ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:170/231)

pancakes ze szpinakiem 160

składniki: ok.60 g szpinaku, świeżych liści 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml kwaśnego mleka lub maślanki 1 łyżka cukru 1 jajko 1 łyżka masła

Domowy Smak Jedzenia
ROLADA TRUSKAWKOWA 129

Puszysta rolada biszkoptowa, w której krem zastąpiony został świeżymi truskawkami. SKŁADNIKI 300 g truskawek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego

RAROSSA
Muffiny truskawkowe z czekoladą 132

Ostatnie truskawki, do tego niezbyt już ładne.  Za to bardzo słodkie.  Pomyślałam, że zmiksuję je i przygotuję wegańskie muffiny.  Wegańskie, bo wiem, że w przypadku zmiksowanych

Sto kolorów kuchni
Racuszki z sosem malinowym 93

zapraszam na bardzo lekkie racuszki z jabłkami , bardzo smaczne i delikatne , można podać z sosem malinowym , truskawkowym , bądź z musem ze świeżych owoców , smakuje bardzo fanie . Składniki   0,5 kg mąki typ 405  2 jajka  10 dag drożdży  5 łyżeczek cukru   5 kropel zapachu śmietankowego  1 łyżeczka cynamonu  2 średnie jabłka(...)rozcieram je i także dodaje do masy mącznej , następnie obieram jabłka i ścieram na grubych oczkach i także dodaje do masy i razem wszystko mieszam , kiedy składniki mamy połączone ciasto ma być troszkę gęste ale nie za mocno , jeżeli jest za gęste to można dolać odrobinę mleka , odstawiam masę na około pół godziny aby ciasto wyrosło . Jak masa nam wyrosła

Mój Smak
Przekładaniec z galaretką 138

proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodajemy do jajecznej masy. Mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 35-40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu czekamy aż ciasto się ochłodzi;) Przecinamy je w połowie na dwie części. Przekład I: 500 ml kremówki 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Kremówkę ubijamy. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody. Porządnie(...)ścinania" i będzie zimna, wlewamy ją stopniowo do kremówki, cały czas miksując.  Tak powstałą masę wylewamy na pierwszą część biszkoptu. Przykrywamy drugą połówką. Wierzch: truskawki/ananasy/porzeczka etc. 2 galaretki truskawkowe lub z owoców leśnych 3 1/4 szklanki wody Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekamy do pierwszych etapów "ścinania". Tak tężejące galaretki wlewamy na wierzch. Całość wynosimy w chłodne miejsce

Kuchnia smaków
Słodkie środy - Truskawkowe muffiny na maślance 159

która idealnie do nich pasowała. Przyznam, że upiekłam je z wieczora aby nie skusić się jednego dnia na zbyt wiele muffin, bo jak wiadomo tym słodkością trudno się oprzeć ... Truskawkowe muffiny na maślance  SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego  135 ml maślanki 2 małe jajka(...)proszek do pieczenia,  cukier i cukier waniliowy - mieszamy. Do drugiej miseczki wlewamy maślankę, dodajemy olej oraz wbijamy jajka - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.  Powstałym ciastem napełniały papilotki do muffin do około 3/4 wysokości     Truskawki Płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i układamy w cieście. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa truskawkowa z Farfallami czekoladowymi 123

oliwy z oliwek odrobina soli 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana 10 ml mleka Gotowanie: pół litra wody mała szczypta soli 2 łyżki brązowego cukru- opcjonalnie białego Zupa truskawkowa: pół kilograma świeżych, dojrzałych, słodkich truskawek np. odmiana Zenga 220 ml gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo potrzebne będą: blender bądź blender ręczny misa o wysokich ściankach garnuszek do gotowania makaronu łyżka(...)kopiec  z wgłębieniem  na środku, do którego należy dodać jajka  i oliwę z oliwek oraz rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladę 3. Widelcem lub dłonią stopniowo wyrabiać ciasto,aż do połączenia się składników. Energicznie wyrabiać przez około 10-15 minut 4. Rozwałkować na cienko, około 0,5 milimetra. Kroić w grube, długie wstążki. U mnie wymiar jednej wstążki

KreatywnePiny
Sernik na zimno z truskawkami 144

U nas w domu prawdziwym fanem serników, jest moja Mama. Lubi je pod każdą postacią i nie wyobraża sobie bez nich Świąt. Ja z kolei najbardziej

Gosia gotuje
Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną 123

Zresztą co ja będę dużo pisać... Sami spróbujcie! (8 sztuk)  1 szklanka/140g mąki pszennej (1 szklanka = 250ml) 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie (40g) różowego kisielu (u mnie truskawkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/4 szklanki/65 ml oleju (u mnie rzepakowy - Woj-Len) Dodatkowo: 50g bakalii (u mnie suszone owoce: rodzynki , śliwki , berberys(...)kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać suszone owoce. (Większe należy pokroić.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka

