muffinami jogurtowymi wypełnionymi po brzegi kawałkami truskawek. O tak, one spełniają swoje zadanie znakomicie :D Są mięciutkie, wilgotne i puchate. No i słodkie! Są pysznie słodkie i bardzo, bardzo truskawkowe! Lato w gębie! :D Niezależnie od tego, czy za Waszymi oknami żar się leje, czy leje się deszcz to warto ich spróbować. Są absolutnie wyśmienite! Jogurtowe muffiny z truskawkami Potrzebujesz(...)pieczenia i sól. 2. W drugiej misce roztrzep jajka i połącz je z olejem i jogurtem. 3. Teraz przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie, aż powstanie gęste ciasto. 4. Truskawki umyj i pokrój w średniej wielkości kawałki. 5. Pokrojone owoce dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie ale dokładnie. 6. Napełnij ciastem foremki/ papilotki na muffiny do połowy
Kuchnia w Słońcu Skąpanasezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O tym jak smakują nie trzeba pisać, dlatego też skupię się na kilku cennych wskazówkach- które zapewne znacie i o których warto wspomnieć- by te przepyszne kule wyszły Wam idealne :) Otóż: * ziemniaki powinny być całkowicie zimne(...)być wyrabiana szybko i sprawnie- podczas długiego wyrabiania masa oddaje wodę, co skutkuje zwiększeniem ilości mąki, * przed formowaniem w kulkę najlepiej dłoń delikatnie oprószyć mąką- zapobiegnie to przyklejenia się ciasta do dłoni, lepiej więc będzie się formowało i kula wyjdzie idealnie krągła, * gotować natychmiast po przygotowaniu i najlepiej większymi partiami- knedle, które będą długo czekać na stolnicy staną się bardzo
Kraina Miodem Płynącapozdrawiam :):):) Ponieważ przewidywałam, że nastąpi to dziś, postanowiłam z tej okazji zrobić coś pierwszy raz w życiu. I dlatego upiekłam swoją pierwszą chałkę. Do chałek z masełkiem i dżemikiem (truskawkowym, morelowym) lub powidłami z własnych węgierek mam dużą słabość, której od czasu do czasu ulegam ;) Mam nadzieję, że po dzisiejszym wypieku nie będę robiła jej zbyt często (jak już umiem(...)wymieszanej z mlekiem ok. 2 łyżek oleju Wymieszać ze sobą suche składniki. Jajka rozbełtać widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać na jednolite ciasto (ok. 10 minut). Pod koniec wyrabiania polać ciasto olejem i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć naczynie, w którym wyrabiało się ciasto, wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. U mnie było
Weekendy w domu i ogrodziedodać cukier, smażyć na małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać.Ciepłą masę wyłożyć na zimne ciasto, ostudzić.Krem budyniowy:3 żółtka, 1/2 l mleka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, łyżka żelatyny(...)powoli do masy. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na przestudzoną masę jabłkową. Schłodzić. Ptasie mleczko:3 białka, 2 łyżki cukru, dowolna galaretka (u mnie truskawkowa).Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Galaretkę dodać do ubitych białek. Chwilę ubijać na niskich obrotach. Piankę wyłożyć na masę
Z miłości do słodkościUwielbiam galaretkę.Deser z nią wprost" pochłaniam".Jest zdrowa,świetnie działa żelatyna w niej się znajdująca , na paznokcie .Jest wspaniała.Dziś łatwy przepis , a
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKruche ciasteczka dają nam wiele możliwości. Pasują na większość okazji, w zależności od dekoracji świetnie sprawdzają się na okolicznościowe święta. Nie są mdłe ani zbyt słodkie
Tagebuch po polskuKolejny serniczek na zimno na spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Połączyłam jogurt grecki z borówką i wyszedł mi taki oto pasiasty serniczek-zebra. składniki: spód 200 g
Monia miesza i gotujeKolejne sezonowe warzywo, chociaż przez niektórych nazywane owocem. Szczerze spróbowałam go po raz pierwszy, ale bardzo dobrze przypadł mi do gustu. Zapraszam do wypróbowania rabarbarowych racuchów
Truskawkowa FiestaNa przekór tej brzydkiej pogodzie warto zrobić na deser coś lekkiego i kolorowego:) Na przykłada takie oto ptasie mleczko. Masa z serków homogenizowanych waniliowych przełożona kolorowymi
