ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:175/231)

Chrupiące bułeczki na truskawkach 166

Dziś przepis, który od lat mam zapisany w swoim zeszyciku, sprawdza się z truskawkami, jagodami i innymi owocami lub dżemem albo powidłami. :)   Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba korzystać póki można. U mnie też pojawi się sporo przepisów, zaczynamy od tych bułeczek. Są chrupiące, nie przesadnie słodkie, drobne, ale wypełnione owocami po brzegi, a takie lubię najbardziej. :)   Bułki(...)drożdże. Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym i masłem do jego rozpuszczenia. Studzimy, by było tylko lekko ciepłe. Mleko wlewamy do suchych składników i przez ok. 8-10 minut ugniatamy ciasto, by było miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia przez ok. godzinę. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kolei niewielkie cząstki, które po uformowaniu będą mniej więcej wielkości mandarynki

Cooking Monster
Naleśniki - moje ulubione śniadanie! 126

dziecka lubiłam jeść naleśniki, najbardziej smakowały mi z dżemem jabłkowym lub truskawkowym. I koniecznie musiały być domowe - koniecznie takie, jakie robiła moja Mama! Czyli pulchne, nie za suche, nie za tłuste, nie za słodkie - idealne :) wiele razy jadłam takie "restauracyjne" i - to nie to! Szybko nauczyłam się je przyrządzać tak samo, teraz często goszczą u mnie, ale nie tylko(...)może być potrzeba mniej lub ciut więcej), mieszamy delikatnie do połączenia, następnie ponownie miksujemy (jeśli od razu włączymy mikser mąka nam się rozpyli po kuchni:)). Na koniec dodajemy do ciasta 2 łyżki oleju - dzięki temu nie trzeba natłuszczać patelni, a naleśniki będą miękkie, lekko wilgotne i puszyste. Patelnię teflonową rozgrzewamy, za pomocą nabierki nalewamy porcję ciasta i obracając patelnią rozlewamy

Kolorowy Przepisownik
Knedle ze śliwkami 166

Uwielbiam! zarówno ze śliwkami jak i z truskawkami. Sama nie wiem, które lubię bardziej. Niestety w tym roku z knedlami jesteśmy na bakier. W sezonie truskawkowym knedli nie było, więc i w sezonie śliwkowym knedle być powinny - i były. Więc jak tylko pojawiły się pierwsze śliwki, wzięłam się za lepienie. Ahhh ten aromat cynamonu, po przekrojeniu knedla, unoszący się(...)ugotowanych ziemniaków - 250g mąki pszennej - 2 jajka - śliwki - cukier z cynamonem (proporcja wg. Waszego smaku) - sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto, nie klejące się do rąk. W razie konieczności podsypać mąką. Uformować wałek (większy i grubszy niż na kopytka). Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie uformować placuszek. Na środek ciasta płożyć

CookYourself
Ciasteczka kawowe z bazylią i kremem truskawkowym 239

Kruche, orkiszowe ciasteczka pachnące kawą i ziołami, z soczystymi owocami w śmietankowym kremie. Idealnie smakują z filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Kawa zbożowa z błonnikiem będąca doskonałym

Smaczna Pyza
Lemoniada rabarbarowa 180

różniaste owoce. Po kilku chwilach z plastrem pomarańczy, nawet zwykła woda smakuje jak fanta Do lemoniady dorzuciłam zatem plastry truskawki, miętę, lód i cytrynę. Jeśli chcecie nadać jej bardziej truskawkowego smaku, wystarczy do gotującego się rabarbaru dodać ok.200 g truskawek i potem całą masę przetrzeć przez sitko. Taka lemoniada rabarbarowa doskonale „wchodzi” w upalny dzień, szczególnie jeśli przed(...)kwaśna, możemy ją dosłodzić. Przelewamy do dzbanka/karafki, Dekorujemy owocami, miętą i kostkami lodu. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-rabarbarowa/ MieszamWGarnku   Artykuł Lemoniada rabarbarowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ptasie mleczko 149

Ptasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie(...)pudru następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy masę piankową i schładzamy. Podobnie postępujemy z kolejnymi białkami i galaretkami. Na wierzchu można polać polewą czekoladową. Dodatkowo: dżem truskawkowy

Słodka Kraina Wypieków
Torcik na zimno z brzoskwiniami 216

Święta, Święta i po Świętach, tak to już jest.  Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy

Takie tam pichcenie
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 190

bułeczki. Wyszły lepsze niż się spodziewałam, więc polecam każdemu :) Najlepsze są jeszcze ciepłe, z chrupiąca skórką i  puszystym, dosyć ciężkim środkiem. Idealne z prawdziwym masełkiem, twarożkiem albo dżemem truskawkowym. Pzepis pochodzi z bloga  Moje Wypieki , a podsunęła mi go moja Siostra, która wypieka te bułeczki co weekend. Składniki na 6 średnich bułek: Pół szklanki płatków owsianych górskich(...)blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok 20-30 min). Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, klepiemy dłonią

