Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wielu z Was planuje już Świąteczne Menu, a co za tym idzie myślimy o tym jakie ciasta upiec na te dni. Oprócz mazurków i serników zawsze na stole gości baba wielkanocna. Już mieliście okazję zapoznać się z przepisem na czarno białą Babkę Wielkanocną , tym razem zapraszam Was na drożdżową babkę cytrynową . Składniki(...)cytryny oraz sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. 4. Dodaj rozczyn z drożdży, roztrzepane jajko, żółtka i ostudzoną margarynę. Wyrób i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. 5. Następnie wyrośnięte ciasto przełóż do foremki. 6. Piec 40 minut w 180 stopniach (ja piekę "na oko", do suchego patyczka
My World by Dagmara RekCześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne ciasto mojego autorstwa. Jest to ciasto Puszek-składa się z mięciuteńkiego biszkoptu, warstwy jabłkowej, kremu czekoladowego, pianki straciatella. Całość smakuje wspaniale, pięknie wgląda. Ciasto nada się idealnie na zbliżające się święta Wielkanocne, ale nie tylko-jako coś słodkiego do kawy czy na spotkania rodzinne. Musicie wypróbować :) Zapraszam też na film(...)mieszając by się nie przypaliły. Do uprażonych jabłek dodajemy galaretkę cytrynową, mieszamy by się rozpuściła i gorące jabłka wykładamy na biszkopt. Od razu na gorące jabłka wykładamy podłużne biszkopty. Ciasto odkładamy do wystudzenia, możemy okryć ściereczką KREM Do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy je na puch. Następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 200g masła 200g cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 4 jajka 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy
Szalona Kuchnia EwelinyWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym zachęcić państwa do upieczenia przepysznej babki majonezowej. Babka po upieczeniu jest wilgotna, puszysta i delikatna, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. Do
Uwaga Babcia GotujeWielkanocna babka z niecodziennym dodatkiem do tego typu wypieków, bo z majonezem. Bardzo puszysta, długo utrzymuje świeżości , a majonez jest absolutnie nie wyczuwalny. Składniki na foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra, ja natomiast upiekłam małe babeczki z podanych składników uzyskałam 16 sztuk. SKŁADNIKI: ¾ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej 5 jajek 4 łyżki majonezu szklanka cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy, lub ulubiony aromat do ciast SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować około 5 minut, do chwili gdy ciasto będzie gładkie i rzadkie. Ciasto przelać do formiki wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, zimną bakę
RAROSSAWprawdzie ciasto to zrobiłam jakiś czas temu , ale pomyślałam ,że może być świetną propozycją na wielkanocny wypiek Będzie się atrakcyjnie prezentować na świątecznym stole, a jednocześnie zadowoli podniebienia łasuchów. Proporcje na dwa wianki.Ciasto:* 1 szklanka letniego mleka* 2 jajka* 4 szklanki mąki pszennej* 6 łyżek cukru* 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego* 4 dag świeżych(...)niej wyciśnięty.* 1 jajkoWszystkie te składniki dokładnie utrzeć na gładką masę , najlepiej przy pomocy miksera.Ew. można dodać inne ulubione aromaty.Dodatkowo:* 20 dkg rodzynek* 1 jajko do posmarowania wiankaKiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt ok 20 na 40 cm. Posmarować masą serową i posypać rodzynkami.zwinąć w roladę a następnie
Malinowa Kawiarenkaciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: ? surowa, cienka biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka ? 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: ? Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk 1 cm paseczków. ? Rozwinąć kiełbasę ze ślimaka i zawijać
To co kochamciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka • 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: • Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk 1 cm paseczków. • Rozwinąć kiełbasę ze ślimaka
To co kochamPaszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i chrzanem sprawdzą się idealnie jako Wielkanocna przekąska. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu. W dodatku wystarczy zaledwie kilka składników, aby przygotować pyszną potrawę świąteczną. SKŁADNIKI 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego 6 grubych białych kiełbas 120 g chrzanu 1 jajko sól, świeżo mielony pieprz, majeranek WYKONANIE Piekarnik rozgrzać
Passions hobbies lifeJako, że mamy święta Wielkanocne zacznę od baki piaskowej :) Wykonanie jej jest bardzo proste, a efekt jest pyszny :) Poziom trudności ** Składniki: • 4 jajka • 250g mąki+ łyżeczka proszku do pieczenia • Pól kostki masła • ¼ szklanki oleju • Pół szklanki cukru • Pomarańcza Przepis: Białka oddzielić od żółtek, żółtka ubić z cukrem i masłem, dodać olej i mąkę. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę(...)Pomarańczę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę, potem wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać, dodać białko ubijając na najniższych obrotach. Formę wysmarować tłuszczem i podsypać mąką, piec ok. 50 min w 180*C. Gotową babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudem. Smacznego
Idę coś wszamaćzakładka, w której zgromadzone są przepisy na babki, ciasta, sałatki , faszerowane jajka i propozycje obiadowe. Mam nadzieję, że znajdziecie tu dla siebie ciekawe inspiracje! Przepisy na Wielkanoc KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do babek, ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! A TUTAJ - KLIK! znajdziecie wielkanocne dekoracje do Waszego domu Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne Rewelacjeobiadowe. Mam nadzieję, że znajdziecie tu dla siebie ciekawe inspiracje! Przepisy na Wielkanoc KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do babek, ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! A TUTAJ - KLIK! znajdziecie wielkanocne dekoracje do Waszego domu Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne RewelacjeBabka to wypiek obowiązkowy na wielkanocnym stole. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na babki (np. piaskową, jogurtową czy galaretkową). Dzisiaj prezentuje przepis na tradycyjną babkę drożdżową nadzianą rodzynkami. Obowiązkowo przed podaniem należy ją polukrować lukrem, ponieważ do samego ciasta jest dodana bardzo mała ilość cukru. Babka z poniższego przepisu jest miękka, puszysta i długo zachowuje świeżość. Składniki na dwie
UgotowaćBabka piaskowa Tradycyjna babka piaskowa to pyszna wielkanocna babka cytrynowa , która zawsze się udaje. Jej składniki można zmieniać w zależności od tego jaką strukturę ciasta chcemy uzyskać. Wilgotna babka piaskowa ucierana na maśle to idealne ciasto na Święta. Zobaczcie przygotowanie babki krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Dzisiejsza babka piaskowa
Lekcje w kuchniPrzepis na tą babkę omijałam od dawna szerokim łukiem, no bo jak to dodać majonez do ciasta?! Ależ się myliłam, babka jest doskonała, tak puszysta, że
Słodki Blog