Gdyby tak można było bezkarnie podjadać pierniczki, ale jak?, a może z mąką żytnią?. Moje pierwsze żytnie pierniczki, zdrowsze od tradycyjnych, a do tego takie pyszne
Apetyczna babeczkaPyszna zupa z karpia zabielana taka jak robiła moja babcia. Podaję ją z sakiewkami z farszem z karpia. Pachnie świętami. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim dużo radości, spokoju, zdrowia i miłości. Niech ten czas będzie dla Was magiczny, oderwany od trosk codziennego dnia. Z Całego serducha życzy wesoła kuchnia, Magda, mysza75 :-) 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera(...)gorącą wodę. Mieszam widelcem i wyrabiam rękoma ciasto.Wałkuję na stolnicy, wycinam koła wielkości pucharka do lodów i wałkuję je jeszcze trochę żeby były większe. Na każdy kawałek ciasta układam kawałki ryby i sklejam sakiewki. Wodę zagotuję w garnku i wrzucam do wrzącej. Gotuję około pięć minut na wolnym ogniu. Zupę podaję z sakiewkami czerwonym pieprzem i natką
wesoła kuchniaMocno grzybowa, niezwykle aromatyczna, pachnąca lasem i grzybami zupa to świetny pomysł na potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami
Szalona Kuchnia EwelinyW moim rodzinnym domu na Wigilii zawsze królował karp. Moje pierwsze wspomnienia dotyczące Świąt sięgają chwil, gdzie jeszcze jako mały szkrab, ledwo sięgający
Rozpustne gotowanieŚwięta, święta coraz bliżej więc tym bardziej czas na kolejną smakowitą propozycję, która być może zagości na Waszym stole. Moja mama co roku na Wigilię zawsze
Życie ze smakiemolejem i przykryć wilgotną ściereczką Po godzinie ciasto złożyć kilka razy, delikatnie rozciągając na posypanej mąką powierzchni. Odstawić ciasto (pod przykryciem) do ponownego wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, złożyć go kilka razy i uformować w podłużny bochenek o wysokości ok. 8 cm (potem wyrośnie). Obtoczyć go w mące, zbierając ją z blatu. Przełożyć(...)Zdesperowana odpowiada na anons starszej pani, która potrzebuje towarzystwa na wspólny świąteczny wyjazd na Manhattan. Natrafia się zatem okazja na spotkanie z rodzicami albo w wigilię, albo w Boże Narodzenie. Kilka dni spędzonych wspólnie z dystyngowaną Georgią odmienia nie tylko sposób bycia Amy, ale też podejście do życia. Akcja książki toczy się dwutorowo - pod koniec
Weekendy w domu i ogrodzieKluski z makiem i bakaliami...Domowej roboty makaronowe kluski oblepione pachnącą masą makową.W towarzystwie aromatycznych bakalii.Czar prawdziwie tradycyjnej Wigilii Bożego Narodzenia.Polecam! Składniki:Kluski:100
Gospodyni Miejskaułożone według zasad savoir vivre, talerze z przysmakami przystrojone świątecznymi ziołami, no i czysty wyprasowany obrus. Detale, na które może w tygodniu nie zwracamy uwagi, a które w Święta Bożego Narodzenia sprawią, że każdy gość poczuje się wyjątkowo. Fajne w tym wszystkim jest to, że na takie dekoracje wcale nie trzeba wydawać sporych pieniędzy, bo wiele z nich możemy stworzyć(...)najlepszej jakości wyselekcjonowanych składników. Kupując je wiemy, że naszych gości poczęstujemy czymś równie pysznym, jak pieczone, domowe wędliny. Zaoszczędzimy jednak sporo czasu, który możemy wykorzystać np. na pieczenie ciast z mojego bloga! Sprawdźcie i Wy! Mam nadzieję, że choć trochę zainspirowałam Was do stworzenia wyjątkowej atmosfery przy stole w nadchodzące Święta. Z przyjemnością pooglądam na facebooku Wasze stoły! Niech
Ostra na SłodkoWspaniałe babeczki w małym stopniu w klimacie świątecznym. Z makiem i słonymi krakersami, które nadają babeczkom tego czegoś, co odróżnia je od innych ;). Bardzo ciekawy smak
Nastoletnie WypiekanieMyślicie już o Świętach?... Oto moja propozycja na świąteczne pierniczki. Przepisów na te pyszne wypieki nigdy dość. U nas w zeszłym roku ten przepis sprawdził się
Kuchnia domowa AniPewnie powinnam się zabierać już za pieczenie normalnych pierników, ale cóż, próbuję innych kombinacji ;) Te ciasteczka wyszły bardzo kruche, aromatyczne i ciekawe w smaku, bo z
FitKothttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Całkowicie przerobiłam przepis na pierniczkowe całuski i tym sposobem wyszły mi przepyszne ciastka z kokosowo-waniliową nutą. Są rewelacyjne w
Di gotujeCiasteczka zawsze przed świętami wcześniej przygotowuję i w pojemniku szczelnym przechowuję, bo im dłużej sobie tak leżą, czekają, tym bardziej chrupiący smak mają. Te jednak dobrze
Moniki SmakołykiOstatnio miałam dość długą przerwę w blogowaniu, a wszystko przez to, że mój laptop odmówił posłuszeństwa. Naprawa, która miała zająć kilka godzin znacznie się wydłużyła... Najważniejsze
Pełny talerz"Szczerze powiedziawszy, najprostsze i najsmaczniejsze ciastka jakie jadłam. Niewiele przy nich roboty - chyba dlatego tak do mnie przemawiają. No i idealnie pasują na chłodniejsze już niestety
Słodkie Przyjemności