Nie macie pojęcia ile osób nabrało się na ten Fałszywy "Sernik"! Każdy kto próbował myślał, że zjada sernik na zimno z truskawkami, nawet mój podejrzliwy syn
Blondynka GotujeDziś przepis, który od lat mam zapisany w swoim zeszyciku, sprawdza się z truskawkami, jagodami i innymi owocami lub dżemem albo powidłami. :) Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba korzystać póki można. U mnie też pojawi się sporo przepisów, zaczynamy od tych bułeczek. Są chrupiące, nie przesadnie słodkie, drobne, ale wypełnione owocami po brzegi, a takie lubię najbardziej. :) Bułki(...)drożdże. Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym i masłem do jego rozpuszczenia. Studzimy, by było tylko lekko ciepłe. Mleko wlewamy do suchych składników i przez ok. 8-10 minut ugniatamy ciasto, by było miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia przez ok. godzinę. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kolei niewielkie cząstki, które po uformowaniu będą mniej więcej wielkości mandarynki
Cooking Monsterdziecka lubiłam jeść naleśniki, najbardziej smakowały mi z dżemem jabłkowym lub truskawkowym. I koniecznie musiały być domowe - koniecznie takie, jakie robiła moja Mama! Czyli pulchne, nie za suche, nie za tłuste, nie za słodkie - idealne :) wiele razy jadłam takie "restauracyjne" i - to nie to! Szybko nauczyłam się je przyrządzać tak samo, teraz często goszczą u mnie, ale nie tylko(...)może być potrzeba mniej lub ciut więcej), mieszamy delikatnie do połączenia, następnie ponownie miksujemy (jeśli od razu włączymy mikser mąka nam się rozpyli po kuchni:)). Na koniec dodajemy do ciasta 2 łyżki oleju - dzięki temu nie trzeba natłuszczać patelni, a naleśniki będą miękkie, lekko wilgotne i puszyste. Patelnię teflonową rozgrzewamy, za pomocą nabierki nalewamy porcję ciasta i obracając patelnią rozlewamy
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam! zarówno ze śliwkami jak i z truskawkami. Sama nie wiem, które lubię bardziej. Niestety w tym roku z knedlami jesteśmy na bakier. W sezonie truskawkowym knedli nie było, więc i w sezonie śliwkowym knedle być powinny - i były. Więc jak tylko pojawiły się pierwsze śliwki, wzięłam się za lepienie. Ahhh ten aromat cynamonu, po przekrojeniu knedla, unoszący się(...)ugotowanych ziemniaków - 250g mąki pszennej - 2 jajka - śliwki - cukier z cynamonem (proporcja wg. Waszego smaku) - sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto, nie klejące się do rąk. W razie konieczności podsypać mąką. Uformować wałek (większy i grubszy niż na kopytka). Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie uformować placuszek. Na środek ciasta płożyć
CookYourselfKruche, orkiszowe ciasteczka pachnące kawą i ziołami, z soczystymi owocami w śmietankowym kremie. Idealnie smakują z filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Kawa zbożowa z błonnikiem będąca doskonałym
Smaczna Pyzaróżniaste owoce. Po kilku chwilach z plastrem pomarańczy, nawet zwykła woda smakuje jak fanta Do lemoniady dorzuciłam zatem plastry truskawki, miętę, lód i cytrynę. Jeśli chcecie nadać jej bardziej truskawkowego smaku, wystarczy do gotującego się rabarbaru dodać ok.200 g truskawek i potem całą masę przetrzeć przez sitko. Taka lemoniada rabarbarowa doskonale „wchodzi” w upalny dzień, szczególnie jeśli przed(...)kwaśna, możemy ją dosłodzić. Przelewamy do dzbanka/karafki, Dekorujemy owocami, miętą i kostkami lodu. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-rabarbarowa/ MieszamWGarnku Artykuł Lemoniada rabarbarowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPtasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie(...)pudru następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy masę piankową i schładzamy. Podobnie postępujemy z kolejnymi białkami i galaretkami. Na wierzchu można polać polewą czekoladową. Dodatkowo: dżem truskawkowy
Słodka Kraina WypiekówŚwięta, Święta i po Świętach, tak to już jest. Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy
Takie tam pichceniebułeczki. Wyszły lepsze niż się spodziewałam, więc polecam każdemu :) Najlepsze są jeszcze ciepłe, z chrupiąca skórką i puszystym, dosyć ciężkim środkiem. Idealne z prawdziwym masełkiem, twarożkiem albo dżemem truskawkowym. Pzepis pochodzi z bloga Moje Wypieki , a podsunęła mi go moja Siostra, która wypieka te bułeczki co weekend. Składniki na 6 średnich bułek: Pół szklanki płatków owsianych górskich(...)blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok 20-30 min). Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, klepiemy dłonią
Zawsze głodna!kilka podejść i jakoś tak zawsze pojawiało się coś innego... Obiecuję poprawę, bo ten przepis jest tego wart, nawet baaardzo. A tymczasem polecam przygotowanie kompotu, który wykorzystamy później do ciasta. Składniki: - świeży, obrany agrest (na duży słoik po ok.600g, na mniejszy 300g) - ksylitol (na 8 ok.litrowych słoików potrzebujemy 1kg) - gorąca woda Obrany agrest wkładamy do wymytych, wysuszonych słoików. U mnie(...)dekielki, powinny być płaskie. Jeszcze nigdy żaden kompot przygotowywany w ten sposób nie popsuł mi się, a kiedyś przygotowywałam tego dużo. Zawsze największą popularnością cieszył się u nas kompot truskawkowy i jabłkowy. Wszystkie kompoty przygotowuję w ten sam sposób, tzn. takie same ilości ksylitolu (lub cukru) na taką samą ilość słoików. Zawsze przyjmuję zasadę 1kg słodyczy na 8 ok.litrowych słoików
Smaczne ZdroweTrzeci i ostatni - póki co - przepis na muffiny. Tym razem truskawkowe. Tak naprawdę nie jest to żaden nowy przepis, bo robi się je dokładnie tak samo jak jagodowe z poprzedniego (wczorajszego) przepisu :) Ale jeśli komuś nie chce się sięgać do wczoraj to skopiuję tutaj ten przepis. Nie będę się silił na wymyślanie nowej treści, bo piję sobie już trzecie(...)sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, mleko, olej. Łączymy zawartość obu naczyń i wrzucamu truskawki. Mieszamy tak troszkę żeby się połączyło wszystko. Wykładamy papilotkami formę do muffinek, nakładamy ciasto i pieczemy około 30 minut (sprawdzamy patyczniem czy to już) w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu czekamy 5 minut i dopiero wyjmujemy z formy. Inspirację czerpałem z http://www.mojewypieki.blox.pl/ --------------------------------------------------------------------- Chcesz
Marder&Marder ManufactureCudowny w smaku tort, który nie tylko ciekawie wygląda, ale i dzięki dużej ilości orzeźwiających owoców rewelacyjnie smakuje. I wbrew pozorom, wcale taki trudny do wykonania
Wielopokoleniowoukończyć jednym okiem zerkając na monitor :) Może ktoś z Was zrobił ostatnio dodane mielone na gnieździe makaronowym? Chętnie je obejrzę :) Dziś zaś podam propozycję na podwieczorek, czyli pyszne truskawkowe bułeczki, które część z Was chciała zobaczyć już w niedzielę. Nie ma przy nich wiele roboty, trzeba tylko poczekać, by odrobinkę wyrosły przed pieczeniem. Składniki: Na 12 bułek: 1/2 kg mąki(...)rozczynem z mleka i drożdży. Wbijamy 2 żółtka, dodajemy szczyptę soli oraz pokrojone w kosteczkę truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka. Kruszonka: Cukier, margarynę
Kuchnia w czekoladzieDziś ostatnia niedziela wakacji, jeszcze lato, jeszcze cieplutko, choć noce do ciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego
Wanilia i Kardamonmieć w kulinariach szczęście w nieszczęściu, ale mnie właśnie spotkało coś takiego z tym tortem. Wszystko wyszło mi idealnie, łącznie z dekoracją, ale w tym czasie robiłam jeszcze inne ciasto i włożyłam tort na chwilę do lodówki. Żeby było mi go łatwiej przełożyć na paterę, to ułożyłam go na papierze do pieczenia. Śpieszyłam się i nie pomyślałam, że może(...)BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione
Passions hobbies life