okruchy. Przekładamy rozdrobnione ciastka do miski, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Przekładamy “ciasto” na foremkę do tarty i palcami rozprowadzamy je na dnie i bokach foremki dobrze dociskając. Odstawiamy gotową foremkę do lodówki na minimum godzinę. Masa orzechowa: Batoniki Snickers kroimy na 5-milimetrowe kawałki, które wykładamy na dno stężałego spodu tarty. W dużej misce(...)masy dodajemy śmietanę, chwilę ubijamy, a następnie masło orzechowe. Ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając. Gotową masę wylewamy na tartę, tak aby przykryła kawałki batoników. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 35 - 40 minut, do czasu, aż wierzch ciasta będzie złoty. Gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Polewa czekoladowa
W kuchni Katiekruszonka powinna być zrobiona z cukru, mąki pszennej i zimnego masła - w równych proporcjach wagowych (czyli np. po 100 gramów masła, mąki i cukru). Ja wykorzystałam resztki ciasta pozostałego z pieczenia tarty orzechowej. Nie jest to klasyczna kruszonka, ale ważne, że smakuje tak samo pysznie. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 50 g zimnego masła(...)szklanki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów kilka jabłek opcjonalnie brązowy cukier Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Foremki do zapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować masłem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średniej grubości
Codzienna kuchnia niecodziennaStaropolski piernik dojrzewający jest ciastem, bez którego trudno sobie wyobrazić tradycyjne święta Bożego Narodzenia. Takie ciasto robi się tylko raz w roku, aby je przygotować trzeba uzbroić się w cierpliwość, jednak mogę wam zagwarantować, że jego smak rekompensuje każdą minutę oczekiwania. Dlaczego piernik powinien dojrzewać? Jeśli do tej pory nie próbowałeś piernika dojrzewającego, z pewnością zadasz sobie pytanie(...)klasyczne powidła śliwkowe . Równie dobrze sprawdzi się też czekośliwka , dżem porzeczkowy , marmolada lub inny dżem owocowy. Doskonałym pomysłem będzie również dodanie jednej warstwy marcepanu lub pasty orzechowej, które świetnie urozmaici smak ciasta. Jak udekorować świąteczny piernik? Aby piernik dojrzewający stał się ozdobą świątecznego stołu, warto go odpowiednio udekorować. Oczywiście w pierwszej kolejności należy oblać go solidną porcją polewy do ciast
okolicepalnika.plT o najbardziej grzeszny sernik wszechczasów! Delikatna masa serowa z masłem orzechowym na krakersowym kruchym spodzie, oblana solonym karmelem z orzechami ziemnymi i mleczną czekoladą z
Food SquareKolejny mój sernik , tym razem dwa różne sery i masło orzechowe :) smak rewelacyjny ,delikatny....nie za słodki ....lekko słony za sprawa masła orzechowego
Wypieki ReneZapraszam na pyszną tartę a'la snickers w zdrowszej wersji. Spód to pyszne owsiane ciasto czekoladowe z dodatkiem masła orzechowego, bez pieczenia :) Kremowy karmel przygotowany jest ze słodkich daktyli i bananów, smakuje lepiej niż ten z cukru. Na wierzchu znajdziemy aksamitną polewę czekoladową. Można dodać jeszcze orzeszki ziemne i otrzymamy smak popularnego batonika :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki(...)się rozprowadzić na blaszce. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i ugnieść dnem szklanki. Schłodzić. Masa: 1 szklanka daktyli 2 banany 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka oleju kokosowego Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut. Gdy daktyle zmiękną, odlać połowę wody ze szklanki i zmiksować na gładką masę. Dodać banany i olej, ponownie
Chocolate Muffin Blogspód placka: 1 ½ szklanki mąki ½ kostki margaryny 5 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera(...)cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać kupkami na ciasto i obficie posypać prawdziwą kawą. Wykonanie masy serowej
Tradycyjna Kuchniasłodko-słonego. Mazurek z kruchym spodem, słonymi fistaszkami i mleczną czekoladą Składniki (2 sztuki) : Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 1 kostka masła Krem: 150 g mascarpone 150 g masła orzechowego 100 g białej czekolady(...)Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 100 g fistaszków Przygotowanie: - produkty na ciasto zagnieść i rozwałkować - ciasto położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - nakłuć ciasto widelcem - piec 20 minut w 200 stopniach - masło orzechowe zmiksować z serkiem i roztopioną białą czekoladą - posmarować wystudzone mazurki i posypać orzeszkami a następnie polać roztopioną gorzką czekoladą inspiracja z 'Moje wypieki ' Cena
