ciasta na boże narodzenie - 7218 przepisów (strona:353/482)

Miękkie pierniczki pełnoziarniste 267

Już grudzień - czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy ogień idą pełnoziarniste pierniczki - zdrowsza, duuużo zdrowsza wersja tradycyjnych bożonarodzeniowych słodkości :)  Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierogi Wigilijne - z kapustą i grzybami! 220

Macie swoje ulubione Wigilijne danie? Takie, którego nie odważacie się jeść przez cały rok, żeby nie zepsuć sobie tej tęsknoty za tym właśnie smakiem "całorocznym przejedzeniem

Kuchnia Pani Wiosny
Migdałowe dachówki 194

Proste i pyszne, migdałowe ciasteczka w kształcie uroczych dachówek :) Przepis pochodzi z wydania specjalnego nr 6/2015 magazynu Moje Gotowanie. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 10-12

My Culinary Art
Zaczarowane oczka Flory 316

Są to ulubione ciasteczka wnuków jednej z naszych  członkiń, piecze je bardzo często, a najstarsza wnuczka która odziedziczyła po babci zdolności kulinarne często pomaga jej

kgwjanczewo
Pierniczki katarzynki - domowe 191

Kto nie kocha katarzynek za ich smak, kształt, który jest niezmienny od lat, prostotę. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde ale po kilku tygodniach miękną to

Basia w kuchni
Pierniki z melasą i pieprzem 185

Na blogu mam już sporą kolekcje pierniczków, ale zawsze przed świętami kusi mnie żeby zrobić jeszcze jakieś nowe. Te z melasą i pieprzem są wyjątkowo aromatyczne

Apetyczna babeczka
Pierniczki mocno czekoladowe 192

Nie kryję, że w zasadzie kocham czekoladę. Nie każdą bo nie cierpię tej najtańszej która z tą prawdziwą nie ma praktycznie nic wspólnego. Najbardziej uwielbiam tą

vaniliowoczekoladowa
Pierniczki ciemne mocno czekoladowe 195

Nie kryję, że w zasadzie kocham czekoladę. Nie każdą bo nie cierpię tej najtańszej która z tą prawdziwą nie ma praktycznie nic wspólnego. Najbardziej uwielbiam tą

vaniliowoczekoladowa
Sernik wiedeński bezglutenowy 361

Wysyp przepisów na serniki, babki i mazurki, to oznaka zbliżających się Świąt Wielkanocnych. „ Historia sernika sięga czasów starożytnych począwszy od Greków, przez Rzymian. Za sprawą ekspansji

mojewypiekiinietylko
Makowe Gwiazdki 229

Jakoś tak mam ,ze zawsze w okresie przedświątecznym nachodzi mnie ciasteczkowy szał.I wtedy t poza obowiązkowymi piernikami  ,których to już cała micha czeka na

Malinowa Kawiarenka
Ciasteczka arachidowe 217

Dzieci uwielbiają podczas Świąt podjadać ciasteczka:) Dlatego powoli zaczynamy już wypieki świątecznych ciastek i szczelnie zamkniemy je w pudełeczkach. Pierniczki są zdecydowanie na miejscu pierwszym! Ale

Z miłości do słodkości
Mini tarty makowe 199

  Gdy mieszkałam we Francji, często na stoiskach cukierniczych w marketach można było kupić polskie ciasto. Wybór był raczej ograniczony, jednak zawsze wśród nich był makowiec

Przysmaki Karolki
Uszka 162

farszem, np. mięsnym, grzybowym, serowym czy szpinakowym. Farsz w obecnych czasach możemy dobierać dowolnie, wedle naszych upodobań. Zazwyczaj podawane są one jako dodatek do barszczu, najczęściej w święta Bożego Narodzenia. W święta nie może zabraknąć tego dania w wielu polskich domach. W tym czasie zawsze robię uszka z farszem grzybowym. Możemy podawać je również jako samodzielne danie. Dzisiaj zapraszam(...)złoty kolor. Do dużej miski wrzucamy posiekane grzyby, podsmażoną cebulę oraz bułkę tartą. Składniki dobrze ze sobą mieszamy. Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Zabieramy się do przygotowywania ciasta. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy do tego ciepłą wodę oraz olej i dodajemy szczyptę soli. Całość najpierw mieszamy łyżką, natomiast gdy ciasto będzie się już formować, ugniatamy ręką. Wody dolewamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasteczka choinki - na ostatnie 5 minut 222

Czy Wy też tak macie, że na wszystko nie starcza Wam doby? Od zawsze powtarzałam sobie, że kiedy będę mieć wymarzoną Córeczkę, razem będziemy piekły ciasteczka

VioletoweKucharzenie
MIGDAŁOWE BABECZKI Z CYNAMONEM 180

Tak. Te babeczki są naprawdę smaczne.  Bez fałszywej skromności mogę napisać, że to jedne z lepszych, jakie pieczemy (choć oczywiście to kwestia sporna). Maślane, wilgotne

OliveandThyme