ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:106/359)

Dacquois orzechowe z cytrynowym kremem i borówkami amerykańskimi 220

później" odcisnęła na mnie swoje piętno. Liczę, że rozumiecie. I, że będziecie korzystali ze zgromadzonych tu przepisów nawet, jeżeli nowe będą ukazywały się rzadko :) DACQUOIS ORZECHOWE Z CYTRYNOWYM KREMEM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Składniki na ciasto (dacquois): - 6 białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów(...)gramów orzechów i 50 gramów migdałów siekamy. Biała ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich cukier (kryształ). Orzechową mąkę łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy do tego ubite białka i mieszamy do połączenia składników, ale delikatnie i w jedną stronę. Wykładamy ciasto do dwóch identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy. Jeden z krążków obsypujemy siekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy

Życie zamknięte w smaku
Makowiec bez maku! 217

się już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego  - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)mięciutkie ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać.  Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowa tarta z gruszkami z orzechową kruszonką 155

Propozycja na weekend - bezglutenowa, przepyszna tarta z gruszkami. Delikatne, kruche ciasto i słodkie gruszki ze złocistą, orzechową kruszonką. Tarta jest rewelacyjna! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free ( klik) 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka   Kruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 3 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free

Kuchnia bezglutenowa
Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym 162

słony i pachnie obłędnie. Ach, czemu ten słoik taki mały?! Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to: Ciast ka Pieguski z żurawiną Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe   Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 3/4 kostki masła (150g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej(...)mlecznej czekolady - pokroić w kostkę Masło utrzeć z cukrem mikserem na gładką masę. Dołożyć mas ł o orzechowe i dalej poucierać. Dodać jajko i troch ę jeszcze poubijać.  Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto wyjdzie mocno gęste, trudno będzie je połączyć się w zbitą masę , lepiej na ko ń cu pomóc sobie

Grunt to przepis!
Serduszka bananowe i z masłem orzechowym do wyboru 232

małe słodkości, może ktoś będzie chętny:) W tym roku jakoś nie miałam weny na serduszkowce ciasta więc postanowiłam zrobić babeczki.  W dwóch smakach dla każdego łasucha do wyboru. Jak na razie większym zainteresowaniem cieszą się babeczki z masłem orzechowym. Jakoś się nie dziwie, uwielbiam smak masła orzechowego, mogłabym go jeść tonami:) tylko niestety dieta w trakcie(...)cukru 125 ml mleka Wykonanie: muffinki bananowe: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach muffinki z masłem orzechowym: masło ucieramy z masłem orzechowym na jednolitą masę, dodajemy jajka. Na koniec  dodajemy stopniowo  sypie składniki i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przelewamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pączki z masłem orzechowym 196

Składniki: na 9 średnich pączków: 35 dkg mąki 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 25 g masła 1 łyżeczka cukru z

czarrna od kuchni
Marysieńka 615

przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, na koniec wsypujemy mąkę, proszek i kakao i ostrożnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Wkładka orzechowa: 25 dag orzechów włoskich 5 białek  1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)mleka i gotujemy budyń, który następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: Biszkopt kroimy na pół. Na jedną z jego połówek wykładamy połowę kremu, przykrywamy plackiem orzechowym. Następnie dajemy pozostały krem i drugą część biszkoptu. Po wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego. var widgetParams = "{ 'Id':'d8e9c810-c361-445b-a680-8242c254a747

Cynamonowe szczęście
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KAJMAKIEM – ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ 248

Miodownik to jedno z moich ulubionych ciast w takim świąteczno-zimowym okresie. Przepyszne blaty miodowego ciasta przełożone kremową masą budyniową i obłędnie słodkim kajmakiem tworzą mega kaloryczną i nieziemsko pyszną całość, której nikt się nie oprze! To ciasto kojarzy mi się z domem babci. Tak samo jak szarlotka na półkruchym cieście. Miodownik, ciasto czeskie i właśnie szarlotka gościły(...)świątecznym stole! Ps. do przygotowania miodowych blatów użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku takich ciast, gdzie wymagane są równe blaty ciasta sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć. Idealna forma na miodownik? Zdecydowanie TAK! Polecam! Ps. Przypominam

