ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:58/239)

WIELKANOCNY TORT 175

tortu, i czekałam aż nadejdzie czas Wielkanocy i będę mogła go przygotować. Prezentuję się prześlicznie (niestety fotki nie oddają jego uroku), „Cętki” na torcie dodają mu uroku oraz klimatu Wielkanocnego . SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾  szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa(...)sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka

RAROSSA
Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami 152

Święta już coraz bliżej. Dlatego dziś zapraszam Was na przepis na keks z kandyzowaną papają i rodzynkami . Pysznie nadziane ciasto zasmakuje niejednej osobie. Uwielbiamy to ciasto jeść zarówno w Święta Wielkanocne, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Tym razem do mojego keksu użyłam pysznej kandyzowanej papai i moich ulubionych rodzynek Malayer. Polecam Wam to połączenie. U nas okazało się(...)stronie https://www.galeriaherbat.pl Polecam Wam zajrzeć do sklepu. Duży wybór, konkurencyjne ceny i co dla mnie najważniejsze – jakość i smak. A wracając do przepisu na keks… Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne. Dodatkowo taki keks długo zachowuje swoją świeżość. Spróbujcie. Składniki: 250 g mąki pszennej 180 g cukru 250 g masła lub margaryny

Słodkie okruszki
Keks klasyczny z bakaliami 108

Przedstawiam wam dzisiaj klasyczny przepis na świąteczny Wielkanocny keks.  Przepis zapożyczony z książki :) Mój pierwszy i nie ostatni keks. Składniki: 250 g mąki pszennej 5 jajek 1 szklanka cukru (180 g) 250 g masła 1/2 małej łyżeczki sody 2 łyżki mleka 300 g mieszanki keksowej:  ja użyłam mieszanki firmy Helio Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Masło wraz z cukrem miksujemy(...)bardzo delikatnie łopatką lub szpatułką. Na koniec dodajemy do masy sodę rozpuszczoną wcześniej w mleku i równie delikatnie łączymy. Na sam koniec dodajemy naszą mieszankę i łączymy z masą. Ciasto wylewamy do keksówki o długości 30 cm aby ciasto zakrywało 2/3 blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką. Keks wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 180*C i uwaga! W moim

W Moim Magicznym Domu
Mazurek migdałowy z miodem 61

Mazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Przedstawiam przepis na mazurek migdałowy z miodem . Ciasto : 100 g miękkiego masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy), 3 jajka, 200 g mąki żytniej razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 50 g mielonych migdałów, 120 g rodzynków, 1/2 łyżeczki do kawy

królestwo garów
Bananowe ciasto na białkach 133

wielkanocnych wypiekach babek , pozostała nam jak co roku spora ilość białek. Trzeba było więc pomyśleć nad jakimś przepisem. Pomysł na bananowe ciasto na białkach przyszedł dość szybko, gdy w „spiżarni” zobaczyliśmy dojrzałe banany. Ponieważ to nie pierwsze nasze ciasto na białkach , wiedzieliśmy, że w połączeniu z bananami i czekoladą, wypiek musi się udać i będzie dobrze smakować. I to okazało

niecodziennikpary
Babka kefirowa 408

Babka kefirowa posmakuje każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami ucieranymi, bo są dla nich za suche albo zbyt ciężkie. Ta babka jest zupełnie inna

Smakołyki Bereniki
Ślimak drożdżowy z makiem 174

Ciasto rosło i rosło, że niemalże wyspacerowało z blachy! :) W ramach treningu przed-wielkanocnego, piekłam w miniony weekend, wraz z Ciastem na niedzielę , słodkości na bazie drożdży . W akcji Rośnie jak na drożdżach wspólnie dawaliśmy popis naszemu entuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :) Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego

Grunt to przepis!
Słodka tarta z konfiturą z płatków róży 94

moja podpowiedź na przepis na tartę, która z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym stole. Jest z rodzaju tych słodkich, ale w połączeniu z kruchym, delikatnym ciastem, osłodzi podniebienia już małym kawałkiem. Jeżeli jesteście amatorami smaku kwiatu róży, to uwiedzie Was ona smakiem. Posypana płatkami migdałowymi i kokosowymi. Pachnie wiosną i różą! W święta może być własnie tym wypiekiem, które rozpieści

Raj dla Podniebienia
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z brzoskwiniami 137

lubi jak coś samo się robi. Takie właśnie jest to ciasto. Wystarczy składniki ułożyć w misce w odpowiedniej kolejności, odczekać, upiec i ciasto gotowe. Może to właśnie ciasto znajdzie się na waszym wielkanocnym stole? U mnie zamiast kruszonki brzoskwinie. Składniki: 100g drożdży 1 szklanka cukru 1 op. cukru waniliowego 4 rozbełtane jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mleka 4 szklanki(...)Podane składniki w kolejności tak jak napisałam wsypujemy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny. Można też zostawić na całą noc w lodówce i rano upiec ciasto. Zagniatamy składniki na kruszonkę i wrzucamy do zamrażalnik (ja nie robiłam kruszonki). Nasze usypane składniki z miski mieszamy łyżką. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto drożdżowe wyrównując

Cukiernia Pychotki
Mazurek śmietankowy 92

Mazurek jest ciastem nierozerwalnie związanym ze świętami wielkanocnymi. Mazurki darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Tegoroczne święta będą wyglądały zupełnie inaczej, nie będzie rodzinnych spotkań. Spędzimy je tylko w gronie domowników, z dala od najbliższych, którzy nie mieszkają z nami. Będą to pierwsze takie moje święta, ale i pierwsza taka sytuacja, czas panowania wirusa(...)pewno pojawi się na stole. Proponuję mazurek śmietankowy z książki Kuchnia powojenna Pani Elżbiety (Elżbieta Kiewnarska), wydanej w 1928 roku. Przepis bardzo prosty i wykonany z dostępnych produktów. Ciasto : 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 150 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny, polewa : 250 ml śmietanki (u mnie

królestwo garów
Pascha 38

przygotowuję ją jeszcze raz po Świętach Wielkanocnych, bo jest po prostu pyszna 😋😋😋 W moim rodzinnym domu nigdy się jej nie przyrządzało. Królowały wtedy serniki i ciasto drożdżowe. Teraz nie wyobrażam sobie, że na wielkanocnym stole zabrakłoby paschy. Wbrew pozorom pracy przy niej jest mniej niż przy klasycznym serniku. Tylko czas oczekiwania trochę się dłuży. Dlatego warto przygotować ten świąteczny deser

Weekendy w domu i ogrodzie
Jogurtowa babka cytrynowo-szpinakowo-pistacjowa 81

Pyszna babka o pięknych kolorach, myślę że zrobi furorę na stole Wielkanocnym :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Jogurtowa babka cytrynowo-szpinakowo-pistacjowa 81

Pyszna babka o pięknych kolorach, myślę że zrobi furorę na stole Wielkanocnym :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
MAZUREK KRÓLEWSKI 146

każdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje fantastycznie. A na nadchodzące Wielkanocne Święta taki mazurek będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 4 żółtka 15 dag cukru pudru 30 dag masła lub margaryny 50 dag mąki łyżeczka

Pani na deser
Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem. 122

Taki wytrawny tort można przygotować na Wielkanocny stół lub niedzielne wiosenne śniadanie. Ciasto szpinakowe, twarożek ze świeżymi warzywami, jajko i moje ulubione awokado to bardzo pyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości. Zapraszam:) Przepis bierze udział:   LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY Składniki: Ciasto: 20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego ) 2 jajka

Izabelawkuchni