ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:214/762)

Drożdżówki z jabłkami 1987

minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami(...)migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę.  Zimne drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Jabłka możemy zastąpić nutellą, dżemem lub powidłami. Razem ze mną

Ala piecze i gotuje
Pierożki twarogowe z jabłkami 163

tego przygnębienia chyba skoczyło nam zapotrzebowanie na endorfinki, bo ostatnio coraz więcej słodkości wychodzi z naszego piekarnika.  Tym razem są to  pierożki z jabłkami, które posmakują naprawdę każdemu! Ciasto zagniata się w 2 minuty. Leniwi zamiast świeżych owoców mogą użyć dżemu, wyjdzie równie pyszne, a oszczędzi czasu. ;-) SKŁADNIKI: 500 g twarogu półtłustego 250 g margaryny(...)zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka lub owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min (im więcej tym lepiej).  Jabłka obieramy i kroimy na plasterki ok 0,5 cm grubości. Oprószamy cynamonem.  Ciasto wałujemy na ok. 0,5 cm placek. Szklanką wycinamy koła i na każdym umieszczamy plaster jabłka. Sklejamy brzegi i układamy

Kuchnia od dwojga
Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego 168

kawałek domowego, słodkiego wypieku. On zawsze umili każde spotkanie. Dziś zapraszam Was na szybki, smaczny, mięciutki i aromatyczny piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego *. Niedługo majówka... polecam, to ciasto również na pikniki i inne okazje. * przepis mojego autorstwa, połączenie ulubionych składników i smaków  ... pachniało w całym domu ... znikł w mgnieniu oka ... Przepis startuje w konkursie organizowanym(...)drewnianą łyżką. Po czym wlewamy powoli ciepłe (nie gorące!) mleko, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy 2 obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kaszą manną formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę

Słodkie okruszki
Szarlotka budyniowa 548

śmietankowe 3 szkl mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 800 gr jabłek- kwśnych Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Ubijamy. Powoli dodajemy mąkę, ubijamy tak długo jak pozwoli nam mikser. Resztę ugniatamy- do całkowitego połączenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną polówkę ciasta wykładamy na blaszkę- moja blaszka to 32x22 Drugą(...)zamrażarki.  Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka. Do budyniu dodajemy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki cukru. Obieramy jabłka, kroimy na małe cząstki. Jabłka wykładamy na ciasto i zalewamy gorącym budyniem Wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika na 200 C na temp 35-40 min. Możemy posypać cukrem pudrem lub podać

Smaki Edyty
Uśmiechnięte ciastka serowe z jabłkami 155

mąki pszennej+ odrobina do podsypywania 200 g twarogu półtłustego 200 g masła 60 g cukru pudru szczypta soli   Dodatkowo: 4-5 małych jabłek cukier puder do oprószenia     Przygotowanie:   Ciasto: Twaróg zmielić (wystarczy rozdrobnić widelcem). Dodać masło, mąkę, cukier oraz sól. Całość dobrze zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ciasto w folię spożywczą(...)pokroić na ćwiartki, a ćwiartki jeszcze na mniejsze kawałki. Ciasto wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 4 mm (polecam rozwałkowywać pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej- ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy).       Szklanką wykrawać kółka. Na każde kółeczko położyć kawałek jabłka, szerszą stroną na zewnątrz, a następnie złożyć

Nastoletnie Wypiekanie
Strucla jabłkowa z Amaretto 168

żółtka 1 jajko 15 g drożdży 6 łyżek cukru szczypta soli 500 g mąki pszennej  1 łyżka masła (rozpuszczonego ) 1 łyżka śmietany  nadzienie:  1 słoik jabłek 3/4 l (wystarcz na 2 strucle ) 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżki Amaretto  Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać 1 łyżkę cukru(...)soli na puszystą masę . Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę. Dobrze wyrobić ciasto (można robotem). Na  koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione  masło i chwilę wyrabiać. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka połączyć z podanymi składnikami. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części. Każdą część  rozwałkować w długi  prostokąt, posmarować roztrzepanym białkiem, na ciasto rozprowadzamy

kgwjanczewo
Rustykalna tarta z owocami jesieni 156

Galette- kruche chrupiące  ciasto , pieczone  bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem.  Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja! Składniki: Ciasto:       200g mąki pszennej 100g zimnego(...)Sposób przygotowania: Ciasto: Do przesianej mąki dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na plastry zimne masło, dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Owoce umyć, jabłko pokroić na plasterki tak samo śliwki, maliny i winogrona zostawić w całości. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia

Wanilia i Kardamon
Szarlotka sypana 137

żadnych umiejętności kulinarnych. Wszystko wystarczy dobrze wymieszać, wstawić do piekarnika, odczekać około godziny i już - mamy gotowe ciasto! Szarlotka smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością nigdy mi się nie znudzi. Piekłam ją już dziesiątki razy - zawsze znikała w oka mgnieniu. Do jabłek zawsze dodaję duuużo cynamonu, ale jeśli go nie lubicie to możecie pominąć. Polecam! (Tortownica o średnicy(...)papierem do pieczenia równomiernie wysypać pierwszą porcję suchych składników, następnie wyłożyć 1/2 startych jabłek i kolejno suche składniki, jabłka, suche składniki. (Jabłek nie należy odciskać z nadmiaru soku, ani nie uklepywać na cieście.) Wierzch ciasta posypać startym na duże wiórki masłem. Szarlotkę piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu. (*) Masło

Di gotuje
Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem / Apple rhubarb turnovers 151

przywiezionego z domu Polecam także takie nadziewane tylko jabłkami i rodzynkami z odrobiną cynamonu. Niebo w gębie, zapraszam po przepis! Jeżeli lubisz takie dobroci w cieście francuskim, spróbuj także te z jabłkami, żurawiną z sosem waniliowym – pyszności! Scroll down for recipe in English Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem (6 sztuk) Składniki: 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego, rozmrożonego 350 g rabarbaru, pokrojonego na 1 cm kawałki 200 g jabłek, obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę 1/2 szklanki brązowego cukru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 jajko, rozbełtane Lukier pomarańczowy: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W średnim rondelku umieść rabarbar, jabłka, cukier i 2 łyżki

karmelowy
RACUCHY Z JABŁKAMI 337

olej do smażenia  cukier puder Sposób wykonania:  Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Pozostałe składniki zmiksować w dużej misce, na koniec dodać jabłka i łyżką wymieszać całość. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na złoto na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Po wyjęciu na talerz obsypać racuchy cukrem pudrem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Apple pie- amerykańska szarlotka! 174

cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki maślanki - plus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. - 1,5 kg jabłek - 50 g cukru brązowego(...)cukru białego - cukier waniliowy - cynamon, kardamon, odrobina skórki z cytryny Jabłka kroimy na plasterki, mieszamy z w/w składnikami. Ciasto rozwałkuj na duży blat, na środku ułóż jabłka. Boki ciasta zawiń energicznym ruchem. Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piecu w temp. 220 stopni C. Czas pieczenia: 45-55 minut. Ciasto było po prostu obłędne, nie mogliśmy od niego

SMYKWKUCHNI
Ciasto jogurtowe z jabłkami i rodzynkami 134

Delikatne i kruche. W sam raz dla miłośników jabłek i cynamonu, mała odmiana od klasycznych szarlotek. Ciasto samo w sobie jest bardzo mało słodkie, więc polecam dosłodzić jabłka według własnego uznania. Moje nie wytrzymało nawet całego weekendu ;-) Składniki Ciasto: -1/2 kg mąki -150 ml jogurtu naturalnego -25 dag masła -torebka cukru wanilinowego -2 dag wiórków kokosowych -sól(...)jajko Nadzienie: -6 jabłek -2 torebki cukru cynamonowego -po 5 dag rodzynek i orzechów laskowych Przygotowanie Jabłka pokroić na cienkie plasterki. wymieszać z cukrem cynamonowym, posiekanymi orzechami i rodzynkami. Mąkę zagnieść z jogurtem, masłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania