ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:116/231)

Miętowy torcik z truskawkami i galaretką 132

dodatkiem świeżej mięty oraz galaretką truskawkową z zatopionymi w niej świeżymi owocami. Żaden deser nie ochłodzi Was tak skutecznie (a przy tym smacznie), jak ten! :D Aby dodatkowo wzmocnić kolor miętowo-jogurtowej warstwy, możecie dodać odrobinkę zielonego barwnika spożywczego. Mój mąż próbując po raz pierwszy tego deseru powiedział: „To tak jakbym jadł ciasto i jednocześnie mył zęby! Jest pyszne

MyCookBook.pl
Torcik grysikowy z truskawkami 338

Dziś zachęcam do wypróbowania kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z truskawkami. Tym razem masa grysikowa. Cczas przygotowania torciku nie zajmie Wam dużo czasu. Pyszny! Torcik grysikowy z truskawkami Składniki: 750 ml mleka, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szklanki kaszy manny, 125 g masła, 500 g truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 750 ml wody 80 g biszkoptów. Wykonanie(...)biszkopty wylewamy gorącą masę. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy wzdłuż i układamy na jeszcze ciepłej masie. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Lekko tężejącą galaretką zalewamy nasz torcik. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego

paapilotkaa
Domowa frużelina truskawkowa czyli prosty sposób na pyszne gofry zimą 190

Domowa frużelina truskawkowa do słoików na zimę.     Kto z was lubi gofry?   Ostatnimi czasy moje dzieciaki ciągle wołają mamo! zrób gofry, lub mamo! zrób naleśniki..   Zmotywowało mnie to do zrobienia owocowego dodatku do tychże produktów.   Tak powstała domowa frużelina, czyli świeże, regionalne i ekologiczne owoce w gęstym kisielu.   Wszystko zamknięte w dużym(...)truskawek,   0,25 kg ekologicznego cukru trzcinowego,   2-3 łyżki soku z cytryny   1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie   frużelina do tortów, ciast, itp. potrzebuje mieć gęstszą konsystencję i wtedy należy użyć dodatkowego zagęstnika:   do zagęszczenia 1 łyżka agar-agar lub żelatyna około 20-25g (patrz na opakowaniu)   Domowa frużelina

IzaGotuje
Słodkie Krokiety z Serem i Konfiturą Truskawkową 168

możecie użyć swojej ulubionej lub zapraszam do mojej :) Syrop Truskawkowy      Wykonanie: Wszystkie jajka umyłam i wyparzyłam pod wrzącą wodą. Dwa jajka wybiłam do miski, wsypałam sól, cukier, wlałam mleko i wszystko razem zmiksowałam. Dodałam mąkę i miksowałam dalej, na koniec wlałam rozpuszczone masło. To jest podstawowa konsystencja ciasta naleśnikowego. Ja chciałam mega cienkie, więc sukcesywnie dolewałam mleko(...)wyparzonego jajka. Wszystko porządnie zmiksowałam zwykłym mikserem ręcznym ze standardowymi końcówkami. Miskę z serem odstawiłam. Poprosiłam syna o odkręcenie konfitury i zabrałam się za smażenie. Na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto i smażyłam cieniutkie łaciate naleśniki. Usmażone układałam na talerzu, jeden naleśnik na drugim. Jak usmażyłam wszystkie naleśniki na średnim płomieniu postawiłam patelnię grillową suchą, bez tłuszczu.  W czasie kiedy

Blondynka Gotuje
Mini-torciki z kremem śmietanowo-truskawkowym 113

stopniowo dodajemy mąkę i masło. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 23x30 cm i pieczemy przez 25 minut w 170 stopniach. Biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy i wykrawamy 12 kółek (np. za pomocą szklanki o średnicy ok. 10 cm). Każde z wyciętych kółeczek przekrawamy na pół. Krem śmietanowo-truskawkowy: Białko wraz z cukrem ubijamy

MyCookBook.pl
Tarta z truskawkami i masą budyniową 569

lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa budyniowa: 4 żółtka,  2 szklanki mleka,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 łyżki mąki pszennej,  125g masła lub margaryny,  łyżka żelatyny,  300g truskawek,  galaretka truskawkowa,  4 łyżki cukru waniliowego(...)gotującego się mleka wlać rozrobioną masę z żółtek i mąki oraz żelatynę. Ostudzić.  Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek, resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, by nie ściemniały. Schłodzić

Z miłości do słodkości
sernik gotowany z truskawkami i galaretką 946

połówki 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody wykonanie: Masło rozpuszczamy z cukrem na małym ogniu. Dodajemy zmielony ser, mieszamy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z budyniami oraz jajkami i wlewamy do masy serowej. Całość mieszany i gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Gorącą masę serową równomiernie wykładamy na upieczone ciasto kruche. Na serze układamy truskawki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 308

daktylowe. Ja zdecydowałam się na nadzienie z konfitur: truskawkowej, ananasowej i pomarańczowej.Składniki: 2 jajka2/3 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy

Świat Ciasta
Rabarbar i truskawki. Biszkopt. Rolada 174

wyszła boska; C. wziął trzy dokładki i tym sposobem całe ciasto zniknęło w dwa dni. Nie można mu się oprzeć; zresztą, po co w ogóle próbować...? Koniecznie musicie przygotować w tym sezonie! Kuszące rabarbarowe słodkości znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki , Chantel , Mopsika i Zuzi .  Rolada z kremem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na blachę z piekarnika) biszkopt: 3 jajka(...)Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier i cukier waniliowy. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąkę przesiać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.  Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Posypać wierzch płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 12 minut. Wyłożyć na ściereczkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z Dżemem II 120

roztopionego Dodatkowo: dżem truskawkowy kruszonka Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić

Blondynka Gotuje
KRUSZAWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ 231

różną nazwą, zależnie od regionu.  W moim domu funkcjonuje nazwa "kruszawiec", ale równie popularny jest skubaniec czy pleśniak.  W każdym razie wszystkie nazwy oznaczają jedno: pyszne, kruche ciasto, z dodatkiem kwaskowego dżemu, owoców i słodkiej, chrupiącej pianki bezowej ... Uwielbiam je za smak, prostotę, i za to, że przywołuje wspomnienia odległych lat i domu rodzinnego... Składniki:  (foremka 21cm(...)budyń czerwony bez cukru (malinowy, wiśniowy, truskawkowy lub poziomkowy) 1 łyżka kakao dowolne owoce: u mnie czarna porzeczka odsączona z kompotu 1/2 s łoika dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, żółtek, 1/4 szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej

Walijskie Pichcenie
Rolada truskawkowo-kokosowa 160

razem zaproponuje połączenie dwóch smaków - truskawkowego z kokosowym. Muszę przyznać, że efekt jest naprawdę bardzo ciekawy. Rolada wychodzi lekka, puszysta i mało słodka.Białka ubić z sokiem z cytryny i 125 g cukru pudru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka (fot.1) i mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszez

Świat Ciasta
Ciasto z truskawkami na biszkoptach 6876

Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…     Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego 1 galaretka truskawkowa   1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą. 2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek. 3. Truskawki pokroić na plastry. 4. Do serka mascarpone dodać

Mała Cukierenka
Sernik czekoladowo-truskawkowy 162

Na deser podczas upałów polecam kolejny sernik na zimno. Sernik łączy dwa smaki - czekoladowy i truskawkowy. Do masy czekoladowej można dodać ulubioną ciemną czekoladę, ja dałam

Monia miesza i gotuje
Truskawkowe pierogi. 177

pierogi odkładamy na deskę/blat oprószony mąką, żeby się nie przyklejały. Po wycinaniu zostanie trochę ciasta, z którego możemy zrobić domowe kluski.  Gotujemy w osolonej wodzie 2 min. od czasu wypłynięcia. Po ugotowaniu chwilę hartujemy w zimnej wodzie. Następnie serwujemy z sosem truskawkowym tj. kilka truskawek,  które zostały posypujemy cukrem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy i jest

chleba naszego
Sernik na zimno z truskawkami na bezglutenowym spodzie 118

Lekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np

Kuchnia bezglutenowa
Murzynek a'la tort. 177

Dzisiaj na blogu alternatywa dla tych, którzy szczególnie nie przepadają za tradycyjnym tortem. Zamiast masy - domowy dżem truskawkowy, a wszystko oblane polewą czekoladową. Całość wieńczy zagadkowy

W kuchennym oknie Ewy
Pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem 238

Sezon na jagody w końcu się rozpoczął, więc można przygotować wiele pożywnych dań. Prezentuję pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem. :) Składniki: 6-7 pierożków Ciasto: 1/2

Truskawkowa Fiesta
Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem 156

Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem Proporcje na tortownicę

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe ciasteczka Chewy Cookies z nadzieniem tofu-truskawkowym 179

łyżeczka cukru wanilinowego - 4 łyżki zimnego mleka Nadzienie tofu - truskawkowe - 100g tofu naturalnego - 2 łyżki dżemu truskawkowego - 1 szklanka cukry pudru W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąka, cukier biały, soda, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy, kakao. Dodajemy masełko i mleko, wyrabiamy ciasto rękami. Masa powinna być jednolita, trochę lepka, w formie brązowej kuli. Zawijamy ciacho w folię

upichcona
Ekspresowe i proste ciasto z truskawkami. Puszysta jak biszkopt eksplozja smaku 166

nabierze wilgoci i pysznego smaku truskawek. Muszę przyznać czy tam się pochwalić, że to najlepsze proporcje ciasta jakie udało mi się samodzielnie skomponować do tej pory. Mniam. Nic dodać nic ująć - tylko brać się do pieczenia. Tak jak ja dziś zamierzam powtórzyć ten truskawkowy sukces

Kuchnia po mojemu
Rolada z czerwoną pianką 115

około 250 g jogurtu naturalnego     2 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie:     Masło utrzeć z 90g cukru pudru, dodać białko i zmiksować. Dosypać mąkę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać szczyptę czerwonego barwnika i wymieszać łyżką. Czerwone ciasto wyłożyć na  dużą blachę robiąc co 2-3 cm kropki ciastem (kropki powinny być nie duże

Amatorka kuchenna
Sakiewki z szynki serrano 304

Prosta i bardzo smaczna przekąska z szynki serrano z serkiem śmietankowym, świeżą bazylią i pomidorkami truskawkowymi. Przygotowanie takich sakiewek nie zajmuje wiele czasu, ładnie prezentują się

Oryginalny smak