Pyszne i proste ciasteczka z dodatkiem amoniaku. Ciasteczka są za razem chrupiące i puszyste. Najlepsze posypane grubym cukrem, który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Jedynym minusem jest
Monia miesza i gotujeTort piernikowy na zakończenie mega ciężkiego tygodnia? Chyba nie można sobie wyobrazić lepszej opcji, szczególnie jak po 10 dniach bez odpoczynku masz chwilę dla siebie, możesz
365 dni dookoła kuchniWaniliowe rogaliki są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. To klasyk niemieckiej tradycji adwentowej. Jedne z najprostszych, a jedyną ich dekoracją jest gruba warstwa cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś zapraszam na pyszne, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem uprażonych ziaren słonecznika w słodkiej, miodowej otoczce. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczy zyskują wyjątkowego, odświeżającego
Rozpustne gotowanieJak Wam mijają święta? Spełnieni i przejedzeni? A kawa z pierniczkiem jeszcze się zmieści? Składniki: • 1 kg mąki • 120 g masła • 500 g
To co kochamŚwiąteczne drzewko powinno pięknie pachnieć i jego ozdoby również, kiedy gałązki obwiesimy aromatycznymi pierniczkami w całym domu zapach jodły pomiesza się z korzennymi zapachami, efekt niesamowity
Apetyczna babeczkaCiasteczka bardzo kruche,maślane i pomarańczowe...nie można się im oprzeć,kto chodź raz spróbuje z pewnością będzie wracał do tego przepisu.Ciasteczka swoją kruchość zawdzięczają
Niespełnione zdolności kulinarneUwielbiam marcepan. Jego smak, zapach i w ogóle :) Tak naprawdę w niewielu sklepach można go dostać i chyba nie jest bardzo popularny. Kiedy dostałam przepis, to
Codzienna kuchnia niecodziennaWpadłam w szał ciasteczkowy ... Dziś upiekłam pierniczki , zrobienie których chodziło już za mną od dłuższego czasu ... I w końcu są pierniczki nadziewane powidłami
Malinowa KawiarenkaPrzepis na te pierniczki dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem
babka w formieCassata to zdecydowanie włoska a dokładniej sycylijska "królowa deserów". Kiedyś jedzona głównie wiosną, na Wielkanoc, obecnie jest popularna przez cały rok. Cassata jest tortem bardzo dekoracyjnym
maniapieczeniaTrochę się napracowałam z tymi pierniczkami. Ale w końcowym efekcie stwierdziłam, że było warto. W smaku bardzo przypominają " domino z marcepanem". Smak przełamany przyprawą do
Ala piecze i gotujeOstatnio scigam sie z czasem i przez to bardzo zaniedbalam ten blog. Az mi glupio, ze nie zagladam tu zbyt czesto. Jeszcze gorzej sie czuje, ze
Przysmaki KarolkiTosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem(...)Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy wystarczy zebrać 6 naklejek. Każda jest przyznawana klientowi
Tradycyjna kuchnia KasiSą to jedne z najszybszych muffinek, które z pewnością podbiją serce niejednego miłośnika keksów. Mieszanka keksowa nadaje im niepowtarzalnego smaku oraz sprawia, że na jednym ciastku
Di gotujeszklanki suszonej żurawiny i alkohol do jej namoczenia Przygotowanie : Zacznij od namoczenia żurawiny w alkoholu. Zalej żurawinę whisky lub rumem i zostaw do napęcznienia w czasie przygotowywania ciasta. Nastaw piekarnik na 160 st. Okrągłą tortownicę z odczepianym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz opaski. Odetnij nadmiar papieru na zewnątrz. Masło rozpuść w rondelku. Do benedera(...)wyjmij sernik z piekarnika, i odstaw go go ostygnięcia. Po ostygnięciu wstaw sernik do lodówki najlepiej na 12-24h. Najlepiej więc sernik upiec dnia poprzedniego. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów
nietylkopasta.plCieniutkie pierniczki imbirowe prosto ze Szwecji. Po upieczeniu chrupiące, a po kilku dniach spędzonych w zamkniętym pojemniku miękną. U mnie już następnego dnia były pysznie
Nastoletnie WypiekanieChciałabym, żeby okres Bożego Narodzenia był dla wszystkich zupełnie zwykłym dniem. Takim, w którym czujemy się szczęśliwi, potrzebni i spełnieni. I żeby to było codzienne samopoczucie każdego człowieka. Nie odświętne, okazjonalne poczucie sztucznej szczęśliwości i przymusowego uśmiechu. Marzę o świecie, w którym radość będzie codziennością. Wiem, że to naiwne i mało prawdopodobne, szczególnie dziś. Świat jawi się jako miejsce(...)dalekie od takiego błogiego raju. Dlatego tym częściej musimy obdarzać się uśmiechem i dobrem. Niech szczęście narodzi się w nas, będzie prezentem wyciągniętym spod zielonego drzewka i oby nie było tak kruche, jak kruche pierścioneczki, które niedawno zawijałam z moimi dziećmi. Ale niech będzie stałe, jak te niepozorne drobiazgi. W końcu przecież to właśnie drobiazgi budują nasze dni. Przygotujcie sobie
I tu będę miała takie teCudownie niespieszny weekend, w kuchni pachnie od korzennych przypraw, dzieciaki zadowolone, bo w mące maja ręce i nosy :), brakuje mi tylko śniegu za oknem, ale może
Apetyczna babeczkaZa oknem coraz zimniej, wieczory coraz dłuższe, a myśli coraz częściej krążą nad świątecznym menu. Jak co roku chcąc zachwycić bliskich udoskonalam receptury
Rozpustne gotowanieCiasteczkowe przedświąteczne szaleństwo powoli, ale zdecydowanie wkracza w zacisze naszego domu. Wonią miodu i cynamonu muska i zniewala wrażliwe zmysły. Oczom trudno oprzeć się pokusie słodyczy
Smakowity Blog Kulinarny