Zawsze głodna!
KOMPOT AGRESTOWY Z KSYLITOLEM 238

kilka podejść i jakoś tak zawsze pojawiało się coś innego... Obiecuję poprawę, bo ten przepis jest tego wart, nawet baaardzo. A tymczasem polecam przygotowanie kompotu, który wykorzystamy później do ciasta. Składniki: - świeży, obrany agrest (na duży słoik po ok.600g, na mniejszy 300g) - ksylitol (na 8 ok.litrowych słoików potrzebujemy 1kg) - gorąca woda Obrany agrest wkładamy do wymytych, wysuszonych słoików. U mnie(...)dekielki, powinny być płaskie. Jeszcze nigdy żaden kompot przygotowywany w ten sposób nie popsuł mi się, a kiedyś przygotowywałam tego dużo. Zawsze największą popularnością cieszył się u nas kompot truskawkowy i jabłkowy. Wszystkie kompoty przygotowuję w ten sam sposób, tzn. takie same ilości ksylitolu (lub cukru) na taką samą ilość słoików. Zawsze przyjmuję zasadę 1kg słodyczy na 8 ok.litrowych słoików

Smaczne Zdrowe
Muffiny truskawkowe 112

Trzeci i ostatni - póki co - przepis na muffiny. Tym razem truskawkowe. Tak naprawdę nie jest to żaden nowy przepis, bo robi się je dokładnie tak samo jak jagodowe z poprzedniego (wczorajszego) przepisu :) Ale jeśli komuś nie chce się sięgać do wczoraj to skopiuję tutaj ten przepis. Nie będę się silił na wymyślanie nowej treści, bo piję sobie już trzecie(...)sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, mleko, olej. Łączymy zawartość obu naczyń i wrzucamu truskawki. Mieszamy tak troszkę żeby się połączyło wszystko. Wykładamy papilotkami formę do muffinek, nakładamy ciasto i pieczemy około 30 minut (sprawdzamy patyczniem czy to już) w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu czekamy 5 minut i dopiero wyjmujemy z formy. Inspirację czerpałem z http://www.mojewypieki.blox.pl/ --------------------------------------------------------------------- Chcesz

Marder&Marder Manufacture
Tort truskawkowy; tort z truskawkami 360

Cudowny w smaku tort, który nie tylko ciekawie wygląda, ale i dzięki dużej ilości orzeźwiających owoców rewelacyjnie smakuje. I wbrew pozorom, wcale taki trudny do wykonania

Wielopokoleniowo
Słodkie bułki truskawkowe 153

ukończyć jednym okiem zerkając na monitor :) Może ktoś z Was zrobił ostatnio dodane mielone na gnieździe makaronowym? Chętnie je obejrzę :) Dziś zaś podam propozycję na podwieczorek, czyli pyszne truskawkowe bułeczki, które część z Was chciała zobaczyć już w niedzielę. Nie ma przy nich wiele roboty, trzeba tylko poczekać, by odrobinkę wyrosły przed pieczeniem. Składniki: Na 12 bułek: 1/2 kg mąki(...)rozczynem z mleka i drożdży. Wbijamy 2 żółtka, dodajemy szczyptę soli oraz pokrojone w kosteczkę truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.   Kruszonka: Cukier, margarynę

Kuchnia w czekoladzie
Torcik z jeżynami i borówką 273

Dziś ostatnia niedziela wakacji, jeszcze lato, jeszcze cieplutko, choć noce do ciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego

Wanilia i Kardamon
Tort straciatella z truskawkami 226

mieć w kulinariach szczęście w nieszczęściu, ale mnie właśnie spotkało coś takiego z tym tortem. Wszystko wyszło mi idealnie, łącznie z dekoracją, ale w tym czasie robiłam jeszcze inne ciasto i włożyłam tort na chwilę do lodówki. Żeby było mi go łatwiej przełożyć na paterę, to ułożyłam go na papierze do pieczenia. Śpieszyłam się i nie pomyślałam, że może(...)BISZKOPT   6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione

Passions hobbies life
Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą 132

Zawsze gdy idę na zakupy już w domu wiem, że nie skończą się ona na kupnie tylko tych produktów, które mam na liście. Nie inaczej było

mecooks
Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 251

zapachom jaśminu... Wstęgi zapachu snują się wszędzie wokół i tylko czekam, aby wplątały się we włosy, wpełzły pod ubranie i zostały na skórze...  A taki zapach babcinego drożdżowego ciasta ? Gdyby można go było uchwycić i podawać w chwilach największej tęsknoty? Albo zapach ciepłych od snu mięciutkich policzków mojego synka, gdy był jeszcze malutki? Ileż bym dała za ogromną porcję(...)Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat.  Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak!   I to prostsze niż może się wydawać.  Granita z dzikiego bzu smakuje

KUCHARNIA
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 164

przewidzieliście się, znowu truskawki;) U mnie truskawkowe szaleństwo nadal trwa.  Noo ale przecież trzeba korzystać bo niestety ich sezon powoli się kończy.. Tym razem zapraszam na drożdżówki;)  Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki Składniki na 16 drożdżówek: 2,5 szklanki mąki chlebowej typ 650 2.5 szklanki maki tortowej 25 dag drożdży 1,5 szklanki letniego mleka(...)mąki i połowy letniego mleka zrobić rozczyn. Następnie wymieszać resztę mleka,cukier, jajka, żółtka oraz roztopione i przestudzone masło a także sól. Dodać mąkę i rozczyn i wyrobić gładkie ciasto (będzie się trochę kleiło ale nie należy podsypywać mąki, ja wyrobiłam ciasto robotem), przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie ciasto lekko wyrobić (tym razem wyrobiłam

Krakowskie smaki Ani