Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu(...)czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę
Kuchnia MagdaLenyBabka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu(...)czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę
Kuchnia MagdaLenyowieczki, a co za tym idzie, stworzyć sobie okazję do wymiany zdjęć Przy okazji wspólnej kulinarnej zabawy, przygotowaliśmy ciasteczka w wielkanocnym klimacie. Jeżeli i Wy macie ochotę na takie wielkanocne ciasteczka, albo macie dzieci, które męczy już siedzenie w domu i narzekają na nudę, zaproponujcie wspólne lepienie ciasteczek. Nie potrzebujecie do nich żadnych foremek, wystarczy odrobina chęci, cierpliwości oraz czasu(...)proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany). Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego kakao oraz przyprawę korzenną. Ponownie wyrabiamy
Smaki Na TalerzuKolejna odsłona babki Wielkanocnej. Tym razem, żeby nie było tak standardowo i klasycznie, mam dla Was babkę z daktylami i migdałami. Babka z daktylami w czekoladowej polewie to alternatywa dla osób, którym przejadły się klasyczne ucierane i drożdżowe baby. Zamiast migdałów możecie śmiało dorzucić posiekane ulubione orzechy. Każde z nich będą świetnie pasowały Babka z daktylami w czekoladowej polewie Składniki(...)miski wbijamy całe jajka, dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy nasze pokrojone daktyle, cukier, miód, mleko i ponownie całość miksujemy, aż ładnie się połączą składniki. Później do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dodajemy kakao, mieszamy. Na koniec dodajemy płatki migdałów i całość chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy
PatiGotujeBabka piaskowa to kolejny klasyczny wypiek wielkanocny, który pojawia się na moim blogu. Jest to babka wyjątkowo lekka i puszysta, o sypkim wnętrzu, które zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej. Można ją przygotować w dowolnej formie, również w keksówce lub małych foremkach na babeczki. Ja swoją upiekłam w małej formie z kominem z połowy podanego niżej przepisu. Babka piaskowa Składniki: 100g mąki(...)formy, powinna zajmować około 2/3 jej wysokości - babkę piec w 160-170 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka (ja początkowo piekę w 160 stopniach, a gdy ciasto równo urośnie do wysokości formy, zwiększam do 170 stopni) - upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu również z formy Babkę piaskową można urozmaicić o ulubione dodatki, np. ekstrakt
Smakołyki BerenikiNajpopularniejszymi ciastami, które zazwyczaj znajdują się na wielkanocnych stołach są mazurek lub babka. Ja w tym roku postanowiłam pójść w trochę inną stronę - czasy mamy nienormalne, więc i święta będą inne niż zawsze. A skoro tak, to i słodkości będą troszkę inne - ja w tym roku postawiłam na banany 😀 A kto mi zabroni wprowadzić trochę tropików na świąteczny stół 😄 Banany(...)podobna do kisielu). 2. Mąkę wsyp do malaksera, dodaj mielone migdały, twarde masło pokrojone na mniejsze kawałki i zawartość kubka, w którym pęczniało siemię lniane. 3. W malakserze wyrób ciasto (możesz też zrobić to ręcznie jeśli wolisz). 4. Przygotowanym ciastem wylep silikonową formę do tarty (lub zwykłą wyłożoną papierem do pieczenia) i wstaw do lodówki na 20 minut. 5. Nagrzej
Z notatnika dietetykaBabka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością! Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie(...)osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto przekładamy do formy z kominem
Kuchnia MagdaLenyBabka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością! Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie(...)osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto przekładamy do formy z kominem
Kuchnia MagdaLenyskładniki: 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g masła 1 jajko wykonanie: Mąkę siekamy z zimnym masłem masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 180 g tuńczyka w oleju 30 g cebuli 70 g sera żółtego 3 jajka 6 łyżek majonezu słodka papryka w proszku pieprz szczypiorek 27 szt
Domowy Smak JedzeniaObłędny mazurek wielkanocny w oryginalnym i wyjątkowym wydaniu, który stał się hitem na moim wielkanocnym stole w poprzednim roku. Jest to pomysł mojego autorstwa. Mazurek przygotowany na spodzie z ciasta kruchego z kremem z palonej białej czekolady na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz konfiturą malinową. Wierzch zdobią płatki migdałowe oraz świeże maliny. Masa przygotowana z serka mascarpone, kremówki(...)smak staję się unikalny i bardziej szlachetny, nabiera karmelowego koloru oraz smaku z nutką kawowej goryczki. Idealna propozycja na Wielkanoc! P.S. Przepis pochodzi z mojego Ebooka → "Mazurki Wielkanocne" Składniki: Spód: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli Masa z palonej białej czekolady: 100 g białej czekolady
Kuchnia MagdaLenyObłędny mazurek wielkanocny w oryginalnym i wyjątkowym wydaniu, który stał się hitem na moim wielkanocnym stole w poprzednim roku. Jest to pomysł mojego autorstwa. Mazurek przygotowany na spodzie z ciasta kruchego z kremem z palonej białej czekolady na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz konfiturą malinową. Wierzch zdobią płatki migdałowe oraz świeże maliny. Masa przygotowana z serka mascarpone, kremówki(...)smak staję się unikalny i bardziej szlachetny, nabiera karmelowego koloru oraz smaku z nutką kawowej goryczki. Idealna propozycja na Wielkanoc! P.S. Przepis pochodzi z mojego Ebooka → "Mazurki Wielkanocne" Składniki: Spód: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli Masa z palonej białej czekolady: 100 g białej czekolady
Kuchnia MagdaLenyŚwięta wielkanocne kojarzą się z wiosną, kolorami które budzą nas do życia. dlatego polecam nietypową babkę na zimno na bazie jeżyn mrożonych i melisy. Jest delikatna, lekka jak puch i rozpływa się w ustach. Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku i znów możesz cieszyć(...)dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Dodaje przesianą mąkę i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę ale nie na całą blaszkę.Ciasto robię potem w keksówce o wymiarach 25x12 cm, także biszkopt musi być trochę większy bo w pieczeniu skurczy się, a boki odkroję do środka ciasta. Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam
wesoła kuchniapoczątek przygotowań wielkanocnych mam dla Was coś super! Czekoladowy mazurek na kruchym spodzie wypełniony delikatnym kremowym nadzieniem ze szczyptą chili. Cukiernicze eksperymenty zdecydowanie w tym przypadku się opłaciły :) Do wypełnienia mazurka możecie użyć dowolnych ulubionych bakalii, myślę, że świetnie komponowałby się z suszonymi morelami lub figami, ale także z dowolnymi orzechami, migdałami czy rodzynkami. Ja postawiłam na liofilizowane maliny(...)liofilizowane maliny i płatki migdałowe, biała czekolada do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo podsypywać go mąką). Przekładamy ciasto do foremki i dociskamy. Spód ciasta nakłuwamy
Ciastkozercy