ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:105/359)

Francuskie "cukiereczki" 187

cukru pudru Wykonanie: Ciasto rozmrażam, najlepiej na noc, na najniższej półce w lodówce. Rozwijam i  kroję  w prostokąty o szer.5 cm i dł. 10 cm. Orzechy mielę i podprażam na gorącej patelni. Przekładam do miseczki, dodaję cukier, miód, cynamon i białka. Mieszam, aż  wszystkie składniki połączą się ze sobą. Masę orzechową nakładam na środek pierwszego prostokąta, przykrywam

Ciasteczkowy Potwór
Pijak 195

ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 0,5 litra mleka 1 margaryna 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cappuccino (my dodajemy orzechowe)                         + wódka lub herbata do nasączenia ciasta ( w zależności od tego, czy ciasto będą jadły dzieci :)) Polewa czekoladowa: 4 łyżki margaryny 4 łyżki wody 4 łyżki kakao

Kolizje Smaków
174. Baklawa 364

formy i wkładamy do formy smarujemy masłem i tak robimy cztery razy. Skrawków nie wyrzucamy, je również możemy ułożyć jako warstwę. Na to układamy  połowę orzechowego farszu. Następnie kolejne cztery warstwy ciasta, farsz i kolejne cztery warstwy ciasta. Oczywiście nie ma reguły co do ich ilości, jeżeli będzie ich więcej lub mniej to nic się nie stanie. Ostatnią warstwę

Jadło i czytadło
Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami 1187

ciasto, szczególnie dla tych co kochają szarlotki i wszelkiego rodzaju jabłeczniki. ok 300 g herbatników kakaowych WARSTWA JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanka wody 1 galaretka cytrynowa KREM BUDYNIOWY: 200 g masy kajmakowej 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 budyń śmietankowy 400 g śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody POLEWA ORZECHOWA(...)spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do przestudzonego budyniu. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Polewa orzechowa. W garnku rozpuścić masło z masą kajmakową i cukrem. Wlać kremówkę i dodać drobno posiekane orzechy. Gotować, aż masa będzie gęsta. Wyłożyć na wierzch ciasta

https:KKuchniaMniam
Snikers 456

budyniowa:Na litrze mleka ugotować budyń z podanych składników.Gdy budyń przestygnie utrzeć mikserem  z 3  łyżkami margaryny .Masz orzechowa :Margarynę rozpuścić z cukrem trzcinowym i wanilinowym , dodać posiekane orzechy i chwilkę gotowań . Wszystko dobrze wymieszać .Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki .Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia :)Upiec 2 placki .Na trzecim(...)surowym placku rozłożyć ciepłą masę orzechową i także upiec.Placki piec około 10/ 15 minut W TEMP 18 stopni.Ciasto z orzechami pieczemy troszkę dłużej.Warstwy ciasta:1 blat ciasta nasączyć wodą  z miodem i posmarować masą budyniową.Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta i także nasączamy .Drugie ciasto smarujemy masą kajmakową i przykrywamy plackiem z orzechami.SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Jabłka w cieście naleśnikowym z miętowym sosem orzechowym 221

jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * sól- szczypta * olej- 1/2 litra Sos orzechowy: * orzechy włoskie- garść * masło klarowane- 30 g * miód- 1 łyżka * mięta suszona- 1/2 łyżeczki Jabłka w cieście: Jabłka obrać, pokroić na plastry o grubości 1 cm i wyciąć gniazda nasienne. Z pozostałych składników przygotować ciasto (powinno mieć konsystencję(...)gęstej śmietany), którym należy obtoczyć jabłka (najlepiej plasterki włożyć do ciasta), a następnie delikatnie przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć do lekkiego zarumienienia (wystarczy po kilka sekund na każdą ze stron). Sos orzechowy: Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać posiekane orzechy włoskie i podsmażyć około 1 minutę. Do gorącego sosu przelać miód, wsypać suszoną miętę i całość wymieszać

Kraina Miodem Płynąca
Proteinowe ciasto bananowe (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 252

cukru) Karmel kokosowo-orzechowy -250ml mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej powstałej z puszki mleka kokosowego -cukier kokosowy - masło orzechowe crunchy Sport Definition (dowolna ilość) Dodatkowo - Poduszki proteinowe z nadzieniem Sport Definition -Banan, gorzka czekolada, orzeszki ziemne PROTEINOWE CIASTO BANANOWE Mąki, odżywkę, przyprawy i proszek do pieczenia wymieszać razem. Banany, jajka, mleko i olej zblendować razem na gładką masę. Czekoladę(...)częściowego zredukowania (śmietankę kilkanaście minut, mleko dłużej). Pozostawić do wystudzenia ale nie całkowitego stężenia karmelu. Gdy karmel się wystudzi całkowicie energicznie wymieszać go z masłem orzechowym do uzyskania odpowiedniego smaku i konsystencji. Na wystudzone ciasto wyłóż karmel i udekoruj całość

