Wielkanoc niebawem więc przychodzę do Was z pysznym ciastem, puszystą babką wielkanocną z pomarańczami i czekoladą. Babka jest prosta do zrobienia i zawsze się udaje. Pachnie fenomenalnie pomarańczami, zachowuje długo świeżość i polecam każdemu. Babkę wykonacie bez większego problemu za pomocą zwykłego miksera. Warto ją mocno polukrować wtedy będzie jeszcze dłużej świeża. PRZEPIS : SKŁADNIKI: - 4 jaja(...)posiekanej gorzkiej czekolady. 5️⃣ 4 białka ubij na sztywno ze szczypta soli, dodaj 85 g cukru i ubij na sztywno. 6️⃣Delikatnie wprowadź pianę do masy. 7️⃣Ciasto przelej do dwóch foremek na babkę, lub do jednej wielkiej formy na babkę. 8️⃣Pieczemy godzinę do suchego patyczka. Temp 180 stopni, pierwsze 30 minut dół, drugie dół
SMYKWKUCHNIUwielbiam piec. Ciasta, ciasteczka, najróżniejsze babeczki… pyszne i sprawiają dużo radości mi i bliskim. Na co dzień moje wypieki podaję w prostej wersji oprószone jedynie cukrem pudrem, polane ulubioną czekoladową polewą, ozdobione prostym lukrem lub kremem. Jednak, jeśli szykuje się specjalna okazja – święta, urodziny, rocznica, przyjazd rodziny, dawno nie widzianych przyjaciół – wypiek poza smakiem musi mieć też(...)dekoracje cukiernicze. Ich wybór jest naprawdę duży. Od prostych kwiatuszków, misiów, kotków, piesków, ulubionych postaci z bajek moich dzieci, po urocze marchewki, którymi bardzo często zdobię marchewkowe wypieki wielkanocne. Babeczki i ciasta z takimi ozdóbkami, aż kuszą żeby je zjeść i strasznie podobają się dzieciom. Czasem starczy wyłącznie taka marcheweczka przyklejona na lukier i dekoracja gotowa Niegdyś, aby ozdobić ciasto
Słodkie okruszkisprawdzony, najlepszy przepis na drożdżową babę wielkanocną z rodzynkami i żurawiną. Nieziemsko puszysta, delikatna, obłędnie lekka – taka baba, jaką wszyscy zapewne sobie wymarzyli na te Święta Wielkanocne! A wiecie, że rękę do drożdżowych wypieków to ja mam! Postanowiłam ją przygotować zainspirowana współpracą z marką Kasia. Mam nadzieję, że razem z Kasią zagości na Waszych świątecznych stołach. Ps. Obiecuję(...)zaczyn przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą i resztą cukru, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, całe jajko i roztopioną, przestudzoną Kasię. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto ( uwaga jest klejące! ). Pod koniec dodajemy namoczone ( i dokładnie odciśnięte! ) rodzynki i żurawinę. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy i wkładamy
Ostra na SłodkoBabka króluje w tradycji Wielkanocnej. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tego wypieku. Babka piaskowa, cytrynowa, czy waniliowa. Babka wielkanocna kojarzy nam się ze słodkim, puszystym i wilgotnym ciastem z czasów dzieciństwa. Jak więc zrobić najlepszą wielkanocną babkę, która smakuje jak ta pieczona przez babcię? Poznajcie przepis. Składniki 4 duże jajka 250 g masła skórka(...)sobą. Do ciasta należy wlać masło i miksować przez kilka minut. Całość wlać do przygotowanej wcześniej formy i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu babkę należy wystudzić i podawać z lukrem. Przepis na lukier Wszystkie składniki na lukier mieszamy, powinien być dość gęsty, jeśli wyszedł zbyt płynny dodajemy odrobinę cukru, jeśli zbyt gęsty odrobinę mleka. Artykuł Wielkanocna babka pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masłem i wykleiłam rozwałkowanym ciastem. Piekłam ok 20 minut w 180 stopniach. Przed wsadzeniem do piekarnika, nakłułam ciasto widelcem. Dość ważne jest, żeby ciasto nie napuchło, nie wyrosło. Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i wzięłam się za robienie masy cytrynowej . Potrzebowałam: * pół szklanki soku z cytryny * 1/3 szklanki soku z pomarańczy * pół szklanki wody * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 5 łyżek cukru(...)bezy....Trochę z bezą jestem na bakier :P Nie mam do niej ręki. Czasami wyjdzie piękna, czasami wstyd ...wstyd...:D Po tej próbie pieczenia, myślę, że na święta Wielkanocne już jedno ciasto w głowie mam :D Myślę, że będzie świetnie pasowało do atmosfery świąt :D A jak przy tym smakowało :D Życzę smacznego :D Lidka
Pieprzyć z FantazjąMazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest(...)tylko wyjątkowo pyszne, ale też proste do przygotowania. Dzisiaj przygotowałam mazurek z masłem orzechowym , lekko posiekanymi fistaszkami, suszonymi daktylami i polewą czekoladową. Pycha! Po inne wielkanocne przepisy zapraszam tutaj Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 160 g masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Nadzienie: 200 g masła orzechowego (gładkie) 1/2 szklanki śmietany kremówki
Oryginalny smakpomocą szpatułki. Użycie miksera na tym etapie przygotowania babki marmurkowej, może spowodować, że piana opadnie, a z ciasta wyjdzie zakalec. Po dokładnym wymieszaniu całej maki i równomiernym połączeniu jej z białkami, ciasto dzielę na dwie nierówne części (proporcje około 2/3 i 1/3 ciasta). Możesz podzielić masę na tzw „oko”, lub użyć wagi kuchennej. Kładę czystą miskę na wadzę(...)podzieloną masę. Do mniejszej części ciasta wsypuję kakao i mieszam dokładnie za pomocą łyżki. Kakao oczywiście musi być dobrze wymieszane z tą częścią ciasta, tak aby nie było grudek. Całość przygotowania ciasta zajmuje nam naprawdę chwilę. Wylewam obie masy do foremki. Do wysmarowanej foremki na babkę wlewam najpierw trochę ciasta jasnego, a następnie trochę ciasta ciemnego i rozkładam je wokół
