źródłem witaminy E i K. Jakby powodów było mało, to jeszcze jest idealny do ciast, bo nie zmienia ich smaku. I oczywiście stosuję go również do smażenia, bo wysoka temperatura nie wpływa na jego walory zdrowotne. Podsumowując, moje 3 powody, dla których w mojej Wielkanocnej kuchni nie może(...)zabraknąć oleju rzepakowego, to: Jego właściwości, czyli zawartość zdrowych tłuszczów i witamin, nie wpływanie na smak potraw, w szczególności ciast i oczywiście zachowanie swoich właściwości również w wysokich temperaturach, np. przy smażeniu. A więc smacznego i zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych z olejem rzepakowym Wam życzę. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 150 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego
Passions hobbies lifeokazji zbliżających się świąt uda mi się ugotować i obfotografować więcej potraw, które będą warte podzielenia się nimi tutaj; z Wami:) Dziś pierwsza z (około)wielkanocnych potraw: babka. Ale nie jest to zwykła babka; ciasto na bazie waniliowych serków homogenizowanych, z dodatkiem cytryny - ma niesamowity smak i aromat! Jest również wyjątkowo wilgotna, choć nadal puszysta no i długo utrzymuje świeżość
6niebobabka! Z gruszką i (nie-solonym) karmelem. Jest cudowna! Słodka, wilgotna i pięknie wyrośnięta! Polecam tak bardzo! Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i polewą karmelową Składniki Bezglutenowa babka wielkanocna 120g mąki z tapioki 120g mąki z kaszy jaglanej 60g mąki kokosowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 duże jajka 120ml rozpuszczonego oleju kokosowego 200ml(...)jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru kokosowego i gotujemy w rondelku z 2 łyżkami wody (żeby rondelek się nie przypalił). Blenderujemy na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Ciasto: Wszystkie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w misce. W osobnej misce mieszamy mus z jabłek z cukrem kokosowym, cynamonem, stewią, olejem. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy
Fill The Bowlbudyniowym, czekoladowym kremem oraz dekoracją przedstawiającą urocze gniazdka z jajeczkami. Babeczki idealne na wiosenny deser, a także ciekawa propozycja np. na Wielkanocny stół. Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli(...)mleka łyżka mąki pszennej budyń czekoladowy 1/3 szklanki cukru ok. 100 g masła 2 łyżki kakao ok. pół szklanki wiórków czekoladowych ok. 80 g draży w kształcie "jajeczek" Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - Sposób przygotowania: Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, a następnie dodajemy
Słodka StronaMazurek wielkanocny lub po prostu tarta na każdą okazję... Składa się ze spodu z ciasta półkruchego, powideł śliwkowych, masy serowej oraz karmelizowanych orzechów w miodzie. Ciasto trochę pracochłonne, ale mega pyszne! Masa serowa to sernik gotowany w garnku - bez pieczenia i bez miksera. Jedynie co musimy upiec, to spód z ciasta półkruchego. Kremowa, delikatna i nie za słodka masa sernikowa
Kuchnia MagdaLenyMazurek wielkanocny lub po prostu tarta na każdą okazję... Składa się ze spodu z ciasta półkruchego, powideł śliwkowych, masy serowej oraz karmelizowanych orzechów w miodzie. Ciasto trochę pracochłonne, ale mega pyszne! Masa serowa to sernik gotowany w garnku - bez pieczenia i bez miksera. Jedynie co musimy upiec, to spód z ciasta półkruchego. Kremowa, delikatna i nie za słodka masa sernikowa
Kuchnia MagdaLenymuszkata ł ow ą oraz cukrem muscovado, który nada ł ciastu karmelowego smaku i koloru. Babka jest wilgotna, miękka i aromatyczna, wprost rozpływająca si ę w ustach. Byłabym wdzięczna za wszystkie Wasze komentarze, przesłane pomysły i opinie dot. cyklu wielkanocnego, jak i całego bloga. Smacznego! SKŁADNIKI 225 g m ą ki pszennej(...)PRZYGOTOWANIE Rozpuszczamy masło z brązowym cukrem w kąpieli wodnej. Rozpuszczone masło odstawiamy do wystygnięcia . Cukier muscovado możemy zastąpić białym cukrem, ale smak ciasta, będzie już wtedy inny. **** PREPARAZIONE Sciogliete a bagnomaria il burro con lo zucchero. Lasciatelo intiepidire. Al posto dello zucchero muscovado potete usare lo zucchero bianco. Przygotowujemy
La grande e la piccola cuocaDzisiaj bardzo ciekawa przystawka, może fajnie wkomponować się na Wielkanocnym stole albo na imprezie. Taka trochę rozbieżność jeżeli chodzi i imprezy, jednak rukolowe rożki będą pasowały wszędzie. 12 porcji Składniki: ciasto 2 łyżki miękkiego masła 75 g świeżej rukoli 125 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka płaska soli nadzienie
Niezły MłynekKolejny z przepisów przechodzących u nas z pokolenia na pokolenie- przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi.SKŁADNIKI80 dag mąki3 jajka2/3 kostki masła1/2 szklanki cukrucukier waniliowy3/4 opakowania
Moje Kuchenne RewelacjePyszna biała kiełbaska, która może być pyszna nie tylko podczas świąt Wielkanocnych. Można ją zrobić o każdej porze roku, a z dodatkiem sera i ciasta francuskiego jest naprawdę pyszna. Biała kiełbasa w cieście francuskim 4 białe kiełbasy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera żółtego w plastrach rzeżucha roztrzepane jajko keczup do polania Najpierw kroimy ser żółty w mniejsze
Gotuję TestujęTort Wielkanocny, o smaku cytrynowym z króliczkiem ;) SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSAWielkanocnym stole SKŁADNIKI Szklanka cukru 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szklanka mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej szklanka ajerkoniaku szklanka oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Cukier, cukier waniliowy oraz jajka zmiksować na puszystą masę, cały czas miksując wlewać na przemian ajerkoniak i olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy i ponownie wymieszać . Ciasto
RAROSSAJeszcze kilka dni i Święta Wielkanocne ! Pyszne serniki, kolorowe mazurki, lukrowane baby i wiele wiele innych pyszności zagości na naszych stołach w towarzystwie ulubionej kawy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik amaretto z białą czekoladą i płatkami migdałów. Lekki, o konsystencji pianki, słodki, z kawałkami chrupiącej białej czekolady i migdałowymi ciasteczkami – idealny kompan do kubka ulubionej klasycznej(...)kawa INKA. SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA
Ostra na SłodkoWiele składników już zapiekałam w cieście francuskim. Postanowiłam tym razem w cieście zapiec białą kiełbasę, która co roku gości na naszym wielkanocnym stole. W tym wydaniu biała kiełbasa bardzo dobrze smakuje jak również fajnie się prezentuje. Można ją podać na ciepło ale świetnie smakuje też na zimno. Poza tym to zawsze jakaś inna odmiana podania białej kiełbasy a nie tylko
Monia miesza i gotuje