ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:120/231)

Crumble truskawkowe z czekoladą (truskawki z kruszonką) 204

obłędnie pachnie! Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje!  500g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego (czubata) Kruszonka: 50g masła 50g cukru 75g mąki pszennej Dodatkowo:   30-50g czekolady (użyła białej, mlecznej i mikro kropli truskawkowej ) Przygotować kruszonkę. Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć. Formę (lub kokilki) wysmarować masłem

Di gotuje
Kruche rogaliki z dżemem 256

łyżeczka proszku do pieczenia 125 g miękkiej margaryny 1 jajko dżem (u mnie dżem truskawkowy ) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pociętą na mniejsze kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy

na moim stole...
Pierogi z truskawakami 185

się ,że jak pierogi to ruskie, z kapustą, z mięsem... No cóż sezon truskawkowy narzuca swoje przepisy. U mnie w długi weekend pierogi z truskawkami. Zrobione i zjedzone w miejscu, do którego wracam bardzo często- to mój zielony  azyl . Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI dowolne ciasto na pierogi 1/2 kg truskawek Do polania jogurt naturalny, cukier lub syrop klonowy. WYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
Kaszak pomarańczowo - truskawkowy, bez pieczenia. 208

wariant spośród wszystkich kasz do jakich mamy dostęp, niemniej jednak smakuje dobrze, a w cieście wręcz idealnie. Spróbujcie sami :) Potrzebujemy: małą paczkę herbatników maślanych, mi wystarczyło dosłownie koło 10 sztuk 700 ml mleka szklanka kaszy manny 3 łyżeczki cukru kilka łyżek konfitury pomarańczowej 1 galaretka truskawkowa, ja użyłam galaretki od Przyprawy Premium, którzy sprzedają ją w dużym opakowaniu, sprawdźcie TUTAJ

MamaOskarka
Pleśniak 203

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy np. dżem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placek z truskawkami 223

owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety zgrabnie go kroić, z masy truskawkowej powstaje dużo pysznego soku

Stare Gary
Biszkopt z truskawkami 226

tego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości. Składniki:Biszkopt:* 5 jaj* 5 łyżek cukru* 1 szklanka mąki pszennej* 1 łyżka mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 3 łyżki olejuMasa:* 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka"* 400 ml zimnego mleka* 2 galaretki truskawkowe* 300 ml wrzątkuPonadto:* około  0,5 kg truskawek* cukier

kolorowotorcikowo
Sernik marmurek na zimno 214

Pyszny serniczek na zimno z truskawkami.Sernik marmurek na zimno SKŁADNIKI:ser biały tłusty - 0,5 kgtruskawkibiszkopty - 150 ggalaretka cytrynowa - 2 opakgalaretka truskawkowa - 1 opakgalaretka agrestowa - 1 opakgalaretka pomarańczowa - 1 opakśmietana 18%- 400 mlbita śmietana - 1 opakcukier - 2 łyżkikakao - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE:Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w jeden szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Ser przecisnąć przez praskę, dodać(...)wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć odłożoną masę i wkoło tortownicy ułożyć plastry truskawek. Następnie kolejno po łyżce w koło wylewać masy do wyczerpania składników. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia

Kuchnia Danusi
Drożdżówki z Dżemem I 252

zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki. Przy okazji po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe z cudzego przepisu, bo zwykle robiłam swoje własne. Przepis na ciasto z Moje Wypieki. Wybaczcie za zdjęcia, ich jakość pozostawia wiele do życzenia.. Wszystkie zdjęcia na bloga robię telefonem komórkowym... a wczoraj bułeczki robiłam grubo(...)Porzeczki Dżem Morelowy Truskawkowy Mus Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić

Blondynka Gotuje
Poro - tort 228

składniki masa owocowa * 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele) * 250 ml śmietany 30% * 1 galaretka truskawkowa * 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami * truskawki * jagody * maliny * morele * galaretka cytrynowa spód * mieszanka owoców * galaretka agrestowa wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa(...)otworze układać owoce: jedna warstwa np jagody, zalać odpowiednią ilością galaretki, odstawić do stężenia i dopiero kolejna warstwa, aż do zapełnienia otworu.   Pozostałe owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta" i zalać je schłodzoną galaretką agrestową rozpuszczoną w 400 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie wyjąć na paterę. Do naczynia przełożyć serek mascarpone, dodać 2 łyżki cukru pudru

Mix smaku
Ptasie mleczko z malinami + film 201

lodówki aby stężała. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę, dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki. Do miski wlewamy pozostałe mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość, dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy a następnie przekładamy na pierwszą warstwę ciasta. Na wierzchu torcika układamy maliny

Smakowite Dania
Śmietanowiec z galaretką i białą czekoladą 330

Śmietanowiec - ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa gościło prawie w każdą niedzielę na stole. W sezonie letnim masę śmietankową wypełniały kawałki truskawek. Wierzch wieńczyła polewa z gorzkiej lub białej czekolady. Albo galaretka z kawałkami owoców. Niebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta(...)galaretki (np. truskawkowej) Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy

W kuchni Katie
Torcik z pianką bez pieczenia 250

przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam…     Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka papai w syropie(...)wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Wierzch: 7 Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 8. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać biszkopty maczane w ponczu. 9. Skondensowane mleko ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie cały czas mieszając, wlewać powoli

Mała Cukierenka
Tort komunijny 156

rodzaj deseru wyglądał naprawdę wyjątkowo. I nie trzeba w tym celu wcale udawać się do cukierni. Przy odrobinie talentu można samemu zarówno upiec, jak i udekorować to odświętne ciasto. Tort komunijny z pewnością będzie ozdobą każdego stołu. Pięknie przystrojony stanie na honorowym miejscu, a goście nie będą mogli oprzeć się pokusie jego skosztowania. Smak tortu jest równie ważny(...)Składniki 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru Krem 500 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany pod masę cukrową 200 g masła 170 g cukru pudru 1-2 łyżki mleka

Wędrówki po kuchni
Bułeczki śniadaniowe z masłem truskawkowym 177

Propozycja idealnego śniadania na letnie poranki to mięciutkie bułeczki a do nich proponuję pyszne masełko truskawkowe. Bułeczki Składniki: - 1 szklanka letniego mleka - 110 g letniego rozpuszczonego masła - 2 łyżki cukru - 2 jajka lekko roztrzepane - 3/4 łyżeczki soli - 4 szklanki mąki pszennej - 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) - dodatkowo 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy(...)suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników bez masła i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).  Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy

Kulinarne życie