Ania gotujektoś sobie wyobraża święta Wielkanocne bez tego tradycyjnego ciasta, jakim jest mazurek. Chyba nie ma takiej osoby. Mazurek przygotowany na kruchym, bardzo delikatnym cieście z powidłami śliwkowymi, które idealnie przełamują słodki smak kajmaku. Przygotowanie mazurka jest niezwykle proste, kluczem tego wypieku jest delikatne, kruche ciasto. To właśnie na takim cieście powinien być przygotowany typowy mazurek. Składniki 350g mąki pszennej kostka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Babka wielkanocna Jakiś czas temu - rok, może 2 lata, Agnieszka wysłała mnie do sklepu po foremki do babeczek. Oprócz foremek kupiłem wielką formę na babkę wielkanocną
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePuszysta baba to babka bardzo smaczna i prosta do zrobienia. Upiecze ją ten co piec potrafi i ten co dopiero zaczyna swoją przygodę z ciastami. Artykuł
Pieprzyć z FantazjąWielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą , malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego
Moja Delicjawszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę – dodajemy tyle mąki, aby ciasto było zbite i nie kleiło się do rąk *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm *** *** Z rozwałkowanego ciasta wycinamy mazurki o różnych kształtach i kolorach. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem jaja i przyklejamy otoczki z ciasta. Otoczki również smarujemy białkiem *** *** Wycięte ciasto układamy na wyłożonej(...)pieczemy przez około 15 -20 minut , do zrumienia *** *** Na wystudzone spody wykładamy gorący mus pomarańczowy *** *** Mazurki ozdabiamy według upodobań *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ Artykuł Mazurki pomarańczowe z białą czekoladą pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemMazurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. SKŁADNIKI Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Dodatkowo: powidła śliwkowe WYKONANIE Ciasto: wszystkie składniki siekamy, i zagniatamy elastyczne ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę
słodki bratekŚwięta Wielkanocne ostatnio piekę babkę cytrynową oraz jakiś mazurek na cieście kruchym. Tym razem skorzystałam z dobrze znanego mi już przepisu i stworzyłam łatwy Mazurek jajo . Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej (u mnie tortowa 450) - 50 g cukru pudru - 1 jajko - 50 g masła dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały
Kuchnia co dniaWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po
CiastkozercyZielona babka wielkanocna Składniki na ciasto: 100 gram szpinaku baby 3 jajka 220 gram mąki orkiszowej Bio Planet 3-4 łyżki ksylitolu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 110 ml oleju rzepakowego otarta skórka z limonki lub cytryny( opcjonalnie) Szpinak miksujemy z olejem blenderem. Jaja Ubijamy z ksylitolem na puch. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wolno
AZgotuj!Klasyczna i smaczna babka piaskowa. Polana białą czekoladą i ozdobiona borówką. Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez tego ciasta. Składniki: 1 szkl maki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 150g masła, 150g cukru pudru, 2 jaja, ½ szkl mleka, Proszek do pieczenia, Sól, Cukier waniliowy, Ponadto: 1 biała czekolada Białka oddzielić od żółtek. Cukry połączyć z żółtkami, ubić na puszystą masę
Słodki ZakątekWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po
CiastkozercyDziś kolejny wielkanocny przepis. Babka nadziewana masą krówkową ma tak uniwersalne ciasto, że możecie do niej „wrzucić” wszystko co chcecie. Począwszy od bakalii, po przez kajmak, masy krówkowe, czy po prostu kakao. W każdej postaci smakuje wybornie! No i jest banalnie prosta do przygotowania Z tej porcji wyszła mi jedna średnia babka i jedna mała. Babka nadziewana masą krówkową Składniki
PatiGotujeWszyscy czekamy na Święta Wielkanocne, w wyobraźni widzimy już wysprzątany dom, kuchnię pełną smakołyków, wiosenną aurę, ćwierkające ptaszki i szczęśliwą rodzinę niczym w bajce Disneya. Tylko
Fitsweet.mesię nie będzie. Ale koniecznie muszę zapisać ten przepis, żeby się nie zgubił, nie zawieruszył - jest bardzo dobry. Proporcje wystarczą na dwa małe chlebki w sam raz do wielkanocnego koszyka. Z ciastem pracuje się dobrze, chlebki wychodzą wspaniałe: rumiane i chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Warkocz ładnie się trzyma, dodaje niesamowitego uroku. Zainspirowałam się tutaj . składniki: zaczyn
6nieboTradycyjny, wielkanocny deser z twarogu, z dodatkiem mnóstwa bakalii. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, przełożyć do śmietany i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Wanilię wyjąć, a do śmietany
Bullio