Z miłości do słodkościzmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody 2 opakowania galaretki (malinowej, truskawkowej, wiśniowej) rozpuszczone w 3 szklankach wody dowolne czerwone owoce (opcjonalnie) - ja dodałam banany i też wyszło pysznie 250 ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru biszkopt/1 opakowanie biszkoptów Spód można(...)drugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Smacznego! Moją drugą propozycją, na ósmy tydzień roku, jest ciasto, które towarzyszy mi od trzech lat na każdym wyjeździe wakacyjnym. Jak już kiedyś pisałam, moją mojego małża tradycją wakacyjną, są wyjazdy na Flamberg , w związku z tym, że jest to wypad
Przepysznik - BLW i nie tylkobardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto. Idealny deser na upalne dni w sezonie obfitującym w świeże truskawki. Sernik jest niezbyt słodki, kremowy, delikatny i bardzo smaczny. Takie ciasto bez pieczenia przygotuje nawet osoba bez dużego doświadczenia, jeśli chodzi o wypieki. Minimalna ilość potrzebnych składników i prostota wykonania powinna zachęcić Was do zrobienia tego pysznego deseru. Do tego sernika użyłam(...)zrobić kilka zdjęć. Polecam również: Sernik na zimno z brzoskwiniami. Składniki: (foremka o średnicy 28 cm) 1 kg białego sera twarogowego (może być gęsty z wiaderka) 2 galaretki truskawkowe lub inne owocowe (u mnie z owoców leśnych) 500 ml śmietany 30% 12 łyżek kopiastych cukru pudru 500 g truskawek 150 g herbatników 100 g masła 1 saszetka
Kuchcik gotujedelikatnym musem truskawkowym. Składniki na 2 porcje: 200g obranego rabarbaru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić cukrem) Mus truskawkowy: 100g mrożonych truskawek 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki syropu klonowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do misy z ostrzem Ultra blade wrzucamy rabarbar. Ustawiamy prędkość 12, czas 2 minuty(...)program na 4 prędkość, 100⁰C i czas 2 minuty. Gotowy budyń przelewamy do pucharków, lekko studzimy. Mrożone truskawki wrzucamy do oczyszczonej i suchej misy z ostrzem do wyrabiania ciast i kruszenia lodu, dodajemy jogurt oraz syrop klonowy. Uruchamiamy sprzęt ustawiając prędkość na 10, temperaturę na 60⁰C i czas 2 minuty. Gotowym musem pokrywamy nasz budyń rabarbarowy. Schładzamy deser
Kuchnia w czekoladziemożna także użyć zwykłego twarożku półtłustego. Należy jednak pamiętać, aby był dobrze zmielony. Biszkopt przygotowałam na mące jaglanej, ale sprawdzi się także ryżowa lub każda inna pełnoziarnista. Struktura ciasta będzie inna w każdym przypadku :) Spód: 4 jajka 2 łyżki miodu 80 g mąki jaglanej lub ryżowej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piekarnik rozgrzać(...)Wylać masę i wyrównać. Piec 20-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w tortownicy. Masa: 500 g serka ricotta 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 galaretka truskawkowa bez cukru* 1 łyżka żelatyny 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 1 szklanka malin, mogą być mrożone** Serek, jogurt i miód zmiksować. Żelatynę i galaretkę zalać wodą do przykrycia, wymieszać
Chocolate Muffin Blogfamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jaglano-serowe kluski z sosem truskawkowym.( 2 porcje) -> 200g chudego twarogu ->100g kaszy jaglanej ->Garść mięty ->Szklanka mleka -> 1-2 łyżeczki miodu -> 100g mąki pełnoziarnistej -> 3-4 łyżki mąki(...)oraz mąkę i wyrabiamy[ugniatamy w rękach]. Formujemy rulony, które dzielimy na małe kawałki. Zagotowujemy wodę [wcześniej posoloną], do której przekładamy kluski. Gotujemy około 4-5 minut. Ciasto wychodzi lekko brązowawe od mąki pełnoziarnistej, jeśli zależy nam na białej barwie można użyć zwykłej mąki. W tym czasie możemy przygotować mus z owoców, którym polejemy nasze kluski. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!To chyba najdziwniejszy sos, jaki w życiu robiłam. Słodko-wytrawny, owocowy na bulionie warzywnym. Totalna improwizacja, która naprawdę się
W kuchni Karmel-itki