Ostra na Słodko
mazurek z masłem orzechowym 150

wierzchu.  Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki dżemu wiśniowego 3 łyżki rozpuszczonej czekolady Składniki ciasta zagnieść. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części- mniejszą i większą. Większą rozwałkować na kształt jajka. Z mniejszej(...)utoczyć wałeczki i zrobić z nich brzeg ciasta oraz kilka kratek na środku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będzie złote. Wyjąc i wystudzić. Kratki na wierzchu napełnić czekoladą, dżemem i masłem orzechowym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najlepsze ciasta na święta 4974

pieczenia i bez pieczenia. Ciekawa jestem, jakie ciasta królują na Waszym świątecznym stole? Sernik gotowany Sernik z rodzynkami Seromakowiec bez spodu Piernik z masłem orzechowym i marmoladą Piernik wyśmienity Piernik z powidłami Ciasto czekoladowe z serem Ciasto orzechowiec Miodownik z kremem z kaszy manny Pleśniak

Kuchcik gotuje
Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem 152

świętowanie :) Nie patrzmy na kalorie, tylko rozkoszujmy się pysznym jedzeniem! Dzisiaj mam dla Was ostatni przedświąteczny przepis na pyszny sernik. W moim domu to ciasto jest obowiązkowe na każdą uroczystość. W połączeniu z masłem orzechowym i kajmakiem jest naprawdę pyszne... Wesołych Świąt!!!😚😚😚 Składniki (blaszka 23/33 cm): spód:  herbatniki 220 g, masło 120 g, masa serowa(...)cukier 1 szklanka, śmietana 18 % 200 ml, żółtka 2 szt, jajka 4 szt, skórka starta z pomarańczy 1 łyżeczka, masło orzechowe 12 łyżek, dodatkowo: masa kajmakowa pół puszki, orzechy włoskie do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki kruszymy na piasek, masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wykładamy na papier, dociskamy do dna blaszki

kulinarne odsłony pati
WITARIAŃSKA SZARLOTKA SYPANA 214

cynamonem. 1/2 jabłek wykładamy na spód ciasta. Następnie posypujemy je kolejną 1/3 ciasta i dociskamy. Wykładamy drugą połowę jabłek, wysypujemy na nie pozostałą część orzechowej masy i dociskamy. Dekorujemy wedle uznania. Opcjonalnie spryskujemy wierzch ciasta rozpuszczonym olejem kokosowym. Umieszczamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pierogi z botwinką i koperkowo-orzechowym masełkiem 144

klasyka polskiej kuchni, która ma tysiące odsłon. Moja propozycja to wiosenne, wypełnione po brzegi farszem ze świeżej i młodej botwiny, polane koperkowo-orzechowym masełkiem, które smakują obłędnie i z pewnością będą hitem każdego stołu. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2-3 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 2 pęczki botwiny 500g sera ricotta 4 łyżki posiekanego koperku(...)ząbki czosnku 1 pęczek koperku 70g orzechów włoskich Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
ciasto kora orzechowa 850

brakowało sprzyjających okoliczności. W końcu jest - pyszny przekładaniec, z rodzaju tych "na bogato". Posmakował wszystkim, nawet osobom, które za ciastami nie przepadają (to chyba najlepsza rekomendacja) więc z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Przygotowanie kory orzechowej wymaga nieco więcej czasu ale, zwłaszcza na specjalne okazje, na pewno warto ten czas poświęcić. składniki: 8 białek 3/4 szklanki cukru(...)sitko do odsączenia. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam, dodaję stopniowo cukier, żółtka i suchą mieszankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części i z każdej piekę placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (blaszka o wymiarach 24 x 32, wyłożona papierem do pieczenia

babka w formie
Ciasto miodowe z orzechami i grysikiem 217

Ciasto miodowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sody 1/2 kostki margaryny 3 łyżki miodu Wkładka orzechowa: 200 g posiekanych orzechów … Czytaj dalej Ciasto miodowe z orzechami i grysikiem

czarrna od kuchni