Ostatnio bardzo polubiłam tarty. Często goszczą na moim stole, więc postanowiłam poeksperymentować po raz kolejny. Tym razem ku zaskoczeniu upiekłam tartę kokosową z serkiem mascarpone i
Truskawkowa Fiestaznowu sezon truskawkowy :)- jak cudnie! Ja lubię najbardziej takie prosto z krzaczka. W dzieciństwie jadłam chleb z masłem i połówkami truskawek. To było takie pyszne! rozmarzyłam się... Rulony naleśnikowe z truskawkami naleśniki: 1 duże jajo 250 ml mleka 2% 1 dag drożdży szczypta soli 1 czubata łyżka otrębów pszennych ok 150 g mąki pszennej nadzienie(...)kilka łyżek jogurtu lub śmietanki 500 g truskawek listki mięty do dekoracji cynamon olej do smażenia Wlej mleko do miski, dodaj jajo, otręby i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je na 30 minut w ciepłe miejsce. Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietankę - wymieszaj. Możesz użyć gotowego zmielonego twarogu do nalesników. Usmaż naleśniki
Gotuj Sam!Przy niedzieli, podczas przemeblowania jak to u mnie bywa w dni wolne naszło mnie na sernik. Moja ulubiona wegańska wersja sernika to ten z fasoli, jako
greenscarfpomocą łyżki. Taką sytuację mieliśmy w następujących przepisach: ♥ orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym ♥ cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym ♥ kokosowy tofurniczek - serniczek z tofu ♥ lody truskawkowe bez maszynki i śmietanki ♥ kawowy pudding chia z kaki i kokosową bitą śmietaną o smaku czarnego bzu ♥ fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną bitą śmietaną i figami ♥ tofurniczek z mango - serniczek(...)proponuję, czy też z "nutellą" z awokado , bądź "nutellą" z daktyli . Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne, czuć w nich kokos, a dodatkowo są wegańskie! Składniki na ciasto naleśnikowe: - 300ml wody kokosowej + mleka sojowego (wszystko zależy od tego, ile wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego) - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków owsianych górskich lub mąka owsiana
Be Fit Be StrongKochani, czas upałów nareszcie się zbliża, więc czas pomyśleć o orzeźwieniu. Przedstawiałam Wam już przepis na klasyczną lemoniadę oraz tę truskawkową , na rewelacyjny napój z pokrzyw i cytrusów , wspaniałą Sangrię , mrożone koktajle, kawy i wiele innych wspaniałości, które znajdziecie TUTAJ . Dziś natomiast zamieszczam kolejny przepis na orzeźwiający napój, tym razem bardziej tradycyjny, można by rzec(...)temu traktowano go raczej z pogardą. A przecież dawniej każdy miał swój własny, dorodny krzak rabarbaru. Pamiętam, jak jeszcze nie tak dawno większość likwidowała rabarbar w ogródkach: bo do ciasta za kwaśny, bo po co gotować kompot, skoro takie pyszne napoje można kupić w sklepie, bo rabarbar jest dla biedoty i tak w ogóle kto by to jadł. A teraz
Rozpustne gotowaniedrugą stronę, nie rozwalają się, a do tego są zdrowym i smacznym pomysłem na słodkie śniadania i nie tylko :) Podwójna porcja kakao - także z roślinnej odżywki białkowej z sosem truskawkowym komponuje się genialnie a mąka migdałowa nadaje naleśnikom bajecznej delikatności :) Składniki: 2 jajka 1 miarka czekoladowego białka roślinnego Sunwarrior - Warrior Blend (Mieszanka Wojownika) 1 łyżeczka kakao 3 łyżki mąki(...)odżywkę roślinną, kakao, mleko i żółtka - wymieszaj. Dodaj białka i delikatnie zamieszaj całą masę. Mocno rozgrzej patelnię (w razie potrzeby możesz użyć troszkę np. oleju kokosowego). Wylewaj porcję ciasta. Kiedy pojawią się pęcherzyki przeżuć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie zmiksowane, mrożone truskawki - pycha
Zdrowie na języku :PWakacje coraz bliżej a ty się jeszcze odchudzasz? Szukasz sprawdzonej, skutecznej i szybkiej diety? Gdzieś już to słyszałam... Dieta 1200 kcal co jeść? Dieta 1200
IzaGotujeBłyskawiczne muffinki jogurtowe na niedzielne popołudnie. Coś dla fanów granoli. Ja użyłam czekoladowo-bananowej, ale z powodzeniem można wykorzystać truskawkową lub każdej innej ulubionej. Ilość cukru w przepisie można regulować według własnych upodobań :) Składniki : 225 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g cukru brązowego 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 200 g granoli czekoladowo-bananowej(...)jednej miski wsypać mąkę, cukier, sól, sodę i granolę. W innej umieścić jajko, olej i jogurt, zmiksować. Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać szybko jedynie do połączenia składników. Ciasto przelać do silikonowych foremek lub papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek. Piec 20-30 minut w 200*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpoduszka, specjalnie dla bratanicy z figurką kotka. Poniżej możecie obejrzeć efekty mojej pracy wraz z prezentacją przedstawiająca etapy tworzenia tortu. Torcik składał się z rzucanego biszkoptu i kremu maślanego- truskawkowego - przepis BISZKOPT: 5 jajek, 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę(...)mąkę. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/ Dodatkowo zużyłam 500g masy cukrowej na pokrycie i ozdobienie tortu + masa na figurkę
Pudełko rozmaitościKażdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin po Święta. Przepis pochodzi z mojego zeszytu z młodości (tzn. z okresu kiedy byłam nastolatką), w którym można znaleźć rozmaite słodkie cudeńka. Robię go już od kilku lat. Co ciekawsze, nieważne ile go przygotuję(...)blaszka. Mój A. nawet, co Święta pyta się, czy będzie jego ulubiony serniczek. Ten przepis to już tradycja, po prostu nie może go zabraknąć. Ja zawsze przyrządzam go z truskawkową galaretką i mrożonymi truskawkami, ale spokojnie możecie dobrać inne owoce. Składniki na dużą blaszkę: 1 kg sera we wiaderku Kostka masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 4 żółtka
Fabryka pomysłówpunkcie zrozumieć nie mogę... Nie oceniam ani nie neguję, po prostu nie rozumiem. Torty jednak w kształcie piłek przygotowałam z prawdziwą przyjemnością. Pierwszy był mocno czekoladowy; począwszy od ciasta, poprzez trzy rodzaje musu: z białej, mlecznej i ciemnej czekolady. Stwierdziłam jednak, że skoro są dwa, a nie wszyscy są tak zagorzałymi fanami czekolady, drugi przygotuję w wersji nieco lżejszej(...)wykorzystać również przy innych okazjach. Póki co, więcej piątków z piłką nie będzie. Ale kto wie, jak się życie ułoży; może jeszcze kiedyś do tematu wrócimy. Tort piłka truskawkowy Składniki: (na miskę o pojemności 3 l) 65 g surowego marcepanu 65 g cukru pudru 85 g miękkiego masła 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzekostki masła [100g] - roztopić 1 mały cukier wanilinowy [16g] szczypta soli olej - do smarowania gofrownicy kilka łyżek jogurtu naturalnego - do przybrania domowa frużelina truskawkowa - do przybrania Mleko podgrzać w garnuszku lub mikrofali, aby było letnie. Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. Zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać połową cukru. Zalać połową ilości ciepłego mleka(...)garnuszku i odstawić do ostudzenia. Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić mikserem z mieszadłami hakowymi na elastyczne ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość gęste i przez to problematyczne przy nakładaniu do gofrownicy, ale smak końcowego produktu to wynagrodzi :) Gofrownicę rozgrzać
Grunt to przepis!Truskawki , truskawki , truskawki – wreszcie je mamy!Teraz będziemy szaleć ;)Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach!Każdy jego kęs sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy ( ajj , ale to zabrzmiało :D )Delikatny biszkopt … kremowy budyń … soczyste truskawki zatopione w galaretce – tak ; było pyszne!!!Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI(...)opproszek do pieczenia – 2 łyżeczkimąka – 4 łyżkiMASA BYDYNIOWA:budyń waniliowy – 3 opcukier – 5 łyżekmleko – 1lmasło – 200 gDODATKOWO :truskawki – ok. 250 ggalaretka truskawkowa – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy pianę z białek z cukrami.Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem
Ostra na Słodkodelikatnego kremu na bazie mascarpone świetnie smakuje nawet w upalny dzień. Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki 30% 200 g jogurtu greckiego 100 g masła szklanka cukru pudru 250 g truskawek + truskawki do dekoracji Białka ubijamy(...)piana nie opadła. Przekładamy do blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarujemy) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i studzimy przy otwartych drzwiczkach. Truskawki miksujemy z jogurtem greckim. W dużej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem
sama złodyczTen deser powstał z potrzeby chwili i nagłej zmiany planów. Coś trzeba było wyczarować. Szybki przegląd zasobów i analiza, prowadząca do uzyskania jakiegoś efektu. Brak czasu
Życie zamknięte w smakuPrzygotowanie domowego makaronu jest bardzo proste- potrzebujemy do tego zaledwie trzech składników: mąkę, wodę i jaja. Jest po prostu pyszny! U mnie dziś z truskawkami Składniki
Tradycyjna Kuchniauzyskania sprężystej konsystencji (jeśli mąki będzie zbyt mało kluski rozpadną się podczas gotowania). Pod koniec zagniatania dodać namoczone i odsączone z wody rodzynki i połączyć z ciastem. Zagniecione ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich uformować w wałek o szerokości 2 - 3 cm i kroić na małe kawałki (kształtem przypominające kopytka). Tak przygotowane kluski wrzucić na wrzącą, delikatnie osoloną(...)cukrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz klusek, czyli max. porcja dla 2 dorosłych osób. Kluski można także podać polane sosem truskawkowym czy jagodowym. W przypadku dodania zbyt dużej ilości mąki (więcej niż 250 ml) kluski mogą wyjść twarde. W takim przypadku najlepiej dodać jeszcze jedno jajo. Ja dałam
