Mazurek kojarzy mi się z kruchym ciastem, karmelem i czekoladą. Tą, najbardziej znaną mi wersję mazurka zrobiłam w formie wegańskiej i bezglutenowej. Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu BioFarma – dzięki temu mój wielkanocny mazurek składa się w pełni ze sprawdzonych składników. Zajrzyj do BioFarmy – zobaczysz, że warto Stacjonarnie we Wrocławiu oraz online pod linkiem https://biofarma.com.pl/ Do poszczególnych
Via GustoWśród potraw na wielkanocnym stole nie może zabraknąć ciast. W większości polskich domów królują lekkie, puszyste babki i ciasta drożdżowe. Jestem zwolenniczką domowych ciast, jednak nie każdy ma czas na domowe wypieki a z gotowymi ciastami Dan Cake Twoje święta będą równie smaczne. O firmie Dan Cake. Dan Cake to duńska firma założona w 1931 roku przez(...)kilkunastu lat swoje zakłady produkcyjne ma w Polsce w Chrzanowie (Małopolska). Tam odbywa się ogromna część produkcji m.in. ciast drożdżowych. P rodukując takie produkty jak ciasta drożdżowe, babki, które kochają Polacy i baranki wielkanocne Dan Cake mocno wpisuje się w polską tradycję, firma dobrze odnajduje się na polskim rynku i zna potrzeby polskich konsumentów. Producent stale poszerza swoją ofertę
Zrób to smaczniewprawiły w doskonały przedświąteczny nastrój. A sama gołębica? Zanim napiszę jak smakuje, poczytajcie trochę o jej ciekawej historii. Kiedy po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie przychodzi pora na deser, na włoskich stołach pojawia się Colomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka, jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej Wielkanocy(...)artysty specjalizującego się w manifestach publicznych, któremu firma zleciła projekt wypromowania ciasta poprzez slogan „Colomba pasquale Motta, il dolce che sa di primavera” czyli w tłumaczeniu: ”Gołębica wielkanocna firmy Motta, ciasto które wie o wiośnie.” Korzeni tradycji wypiekania colomby można dopatrywać się w Biblii. W Starym Testamencie, w opowieści o Noe, występuje gołębica z gałązką oliwną w dziobie, która
KUCHARNIABabeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka...Delikatnie wilgotne, puszste i mięciutkie.Oblane słodkim, białym lukrem.Niezastąpione w wielkanocnym koszyczku.Wesołych Świąt i smakowitej Święconki!Składniki:4 jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2,5 łyżki majonezu;Margaryna do wysmarowania foremek na babeczki.Lukier:1(...)cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem.Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremek.W międzyczasie przygotować lukier
Gospodyni MiejskaMazurek z czekoladą i bakaliami to prosta propozycja na wielkanocny deser. Mazurek na kruchym cieście z domową, szybką polewą czekoladową, ozdobiony bakaliami jest niezwykle pyszny i prosty w przygotowaniu. Możesz go dowolnie dekorować, i to jest najlepsze zadanie dla małych pomocników w domu. Zanim zaczniesz szykować mazurek wielkanocny przeczytaj najpierw cały wpis, ponieważ opowiadam w nim o wielu zamiennikach(...)pszennej (niecała szklanka o pojemności 250 ml) wsyp do miski, dodaj cukier oraz posiekane masło (wyjęte prosto z lodówki) oraz 1 żółtko. Posiekaj składniki nożem, następnie szybko wyrób gładkie ciasto. Na początku będzie przypominało kruszonkę, jednak po chwili połączy się w całość. Porada. Cukier drobny możesz zastąpić cukrem pudrem. Możesz go dać 50 g, czyli o 10 g więcej. Dzięki
Zasmakuj KuchniDziś przepis na pyszną drożdżową świąteczną babkę z aromatem cytryny polaną lukrem i udekorowaną płatkami migdałowymi od HELIO . Prosta babka skradła moje serce! Idealna babka drożdżowa
