Królowa Wielkanocnego Stołu, ale też miły dodatek do popołudniowej kawy. Wilgotna i bardzo aromatyczna. Kto się skusi? Babka kakaowa z jogurtem greckim Składniki: 100 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 jajka 250g jogurtu greckiego 100 ml mleka 200 g mąki 80 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody dowolna polewa czekoladowa (opcjonalnie) kokos(...)krem. Dodajemy jajka i wciąż ucieramy, aż wszystko się ładnie połączy. Następnie dodajemy na przemian, małymi partiami suche składniki a na końcu mleko z jogurtem. Dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy. Pieczemy 50 minut w 150'C(termoobieg) do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy- gotowe! Smacznego
Tagebuch po polskukażdym razem po dwa kawałki. Ja jestem na diecie, ale również nie mogłam sobie odmówić. Zresztą babka z tego przepisu jest znacznie mniej kaloryczna, niż niejedno inne ciasto. Polecam na Wielkanocny stół, w szczególności udekorowaną wiosennie kolorowymi posypkami i kwiatami z opłatka. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 kropel ekstraktu waniliowego(...)sól i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie wlać masło, dodać ekstrakt waniliowy, 30 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować do połączenia składników. Połowę ciasta wlać do formy, zaś do pozostałego dodać kakao i 70 ml mleka. Zmiksować i przelać na wierzch ciasta. Formę włożyć do piekarnika i piec 50 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć
Passions hobbies lifetego rejonu nazywano mazurami i stąd się wzięła jego nazwa. Klasyczny mazurek przygotowuje się na bazie kruchego ciasta, ale obecnie powstają też warianty z innymi rodzajami ciast. To niskie ciasto, najczęściej nieprzekraczające 4 cm wysokości. Uwagę przykuwają zdobienia z bakalii oraz lukru. Wielkanocne dekoracje są również przygotowywane z marcepanu lub specjalnej masy cukierniczej. Tradycyjny mazurek – kruche ciasto z masą kajmakową(...)podstawy mazurka, czyli kruchego ciasta, potrzebne jest masło, mąka i cukier puder. Składniki trzeba wymieszać, a następnie powoli ucierać, stopniowo dodając żółtka. Ważnym etapem jest uformowanie kuli z zagniecionego ciasta oraz odstawienie jej do lodówki. Tak przygotowane ciasto na pewno będzie kruche. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/mazurek-tradycyjny możesz sprawdzić, co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania wielkanocnego wypieku. Jeżeli nie lubisz
Obiad gotowyŚwięta wielkanocne już za nami, a więc pora rozpocząć serię iście wiosennych przepisów. A od czego zacząć? Od niczego innego, jak pysznego sernika! Bo wiem, że to tak jak ja kochacie miłością bezgraniczną! Dziś, w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam przepis na fantastyczny sernik z ricotty wg. przepisu Donny Hay, z australijskiego MasterChefa. Sernik jest niesamowicie delikatne(...)wypiekach. Nie wiem czy już widzieliście, ale w https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie również nowe rodzaje rantów – inaczej zapinane! TUTAJ! KOD: SYLWIA2020 – rabat na cały asortyment w sklepie! CIASTO MIGDAŁOWE: – mąka pszenna – 100 g – mielone migdały / mąka migdałowa – 4 łyżki – cukier puder – 3 łyżki – zimne masło – 90 g MASA SEROWA: – ricotta – 500 g – twaróg
Ostra na SłodkoDzisiaj zapraszam na pyszne ciasto. Ciasto kajmakowe z bananami. Ciasto niezwykle pyszne, słodkie i pachnące. Pięknie wygląda, będzie ozdobą każdego stołu. Takie ciasto można upiec na Wielkanocny stół zamiast tradycyjnej babki. Bardzo je polecam. Do upieczenia tego ciasta użyłam masy krówkowej o smaku kajmaku od HELIO . Masę bardzo polecam. Upieczcie takie ciasto i koniecznie dajcie znać czy smakowało. Potrzebujemy
IzabelawkuchniBabka Wielkanocna to tradycyjny wypiek, który powinien znaleźć się na każdym świątecznym stole. Przepisów jest mnóstwo, babki piaskowe, drożdżowe, biszkoptowe. Ja zaprezentuję Wam dzisiaj przepis na pyszną babkę na maślance z kawałkami czekolady. Babka na maślance to świetna propozycja na wypiek na święta Wielkanocne i nie tylko. Babka jest bardzo wilgotna, puszysta i smaczna. BABKA NA MAŚLANCE – PRZEPIS(...)czekolady gorzkiej do pieczenia lub zwykłej Dodatkowo masło bułka tarta * Czekolada do pieczenia lepiej zachowuje się podczas przygotowywania, nie rozpuszcza się podczas mieszania, przez co nie barwi ciasta na ciemny kolor. Jeśli takiej nie macie, można zastosować normalną. Wykonanie Jajka w całości ubić na puszystą pianę. Kiedy będą już puszyste, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Wlać maślankę, olej
Alle Dobre!Wielkanoc niebawem więc przychodzę do Was z pysznym ciastem, puszystą babką wielkanocną z pomarańczami i czekoladą. Babka jest prosta do zrobienia i zawsze się udaje. Pachnie fenomenalnie pomarańczami, zachowuje długo świeżość i polecam każdemu. Babkę wykonacie bez większego problemu za pomocą zwykłego miksera. Warto ją mocno polukrować wtedy będzie jeszcze dłużej świeża. PRZEPIS : SKŁADNIKI: - 4 jaja(...)posiekanej gorzkiej czekolady. 5️⃣ 4 białka ubij na sztywno ze szczypta soli, dodaj 85 g cukru i ubij na sztywno. 6️⃣Delikatnie wprowadź pianę do masy. 7️⃣Ciasto przelej do dwóch foremek na babkę, lub do jednej wielkiej formy na babkę. 8️⃣Pieczemy godzinę do suchego patyczka. Temp 180 stopni, pierwsze 30 minut dół, drugie dół
SMYKWKUCHNIUwielbiam piec. Ciasta, ciasteczka, najróżniejsze babeczki… pyszne i sprawiają dużo radości mi i bliskim. Na co dzień moje wypieki podaję w prostej wersji oprószone jedynie cukrem pudrem, polane ulubioną czekoladową polewą, ozdobione prostym lukrem lub kremem. Jednak, jeśli szykuje się specjalna okazja – święta, urodziny, rocznica, przyjazd rodziny, dawno nie widzianych przyjaciół – wypiek poza smakiem musi mieć też(...)dekoracje cukiernicze. Ich wybór jest naprawdę duży. Od prostych kwiatuszków, misiów, kotków, piesków, ulubionych postaci z bajek moich dzieci, po urocze marchewki, którymi bardzo często zdobię marchewkowe wypieki wielkanocne. Babeczki i ciasta z takimi ozdóbkami, aż kuszą żeby je zjeść i strasznie podobają się dzieciom. Czasem starczy wyłącznie taka marcheweczka przyklejona na lukier i dekoracja gotowa Niegdyś, aby ozdobić ciasto
Słodkie okruszkisprawdzony, najlepszy przepis na drożdżową babę wielkanocną z rodzynkami i żurawiną. Nieziemsko puszysta, delikatna, obłędnie lekka – taka baba, jaką wszyscy zapewne sobie wymarzyli na te Święta Wielkanocne! A wiecie, że rękę do drożdżowych wypieków to ja mam! Postanowiłam ją przygotować zainspirowana współpracą z marką Kasia. Mam nadzieję, że razem z Kasią zagości na Waszych świątecznych stołach. Ps. Obiecuję(...)zaczyn przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą i resztą cukru, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, całe jajko i roztopioną, przestudzoną Kasię. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto ( uwaga jest klejące! ). Pod koniec dodajemy namoczone ( i dokładnie odciśnięte! ) rodzynki i żurawinę. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy i wkładamy