Candy Pandas
Tort orzechowy. 428

również.Ależ ja jestem skromna... ho ho!!! :) No dobra... gdyby nie doskonały przepis nie byłoby tego tortu.  Przepis oczywiście z Moje wypieki. Kocham tego bloga <3 Tort orzechowy. Składniki na tortownice od 18 do 22 cm.: 1 szkl. mąki pszennej; 8 jajek; 200 g mielonych orzechów włoskich (laskowych); 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 2 łyżki zimnej(...)mleka; 1 łyżka soku z cytryny; 8 łyżeczek cukru waniliowego; 50 g startej czekolady;  do dekoracji: czekolada 150 g; dodatkowo: owoce, orzechy, maltikeksy (jak u mnie) i inne :) Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy kawę i skórkę

Miksturownik
Sękaczek wg siostry Anastazji 501

masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 opakowania żółtej galaretki w proszku Masa orzechowa: 180 g posiekanych orzechów 150 g cukru 100 g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto: Wymieszać składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło starte na tarce o grubych oczkach, jajka i śmietanę. Zagnieść(...)jeden placek, wykładamy jedną część masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy drugą część masy jabłkowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Masa orzechowa:   Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc - ciasto zmięknie i będzie jeszcze smaczniejsze. Źródło/ Inspiracja: "Wielka księga

Domowa Cookierenka Agi
Dacquois orzechowe z cytrynowym kremem i borówkami amerykańskimi 237

później" odcisnęła na mnie swoje piętno. Liczę, że rozumiecie. I, że będziecie korzystali ze zgromadzonych tu przepisów nawet, jeżeli nowe będą ukazywały się rzadko :) DACQUOIS ORZECHOWE Z CYTRYNOWYM KREMEM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Składniki na ciasto (dacquois): - 6 białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów(...)gramów orzechów i 50 gramów migdałów siekamy. Biała ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich cukier (kryształ). Orzechową mąkę łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy do tego ubite białka i mieszamy do połączenia składników, ale delikatnie i w jedną stronę. Wykładamy ciasto do dwóch identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy. Jeden z krążków obsypujemy siekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy

Życie zamknięte w smaku
Makowiec bez maku! 239

się już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego  - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)mięciutkie ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać.  Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowa tarta z gruszkami z orzechową kruszonką 169

Propozycja na weekend - bezglutenowa, przepyszna tarta z gruszkami. Delikatne, kruche ciasto i słodkie gruszki ze złocistą, orzechową kruszonką. Tarta jest rewelacyjna! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free ( klik) 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka   Kruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 3 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free

Kuchnia bezglutenowa
Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym 176

słony i pachnie obłędnie. Ach, czemu ten słoik taki mały?! Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to: Ciast ka Pieguski z żurawiną Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe   Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 3/4 kostki masła (150g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej(...)mlecznej czekolady - pokroić w kostkę Masło utrzeć z cukrem mikserem na gładką masę. Dołożyć mas ł o orzechowe i dalej poucierać. Dodać jajko i troch ę jeszcze poubijać.  Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto wyjdzie mocno gęste, trudno będzie je połączyć się w zbitą masę , lepiej na ko ń cu pomóc sobie

Grunt to przepis!
Serduszka bananowe i z masłem orzechowym do wyboru 252

małe słodkości, może ktoś będzie chętny:) W tym roku jakoś nie miałam weny na serduszkowce ciasta więc postanowiłam zrobić babeczki.  W dwóch smakach dla każdego łasucha do wyboru. Jak na razie większym zainteresowaniem cieszą się babeczki z masłem orzechowym. Jakoś się nie dziwie, uwielbiam smak masła orzechowego, mogłabym go jeść tonami:) tylko niestety dieta w trakcie(...)cukru 125 ml mleka Wykonanie: muffinki bananowe: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach muffinki z masłem orzechowym: masło ucieramy z masłem orzechowym na jednolitą masę, dodajemy jajka. Na koniec  dodajemy stopniowo  sypie składniki i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przelewamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pączki z masłem orzechowym 217

Składniki: na 9 średnich pączków: 35 dkg mąki 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 25 g masła 1 łyżeczka cukru z

czarrna od kuchni