mnie przygotowania do Wielkanocy dobiegły już końca, a teraz tak naprawdę czekam tylko na miły czas, który spędzę z rodziną. W tym roku na moim wielkanocnym stole poza sałatkami, ciastami oraz daniami na gorąco, królować będą jajka. Przygotowałam selekcję jajek faszerowanych, po to aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Jednymi z jajek, na które postawiłam w tym roku
MeCooksIdealne ciasto na Wielkanoc, szybkie proste i pyszne. Nie wymaga pieczenia. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldZbliża się czas świąt. Pora więc upiec jakieś pyszne ciasto. W tym roku u nas na stole zagości jedno z naszych ulubionych ciast- szarlotka na kruchym spodzie! <3 W odróżnieniu do czekoladowych serników, babek wielkanocnych z mnóstwem lukru i kremowych ciast ta szarlotka zaskakuje smakiem i lekkością. Soczysty, lekko kwaśny smak jabłek, do tego szczypta cynamonu stanowią wypełnienie ciasta
Gotujemywdomu.plSkładniki Zaczyn: 30 g. drożdży ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Ciasto: 4 żółtko 1 jajko ½ szklanki mleka 3 – 4 szklanki mąki 150
Między kuchnią a pokojemPiękne i puszyste babeczki wielkanocne , to świetny wybór na jeden ze słodkich, świątecznych wypieków. Drożdżowe babeczki polane apetycznym lukrem to najlepszy pomysł na mini babeczki wielkanocne do koszyczka. - proste ciasto drożdżowe - dokładny opis wykonania i dużo porad - najlepsze babeczki drożdżowe w wersji mini
AniaGotuje.plPrzepis na ciasteczka to przepis ze starego zeszytu pewnej pani Basi. Ciasteczka są delikatnie kruche i smaczne. Warto odświeżać takie zapomniane receptury, gdyż są wręcz genialne
Tajemnice SmakuJest to moja propozycja na świąteczny mazurek w wersji czekoladowej. Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego stołu bez tego ciasta, które jest wieloletnią tradycją kuchni polskiej. Bogato udekorowany mazurek jest ozdobą świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 125g masła ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa czekoladowa: białka
Szalona Kuchnia Ewelinymnie na Wielkanocnym stole zawsze oprócz ciast muszą znaleźć się jakieś ciasteczka. Najczęściej przygotowuję kruche dowolnie przekładane. Jak lubicie ciasteczka to polecam Wam ten przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo pyszne i bardzo kruche. Co prawda są też słodkie, no ale cóż ciasteczka muszą takie być. Ja je uwielbiam z filiżanką aromatycznej i gorzkiej kawy
IzabelawkuchniWpadła gruszka do fartuszka… Skoro już wpadła, grzechem byłoby nie... Artykuł WYKWINTNA TARTA Z GRUSZKAMI I WANILIĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEOdkąd na święta wielkanocne przygotowałam szpinakową babkę, tak teraz jest to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem zrobiłam z solidnej porcji i dodałam suszoną żurawinę. Składniki: Ciasto: 300 g świeżego szpinaku baby 1 szklanka oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią 5 jajek ok 350-400g mąki tortowej 1 pełna
Kuchnia w czekoladziepolubień na FB 152 obserwujących 11 postów 48,346 wyświetleń najpopularniejsze posty : Sernik piankowy Brzoskwiniowe ciasto Agnieszki Bogata sałatka wielkanocna Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek
Magiczne Życie MartyŚwięta święta święta! :D Kolejna wyżerka się szykuje, a żeby było smacznie trzeba wypróbować jak najwięcej przepisów. No i ten okazał się przepyszny! Strzał w dziesiątkę
Jak gotować i nie zwariowaćJako że zbliżają się święta babkowo-jajeczne postanowiłam wypróbować przepis na babkę cytrynową z mąki kokosowej z tej strony . I wyszła obłędna! Taka wilgotna i
Jak gotować i nie zwariowaćPoza tradycyjnymi babami wielkanocnymi pieczemy raz w roku mazurki. Nie należę do wielkich zwolenników tych ciast, dlatego staram się robić jakąś nietypową ich wersję ( tu znajdziecie przepis na słodki mazurek last minute z ka jmakiem ). W tym roku proponuje wykorzystać do mazurka domowe konfitury. Ja swój mazurek zrobiłam z kwaśno-słodkim dżemem mirabelkowym domowej roboty (można taki też kupić
Bon appetit mon amierównież w tym przypadku. Dzisiaj zapraszam Was na mazurka czekoladowego z nutą porzeczkową, która doskonale przełamuje słodycz ganache. Zobaczycie...jako ten mazurek jako pierwszy zniknie z wielkanocnego stołu. Polecam! ;) Składniki: Ciasto półkruche: 180 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 120 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Ganache czekoladowe
Nastoletnie Wypiekanie