Pachnąca piernikami chrupiąca choinka to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita dekoracja Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: 400g mąki pszennej 100g masła 120g cukru 100g płynnego miodu
Szalona Kuchnia EwelinyOstatnio robiłam paszteciki do barszczyku czerwonego na Święta. Dostałam od Was sporo rożnych zapytań o nie. Na blogu jest oczywiście post z przepisem na paszteciki nie
SMYKWKUCHNIGrudzień. Okres przedświąteczny rozpoczęty. A moja kuchnia „odświeżona”. Przeżyła przedświąteczne „katharsis”. Ostatnio zrobiłam w niej spore porządki: pozbyłam się nieużywanego sprzętu, zwłaszcza
Raj dla PodniebieniaWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów) Składniki na naleśniki: 90 0 g mąki
JejKuchniaInspiracja z blogu: Moje Wypieki . Ciasteczka są przepyszne i cuuuudownie pachnące. Idealnie sprawdzą się jako świąteczne łakocie oraz zastąpią tradycyjne pierniczki. Jednakże u mnie zagoszczą
Di gotujeZdecydowanie jedne z najszybszych w przygotowaniu muffinek, jakie w ostatnim czasie piekłam. Te kawałki mieszanki keksowej nadają im charakteru. Polecam szczególnie wszystkim fanom keksów, ale nie
Mania WypiekaniaTak wiem, do świąt jeszcze daleko, ale takie przepisy warto gromadzić dużo wcześniej, aby móc zaskoczyć bliskich przy świątecznym stole :) Muffinki smakują wyśmienicie w chłodne
Chocolate Muffin BlogW niedzielę pojechaliśmy do rodziców C. Zebrało się całkiem spore grono, ponad dwadzieścia osób w przedziale wiekowym od dwóch do prawie osiemdziesięciu lat. Wszyscy zgodnie zasiedli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta, święta i po świętach... i dobrze! Nie zaprzeczę, że jedzenie jest największą przyjemnością, a wspólne biesiadowanie służy każdemu, jednak z drugiej strony nasuwa się myśl
Sajkofanka smakuOprócz pierniczków na Święta upiekłam jeszcze takie drobne ciasteczka. Pyszne i najważniejsze, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W trakcie pieczenia
Na moim talerzuSKŁADNIKI 250 g mąki pszennej 125 g masła 80 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka
La grande e la piccola cuocaTa babka drożdżowa pojawia się na moim wielkanocnym stole już kolejny rok z rzędu. Stało się to już moją tradycją, że piekę tą babkę i żadnej
Posadzone i zjedzoneOprócz pierniczków na Święta upiekłam jeszcze takie drobne ciasteczka. Pyszne i najważniejsze, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W trakcie pieczenia
NA MOIM TALERZUCo roku o tej porze mam ambicje narobić furę świątecznych pierniczków. I co roku zabieram się do tego jak pies do jeża.... jak przychodzi co do
Kulinarne InspiracjeTe ciasteczka są obłędne. Tak kruche i delikatne, że rozpływają się w ustach. Dodatek skórki nadaje intensywnego smaku i zapachu pomarańczy. Tych ciasteczek nie ma potrzeby
Ala piecze i gotujeMoja kolejna wariacja na temat sernika. Tym razem jest świątecznie. Sernik cynamonowy z nuta wanilii i pomarańczy, na spodzie z ciasteczek speculaas, doskonale wkomponuje się
kolorowotorcikowoPrzepis(nieco zmodyfikowany) pochodzi z grudniowego numeru Mojego Gotowania, a jego autorką jest Klaudyna Hebda. Składniki: 150g miodu 110g masła 100g cukru 375g mąki 1/4
Smakowity Blog KulinarnyZapach, aromat i smak pomarańczy bardzo lubię. Te ciasteczka też bardzo polubiłam, ze względu na kruchość, delikatność i pomarańczowy smak. Idealne do herbatki lub kawy. Inspiracja
Ala piecze i gotujeP ierniczki z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni przed świętami. Składniki
Pyry na GazIdą święta, to czas mandarynek, Kevina na Polsacie i piernikowych pyszności! To najlepszy moment na to, by wybrać ulubiony piernik. Jeśli kochacie nie tylko korzenne przyprawy
Cooking MonsterKażdy z nas ma marzenia- większe, mniejsze, ale marzenia, o których często nikomu nie mówimy. Od dłuższego czasu marzy mi się Paryż!! Chciałabym poznać francuską kulturę
Nastoletnie WypiekanieKochani nijak mi robota nie idzie :) Coś tam w kuchni się dzieje, ale w sumie więcej bałaganu niż jedzenia w tym wszystkim. Dom też nie ogarnięty
Kuchnia w czekoladzieProste, pyszne, szybkie w przygotowaniu. Kruche piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka ciepłej herbaty czy na święta. Polecam przygotować je z maluchami – będą
Słodkie okruszkiNie wyobrażam sobie Świąt bez pachnącego, aromatycznego piernika. Szczególnie upodobałam sobie ten przekładany powidłami i oblany czekoladą. Cudowny zapach korzennych przypraw, kwaskowate powidła i ciemna czekolada
kolorowotorcikowoKruchutkie i delikatne ciasteczka, idealne do herbatki na nadchodzące jesienne wieczory. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerza. Dzieci je uwielbiają, tym bardziej
cool and mintyKruche, maślane z wyraźnym aromatem pomarańczy i cynamonu. Przywołują na myśl świąteczną atmosferę. Jeśli znudziły Wam się pierniczki, albo po prostu ich nie lubicie, te ciasteczka
Pyry na GazDelikatne, maślane i waniliowe ciasteczka z świąteczną dekoracją z reniferem skradną serca nie tylko najmłodszych. Łatwo się je przygotowuje, a wyglądają świetnie :) Przepis zaczerpnięty z bloga
Pyry na GazGdy mamy ochotę na rybkę bardziej wyrazistą w smaku niż ryba po grecku, przygotujmy rybę po japońsku. Z Japonią ma zapewne tyle samo wspólnego co ta
Nie tylko w kuchni