Za pieniczkami nie przepadamy bo nie lubimy cynamonu i tych wszystkich przypraw korzennych ale córeczka nalegała i w tym roku powstały nasze pierwsze małe świąteczne cudeńka
Monia miesza i gotujeWitam Was cieplutko :) Wkrótce Boże Narodzenie. Powoli już planuję świąteczne smakołyki. Chciałabym czymś wyjątkowym zaskoczyć rodzinę. Myślałam o torcie piernikowym i taki właśnie wykonałam na ,,próbę''. I nie ukrywam, że pyszny wyszedł, mocno piernikowo-cynamonowy z powidłem śliwkowym domowej roboty, uważam, że takie powidło jest najlepsze, pysznie smakuje i pięknie pachnie. Początkowo mój tort miał wyglądać inaczej, miałam(...)talerza AMBITION , ale w zielonym kolorze, położyłam na nim szyszki, orzechy i zielone gałązki. Talerze AMBITION nadają się do podania jedzenia jak i do dekoracji świątecznego stołu :) Potrzebujemy: Na ciasto: 50 dag mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka masła lub margaryny ( najlepiej masła ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa
IzabelawkuchniWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was ciasteczka imbirowe, które są bardzo proste do przygotowania. Są idealne na jesień i zimę, a z kubkiem herbaty z cytryną, to
Pełny talerzPyszne, puszyste pierniki idealne dla zapominalskich. Pierniczki są miękkie już po upieczeniu. Przechowywane w metalowym pojemniku, spowodują, że pierniki będą miękkie przez cały czas. Do tego
CookYourselfJ eżeli kiedykolwiek zorganizowanoby konkurs na najpyszniejsze ciastka. Tez z masłem orzechowym z całą pewnością by wygrały. Kruchutkie, maślane, słodko-słone i mocno orzechowe. Po prostu
Food SquareWigilia już za 3 dni więc czas najwyższy aby na blogu pojawił się w końcu przepis na jakieś pierogi. Generalnie uwielbiam pierogi w każdej postaci, ale
PatiGotujeKolejny przepis na ciasteczka last minute :) Orzechowe ciastka ze smakowitą konfiturą! Znajdziecie go również w mojej publikacji w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy. Składniki
Spektrum SmakuUwielbiam cynamonowe smaki. Dziś zapraszam Was na przepis na ekspresowe ciasteczka cynamonowe. W moim domu remont, więc jeśli już chcę przygotować coś słodkiego musi, to być
Słodkie okruszkiBezglutenowe świąteczne pierniczki. Delikatne, kruche i mocno korzenne.Nie do odróżnienia w smaku od tradycyjnych, glutenowych. Obowiązkowy wypiek na święta. Normal 0 21 false false false
Kuchnia bezglutenowaDziś przepis na dwukolorową babkę piaskową. Prosta w przygotowaniu, puszysta, doskonała do popołudniowej kawki :) Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Uwielbiam takie babki a Wy
Zrób to smacznieprzyprawa do piernika Składniki 30 g mielonego cynamonu, 10 g suszonego imbiru- 5 łyżeczek 1 gałka muszkotołowa-5 g 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g
w mojej kuchniNigdy jeszcze nie piekłam piernika staropolskiego. Jakoś tak... Zawsze wydawał mi się szalenie trudny. Sam fakt, że przygotowania należy rozpocząć niemal dwa miesiące przed Świętami sprawiał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki:50 g świeżych drożdży Babuni,¼ litra letniego mleka,70 g cukru białego,500 g maki typ 550,1 jajo, 2 żółtka,80 g miękkiego
Moniki Smakołykikojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego, że po prostu bardzo je lubię I nie tylko jeść – lubię je także przygotowywać – bawić się foremkami, formować nowe kształty, dekorować(...)zagniataj aż do połączenia się składników. Powinna łatwo odchodzić od rąk i być elastyczna. Gdy będzie już gotowa owiń ją folią spożywczą i wstaw na 3 h do zamrażalnika. Ciasto wyjmij z zamrażalnika, podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka, możesz podsypać więcej mąki lub rozwałkować
365 dni dookoła kuchni