Cześć Dzisiaj będzie przepis na pyszną rybkę, która pasuje nie tylko na wigilijny stół, ale sprawdzi się także w sylwestra lub w karnawale jako zimna przekąska
blog.moje-pasje.infoPoza tradycyjnymi makowcami, sernikami i piernikami, na świątecznym stole warto postawić słodkie specjały, w świątecznej odsłonie. Czekoladowe babeczki z kremem piernikowym na pewno zasmakują dzieciom, ale
kolorowotorcikowoBabeczki niezwykle świąteczne wykonałam je na Charytatywny cel (robiłam z 2,5 porcji:). Chciałam żeby było zarazem prosto, smacznie i efektownie. Cel myślę został osiągnięty, a
Kubki smakuDo świąt jeszcze dużo czasu, ale ponieważ przed samymi świętami nie będzie czasu na pieczenie pierniczków, a ciastka te z czasem stają się coraz smaczniejsze, postanowiłam
Mama GotujeJeżeli nie lubisz czekolady, to nie czytaj dalej tego wpisu. Bo dziś przygotowałam coś specjalnego dla wszystkich czokoholików. Sama należę do tej grupy, więc wiem, że
Słodkie PrzyjemnościPierniczki idealne! Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania. Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych
NiePieprz.plJak już nieraz wspominałam uwielbiamy serniki. Dziś zapraszam Was na przepis na ich mini wersję. Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką przygotowuje się szybko i łatwo (i
Słodkie okruszkiW końcu mnie, niestety, dopadło. Pierwsze poważniejsze jesienno-zimowe przeziębienie. Głowa mi pęka, bolą mnie wszystkie kości, generalnie czuję się jak przejechana przez czołg. Tak ze
Pożeraczka, czyli raz adobrzerodzice Zuli są lekarzami. Tego dowiedziałam się z wcześniejszej części, a o czym opowiada Zula i rozgniewany las ? Ta część zaczyna się bardzo przyjemnie, Zula wspomina okres Bożego Narodzenia, to wtedy obudziły ją głosy... kiedy zorientowała się że to głosy jej rodziców była ogromnie szczęśliwa. Mieli przylecieć dopiero na wakacje a tu taka niespodzianka. To były wspaniałe(...)wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dolewamy wodę, wsypujemy sól i rozmaryn oraz zaczyn. Wyrabiamy dość elastyczne i gładkie ciasto. Oprószamy po wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8-10 kawałków. Każdy formujemy na kształt bułeczki
Radość kipiąca uśmiechem.śmietanie . Co wspólnego mają ze sobą te potrawy? Jabłka - no to raczej oczywiste. Ale mniej oczywisty jest ich drugi wspólny mianownik czyli to, że zagoszczą w nadchodzące Boże Narodzenie na moim stole :) Kocham jabłka w każdej postaci i bardzo często wykorzystuję je przy kucharzeniu. Stąd koniecznie umieściłam je we świątecznym jadłospisie . Rodzina z entuzjazmem zajada się wtedy(...)którego nie omieszkam regularnie korzystać przy wybieraniu gatunku jabłka pod zaplanowane do przyrządzenia danie. Przepisy pogrupowane są w 9 kategoriach: Napoje , Sałatki , Zupy , Potrawy bezmięsne , Potrawy z mięsem , Sosy , Ciasta , Desery i Przetwory . Każda kategoria zabarwiona jest innym kolorem w tytułach potraw czy oznakowaniu numeru strony - łatwiej i przystępniej można przez to książkę wertować. Do wielu receptur dołączone jest też
Grunt to przepis!jakiś czas mieszkałam za granicą zaczęłam się mocniej zastanawiać nad tradycjami kulinarnymi innych państw. Dlaczego, gdy my przygotowujemy postną Wigilię, to inni pieką ogromnego indyka? Dlaczego, choć świętujemy Boże Narodzenie, to robimy to zupełnie inaczej? Pamiętam swoje pierwsze Święta we Francji. Podczas gdy my zasiadaliśmy do odświętnej kolacji - u sąsiadów było coś na wzór prywatki. Na naszych stołach(...)sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny. Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut
Przysmaki KarolkiZapewne już pisałam, że jestem kolekcjonerką książek kulinarnych. Uwielbiam je! z każdej zapamiętam chociażby jeden szczegół który później podczas gotowania zawsze się przydaje. Książka Nakarm swój
Radość kipiąca uśmiechem.Nalewka świąteczna To już prawie połowa listopada, a więc można zacząć przygotowywać nalewkę Bożonarodzeniową. Jej sporządzenie jest bardzo łatwe i szybkie, jednak z konsumpcją trzeba niestety
Blog z ApetytemTo już odpowiedni moment, na pieczenie i lukrowanie pierniczków . Pierniczki z tego przepisu szybko miękną i na pewno na Święta będą idealne. Drugą
kolorowotorcikowoJuż w nocy miałam przysiąść do Was z dwoma kolejnymi przepisami, ale nie udało się. Spróbuję teraz, choć też lekko nie jest, bo z Młodym na
Kuchnia w czekoladzie