ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:236/762)

Tarta z antonówkami i bezą 271

Dzisiaj przepis na wykorzystanie pysznych, soczystych jabłek (nie tylko antonówek) :-). Składniki: na kruche ciasto: 1 jajko 1 i pół szklanki mąki pół szklanki drobnego cukru 100g masła 10g cukru waniliowego nadzienie: 1 kg antonówek (waga po obraniu) 3 białka 2 łyżki miodu 100g cukru pudru cynamon 1. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki i ciasto wyrabiamy kilka minut, aż powstanie(...)nich masło i siekamy nożem na małe kawałki.  Dodajemy jajko i wyrabiamy do momentu, gdy powstanie równa masa. 2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucamy do garnka, wlewamy miód i mieszamy, żeby dokładnie  oblepił  wszystkie

Perfect home life
Bułki drożdżowe z jabłkiem 198

niedzielę" - akcję organizowaną na facebooku. Ta dzisiejsza pod hasłem "Drożdżówka bogato nadziana". Postanowiłam więc te moje drożdżówki nadziać jak się patrzy: jabłka i inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo, mam nadzieję(...)kostkę, dodajemy cukier, cynamon, kardamon, wiórki, rodzynki i żurawinę, mieszamy.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2 cm (dłuższy brzeg powinien być u dołu stolnicy, a krótsze od boków). Na rozwałkowane ciasto wykładamy nadzienie (1/3 prostokąta nie pokrywamy jabłkami) i zwijamy jak roladę (zaczynając od brzegu z nadzieniem. Kilkakrotnie kręcimy

Czary - gary w kuchni
Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella 907

Delikatny biszkopt przełożony prażonymi jabłkami z dodatkiem wanilii. Górę przykrywa pianka z drobinkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, owocowe, idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach lub imprezach. BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklani mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 2 łyżki oleju JABŁKA PRAŻONE: 1 kg twardych jabłek (waga po obraniu) 3- 4 łyżki cukru(...)galaretkę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: czekolada , galaretka , jabłka , kremówka

https:KKuchniaMniam
jabłkowo-gruszkowe drożdżowe ciasto na suchych drożdżach... 158

mąkę, drożdże suche, wlać ciepłe mleko, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać z 7 minut ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu blacha 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto na dnie blaszki jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na cieście, z mąki, miękkiego

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłecznik z bezą i migdałami 232

Zapewniam, że kto spróbuje chociaż kawałek, natychmiast sięgnie po kolejny, ponieważ ciasto doskonale smakuje.  SKŁADNIKI : Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 200g margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100ml wody, 1,5 łyżeczki cynamonu, Beza: 5 białek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżki soku(...)Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 5 minut. Dodaję cynamon i mieszam. Przestudzone jabłka wykładam na podpieczone ciasto, wyrównuję. 3. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Pianę wykładam na masę jabłkową, wyrównuję. Wierzch posypuję płatkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ulubiona szarlotka! 138

żółtka, cukier, proszek do pieczenia - zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i wkładamy na 30 minut do lodówki. 1 częścią ciasta wylepiamy dno formy (ja użyłam o średnicy 24 cm), nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. 2 częścią ciasta wylepiamy boki tortownicy. Na tak przygotowaną tortownicę wrzucamy przygotowane wcześniej jabłka, odsączając z nich(...)część ciasta układamy na górze lub ścieramy an tarce, rozkładając równomiernie na powierzchni jabłek. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego :) Zapraszam po więcej na profil  Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Seromakowiec z jabłkami 367

tylko w przełyku nie stanęło 😜 Nic z tych rzeczy! Kochani, jeśli więc zastanawiacie się nad tym, co w tym roku upieczecie, to zdecydowanie polecam Wam to ciasto! Pamiętajcie jednak, że takie wyjątkowe okazje (ciasta również💓) wymagają wyjątkowej oprawy. Podając je na bolesławieckiej ceramice zachwycicie swoich Gości i sprawicie, że te święta będą naprawdę polskie, tradycyjne i jedyne w swoim rodzaju(...)szczyptą soli i łączymy z serem. Przygotowanie: Na podpieczony kruchy spód wylewamy masę serową, wyrównujemy i układamy obok siebie kule makowe, dociskając je delikatnie do spodu. Ciasto posypujemy obranymi, startymi na tarce jabłkami wymieszanymi z cynamonem oraz kruszonką. Seromakowiec wstawiamy do piekarnika, skręcamy temp do 150⁰C i pieczemy przez 60 minut. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia

Kuchnia w czekoladzie
Szybki jabłecznik - mój ulubiony:) 1778

Ciasta nie zagniatamy a robimy z niego kruszonkę.  250g margaryny lub masła 3 szklanki mąki 5 jajek L 1,5 kg jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru do ciasta + 1/4 szklanki do piany 1. Margarynę/masło, mąkę, żółtka(...)jajek, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia zagniatamy i rozcieramy w dłoniach jak ciasto na kruszonkę. Odsypujemy 1 szklankę, resztę ciasta przesypujemy na blachę, rozprowadzamy równomiernie i delikatnie dociskamy.  2. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, lekko odciskamy. Przekładamy na wylepioną ciastem blaszkę. 3. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy

Szefowa kuchni
Pieczone jabłka 200

opisałam :-)  SKŁADNIKI Jabłka (nie wybierajcie jabłek tzw. do ciasta - maja tendencję do rozpadania się po upieczeniu, a tu nie o to chodzi) dowolne bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa itp.) po 2/3 łyżki na każde jabłko miodu lub syropu trzcinowego cynamon, kardamon Jabłka myjemy, ścinamy górę i wydrążamy gniazda nasienne (starajcie się

Czary - gary w kuchni
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI 204

miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy ciasto na ok 30 minut, po czym smażymy na oleju najpierw z jednej strony - wtedy układamy na ciasto cienkie plasterki jabłek, a  następnie z drugiej strony na złoty kolor. Należy pamiętać, aby patelnia była mocno rozgrzana, a ilość oleju minimalna. Po usmażeniu posypujemy cukrem. Zjadamy ciepłe

Walijskie Pichcenie
Ciasto jabłkowo-budyniowe – kuchnia podkarpacka 384

ciasta drożdżowego – i przekłada przed pieczeniem – lub z ciasta na sodzie oczyszczonej albo amoniaku – te przekłada się po upieczeniu. Ciasto jabłkowo-budyniowe reprezentuje ten drugi rodzaj i zapewniam Was, że mimo przeciętnego wyglądu smakuje wyjątkowo dobrze. Sprawiają to małe niuanse, niepozorne składniki, które zastosowano dość nietypowo polepszają smak całego ciasta. Pierwszym z nich jest masło dodane do smażonych jabłek(...)szklanki mleka 1 łyżka masła Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną, dodajemy i dokładnie siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka, cukier i zagniatamy ciasto. Dzielimy wyrobione ciasto na trzy części, rozwałkowujemy i pieczemy 3 placki w blaszkach 25x35 cm w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Masa   jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na grubej

Trzeci talerz
Strudel z jabłkami i rodzynkami 218

Ciasto:  270 g mąki pszennej,  1 żółtko,  szczypta soli, 4 łyżki oleju,  woda Nadzienie: 1,5kg jabłek, 100g rodzynek, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki bułki tartej, łyżeczka cynamonu Wykonanie:    Z mąki, żółtka, soli, oleju zagnieć(...)ciasto, dolewając wody ( około 180 ml ), tyle, żeby ciasto wyszło bardzo elastyczne. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, na oprószonej mąką ściereczce. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Ułóż jabłka na rozwałkowanym cieście, posyp rodzynkami, cukrem i bułką tartą. Zwiń strudel, chwytając ściereczkę za końce. Gotowy strudel przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piecz w 210 stopniach C przez

kolorowotorcikowo
ŁATWA SZARLOTKA! PYSZNA! 422

łyżka śmietany Z w/w składników zagnieć szybko ciasto. Potem podziel je na dwie części. Jedna to będzie 3/4 całości a druga reszta. Ciasto przełóż do torebek foliowych i wstaw do lodówki. W tym czasie obierzemy jabłka na szarlotkę! PONADTO: - 6 dużych kwaskowych jabłek - garść rodzynek królewskich (czyli takich dużych) - 6 łyżek cukru - cynamon opakowanie Jabłka obierz(...)prostokątną, wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.  Blaszkę wyłóż ciastem (tą większą połową). Wylej budyń i rozprowadź łyżką równomiernie. Na budyń wyłóż jabłka i rozprowadź równo. Na sam wierzch poukładaj kawałki ciasta. Ja poprostu w dłoniach odrywam małe kawałeczki i staram się w miarę równo rozprowadzić na wierzchu. Ciasto piekłam 50 minut w temp 180 stopni. Grzanie

SMYKWKUCHNI
PUSZYSTA SZARLOTKA Z OWOCAMI 290

Pyszna puszysta szarlotka.  Rewelacyjnie smakuje z lekko kwaśnymi jabłkami (zresztą jak wszystkie szarlotki). Ponieważ nie miałam możliwości kupić dobrych jabłek, wykorzystałam słoik musu jabłkowego, do którego dla urozmaicenia dorzuciłam owoce tropikalne z puszki.  Ciasto było tak mięciutkie, że miałam trudności z pokrojeniem go ... a smak? Mmmm.... rewelacja :)) Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 2 szk l mąki(...)kisielu cytrynowego. Mieszamy. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na niego mus z owocami. Drugą część ciasta rozwałkowujemy (najlepiej przez folię śniadaniową) i przekładamy na jabłka. Jeśli nie uda nam się przenieść góry ciasta w całości, nie przejmujmy się. Ja robiłam to na 3 razy :)) Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu studzimy

Walijskie Pichcenie
Jabłka w cieście makowym 152

Ciasto z serii moich ulubionych- wymieszaj i upiec. Składniki: 8 jajek 3 szklanki mąki 1 szklanka mielonego maku 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 8 jabłek tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Białka ubić(...)cukrem na sztywną pianę i połączyć z żółtkami. Następnie wsypać mąkę, mak, sodę oczyszczoną, wlać olej i starannie wymieszać składniki. Na koniec wrzucić pokrojone w kostkę jabłka, wymieszać ponownie. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 45 minut

Tradycyjna Kuchnia