Kolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. Czas przygotowania: 75 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania 23,00 złSKŁADNIKI:200 g czekolady250 g margaryny4 jajka250(...)Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min.Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni. Ostudzone ciasto
kulinarnyJaBabka marmurkowa to smaczne i szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na wielkanocnym stole. Przepis jest stary i wypróbowany – zawsze wychodzi i nie sprawia żadnych trudności, a babka wychodzi miękka i puszysta. Jak przygotować babkę marmurkową? Rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie ubijamy masło z cukrem, dodajemy do niego żółtka i wymieszane
e-PrzepisyKulinarneUwielbiamy moje Ciasto Cytrynowe za jego pyszny cytrynowy smak i proste przygotowanie bez miksera . Wymyśliłam już kilka wersji tego ciasta (“Ciasto cytrynowe z Lemon Curd”, “Szybki Tort na Dzień Mamy”) czy “Muffiny cytrynowe bez miksera”), ale ze względu na nadchodzące Święta Wielkanocne, koniecznie chciałam wymyślić coś nowego. Bo przecież Wielkanoc nie może się obejść
Moja DelicjaSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki ziemniaczanej 1 kubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej
Luźna KuchniaDrożdżowa babka nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Pamiętam jak Babcia, a później Mama piekły po 6-8 wielkanocnych bab, które potem były układane od największej do najmniejszej – takiej do koszyczka. Lukrowane lub polewane czekoladą stały, pachniały i kusiły, bo przecież można je było zjeść dopiero w niedzielny poranek. Wtedy to znikały, chyba szybciej niż się pojawiały. Składniki(...)oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, białą masę. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, utarte żółtka, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut. Wlać roztopione masło, ponownie wyrobić. Dodać rodzynki i startą skórkę z cytryny, zagnieść do równomiernego rozłożenia się dodatków. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu
niecodziennikparymiękkie, co zapowiadało fantastyczny efekt. Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero po przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem
Rozpustne gotowanieświęta u nas czuć po całości ;-) Szynka marynuje się w szynkowarze, schab już sobie spokojnie dojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko jutro gra wielkanocnego kurczaczka w przedszkolnym przedstawieniu :-) Tylko wiosna jakoś się zapomniała i sobie poszła... może wróci choć na trochę w niedzielę? No w każdym razie zamierzam w tym roku zrelaksować się przez te święta(...)wiórki kokosowe do dekoracji Obie mąki, cukier, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy razem, a następnie dodajemy pokrojona na kawałki margarynę i rozcieramy razem. Dodajemy białka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy
Czary - gary w kuchnikilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożczy 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 450 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną
greenscarfNajlepsze przepisy na ciasto marchewkowe zebrane tu z okazji 3 lutego – Dnia Ciastka Marchewkowego Ciasto marchewkowe z makiem Łatwe Ciasto marchewkowe z resztek z sokowirówki Piernik marchewkowy z wytłoków z sokowirówki Piernik marchewkowy Brownie marchewkowe Ciasto marchewkowe słodzone stewią Muffinki marchewkowe z resztek z sokowirówki Marchewkowo waniliowe mini muffinki Marchewkowe kaczuszki – wielkanocne kruche ciasteczka Ciastka owsiane z marchewka
Dorota Smakujetygodnie Wielkanoc - podrzucam Wam inspiracje na faszerowane jajka. Wszystkie pyszne! Duży wybór foremek do babek, ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! A TUTAJ - KLIK! znajdziecie wielkanocne dekoracje do Waszego domu Jajka faszerowane łososiem i chrzanem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach Jajka faszerowane serem pleśniowym Jajka faszerowane szpinakiem i serkiem
Moje Kuchenne Rewelacjeteż kolorowo. Wypieki i potrawy muszą zachwycać i cieszyć oko. Biszkoptowa babka z zajączkiem,bardzo lekka i puszysta to jedna z moich propozycji na wielkanocny stół. Na początek,można dzień wcześniej przygotować i upiec ciasto zielone. ciasto zielone: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 250 g mrożonego szpinaku 1 szkl. mąki
Kolorowa kuchnia ElkiPrzyznam szczerze, że paschę robiłam po raz pierwszy. Pewnie, w planach miałam ją od wielu lat, ale u nas w Święta, jest dość stały repertuar ciast. No bo przecież na Wielkanoc musi być babka, mazurek, sernik… jeśli dorzucić kolejne pozycje, to robią się ilości nie do przejedzenia. Do paschy więc podeszłam po prostu jako sernika na zimno i sprytnie(...)Wykładamy na nią masę. Przykrywamy formę i odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy paschę na talerz, dekorujemy. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/wielkanocna-pascha/ MieszamWGarnku Artykuł Wielkanocna Pascha pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDzisiaj przepis na klasyczną wielkanocną babkę o intensywnym cytrynowym aromacie. Babka jest pyszna, wilgotna, polana cytrynowym lukrem i dla urozmaicenia przełożona dżemem. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na formę o poj. 1,7-2 l) 4 większe jajka lub 5 małych 1 szklanka cukru szczypta soli 3/4 szklanki oleju skórka otarta z jednej cytryny(...)masy jajecznej w kilku porcjach, miksując na małych obrotach tylko do połączenia się składników Formę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką (jeśli używasz silikonowej nie musisz tego robić) Przelej ciasto do formy Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min do suchego patyczka Po upieczeniu odstaw babkę na 15 min a następnie wyjmij z formy Po ostudzeniu
Słodki Blogadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Święta, zarówno Wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia to bardzo ważne wydarzenia w całym roku. Wówczas spędzamy czas z rodziną i najbliższymi przy obficie zastawionym stole. Pośród różnego rodzaju smakołyków nie można zabraknąć świątecznych wypieków, które podczas świąt smakują najlepiej. Święta to idealna pora na wypróbowanie nowych przepisów na ciasta, by pozytywnie zaskoczyć swoich domowników i gości. Oczywiście
Damusia.plMazurek z wiśniami i masą kawową Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy Wielkanocny mazurek z masą krówkową Mazurek fistaszkowy z czekoladą Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek Mazurek orzechowy na andrucie Mazurek migdałowo - czekoladowy Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy
Z miłości do słodkości