często robiłyśmy go jeszcze jako małe dziewczynki, oczywiście pod okiem mamy. Nie ma opcji żeby nie wyszedł, no nie ma :-) Jest bardzo smaczny, także śmiało może zagościć na wielkanocnym stole. Ciasto można ciut uszlachetnić dodając np. przyprawę do piernika, cynamon czy orzechy. Ja wybieram prostotę. Składniki: 2 jaja 2 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka 3/4 szklanki
pieprzny smaczeksposób połączy się z zapachem. Do tych doznań warto dodać jeszcze smak, który w okresie wiosennym ma nie lada znaczenie. Wielkanoc na horyzoncie Początek wiosny to przecież zapowiedź świąt wielkanocnych. A jeśli Wielkanoc, to babki. Agata wymyśliła kilka propozycji, które będziemy Wam prezentować. Dzisiaj pisakowa, która po prostu rozpływa się w ustach. Zresztą nie trzeba wcale czekać aż do świąt(...)łyżki mąki, mieszamy delikatnie, już tylko przy pomocy łyżki, aż składniki ładnie się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni. Formę na babkę (musi być ona dosyć duża, gdyż ciasta jest sporo), natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dnie formy rozprowadzamy 2 łyżki masy jasnej, na jasnej masie umieszczamy 2 łyżki masy ciemnej, powtarzamy czynności do momentu, aż obie
KulinarneImpresje.plŚwiąteczny przepis na sernik pachnący pomarańczami Pysznie wygląda i rewelacyjnie smakuje pomarańczą. Mój mąż stwierdził, że jest to najlepszy sernik jaki jadł Jestem ciekawa, czy zostanie
KuchniaWeDwoje.plKochani, w te Święta postanowiłam zrobić ciasta typowo Wielkanocne! Mazurki, które piekłam do tej pory, były wielowarstwowe. A te typowo świąteczne są na kruchym spodzie, polane masą krówkową i posypane bakaliami. A zatem radośnie wzięłam się do dzieła i wyszły spod moich rąk dwa mazurki. Jeden z nich prezentuję Wam dziś: uwaga - jest baaardzo słodki! Ale taka(...)przesiać przez sitko. Masło posiekać i dodać do mąki. Do tego dodać żółtka, cukier i śmietanę. Całość szybko zagniatamy. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszce, po bokach można zrobić dekoracyjny "warkocz". Całość włożyć na ok. 1-2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć. Piec ok. 30 minut w temperaturze
Kuchnia smakówBardzo delikatny sernik z kokosem. Sernik zrobiony na bazie sera twarogowego z wiaderka i śmietanki kremówki, dzięki czemu jest bardzo kremowy i gładki. Dodatek wiórków kokosowych
KuchniaWeDwoje.plBabeczki bananowe z czekoladą to słodkie czekoladowe babeczki o smaku bananowym polane gorzką czekoladą. Jedne z moich ulubionych i godnych polecenia. Czas wykonania: 45 min Ilość
KuchniaWeDwoje.plBabka wykwintna to pyszna drożdżowa babka z 10 żółtek. Jest przepyszna! Dodatkowo polana adwokatowym lukrem – petarda! Czas wykonania: 4 h (w tym 3 h oczekiwania
KuchniaWeDwoje.plBabka wykwintna to pyszna drożdżowa babka z 10 żółtek. Jest przepyszna! Dodatkowo polana adwokatowym lukrem – petarda! Czas wykonania: 4 h (w
KuchniaWeDwoje.plDuże babeczki z kawałkami czekolady. Szybki deser dla dzieci i dorosłych. Do tych muffin polecam użyć gorzkiej czekolady, która przełamują słodycz babeczek. Oczywiście jeśli robicie babeczki
KuchniaWeDwoje.plwierzchu włoskie orzechy skąpane w pysznym karmelu na bazie ksylitolu. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień od przygotowania. Ciasto idealne także na zbliżające się święta wielkanocne jako mazurek. Składniki na ciasto ( duża forma prostokątna): 12 jajek o temperaturze pokojowej 180 g mąki kokosowej 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) 2 łyżeczki sproszkowanej
Ola la LCHFSernik na biszkoptach to jeden z najlepszych, najprostszy i najszybszy sernik jaki ostatnio jadłam. Przepis dostała moja mama od swojej koleżanki z pracy. Najpierw upiekła go
KuchniaWeDwoje.plłagodzi obyczaje, jest lekiem na zło, które spotyka Cię codziennie, wreszcie może inicjować kolejne etapy Twojego życia integrując otaczających Cię ludzi. Pamiętaj o tym. U nas na blogu wielkanocny smakołyk ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową. Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową Składniki: Masa makowa 1 szklanka maku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie
Moja Mama GotujeTort Wielkanocny, zdobiony czekoladowymi barankami oraz jajeczkami, z bitą śmietaną o smaku cytrynowym. To już kolejny po torcie z króliczkiem oraz torcie w cętki Wielkanocny tort w moim wykonaniu. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSAPrzepyszna, delikatna i łatwa w przygotowaniu babka na majonezie. Obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Składniki 6 jajek 1 słoiczek majonezu 400 g 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Jajka ubić z cukrem do gęstości, dodawać po łyżce majonezu i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę i proszek. Wszystko lekko
Wasze Przepisynadzieniem serowym lub ziołowym. Pokochałam te serowe pierożki, śnię o nich po nocach. 9. Makaronia sizouma - kreteński krótki makaron podawany z serem i masłem 10. Tourta Kritiki - wielkanocne kreteńskie ciasto z mięsem 11. Gamopilafo - kreteńskie danie z ryżu i sera 12. Staka - tradycyjny produkt mleczny, wytwarzany przez solenie i gotowanie tłustej warstwy świeżego lub gotowanego mleka owczego/koziego. Po kilku
Czarnawisienka