ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:74/239)

Mazurek czekoladowy 81

Mazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym razem wybór padł na mazurek czekoladowy z Poradnika Młodej Gospodyni Franciszki Gensówny z 1928 roku. 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka cukru pudru, 200 g czekolady deserowej, 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej, wanilia(...)soli. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą czekoladowo orzechową. Gensówna radzi, aby masę rozsmarować na opłatkach. Ja ten etap pomijam. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do formy na grubość około 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec około 30 – 40 minut

królestwo garów
DROŻDŻOWY, WIELKANOCNY KOSZYK 173

Myślałam, że mi się nie uda, ale wyszedł świetny! Wygląda przepięknie na wielkanocnym stole i nie jest taki trudny do zrobienia. Ciekawa dekoracja :) Jeżeli przygotowałaś/e

Przepisy Aleksandry
Żurkowa tarta na Wielkanoc 145

Wytrawne ciasto na bazie mąki pszennej i orkiszowej, z tradycyjnym Wielkanocnym farszem z jajek na twardo i białej kiełbasy, zalane wyrazistym kwaśnym żurem, który jest specjalnością regionalnej polskiej kuchni to ciekawa propozycja świątecznego dania. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g mąki orkiszowej 130g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta

Szalona Kuchnia Eweliny
Orzechowo - kawowy tort Wielkanocny 94

Kolejna szybka i Świąteczna propozycja, tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy.  Tortownica 25 cm  Składniki:  ciasto  1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej  16 łyżeczek żelatyny

Niezły Młynek
Orzechowo - kawowy tort Wielkanocny 151

Kolejna szybka i Świąteczna propozycja, tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy.  Tortownica 25 cm  Składniki:  ciasto  1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej  16 łyżeczek żelatyny

Niezły Młynek
BABKA MAJONEZOWA Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 116

Wykorzystałam do babki majonez Winiary . Majonez jest gesty i kremowy a nasz babka wychodzi puszysta i miękka. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary

Kuchnia w oparach
Wilgotne ciasto czekoladowe 94

muszą pojawiać się wyłącznie tradycyjne keksy, które wypełniają po brzegi owoce suszone lub serniki? Ja uważam, że to jakie wielkanocne przysmaki przygotujemy zależy wyłącznie od nas i naszego gustu. Choć sernik, to u mnie również obowiązkowy wypiek Do przygotowania wilgotnego ciasta czekoladowego, jak i tradycyjnych babek w szafkach warto mieć zawsze dobry tłuszcz kakaowy i czekoladę. Ja najróżniejsze produkty ekologiczne(...)dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Czas może być różny w zależności od piekarnika (około 45-50 minut), stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Gdy ciasto wystygnie oprószamy je kakao lub polewamy polewą czekoladową. Smacznego P.s. Czy już planujecie wypieki wielkanocne

Słodkie okruszki
Mazurek orzechowy 161

Mazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami.W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie.Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki:1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa(...)cukru pudru2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%białko do posmarowania ciastaWykonanie:Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość

kolorowotorcikowo
Mazurek z powidłami śliwkowymi i bezą 70

też ciasta. Babki i mazurki piekę tylko raz w roku – właśnie na Wielkanoc. Ten mazurek, który dziś chcę Wam polecić, towarzyszy mi w wielkanocnych świętach od najmłodszych lat. Mazurek wielkanocny Tradycyjny mazurek wielkanocny wielu osobom kojarzy się z kajmakiem i migdałami na wierzchu. Ja takiego klasycznego, kajmakowego zupełnie nie pamiętam. Nigdy takiego u nas w domu się nie jadło(...)raczej konsystencji lekko ciągnącej, takiej bardziej do żucia, niż do chrupania Dlatego po latach nieco zmodyfikowałam ten przepis, ponieważ zależało mi na uzyskaniu odpowiedniej chrupkości bezy na wierzchu. Wyszło ciasto pyszne, chrupiące i też dość słodkie, ale co tam! W końcu tylko raz do roku jest Wielkanoc Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe .sub_header *, .sub_header { color

Wiszniówka
Wielkanocna babka z masą kukułkową 155

bardzo pyszną, wilgotną, idealną. Z wyczuwalną nutką masy kukułkowej. Polecam na wielkanocny stół. Zapewniam, że będzie pysznie. Babka pięknie wygląda i ma ładny kakaowy kolor, chociaż nie ma w sobie ani grama kakao. To masa krówkowa nadała jej takiego koloru. Polecam Wam taką babeczkę :)     Potrzebujmy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny 3 jajka 2 białka 1/4 szklanki(...)formy Wykonanie pysznej babki wielkanocnej: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy masę krówkową, białka i śmietanę, ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. 3. Babkę pieczemy

Izabelawkuchni
Mini babeczki waniliowe do święconki 410

Mini babeczki waniliowe są doskonałe do wielkanocnego koszyczka ze święconką. Tradycja nakazuje włożyć do niego coś słodkiego – mazurka lub babę. Ciasto w święconce jest elementem symbolizującym umiejętności i doskonałości, więc wręcz wypada, aby było zrobione samodzielnie. Dużą babkę raczej trudno do koszyczka upchnąć – tym bardziej, że nie gra tam głównej roli – a taka mini babeczka będzie już(...)się. W drugiej łączymy składniki suche: mąkę, budyń, proszek oraz cukier – mieszamy. Wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy trzepaczką, aż się dokładnie połączą – nie dłużej – ciasto może mieć niewielkie grudki. Przelewamy do przygotowanych foremek (ok. 3/4 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Gdyby babeczkom urosły „czuby”, odcinamy je nożem

Poezja smaku
CHLEB WIELKANOCNY. Debiut. 169

Zapach świeżego chleba o poranku.Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora.Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę.Właśnie taki poranek pamiętam. We

W kuchni Karmel-itki
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 333

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi, kremem mascarpone i prażonymi migdałami :) Gdy wszyscy pieką wielkanocne baby, ja jak zwykle muszę się wyłamać :) Wymyśliłam sobie, że upiekę pyszne, aromatyczne ciasto marchewkowe. Kiedyś zapragnęłam marchewkowych muffinek i wyszło mi dwanaście spektakularnych mini-zakalców :) Od tamtej pory dłuuugo się zbierałam, żeby upiec takie ciacho, choć wiedziałam, że może być fenomenalne, jeśli zrobi się

Kraina Tysiąca Smaków
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 240

Przepis na wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami znalazłam tutaj. Robiłam ją już 2 razy i zawsze  wychodzi idealna. Pulchna i wilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki:-80g rodzynek-40g żurawiny-3-3,5 szklanki mąki orkiszowej-5dag drożdży świeżych lub 21g suchych-6 żółtek, roztrzepanych(...)mąkę, drożdże, sól i ksylitol wymieszać (ze świeżymi wcześnie zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, aromat waniliowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką(hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze

Smaczne Zdrowe
Babka wielkanocna z migdałami i czekoladą 124

Prosta i pyszna babka wielkanocna z dużą ilością czekolady i płatkami migdałowymi. Idealna na świąteczny stół. Wilgotna i niezapychająca. Idealnie słodka. Upieczcie. Uda się każdemu. Zapewniam, że będziecie zachwyceni :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 75 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny

Izabelawkuchni