Zasmakuj KuchniBabę drożdżową według przepisu Mistrza Cukiernictwa. Baba jest przygotowana z mieszanki ciasta drożdżowego i parzonego, dzięki czemu zachowuje swą świeżość dłużej i doskonale nadaje się na Święta Wielkanocne. Składniki: ciasto 50 g drożdży 110 ml mleka lekko podgrzanego 375 g mąki pszennej 60 g cukru 4 żółtka 2 jajka 1 laska wanilii 125 g masła otarta skorka z połowy
Niezły Młynekmazurki rustykalne, zamiast jednego dużego polecam cztery mniejsze. Do ciasta dodałam sezamu, przez to ciasto ma trochę inny smak, ale następnym razem dodam więcej. Mazurki pięknie udekorowałam przez to pięknie się prezentują. Słodkie i bardzo pyszne. Polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowały :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka(...)pszenna do posypania stolnicy kilka czekoladowych malutkich jajek 40 dag masy krówkowej o smaku słony karmel od HELIO kwiaty bratków 2 łyżki płatków kokosowych Wykonanie pysznych wielkanocnych mazurków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą część wałkujemy formując takie niewielkie mazurki i dowolnych kształtach, mogą być okrągłe lub podłużne. Nie wałkujemy zbyt
IzabelawkuchniKoszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego u mnie już upieczony..Taki koszyczek nie jest do jedzenia, więc śmiało można upiec jego wcześniej..Co roku piekę takie koszyczki, bardzo ładnie wyglądają na Wielkanocnym stole jako ozdoba.Polecam, to nie jest wcale takie trudne.U mnie w tym koszyczek bez rączki. 4 szkl.mąki 25 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl.wody 1 jajko
Moje domowe kucharzenieSernik z bezą według przepisu mojej mamy. Ciasto, którego zawsze gości na naszym stole w czasie świąt, imienin i innych przyjęć okolicznościowych. Zawsze wszyscy się nim
KuchniaWeDwoje.plBabeczki marchewkowe to pierwsze ciasto marchwią w moim wykonaniu. Sama nazwa pewnie, niektórych z Was nie zachęca do przygotowania, ale zapewniam że są pyszne! Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.plkwiatowy z nieprzesadnym dodatkiem świątecznych pisanek. Stół nabiera świąteczno-wiosennych barw. Po założeniu takiego bieżnika mam wrażenie, że inne ozdoby są zbędne. Polecam wam sprawdzić bogatą i piękną ofertę wielkanocną (klik) Ja poza bieżnikiem Jonquils & Easter będę zamawiać jeszcze drugi bieżnik Happy Easter (wspaniały wzór świąteczny wzór z pisankami i króliczkami, moje dzieci na pewno będą zachwycone ) oraz(...)uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Około 1/3 masy przekładamy do drugiej miski, dodajemy 2 płaskie łyżki ciemnego kakao, mieszamy łyżką do połączenia składników i uzyskania ciemnej kakaowej masy. Ciasto dowolnie np. na przemian wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka (czas będzie różny w zależności
Słodkie okruszkiBabka to obok mazurka, ciasto typowo wielkanocne. Ja jednak babki bardzo lubię i przygotowuję je całym rokiem, nie tylko na święta. Jak każde ciasto, również babki można przygotować na różne sposoby. Mogą być babki pieczone, babki gotowane czy babki na zimno. Ja na tegoroczną Wielkanoc przygotowałam babkę gotowaną o smaku czekoladowo - orzechowym. Bardzo lubię babki gotowane, bo zawsze wychodzą, nigdy
Waniliowe Improwizacjepleśniak z makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao puszka masy makowej Helio Z podanych składników zagniatamy
Cynamonowe szczęściechleb z "martwego ciasta " wykorzystuję się je do ozdabiania chleba, oraz tworzenie wszelkich inspiracji. Ciasto to nie rośnie podczas pieczenia przez co daje nam wiele możliwości twórczych. Dziś nastąpiła jego premiera:)) Do świąt już kilka dni, więc dziś postanowiłam zrobić drożdżowy koszyk wielkanocny, przepis zaczerpnęłam z tej strony klik za co dziękuję:)Przepis podaję za autorem. SKŁADNIKI 25 gramów
Basia w kuchni