ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:65/239)

Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami 129

cukru. Przepis na roladki pochodzi z książki Lyndey Milan Lyndey and Blair's Taste of Greece . Jest inspirowany greckimi składnikami, ale podanymi w nowoczesnej formie. Chrupiące zawijaski z ciasta filo kryją w sobie delikatny twarożek, słodkie suszone owoce, ziemiste orzechy i odświeżającą miętę. W oryginale wykorzystano tu ser manouri, o którym przeczytacie w uwagach pod przepisem. Ja jednak chciałam sprawić(...)powtórzyć ten przepis w domu, dlatego zastąpiłam go kozim twarożkiem kupionym w Auchanie. Roladki robi się prosto, a wyglądają tak elegancko. Według mnie jest to świetny wielkanocny deser lub przekąska.  Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami Składniki / na 12 sztuk: 40 g masła 2 łyżki oliwy 80 g rodzynek 100 g suszonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomarańczowa, drożdżowa baba wielkanocna (bez cukru) 119

Wielkanocna tradycja pieczenia bab sięga XVII wieku. Już wtedy pieczono baby z mąki pszennej, zaprawiano szafranem, dodawano bakalie i oblewano lukrem. Swoją dzisiejszą nazwę zawdzięczają podobno królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, wielkiemu smakoszowi. Czyniąc tradycji zadość upiekłam drożdżową babkę. Co prawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje(...)smak domowej skórki pomarańczowej. Po raz pierwszy ciasto drożdżowe  upiekłam bez dodatku cukru. Cukier zastąpiłam miodem, a lukier zrobiłam na bazie zmielonego ksylitolu. Powiesz, że miód to też cukier! Owszem, ale o niebo jednak zdrowszy od białego cukru buraczanego. Zawiera witaminy, wiele minerałów, antyoksyadantów i ma dużo niższy indeks glikemiczny. Babka została upieczona z mąki orkiszowej. Zapraszam na tradycyjną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka marchewkowa bez cukru 32

nasze ulubione wielkanocne wypieki, są smaczne, lekkie, puszyste i wilgotne. Polecałam już Wam przepisy na babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową . A dzisiaj na blogu dietetyczny przepis na babkę marchewkową słodzoną erytrolem, którą przygotuję w tym roku na Wielkanoc w tradycyjnej wielkości foremce na babkę. Babka marchewkowa będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Tą babkę(...)misy robota i miksujemy do połączenia się składników, jeśli wydaje nam się że masa jest za gęsta, to polecam dodać trochę soku z pomarańczy, dodajemy tartą marchewkę i mieszamy ciasto łyżką. Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą nakładamy ciasto , wyrównujemy powierzchnię obstukując foremką o blat. Babkę pieczemy około 25-30 min. (aż ciasto będzie miało złoty kolor

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini babeczki cytrynowo-migdałowe 113

Idealne małe babeczki do koszyczka na święconkę czy na stół Wielkanocny. Możemy położyć je jako dekoracja na talerzu i na deser zjeść. Są pyszne :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Mini babeczki cytrynowo-migdałowe 113

Idealne małe babeczki do koszyczka na święconkę czy na stół Wielkanocny. Możemy położyć je jako dekoracja na talerzu i na deser zjeść. Są pyszne :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Tort pomarańczowo- czekoladowy 158

pewnie bym się nie "porwała" do jego przygotowania, ale moja Mama- owszem. Dostała przepis od koleżanki, odczekała aż kurki zaczną lepiej współpracować i na święta, bodajże wielkanocne, przygotowała dużą blaszkę tego cudownego ciasta 💗 Delikatnie cytrusowe, z pysznym czekoladowym kremem i wyczuwalnymi orzechami w biszkopcie.  Zdecydowanie polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions

Kuchnia w czekoladzie
Błyskawiczne kokosanki 230

Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 213

wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką długiej keksówki.5. Piec w 180 *C około 50 minut,(ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe( ja piekę bez termoobiegu). Po około 20 minutach babkę można naciąć przez środek, by równo wyrastała.6. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas nie wysycha.Przepis na lukier:- cukier(...)olejku migdałowego oraz mieszając dodajemy  kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji)Jest to nasz ulubiony lukier, polecam gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego.  wersja wielkanocna wersja z nutellą (do części ciasta dodałam 1 łyżeczkę nutelli - mmm pychotka...) Smacznego

Smaczne Zdrowe
BABKA CYTRYNOWA 143

Ciasto idealnie sprawdzi się podczas Świat Wielkanocnych, jak również do niedzielnej kawy.  SKŁADNIKI 200 g margaryny, 3/4 szkl. cukru pudru, 3 jajka, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cytryna WYKONANIE Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy z cytryny sok. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy(...)cukrem, dodajemy po 1 żółtku oraz 3 łyżki soku z cytryny i startą skórkę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do keksówki, pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą albo lukrem

słodki bratek
Wielkanocny baranek 75

święta piekę zawsze takie baranki z ciasta drożdżowego,są wspaniałą ozdoba stołu wielkanocnego. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier do dekoracji: 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko jajka sok z jednej cytryny Sposób przygotowania: Z drożdży(...)łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do baranka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowujemy lukier

Bajeczna Kuchnia
Tartaletki wiosenne z awokado, czosnkiem i serem feta, z dodatkiem brukselki i kiełków 113

Wiosenna przekąska z kruchego ciasta i jedwabistego farszu z awokado i sera feta - na wielkanocnym stole prezentuje się pięknie. Można przygotować jedną większą tartę, ale można też pokusić się o mniejsze, takie na jedną porcję. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musi być zrobione z masła, wtedy uzyska właśnie tę delikatna kruchość i wspaniały smak(...)kiełkami. Ja obsypałam je dodatkowo pokruszonym gotowanym żółtkiem jajka. Czyż te babeczki nie wyglądają wiosennie? :) Ciasto jest dość delikatne w strukturze i smaku. Nadzienie natomiast jest ostrzejsze, wyraźnie czuć ser feta i czosnek. Całość idealnie się komponuje i na pewno będzie wyróżniać się na wielkanocnym stole

Codzienna kuchnia niecodzienna
Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim i Lidl Polska 137

były Wielkanocne wypieki. Warsztaty odbyły się w Warszawie w studiu kulinarnym Cook Up. Wszystko jak zawsze było perfekcyjnie przygotowane i zapięte na ostatni guzik. Piękne, wielkanocne dekoracje i apetyczne wypieki. Wszystko prezentowało się rewelacyjnie. Na wstępie zostaliśmy przywitani przez Pawła Małeckiego oraz osoby reprezentujące Lidl Polska. Mistrz najpierw przygotował wszystkie wypieki, omówił(...)cukiernictwa. Całe warsztaty upłynęły w bardzo miłej i wesołej atmosferze. A oto wypieki, które przygotowaliśmy wspólnie na warsztatach: Baba drożdżowa z ciastem parzonym: Mazurek czekoladowy: oraz Tarta Wielkanocna z Paschą: Wszystkie słodkości smakowały wybornie, trudno mi ocenić co było najsmaczniejsze. Cieszę się, że mogłam uczestniczyć w tak wspaniałych warsztatach, poznać Pawła

Marta Gotuje
Kolorowa babka + film 103

wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki, w tym roku będzie to kolorowa babka z cukrem pudrem. Jest nie tylko wyśmienita, delikatna, mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale do tego wygląda uroczo. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek który zachwyci nie jedno podniebienie.     składniki na formę do babki z kominem 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki(...)chłodnej wody 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 barwniki spożywcze cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier i wszystko ucieramy na jasną puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy wodę oraz olej i całość dokładnie miksujemy, następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wszystko ponownie miksujemy do uzyskania

Smakowite Dania
Jogurtowe babeczki Wielkanocne 170

waszym koszyku Wielkanocnym jest babka? To jest bardzo fajna propozycja do Święconki. Zróbcie takie babeczki i zabierzcie z sobą :) porcja na 10 babeczek  Składniki:  4 jajka 100 g cukru 450 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 200 ml oleju cukier puder do oprószenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: białka ubijamy(...)sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy białka. Cały czas mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Wyrobionym ciastem wypełniamy foremki silikonowe (jeżeli macie formę metalową wysmarujcie ją masłem i oprószcie mąką lub bułką tartą). Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 18-23 minuty.  Babeczki możecie oprószyć cukrem pudrem lub polać

Niezły Młynek