ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:34/239)

Ciasto drożdżowe-matcha 91

ciasto drożdżowe z dodatkiem właśnie zielonego proszku herbaty matcha i skórki cytrynowej . Oczywiście dodatek zielonej herbaty to nie wszystko dla kontrastu wymyśliłam czarną pastę. Pastę przygotowaną z czarnego sezamu , prażonych migdałów, masła i ciemnego cukru muscovado. Pasta jest naprawdę bardzo smaczna i w połączeniu z ciastem stanowi udany duet! Zapraszam serdecznie, koniecznie spróbujcie , ciasto pięknie będzie wyglądało na Wielkanocnym stole

SprawdzonaKuchnia.pl
Wieniec drożdżowy z marcepanem 74

Czas czytania: 4 min Ciasto drożdżowe na Wielkanocnym stole musi być bez tego ani rusz! Najczęściej jest to oczywiście baba drożdżowa lub ciasto z kruszonką, ale takie ciasto może mieć również inną formę, może to być na przykład wieniec. Wieniec drożdżowy z marcepanem to nie tylko ciekawa forma, ale też wspaniały smak. Smak marcepanu w połączeniu z dżemem cytrynowym

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka kokosowa - miękka, puszysta i łatwa do przygotowania 135

Babka, którą możecie upiec kilka dni przed świętami wielkanocnymi. Po upieczeniu ciasto będzie miękkie, puszyste i lekko kokosowe w smaku. Najlepszy jest wierzch  babki, który po upieczeniu będzie lekko chrupiący. Wbrew pozorom wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w babce. 😊 Składniki na formę keksową o długości 25 cm: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (250 g) 1 i 1/4 szklanki

Ugotować
KOLOROWA BABKA WIELKANOCNA 139

świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego wypieku wielkanocnego, czyli babki wielkanocnej. Babka to takie ciasto, które piekę w zasadzie tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne. Dlatego staram się, aby była ona wyjątkowa... Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie

Kuchnia MagdaLeny
Babka Wielkanocna z formy glinianej 229

miłośników suchych ciast, babka to wspaniały rarytas, a na wielkanocny stół , to obowiązkowe ciasto Składniki: 5 jajek 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy

kgwjanczewo
Babka poamrańczowa 140

Święta wielkanocne zawsze kojarzą się z pyszną babką piaskową, która jest ozdobą wielkanocnego stołu. Babka jest królową wśród ciast, jakie przygotowujemy na święta. Przepis na babkę pomarańczową, pochodzi od mojej Mamy. Babka pomarańczowa jest to połączenie baby piaskowej z pomarańczową. Baba pomarańczowa wyszła bardzo aromatyczna, delikatna, rozpływająca się w ustach. Dekoracje robimy

Kulinarne pyszności Molki
Sernik wielkanocny z polewą czekoladową 162

Z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Chciałbym Wam życzyć zdrowych, spokojnych świąt,pełnych nadziei oraz miłości,pogodnego nastroju,oraz najwspanialszych rodzinnych spotkań,wśród rodziny i przyjaciółi

kulinarnyJa
Torta Pasqualina - włoski wypiek wielkanocny ze szpinakiem, jajkiem i ricottą 143

Torta Pasqualina, włoski symbol uczczenia  wiosny oraz przebudzenia natury,  którego nie może zabraknąć w wielkanocnym menu. Torta Pasqualina składa się z dwóch warstw ciasta francuskiego i nadzienia ze szpinaku, ricotty, jajek, typowego dla liguryjskiej tradycji kulinarnej. Nie może zabraknąć te ż  majeranku, gałki muszkata ł owej i czosnku, które dodają daniu(...)wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha,  spokój, ciepło i nadziej ę .  Wesołych Świ ą t Wielkanocnych! SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego (wersja okrągła)* 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego) 500 g ricotty 70 g parmezanu 40 g bu ł ki tartej 6 jajek 3 ząbki czosnku majeranek

La grande e la piccola cuoca
Mazurek chałwowy 92

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Oprócz różnych słodkości, zapewne mazurki też będą gościć na Waszych stołach. Wersji tego pysznego ciasta jest mnóstwo i na pewno każdy ma swoją ulubioną, do której chętnie wraca. Dzisiaj proponuję mazurek chałwowy , wersję zdecydowanie dla wielbicieli chałwy. Kruche, czekoladowe ciasto wypełnione nadzieniem z roztopionej chałwy z dodatkiem śmietany kremówki, udekorowane pokruszonymi sezamkami. Prosto

Oryginalny smak
Cytrynowa babka ze szpinakiem i lemon curd 183

kremem cytrynowym. Chociaż musimy poświęcić chwilę na przygotowanie tego ciasta, to jest bardzo łatwe do zrobienia. Pyszne i dodatkowo cieszy oko. Z pewnością będzie wyróżniać się między innymi wielkanocnymi wypiekami :) Szpinakowe ciasto ucierane: 200 g mąki pszennej 150 g masła 110 g cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rozmrożonego szpinaku łyżka soku z cytryny

Mienta blog
Mazurek wielkanocny 147

Mazurek wielkanocny Tradycyjnie na Święta Wielkanocne polski mazurek . Moja propozycja, bardzo prosta, szybka i przyjemna w wykonaniu.  Cześć najważniejsza to degustacja. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 100 g masła 100 g cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 szczypta soli 1 jajko Składniki na masę i ozdoby do Mazurka: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Wino Francja Kuchnia
Torcik warstwowy, pistacjowo - bezowy 53

Wpadło mi w ręce kilka gazetek poświęconych wielkanocnym,  mniej lub bardziej wymyślnym przepisom na słodkości. Wybrałam kilka, kryterium stanowiła ich nieoczywistość :) Dziś u mnie właśnie jedna z tych gazetkowych receptur. Przepis na obłędny w smaku torcik.  Upiekłam go tydzień temu. Dziś, dopiekając(...)sernik pistacjowy,  z kolejnego ciekawego przepisu Wielkanoc 2022,  przypomniałam sobie o zaniedbaniu publikacji tego posta.  Nakłaniam do wykorzystania mojej propozycji  wszystkich poszukujących ciasta wyjątkowego,  nie tylko na wielkanocny stół.  Cztery warstwy miękkiego, biszkoptowego ciasta,  okryte cieniutką bezą z chrupiącymi migdałami.  Pomiędzy tą waniliową miękkością włożony krem - gęsty,  na bazie mascarpone

Kronika Piekarnika
Wielkanocne Babeczki z Jajeczkami 201

serka mascarpone to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować.  Babeczki ozdobione uroczymi jajeczkami idealnie wpasowują się Wielkanocny klimat w prosty sposób tworząc piękne, świąteczne mini wypieki. Wielkanocne Babeczki z Jajeczkami - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka(...)Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru cukrowe jajeczka cukier per l isty lub posypka (opcjonalnie) Wielkanocne Babeczki z Jajeczkami - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko lekko podgrzewamy. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym

Słodka Strona
Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 121

Obowiązkowa na Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku(...)składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak (ok 100 g) lekko podgrzać ze śmietanką , do połączenia składników. Tak powstałym sosem udekorować babkę i posypać migdałami . Smacznego! Post Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki

Za drzwiami kuchni
Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 161

Obowiązkowa na Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku(...)składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak (ok 100 g) lekko podgrzać ze śmietanką , do połączenia składników. Tak powstałym sosem udekorować babkę i posypać migdałami . Smacznego! Post Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki

Za drzwiami kuchni