ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:106/359)

Marysieńka 629

przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, na koniec wsypujemy mąkę, proszek i kakao i ostrożnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Wkładka orzechowa: 25 dag orzechów włoskich 5 białek  1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)mleka i gotujemy budyń, który następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: Biszkopt kroimy na pół. Na jedną z jego połówek wykładamy połowę kremu, przykrywamy plackiem orzechowym. Następnie dajemy pozostały krem i drugą część biszkoptu. Po wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego. var widgetParams = "{ 'Id':'d8e9c810-c361-445b-a680-8242c254a747

Cynamonowe szczęście
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KAJMAKIEM – ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ 266

Miodownik to jedno z moich ulubionych ciast w takim świąteczno-zimowym okresie. Przepyszne blaty miodowego ciasta przełożone kremową masą budyniową i obłędnie słodkim kajmakiem tworzą mega kaloryczną i nieziemsko pyszną całość, której nikt się nie oprze! To ciasto kojarzy mi się z domem babci. Tak samo jak szarlotka na półkruchym cieście. Miodownik, ciasto czeskie i właśnie szarlotka gościły(...)świątecznym stole! Ps. do przygotowania miodowych blatów użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku takich ciast, gdzie wymagane są równe blaty ciasta sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć. Idealna forma na miodownik? Zdecydowanie TAK! Polecam! Ps. Przypominam

Ostra na Słodko
mazurek z masłem orzechowym 165

wierzchu.  Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki dżemu wiśniowego 3 łyżki rozpuszczonej czekolady Składniki ciasta zagnieść. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części- mniejszą i większą. Większą rozwałkować na kształt jajka. Z mniejszej(...)utoczyć wałeczki i zrobić z nich brzeg ciasta oraz kilka kratek na środku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będzie złote. Wyjąc i wystudzić. Kratki na wierzchu napełnić czekoladą, dżemem i masłem orzechowym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najlepsze ciasta na święta 4995

pieczenia i bez pieczenia. Ciekawa jestem, jakie ciasta królują na Waszym świątecznym stole? Sernik gotowany Sernik z rodzynkami Seromakowiec bez spodu Piernik z masłem orzechowym i marmoladą Piernik wyśmienity Piernik z powidłami Ciasto czekoladowe z serem Ciasto orzechowiec Miodownik z kremem z kaszy manny Pleśniak

Kuchcik gotuje
Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem 175

świętowanie :) Nie patrzmy na kalorie, tylko rozkoszujmy się pysznym jedzeniem! Dzisiaj mam dla Was ostatni przedświąteczny przepis na pyszny sernik. W moim domu to ciasto jest obowiązkowe na każdą uroczystość. W połączeniu z masłem orzechowym i kajmakiem jest naprawdę pyszne... Wesołych Świąt!!!😚😚😚 Składniki (blaszka 23/33 cm): spód:  herbatniki 220 g, masło 120 g, masa serowa(...)cukier 1 szklanka, śmietana 18 % 200 ml, żółtka 2 szt, jajka 4 szt, skórka starta z pomarańczy 1 łyżeczka, masło orzechowe 12 łyżek, dodatkowo: masa kajmakowa pół puszki, orzechy włoskie do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki kruszymy na piasek, masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wykładamy na papier, dociskamy do dna blaszki

kulinarne odsłony pati
WITARIAŃSKA SZARLOTKA SYPANA 231

cynamonem. 1/2 jabłek wykładamy na spód ciasta. Następnie posypujemy je kolejną 1/3 ciasta i dociskamy. Wykładamy drugą połowę jabłek, wysypujemy na nie pozostałą część orzechowej masy i dociskamy. Dekorujemy wedle uznania. Opcjonalnie spryskujemy wierzch ciasta rozpuszczonym olejem kokosowym. Umieszczamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pierogi z botwinką i koperkowo-orzechowym masełkiem 161

klasyka polskiej kuchni, która ma tysiące odsłon. Moja propozycja to wiosenne, wypełnione po brzegi farszem ze świeżej i młodej botwiny, polane koperkowo-orzechowym masełkiem, które smakują obłędnie i z pewnością będą hitem każdego stołu. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2-3 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 2 pęczki botwiny 500g sera ricotta 4 łyżki posiekanego koperku(...)ząbki czosnku 1 pęczek koperku 70g orzechów włoskich Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
ciasto kora orzechowa 868

brakowało sprzyjających okoliczności. W końcu jest - pyszny przekładaniec, z rodzaju tych "na bogato". Posmakował wszystkim, nawet osobom, które za ciastami nie przepadają (to chyba najlepsza rekomendacja) więc z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Przygotowanie kory orzechowej wymaga nieco więcej czasu ale, zwłaszcza na specjalne okazje, na pewno warto ten czas poświęcić. składniki: 8 białek 3/4 szklanki cukru(...)sitko do odsączenia. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam, dodaję stopniowo cukier, żółtka i suchą mieszankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części i z każdej piekę placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (blaszka o wymiarach 24 x 32, wyłożona papierem do pieczenia

babka w formie
Ciasto miodowe z orzechami i grysikiem 236

Ciasto miodowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sody 1/2 kostki margaryny 3 łyżki miodu Wkładka orzechowa: 200 g posiekanych orzechów … Czytaj dalej Ciasto miodowe z orzechami i grysikiem

czarrna od kuchni
ciasto filadelfia – bez pieczenia 303

składniki na spód ciasta: ok. 285 g sucharów 350-400 g kremu orzechowo czekoladowego wykonanie: Suchary rozdrabniamy na konsystencję piasku. Dodajemy krem i dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem wylepiamy spód blaszki (ok.21x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na warstwę śmietankowo jogurtową: 1 galaretka wiśniowa 350 ml gorącej wody 350 – 400 g jogurtu, gęstego np. greckiego 400 ml śmietanki kremówki wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Omleciki kokosowo - owsiane z masłem orzechowym 182

łyżki przesianej mąki z proszkiem. 4. Dodajemy kakao, miód, masło orzechowe, wiórki i płatki. Całość mieszamy. 5. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut, dzieląc ciasto na 3 placki. Podajemy z jogurtem naturalnym, masłem orzechowym i ulubionymi owocami. W moim przypadku maliny i truskawki :) HALO HALO :) Czy są tu zwolennicy masła orzechowego ?  Pozdrawiam, Ania

Mój Smak na Życie
SERNIK ZE SŁONECZNIKIEM 217

sernik jest mało słodki, ale w połączeniu z masą krówkową jest w sam raz. Na pewno go jeszcze zrobię. Ciasto godne polecenia, słodkie i ten chrupiący słonecznik.... pyszności :) CIASTO: 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 10 dag masła łyżka smalcu 2 żółtka (białka odkładamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany SER: 1,50 kg  zmielonego(...)śmietany 125 ml oleju 2 jaja 4 żółtka (białka odkładamy) szklanka mleka 2 budynie śmietankowe łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny sok z 0,5 cytryny ORZECHOWA BEZA: 6 białek (2 z ciasta, 4 z sera) 6 czubatych łyżek cukru 8 dag zmielonych orzechów włoskich 12 dag posiekanych orzechów łyżka kaszy manny łyżka mąki  szczypta soli MASA

Pani na deser
tartaletki z owocami 286

moim ogródku aż uginają się od owoców więc przerabiamy jak się da. Dziś zapraszam na tartaletki z budyniem, owocami i nutką masła orzechowego, które ciekawie smakuje w tym połączeniu.  Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli na nadzienie: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki(...)łyżka cukru  100 g masła 4 kostki czekolady z nadzieniem z masła orzechowego owoce: jagody, porzeczki, maliny, nektarynki, maliny, poziomki, agrest dodatkowo: papilotki na tartaletki Składniki ciasta zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nektarynki pokroić w plasterki. Piekarnik rozgrzać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort orzechowy (bez mąki) 276

Wspaniały, mocno orzechowy tort bez mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI  I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy  proszek do pieczenia, cukier puder i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut. KREM: 200g masła 1 jajko   1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 671

słowa....Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne sposoby, mniej lub bardziej klasycznie. Moją ulubioną jest Szarlotka na orzechowym spodzie, ale inne też chętnie zjem. To ciasto na każdą okazję a zrobienie go do naprawdę żadna wielka filozofia.   ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza