także w wielu wypiekach i daniach, zarówno tych słodkich i słonych. Robiłam już ciasteczka owsiane z żurawiną . Teraz przyszłą kolej na ciasto, a w planach ... coś jeszcze ! Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Frosting, czyli polewę na cieście możecie pominąć, nie jest on konieczny. Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Wilgoć zawdzięcza dodatkowi serka macarpone, a aromat świeżej, kwaskowatej
kolorowotorcikowododatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo! Jakiś czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś przyszła pora na odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi brzoskwiniami! Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje! A składniki przeważnie mamy pod ręką!SKŁADNIKI:- biszkopty – ok.15 szt- margaryna – 200 g- mleko – 1 l- cukier puder(...)części , do jednej dodajemy przesiane kakao.Ciemną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy ( 20 – 22 cm ).Odstawiamy na ok. 5 minut , po czym przykrywamy jasnym ” ciastem „.125 ml soku z brzoskwiń mieszamy z żelatyną.Odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut.W tym czasie miksujemy brzoskwinie na gładki mus.Żelatynę podgrzewamy , by całkowicie się rozpuściła a na następnie
Ostra na SłodkoSzybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Miękkie i delikatne z maślaną nutką. Rabarbar, zazwyczaj zapiekany na górze ciasta, stanowi jego spód, ale przecież kolejność nie jest ważna, chodzi o smak, a ten tutaj jest wart wypróbowania ;) Polecam! Składniki: 110 g masła + 40 g do wyłożenie dna tortownicy 2 jajka 200 g cukru 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku
Domowa cukiernia Ewypierniczki z lukrem i piernikowe choinki.ale pierniczków z witrażami jeszcze nie ma, nadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie, ja tym razem ciasto zrobiłam hakiem robota, gdyż mój ukochany pies podczas spaceru, tak się szarpał na smyczy, że nadwyrężył mi prawą rękę.Zróbcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
karmelowyPyszne serowe paluchy z ciasta francuskiego... łatwa i szybka przekąska dla każdego :) Można urozmaicić dodając szynkę lub ulubione zioła :) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g żółtego sera Przygotowanie: Z ciast francuskiego wycinamy prostokąty ok. 2cm na 12 cm. W środek wkładamy o podobnych wymiarach kawałek żółtego sera. Skręcamy ciasto francuskie trzymając za dwa przeciwległe końce
Aga w kuchnimycia po fakcie! Kto by pomyślał że kubeczek po jogurcie może grać rolę główna przy pieczeniu ciasta? Tak o samym cieście wypowiada się autorka przepisu: "Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto, do którego nie potrzebujemy miksera, ani wagi do odmierzania składników, wystarczą łyżka i kubeczek po jogurcie. Na wierzch dowolne owoce i puszyste, wilgotne ciasto do kawki gotowe
Grunt to przepis!Szybka i łatwa rolada, do tego wilgotna, puszysta pachnąca brzoskwiniami. 1 puszka brzoskwiń w syropie 5 jajek 1 szklanka cukru miałkiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier puder do posypania rolady Brzoskwinie odcedzić i pokroić na plasterki. Dużą blachę (może być nawet taka z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia(...)ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na brzoskwinie. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy brzoskwiniami do góry
Jadło i czytadłod.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Szybkie łatwe do zrobienia ciasto, na przekór obecnej porze roku pachnące wiosenną świeżością. Składniki forma( 25 cm x 10 cm ) Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka
RAROSSAOstatnio z braku pomysłu na obiad i po przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić drożdżowe placuszki. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe. Placuszki są fajnym pomysłem na obiad. Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży ½ łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka Wykonanie: Mąkę w misce wymieszać z solą, zrobić w mące wgłębienie do którego wkruszyć(...)drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę ciepłego mleka, jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić
Mama Gotujejuż trzeba troszkę bardziej się postarać. Zazwyczaj jest tak, że musimy naszykować się na minimum dwa rzuty jedzenia (kolacja plus zimny stół) oraz pomiędzy - kawę z ciastem. Wybrałam przepisy łatwe, szybkie w wykonaniu, gdyż wiem że w ten dzień czasem ciężko wygospodarować więcej czasu na zrobienie czegoś wymyślnego. Na samą kolację proponuję zapiekanki. Gyros cieszy się ogromnym powodzeniem. Na blogu(...)szybka, tak więc polecam tę z ryżem. Obie są bardzo smaczne, idealnie zapełnią żołądki 4 osób do syta i jeszcze zostanie. Oprócz zapiekanki możecie podać kurczaka przygotowanego w chrupiącym cieście - takiego jak z KFC - tutaj przepis . Przygotować frytki lub upiec ziemniaki ( tu i tu ). Całość uzupełnić swoją ulubioną surówką - np taką oraz ulubionymi zimnymi sosami. Wszystko możecie podszykować
Poezja Smaków - blog kulinarnyZbliżają się mikołajki. Proponuje Wam łatwe do zrobienia ciasto w kształcie mikołaja. Ciasto bardzo łatwo i szybko upiec a dekoracja też bardzo łatwa. Za to smak i efekt rewelacyjny. Z pewnością dzieciaki będą zachwycone. Składniki: 125 ml wody 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szk cukru 2 łyżki miodu 100 g margaryny 1 szk mąki pszennej 2 jajka(...)zimnej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka i zmiksować na wolnych obrotach.Białka ubić na sztywno dodać do kakaowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w 160 stopniach około 25 min. Piec do suchego patyczka.Zimny piernik udekorować lukrem i kokosem.Wychodz
Ala piecze i gotujechipsach, a wiadomo, że jak piekarnik nie używany prawie całe wakacje i też lubiący robić psikusy, lepiej nie ryzykować. Znalazłam w "internetach" bardzo fajną, a przede wszystkim szybką i łatwą alternatywę. CIASTO Z KASZY MANNY Z BRZOSKWINIAMI /źródło: Kuchnia na Obcasach ;/ na blaszkę 23x30 cm 2-3 paczki herbatników 750 ml mleka 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru
W kuchni Karmel-itkilepszy niż tresowana świnia na trufle. Wywęszy, znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane... W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe) szczypta soli 8 łyżek cukru - dla łasuchów sugeruję(...)trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Małą tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy(najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste). Ciasta jest dość mało, ale bez obaw - urośnie w pieczeniu. Na wierzch wyłożyć owoce
Grunt to przepis!Upieczone w domu wafle na pewno są lepsze niż kupowane, a przełożone pysznym kremem serowym smakują jak ciasto z najlepszej cukierni świata. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu , ale jakie smaczne. Gwarantuję, że ciasto zniknie ze stołu bardzo szybko, bo nasycić się smakiem z jednego kawałeczku jest niemożliwie. Nazwałem ciasto swym imieniem, bo jest to całkowicie ciasto mojego autorstwa
Kuchnia Łukasza