ciasta na boże narodzenie - 7218 przepisów (strona:357/482)

Proste korzenne ciasteczka miodowe 168

Oryginalnie z melasą, w  mojej wersji z miodem, dzięki któremu ciastka nabierają wyjątkowego smaku. Delikatnie korzenne, nie za suche. Obtaczane przed pieczeniem w cukrze, który

Słodkie inspiracje
Ciasto na pierniki 195

Nie sposób obok nich przejść obojętnie, korzenny zapach i misternie wykonane dekoracje z masy lukrowej, sprawiają, że sięgamy po nie znacznie częściej niż byśmy sobie tego

Słodki Kompromis
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 223

Zbliżają się Święta, więc nic dziwnego, że w grudniowej piekarni Amber piekliśmy Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny zaproponowany przez Gucia, autora bloga Kuchnia Gucia . Przez pewien

Weekendy w domu i ogrodzie
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 225

Odkąd mieszkam w Danii, miewam od czasu do czasu napady tęsknoty za Polską. Za Mamą i Tatą, za językiem, który rozumiem mimochodem, zupełnie się nad nim

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krajanka marcepanowa z powidłami 231

 Zawsze na jakieś okoliczności poszukuje ciekawych przepisów, które zaskoczyły by innych ale też mnie samą. Długo zajmuje mi szperanie w internecie żeby to było coś

Kubki smaku
Pierniczki Witrażyki 182

Ostatnio podawałam przepis na miękkie i pyszne pierniczki . Tym razem przepis na pierniczki równie dobre ale trochę twardsze i dodatkowo ozdobione słodkim witrażykiem. Pierniczki takie robiłam

Mama Gotuje
Chrupiące ciasteczka imbirowe 280

Dzisiaj zapraszam na chrupiące ciasteczka imbirowe. Szybkie, łatwe i pyszne. Będą idealne jako słodka przekąska w czasie sylwestrowej zabawy lub dodatek do noworocznej kawy. Ten

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczkowe choinki 265

Miałam już nie piec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki

Codzienna kuchnia niecodzienna
W oczekiwaniu na snieg 223

Od kilku dni spogladam w niebo z nadzieja, ze w koncu sie doczekam, ze w koncu spadnie upragniony przeze mnie snieg. Ludze sie jak male dziecko

Przysmaki Karolki
Świąteczne pierniczki 233

Za pieniczkami nie przepadamy bo nie lubimy cynamonu i tych wszystkich przypraw korzennych ale córeczka nalegała i w tym roku powstały nasze pierwsze małe świąteczne cudeńka

Monia miesza i gotuje
Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką. 221

Witam Was cieplutko :) Wkrótce Boże Narodzenie. Powoli już planuję świąteczne smakołyki. Chciałabym czymś wyjątkowym zaskoczyć rodzinę. Myślałam o torcie piernikowym i taki właśnie wykonałam na ,,próbę''. I nie ukrywam, że pyszny wyszedł, mocno piernikowo-cynamonowy z powidłem śliwkowym domowej roboty, uważam, że takie powidło jest najlepsze, pysznie smakuje i pięknie pachnie. Początkowo mój tort miał wyglądać inaczej, miałam(...)talerza AMBITION , ale w zielonym kolorze, położyłam na nim szyszki, orzechy i zielone gałązki. Talerze AMBITION nadają się do podania jedzenia jak i do dekoracji świątecznego stołu :) Potrzebujemy: Na ciasto: 50 dag mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka masła lub margaryny ( najlepiej masła ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa

Izabelawkuchni
Ciastka imbirowe 173

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was ciasteczka imbirowe, które są bardzo proste do przygotowania. Są idealne na jesień i zimę, a z kubkiem herbaty z cytryną, to

Pełny talerz
Miękkie, puszyste pierniki bez leżakowania 281

Pyszne, puszyste pierniki idealne dla zapominalskich. Pierniczki są miękkie już po upieczeniu. Przechowywane w metalowym pojemniku, spowodują, że pierniki będą miękkie przez cały czas. Do tego

CookYourself
Kruche ciastka z masłem orzechowym 191

J eżeli kiedykolwiek zorganizowanoby konkurs na najpyszniejsze ciastka. Tez z masłem orzechowym z całą pewnością by wygrały. Kruchutkie, maślane, słodko-słone i mocno orzechowe. Po prostu

Food Square
Pierogi ruskie 184

Wigilia już za 3 dni więc czas najwyższy aby na blogu pojawił się w końcu przepis na jakieś pierogi. Generalnie uwielbiam pierogi w każdej postaci, ale

PatiGotuje
Orzechowe love 250

Kolejny przepis na ciasteczka last minute :) Orzechowe ciastka ze smakowitą konfiturą!  Znajdziecie go również w mojej publikacji w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy. Składniki

Spektrum Smaku
Ekspresowe ciasteczka cynamonowe 405

Uwielbiam cynamonowe smaki. Dziś zapraszam Was na przepis na ekspresowe ciasteczka cynamonowe. W moim domu remont, więc jeśli już chcę przygotować coś słodkiego musi, to być

Słodkie okruszki
Bezglutenowe pierniczki świąteczne 179

  Bezglutenowe świąteczne pierniczki. Delikatne, kruche i mocno korzenne.Nie do odróżnienia w smaku od tradycyjnych, glutenowych. Obowiązkowy wypiek na święta. Normal 0 21 false false false

Kuchnia bezglutenowa
BABKA PIASKOWA 249

Dziś przepis na dwukolorową babkę piaskową. Prosta w przygotowaniu, puszysta, doskonała do popołudniowej kawki :) Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Uwielbiam takie babki a Wy

Zrób to smacznie
pierniczki 195

przyprawa do piernika Składniki 30 g mielonego cynamonu, 10 g suszonego imbiru- 5 łyżeczek 1 gałka muszkotołowa-5 g 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g

w mojej kuchni
Piernik staropolski, część pierwsza 218

Nigdy jeszcze nie piekłam piernika staropolskiego. Jakoś tak... Zawsze wydawał mi się szalenie trudny. Sam fakt, że przygotowania należy rozpocząć niemal dwa miesiące przed Świętami sprawiał

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buchty z marmoladą 192

Składniki:50 g świeżych drożdży Babuni,¼ litra letniego mleka,70 g cukru białego,500 g maki typ 550,1 jajo, 2 żółtka,80 g miękkiego

Moniki Smakołyki
Odchudzone pierniczki 260

kojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego, że po prostu bardzo je lubię I nie tylko jeść – lubię je także przygotowywać – bawić się foremkami, formować nowe kształty, dekorować(...)zagniataj aż do połączenia się składników. Powinna łatwo odchodzić od rąk i być elastyczna. Gdy będzie już gotowa owiń ją folią spożywczą i wstaw na 3 h do zamrażalnika. Ciasto wyjmij z zamrażalnika, podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka, możesz podsypać więcej mąki lub rozwałkować

365 dni dookoła kuchni