Di gotuje
Muffinki czekoladowe z truskawkami, czekoladą, siekanymi migdałami i kremem kawowym 243

Mamy dzisiaj dla Was deserową propozycję - puszyste czekoladowe muffinki obtoczone w czekoladzie z siekanymi migdałami i kremem kawowym. Szybkie, proste i efektowne! Składniki: (10 sztuk) 120

Plate of Joy
Biszkopt z truskawkami/ Strawberry Sponge Cake 165

wtedy ubijać 2 łyżki cukru Dodatkowo: około 1kg truskawek- pokrojonych w plasterki- moje po około 1-2 mm grubości- jesli zrobicie cieńsze plasterki potrzebne będzie mniej truskawek Przygotowanie: Ciasto: Kliknij w baner/zdjęcie po przepis: Przestudzony biszkopt przepołowić na 2 równe okrągłe części; będzie to: góra oraz spód naszego tortu Krem: 1. Ubić śmietanę 2. Połączyć śmietanę z serkiem mascarpone(...)truskawki w plasterkach. Schłodzić w lodówceod  około 20 minut do 1 godziny. Smacznego :) Zobacz także: Bułki słodkie z truskawkami                Sernik truskawkowy bez pieczenia

KreatywnePiny
Tort Batman z truskawkami 280

Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Papier usunąć i przekroić biszkopt na dwa blaty. Delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Jeden krążek ponownie włożyć do formy. Przygotować masę truskawkową. Galaretkę razem z żelatyną zalać wrzątkiem i rozpuścić. Z podanej ilości umytych truskawek wydzielić 250 g, które zmiksować w kielichu blendera. Wlać przestudzoną galaretkę i odstawić, aż zacznie tężeć. Pozostałe truskawki(...)Batmana wycięłam od szablonu. Nieużywaną masę trzymać zawiniętą w woreczku lub foli spożywczej, żeby nie wysychała. Poszczególne elementy przyklejałam smarując je delikatnie wodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Torty Tagged: biszkopty , galaretka , kremówka , masa plastyczna , truskawki , żelatyna

https:KKuchniaMniam
TORCIK SEROWY CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY 171

Sezon na truskawki trwa, więc nie może zabraknąć sernika na zimno z truskawkami, który jest lekki i orzeźwiający - doskonały na majówkę.  SKŁADNIKI Składniki na spód

słodki bratek
Rolada z kremem jogurtowym 193

Bardzo szybkie ciasto i zawsze się udaje   Składniki na biszkopt jajka, 5szt cukier, 5 łyżek mąka pszenna, 5 łyżek Składniki na krem jogurt owocowy, 1000g żelatyna, 7 łyżeczek Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do dużej formy(...)Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Jeszcze ciepły zwijamy w roladę i owijamy ręcznikiem, pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Jogurt (u mnie kilka różnych: truskawkowy, brzoskwiniowy i wiśniowy z kawałkami owoców) miksujemy, nie przerywając dolewamy ciepła żelatynę. Wykładamy krem równomiernie na biszkopt, zwijamy w roladę. Chłodzimy. Dekorujemy cukrem pudrem lub płynną czekoladą

Gotowanie moimi oczami
Robimy przetwory z Pawłem Małeckim - fotorelacja 109

Kochani ostatnio w kuchni Lidla odbyły się warsztaty, której główną tematyką były przetwory. Warsztaty prowadził Paweł Małecki, który jest nie tylko świetnym cukiernikiem ale i mentorem

Niezły Młynek
Wegańskie kruche babeczki z truskawkami 129

filię spożywczą i włożyć. do lodówki na godzinę. Sekretem udanego ciasta kruchego, jest to że powinno ono być zimnie, w momencie wałkowania i wylepiania foremek. Po tym czasie ciasto podzielić na połowę (jedne poł włożyć do lodówki) , rozwałkować na grubość 3 mm, wkładać do nasmarowanych (roztopionym masłem kokosowym) foremek, przygniatając jedną w drugą, brzegi obciąć, a dna ponakłuwać widelcem. Piec(...)Krem: Truskawki zblendować na gładko, dodać mleko i cukier, dokładnie wymieszać, połączyć z mąką ziemniaczaną i zagotować (cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło) albo po prostu kupić budyń truskawkowy ;-). * takich paterek było 4! Smacznego

greenscarf
Sernik na spodzie brownie z melonem i musem truskawkowym 113

międzyczasie dodać cukier. Mąkę przesiać z kakao, wsypać do masy jajecznej, dodać sól i delikatnie wymieszać. Wlać przestudzoną czekoladę i dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut. Wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy 3 duże jajka(...)samym końcu wbić jajka i zmiksować tylko do połączenia. Dodać kawałki melona, delikatnie wmieszać do masy. Masę serową wylać na przestudzony spód, wyrównać. Za pomocą łyżki wyłożyć puree truskawkowe, tworząc asymetryczne kleksy. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 65-70 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy