jako przekąska przed telewizorem w czasie nudy, czy też imprezowa przekąska. Dziś mam dla Was przepis na profiterolki z obłędnym bananowym kremem i czekoladą. Łatwe do zrobienia … Szybkie do zjedzenia … Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM BANANOWY : * śmietana
Ostra na SłodkoJak tam był u Was Mikołaj?;)Bo ja byłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt...Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie
Czerwona PorzeczkaDziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto! To jedno z tych niezwykle tanich, łatwych i szybkich, które wykonamy w mgnieniu oka! Delikatny biszkopt z dodatkiem maku , kakao i kisielu truskawkowego pokryty lekką, puszystą truskawkowo-cytrynową pianką. Takie domowe ptasie mleczko! Wspaniale orzeźwia i jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja zrobiła piankę truskawkową i cytrynową – wy śmiało
Ostra na Słodkostopniowa regulacja temper. w zestawie wałeczek do równomiernego rozprowadzania ciasta i łopatka do przewracania smażonych naleśników bardzo łatwa w czyszczeniu (wystarczy przetrzeć nawilżoną szmatką) szybko się nagrzewa i równie szybko stygnie podwyższony rant (uniemożliwia wylanie się ciasta poza obręb smażenia) Dostępna w sklepie : Redcoon Każdy kto ma w domu dzieci wie, jak większość z nich(...)oceńcie jak wyszedł. Nie ma co prawda tak równiutkich krawędzi jak ten smażony na patelni,ale za to jest znacznie cieńszy i naprawdę duży. Naleśniki smaży się bardzo łatwo i co najważniejsze bez użycia tłuszczu. Wystarczy krótka chwila, by móc cieszyć się takim śniadankiem. Naleśnikarka sprawdza się również przy smażeniu amerykańskich Pancakes (przepis znajdziecie tu ). Wychodzą idealnie okrąglutkie
Wielki apetytkolejny przepis z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Została mi resztka pieczonych pomidorów, nie miałam pomysłu co z nimi zrobić... Wpadło mi w oko ciasto i postanowiłam upiec szybką i pyszną przekąskę. Oto smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza ! Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek pieczonych pomidorów
Kulinarne przygody GatitySzybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego duszone jabłka i domowy dżem, u mnie akurat powidła śliwkowe. Całość wieńczy kratka z ciasta oraz puszek z cukru pudru... Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g masła, szczypta
Z miłości do słodkościwahania można nazwać awaryjnym. Robi się łatwo, szybko, bez wyszukanych składników i bez nadzwyczajnych umiejętności. Gdy zdarzy się, że trzeba coś upiec na szybko, z tego co jest pod ręką warto sięgnąć po ten przepis. Oryginalny przepis, z którego korzystałam znajduje się tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe25711.html , u mnie bardzo delikatnie zmodyfikowany. Na ciasto: 20 łyżek mąki krupczatki 12 łyżek cukru
Praktyczna plOd czasu do czasu nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Najlepiej żeby to był własny wypiek i nie wymagał od nas zbyt dużego nakładu pracy, bo
WeAreCrazyświąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję
Karo in the Kitchenopakowanie drożdży instant, wodę, mieszamy i zagniatamy. Dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki (ok. 10g). Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida i na koniec zagniotłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy bochenek (zerknijcie TUTAJ , pokazywałam jak). Po uformowaniu chleb ponownie musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Mój rósł w koszyku, pod folią spożywczą(...)lekko kwaskowy. Zaraz po upieczeniu jedliśmy ciepły, chrupiący — po testowej kromce z masłem. Na drugi dzień równie smaczny. Kompozycja mąk bardzo przyjemna, praca z samym ciastem łatwa. Spróbujcie, jeśli chcecie upiec domowy chleb — zniknie szybko! SKŁADNIKI 500g mieszanki na chleb baltonowski z Polskich Młynów 310ml ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 1 łyżka czarnuszki
Karo in the KitchenDziś mam dla Was bardzo łatwy i szybki w wykonaniu deser. Wystarczy słoik nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego, kilka truskawek i opakowanie ciasta francuskiego. Składniki: 1 mały słoiczek nutelli ok. 10-12 truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wyjdzie ok 8-10 szt.). Każdy z nich na środku posmarować nutellą i ułożyć na niej
Pasja Smakużeby móc jak najszybciej dobrać się do nich :) Ja przed pierwszym naleśnikiem wlewam na patelnię kroplę oleju, resztę smażę już "na sucho". Ciasto bez cukru nie przypala się tak szybko, więc naprawdę łatwo smaży się w ten sposób. Oczywiście, NAJWAŻNIEJSZA JEST PATELNIA ale to każdy naleśnikożerca wie i ma odpowiednią :) I teraz ważna uwaga - jeśli użyjemy mąki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECiasto jest przepyszne i kuuusząco cytrynowe. Zawsze pięknie wyrasta i szybko znika. Cóż, nie łatwo jest oprzeć się takiej miękkiej i puszystej babeczce. Ze względu na mamę często używam ksylitolu, ponieważ ciasto te idealnie pasuje na każdą okazję. Jednakże przepięknie wygląda w uroczych foremkach, które są do nabycia w PapilArt . Są ładne i doskonałe jakościowo. (2 babki w foremkach
Di gotujebiałek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 o C przez około 40 minut. To czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając w nie drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Gdy ciasto wystygnie, można je wyciągnąć z formy i posypać cukrem pudrem
Mama GotujePrzedstawiam pomysł na szybki, łatwy i przyjemny przepis na przepyszne ciastka nadziewane budyniem i suszonymi figami. Użyłam budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty i suszonych fig Bakalland, gdyż jestem przekonana o dobrej jakości tych produktów. Same ciastka nie wymagają wielkiego wysiłku przy ich wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciastka francuskie z budyniem(...)suszonymi figami (10-12 ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier puder do podania Przygotowanie: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. W małym rondelku umieściłam figi wraz z sokiem, zagotowałam
karmelowyPyszne, smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne, chrupiące zewnątrz i bardzo mięciutkie wewnątrz bułeczki mleczne. Bułeczka jest idealna na śniadanie, bo taka bułeczki zjedzona z samego rana dostarczy wam masę energii, która jest bardzo potrzebna w pracy lub szkole, a przygotowanie takiej bułeczki z wieczora nie zajmie dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: Rozczyn: 400 g mąki(...)ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru Ciasto: Przygotowany rozczyn 500 g mąki 70 g masła 1 jajko szczypta soli żółtko Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia rozczynu. W dużej misie łączymy ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, i mieszamy szybko za pomocą trzepaczki, aby drożdże lepiej pracowały. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem
Kuchnia Łukasza