Ostra na SłodkoBabka króluje w tradycji Wielkanocnej. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tego wypieku. Babka piaskowa, cytrynowa, czy waniliowa. Babka wielkanocna kojarzy nam się ze słodkim, puszystym i wilgotnym ciastem z czasów dzieciństwa. Jak więc zrobić najlepszą wielkanocną babkę, która smakuje jak ta pieczona przez babcię? Poznajcie przepis. Składniki 4 duże jajka 250 g masła skórka(...)sobą. Do ciasta należy wlać masło i miksować przez kilka minut. Całość wlać do przygotowanej wcześniej formy i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu babkę należy wystudzić i podawać z lukrem. Przepis na lukier Wszystkie składniki na lukier mieszamy, powinien być dość gęsty, jeśli wyszedł zbyt płynny dodajemy odrobinę cukru, jeśli zbyt gęsty odrobinę mleka. Artykuł Wielkanocna babka pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masłem i wykleiłam rozwałkowanym ciastem. Piekłam ok 20 minut w 180 stopniach. Przed wsadzeniem do piekarnika, nakłułam ciasto widelcem. Dość ważne jest, żeby ciasto nie napuchło, nie wyrosło. Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i wzięłam się za robienie masy cytrynowej . Potrzebowałam: * pół szklanki soku z cytryny * 1/3 szklanki soku z pomarańczy * pół szklanki wody * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 5 łyżek cukru(...)bezy....Trochę z bezą jestem na bakier :P Nie mam do niej ręki. Czasami wyjdzie piękna, czasami wstyd ...wstyd...:D Po tej próbie pieczenia, myślę, że na święta Wielkanocne już jedno ciasto w głowie mam :D Myślę, że będzie świetnie pasowało do atmosfery świąt :D A jak przy tym smakowało :D Życzę smacznego :D Lidka
Pieprzyć z FantazjąMazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest(...)tylko wyjątkowo pyszne, ale też proste do przygotowania. Dzisiaj przygotowałam mazurek z masłem orzechowym , lekko posiekanymi fistaszkami, suszonymi daktylami i polewą czekoladową. Pycha! Po inne wielkanocne przepisy zapraszam tutaj Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 160 g masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Nadzienie: 200 g masła orzechowego (gładkie) 1/2 szklanki śmietany kremówki
Oryginalny smakpomocą szpatułki. Użycie miksera na tym etapie przygotowania babki marmurkowej, może spowodować, że piana opadnie, a z ciasta wyjdzie zakalec. Po dokładnym wymieszaniu całej maki i równomiernym połączeniu jej z białkami, ciasto dzielę na dwie nierówne części (proporcje około 2/3 i 1/3 ciasta). Możesz podzielić masę na tzw „oko”, lub użyć wagi kuchennej. Kładę czystą miskę na wadzę(...)podzieloną masę. Do mniejszej części ciasta wsypuję kakao i mieszam dokładnie za pomocą łyżki. Kakao oczywiście musi być dobrze wymieszane z tą częścią ciasta, tak aby nie było grudek. Całość przygotowania ciasta zajmuje nam naprawdę chwilę. Wylewam obie masy do foremki. Do wysmarowanej foremki na babkę wlewam najpierw trochę ciasta jasnego, a następnie trochę ciasta ciemnego i rozkładam je wokół
Ania gotujektoś sobie wyobraża święta Wielkanocne bez tego tradycyjnego ciasta, jakim jest mazurek. Chyba nie ma takiej osoby. Mazurek przygotowany na kruchym, bardzo delikatnym cieście z powidłami śliwkowymi, które idealnie przełamują słodki smak kajmaku. Przygotowanie mazurka jest niezwykle proste, kluczem tego wypieku jest delikatne, kruche ciasto. To właśnie na takim cieście powinien być przygotowany typowy mazurek. Składniki 350g mąki pszennej kostka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!