Gospodyni MiejskaPasja Smaku Zakończyłyśmy oczywiście deserem, jakże by inaczej. Zapowiedziano nam, że deser nas zszokuje i tak też było ! Ogromna porcja bezy zapiekanej z lodami orzechowymi, z truskawkami macerowanymi w truskawkowym pudrze. O boszeeee... Nie podołała żadna z nas. I tu wielkie zaskoczenie, ja wielki łasuch spycham to danie na ostatnią pozycję w rankingu wszystkich dań z tej degustacji. Beza miała(...)truskawek lub malin. Ostateczny bilans jest jednak na PLUS. Szef kuchni Artur Góra robi naprawdę niesamowite rzeczy, doskonale łącząc smaki. Myślę, że gdybyśmy na deser dostały porcję dobrego ciasta, nawet tej oklepanej, ale nigdy nie zawodzącej szarlotki, było by idealnie. Jeśli i Wy chcecie przeżyć kulinarną przygodę,po krainie smaków, kierujcie swoje kroki do: IBB Grand Hotel Lublinianka
kolorowotorcikowosmaki istnieją na tej planecie. Ciasto jest bardzo orzeźwiające, smak arbuza czuć bardzo wyraźnie, postawione na stole robi furorę, bo kto nie chciałby sprawdzić, jak smakuje ciasto z arbuzem? ;) CIASTO ARBUZOWE Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 60 gram mąki pszennej - 80 gram mąki ziemniaczanej - 60 gram cukru - cukier wanilinowy - łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie biszkoptu: Ubijamy na sztywną pianę białka(...)piekarniku zamykamy na 25 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki na masę arbuzową - 3 kilogramy miąższu arbuza - 4 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agaru w wersji wegetariańskiej) - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie masy arbuzowej: Z miąższu wyjmujemy możliwie dużą ilość pestek. Kroimy go drobno, odsączamy i zagotowujemy. Żelatynę (lub agar agar) i galaretki rozpuszczamy w soku pozostałym z arbuza. Mieszamy ze sobą
Życie zamknięte w smakuSprawdziła się tutaj świetnie - muffinki są wilgotne, puszyste i świetnie wyrosły. Muszę nadrobić też nieco truskawkowe zaległości, bo przez ostatnie dwa tygodnie nie miałam możliwości publikowania przepisów, a tych truskawkowych trochę się nazbierało...Coraz trudniej znaleźć truskawki w sklepach wiec muszę się śpieszyć ;) BEZGLUTENOWE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // 8 sztuk ~250g domowego mixu bezglutenowego (klik) ~2 jajka ~200g jogurtu(...)jajka, jogurt i olej. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli są duże i następnie delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka") w 180*C. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarłyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 żółtko do posmarowania dżem truskawkowy, najlepiej swojski 16 najlepiej zamrożonych truskawek (zamrożone nie wysuszają się podczas pieczenia, przez co nadzienie jest bardziej soczyste) KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki cukier puder(...)pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy
Rozpustne gotowanieSkładniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 1,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe + 3 szklanki wrzącej wody Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek. 2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną. 3. Piec w temp(...)Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. 6. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na ostygnięty biszkopt. 7. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na truskawki. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
A Ty Smakuj MnieSezon truskawkowy co prawda dawno się skończył..ale u mnie są [ tzn. były dawno temu] pyszne bułeczki..przepis znaleziony gdzieś w necie. 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła 1-2 łyżki roztopionego do posmarowania drożdżówek 1 duże roztrzepane jajko 450 g mąki pszennej opakowanie (7g) drożdży suchych lub 16g świeżych(...)łyżki miodu cukier waniliowy truskawki Serek, miód i cukier wymieszać i odstawić. Ze składników kolejno łącząc najpierw suche potem mokre zagnieść miękkie elastyczne ciasto, może się lekko lepić. ( z drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn ) Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ścierką na ok 1 - 1,5 godziny, by podwoiło swą objętość.Następnie ciasto lekko wyrobić i podsypując
Moje domowe kucharzeniePolecam, iście letni placuszek - serniczek na zimno ! Do przygotowania potrzeba ( na tortownicę śr. 28 cm. )Składniki:1 kg twarożku śmietankowego - w wiadereczku, np z Biedronki1 szkl
kolorowotorcikowo