Pora na pora i pomidorawszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, wszystko razem mieszamy, przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy 35 min. w 180 stopniach. ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier a gdy już białka będą całkiem sztywno ubite wsypujemy wiórki. Masę przelewamy do formy i pieczemy 20 minut(...)miksujemy z cukrem na biały puch, następnie na zmianę dodajemy zimny budyń i kawę. Należy uważać bo masa lubi się zważyć. Przełożenie: Biszkopt orzechowy przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i przykrywamy ciastem kokosowym, na którym również kładziemy masę. Wszystko przykrywamy biszkoptem orzechowym i całość tortu, wierzch i brzegi smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy według uznania, ja boki posypałam
ciastkarnia na kruchym spodziezwanego Napoleonem i polskiego Marcinka czy też Tortu Tysiąca Warstw. To moja interpretacja i połączenie kilku idealnych smaków :) Wiele warstw delikatnie maślanych blatów przełożonych słodkim-orzechowym kajmakiem to bomba kaloryczna, której nie będziecie żałować ;) Ciasto jest bardzo ciekawe nie tylko w smaku, ale i w ,,konstrukcji,,. Jest pracochłonne- to fakt, ale zapewniam efekt wow jest gwarantowany! Przepis znajdziecie na dole(...)pokojowa) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej masa krówkowa: 450g masy krówkowej (u mnie kajmak o smaku orzechowym) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml mleka 500ml śmietany 30% (zimna) 2 śmietan fix 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: orzechy (drobno posiekane) Przygotowanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy jajko i żółtko
Tagebuch po polskuWielkanocny Mazurek w zdrowszej, lżejszej, odchudzonej wersji. Proste kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, wzbogacone mielonymi migdałami, które uformowałam w pisanki i wypełniłam daktylowo - orzechowy kremem. Dodam - mega łatwym kremem, bo cała robota to tylko zblendowanie daktyli z masłem orzechowym. Mazurki polałam gorzką czekoladą osłodzoną miodem, ozdobiłam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Mazurek to jedno(...)ręką na papierze do pieczenia, formuje kształt jajek, pamiętając o zagięciu boków wkładam do lodówki na ok. pół godziny przed upieczeniem nakłuwam ciasto w kilku miejscach widelcem piekę w 180 stopniach 15 minut SKŁADNIKI NA KREM DAKTYLOWO - ORZECHOWY ok 40 sztuk suszonych daktyli (wcześniej zalewam je wrzątkiem, powinny się moczyć ok. 30 minut) ok 4 łyżki wody
Upiecz sobie babeczkębrownie z fasoli. Spróbowałam zrobić podobne ciasto z dodatkiem czerwonej soczewicy i udało się! Brownie zrobiłam w dwóch kolorach – jedna część jest z kakao, a druga z dodatkiem mleczka kokosowego. Zapraszam! // Składniki: Ciemna część: 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g z zalewą) 50 g mąki 5 łyżek kakao 3 łyżki masła orzechowego 80 g cukru Jasna część
Via Gustowłaściwości spulchniające. Jako jedyny zawiera sól. Poolish to mieszanina równych części wody i mąki z niewielką ilością drożdży ( do 1% ). Jego hydracja wynosi 100%, a konsystencja przypomina ciasto naleśnikowe. Charakteryzuje się świeżym orzechowym aromatem z delikatną nutą kwaskową. DOJRZEWANIE: Zaczyn, niezależnie od rodzaju dojrzewa od 6 do ok.16 godzin, a celem jest uzyskanie w pełni dojrzałego zakwasu, bo taki(...)wyraźnie wyrastają przybierając kształt naczynia w którym rosną. SKŁADNIKI: BIGA: * letnia woda – 1/3 szkl * mąka pszenna -2/3 szkl * świeże drożdże – 6 g * cukier – 1 szczypta CIASTO: * woda – 1 i 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB
Ostra na Słodkoprzepisie nie ma ani odrobiny oleju, ponieważ ze zmielonych orzechów olej sam sie wytwarza. Jeśli nie używacie orzeszków solonych, koniecznie dodajcie sól! Słodko-słone domowe masło orzechowe - pyszne na kanapki, do ciast lub wyjadania łyżką wprost ze słoiczka! Polecam! SKŁADNIKI na wersję crunchy: 500 g + 125 g solonych orzeszków ziemnych (bez łupinek)WYKONANIE: 500 g orzechów podpiecz krótko(...)wyłączyć urządzenie, żeby się nie przegrzało. Gdy masło będzie już gotowe dorzuć pozostałą cześć orzechów, czyli 125 g. Zmiksuj krótko, aż powstaną maleńkie drobinki widoczne w maśle. Masło orzechowe przełóż do wyparzonego słoika i dobrze zakręć. Możesz je tak przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. Jeśli podczas przechowywania zbierze się na wierzchu masła olej, nie martw się, wymieszaj
Słodko-Słony Świat IlonyKawa doskonale podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu. Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami orzechowymi to delikatne w smaku ciasto o wyraźnym aromacie kawy. Czasem warto zapomnieć o liczeniu kalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli. Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek do niego(...)kawowa: 25 dag sera mascarpone ½ litra śmietanki 30% 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru kawowego 2 łyżki cukru pudru 3 listki żelatyny Dodatkowo: 15 dag markizów orzechowych Kakao do oprószenia Jak wykonać ? Spód: Biszkoptowe herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać w misce z kakao, rozpuszczaną kawą, dodać rozpuszczone masło i utrzeć do konsystencji mokrego piasku. Rozsypać
Wanilia i Kardamon