wyrobić ciasto.Wyłożyć na blaszkę i upiec. Na upieczone i lekko przestudzone ciasto kruche ułożyć obrane i przecięte na połowę owoce kiwi,pomiędzy(...)ułożyć kawałki jabłek.Posypać obficie cukrem(kiwi musza być bardzo dojrzałe-są słodsze i ciasto lepiej się kroi).Na owoce wylać gorący ugotowany budyń(przygotowany wg przepisu na opakowaniu).Odstawić ciasto w chłodne miejsce,tak aby budyń lekko ostygł. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę,następnie ciągle miksując dodawać po jednym żółtku.Na koniec dodawać
Moje domowe kucharzeniemyśl - może zrobię szarlotkę z jabłek i rabarbaru! Efekt wspaniały! Polecam wszystkim, którzy kochają orzeźwiające ciasta z owocami! Będziecie zadowoleni! Dla kogo: dla fanów szarlotek dla lubiących słodko-kwaśne smaki dla tych, co szukają tradycyjnego ciasta w nowej odsłonie Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 5 żółtek 200 g masła 2 łyżki śmietany(...)smażyć z cukrem i cynamonem. Smażyć ok. 20 minut (rabarbar stanie się miękki i będzie się rozpadał). Odłożyć do wystudzenia. Do zimnego rabarbaru dodać jabłka pokrojone w małą kosteczkę. Wykonanie piany i spodu ciasta: Spód ciasta podpiec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru pudru. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną
Mania WypiekaniaCiasto tak w środku tygodnia, a dlaczego nie :-) Jak jest szybkie, to do kawusi można spokojnie zrobić. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), ciasto puszyste, lekkie, smakuje bardzo dzieciom i nie tylko. Bardzo proste w wykonaniu, zamiast jabłek możecie dodać inne owoce. Polecam Wam bardzo i życzę miłego dnia :-) Blaszka 23x33 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego(...)końcu dodajemy olej. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy, żeby połączyło się nam z ciastem. Ciasto ciemne wykładamy na ciasto jasne. Na wierzch dajemy pokrojone w kostkę jabłka, lekko wciskami je do ciasta. 3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach u mnie piekło się około 40 minut
kruche babeczkiProponuję dziś przepis na niezwykłe ciasto , bo jest to niby prosty murzynek , ale kryjący w sobie pyszne jabłka , dzięki którym ciasto jest mięciutkie i wilgotne nawet na drugi dzień . Nie wiem jak na trzeci, bo aż tak długo u nas to ciasto jeszcze się nie uchowało. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam
Kawa z mlekiemWłoska szarlotka to puszyste ucierane ciasto z kawałkami świeżych jabłek i odrobiną cynamonu. Składniki na tortownicę 22 cm: 4 jabłka cytryna 2 jajka 150 g cukru 100 g masła 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mleka 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli dodatkowo: cukier puder do oprószenia Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Okrągłą blaszkę(...)masę. Następnie ciągle miksując wlewać powoli roztopione masło, a potem dodać skórkę z cytryny. Nie przerywając miksowania na zmianę dodawać mąkę i mleko. Na koniec wsypać jabłka i całość zamieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do formy, wyrównać szpatułka i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 55 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika a po wystudzeniu
wyzwania kuchenneSzarlotka z kremem i kokosową posypką to popisowe ciacho dla każdego kto chce zabłysnąć wśród znajomych czymś pospolicie smacznym, a jednocześnie bardzo nietuzinkowym. Pomysł na tę
SmartBake.pl