ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:756/937)

Pomarańczowe ciasteczka z kleiku ryżowego z konfiturą 113

Uwielbiam ciasteczka z kleiku ryżowego i często wymyślam ich przeróżne wersje, co pewnie wiecie obserwując mój blog. Tym razem chciałam Wam zaprezentować przepyszne, mocno kruche i niesamowicie delikatne ciasteczka o smaku pomarańczowym. Już ich zapach niezwykle kusi, więc naprawdę ciężko poprzestać na kilku sztukach. Poza tym są takie lekkie, że można sobie pozwolić na odrobinę słodkości. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia(...)pomarańczy Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości oraz nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników. Całość dokładnie połączyć najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie, które należy wypełnić odrobiną nadzienia. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie

Di gotuje
Ciasteczka z patelni 151

Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka, które wczoraj robiłam z dziećmi z okazji Walentynek. Są proste i szybkie w wykonaniu, smażymy je

kruche babeczki
Ptasie Gniazdka - wielkanocne tartaletki z musem pomarańczowy i mango 162

Obok tradycyjnych wielkanocnych bab i  mazurków na świątecznym stole warto postawić słodkie,  kruche tartaletki z musem z mango i pomarańczy, ozdobione złotymi słodkimi gniazdkami z czekoladowymi jajkami. Na pewno zaskoczą nie tylko małych gości, ale też tym starszym przypadną do gustu. TARTALETKI WIELKANOCNE z MUSEM z MANGO i POMARAŃCZY Składniki: spód: 300 g mąki, 150 g masła(...)czekolady, 100 ml śmietany 30%, 100 g płatków kukurydzianych dodatkowo: skórka otarta z cytryny cukrowe jajka do dekoracji Przygotowanie: spód: Mąkę,cukier,masło, kakao,sól i żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki a potem wałkujemy i wypełniamy nim foremki do tartaletek wysypane bułką tartą lub mąką. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą

Bon appetit mon amie
Tarta różana 148

Ta tarta to swego rodzaju ewenement. Ewenement, dlatego że stała się inspiracją dla mnie samej… Kiedy w słoneczny, niedzielny poranek dekorowałam ją płatkami róż, na

Raj dla Podniebienia
Ciasteczka z orzechami, czekoladą, żurawiną i morelą 130

Pyszne i szybkie ciasteczka z dużą ilością żurawiny, morelą suszoną, orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Jeśli macie ochotę na słodkie do kawy lub po prostu do

kruche babeczki
Chleb jak z Altamury - czerwcowa piekarnia 170

czerwcowej piekarni, Amber i  Ela z bloga W poszukiwaniu SlowLife , zaproponowały chleb na zakwasie z semoliny. Ponieważ z czasem u mnie ostatnio krucho, nie podjęłam się hodowania semolinowego zakwasu. Mój chleb piekłam na zakwasie żytnim. Pięknie wyrósł, w piekarniku jednak nieco opadł. Ale i tak chleb polecam, gdyż mimo swojej spłaszczonej formy był bardzo smaczny. I co najważniejsze długo(...)kaszy sprzedawanej u nas jako kukurydziana) 15 g soli morskiej Wymieszać zakwas z wodą, następnie dodać mąkę i sól. Wyrabiać robotem na średnich obrotach ok. 10-12 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć i zostawić do wstępnej fermentacji, aż ciasto podwoi swoją objętość. W temperaturze 25 st. C powinno to zająć

Stare Gary
Ciasteczka z mąki graham - z czekoladą i otrębami 129

Przepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i doskonale nadają się na "zdrowszą" przekąskę - nawet do pracy, czy szkoły. Są kruche, delikatnie miękkie, a dodatek czekolady.... wręcz rozpływa się w ustach. Do tego ten maślany aromat... Koniecznie spróbujcie sami, bo waaarto! (około 13 sztuk) 90g masła 90g cukru trzcinowego 1 jajko 130g mąki graham 20g mąki pszennej  3 łyżki otrębów(...)połączyć z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą i następnie dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; rosną do góry

Di gotuje
Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą 120

Inspiracja z blogu: Bon appetit mon amie . (Jednak dokonałam małych modyfikacji.) Ciasteczka smakują rewelacyjnie i już ich sam zapach sprawia, że ma się na nie wielką ochotę. Są kruche i idealne do filiżanki kawy, herbaty czy ulubionego napoju. O dodatkach chyba nie muszę wspominać? Kokos i czekolada... Pycha! (około 28 sztuk o średnicy 6 cm) 125g masła 120g cukru(...)utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z wiórkami kokosowymi. Na końcu do masy delikatnie wmieszać drobinki czekolady. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Można uformować kulki, które należy mocno spłaszczyć.) Otrzymane ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde

Di gotuje
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 167

Macie takie dania czy wypieki, które kojarzą Wam się z dzieciństwem? Ja mam kilka takich "smaków". Między innymi właśnie tą szarlotkę. Sposób przekładania "na trzy" moja

Cakes By Kejt
Żytnie ciasteczka mocno kokosowe (z olejem kokosowym) 181

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne, kruche i jednocześnie tak pachną, że trudno im się oprzeć. Kokosowa nuta sprawia, że znikają ekspresowo. Zresztą tak samo - jak ich przygotowanie - łatwe i szybkie. Ciastka można upiec bardziej płaskie i przełożyć dowolnym kremem lub ulubioną konfiturą.  Ja swoje posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czekoladą, ale świetnie też(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): wiórki kokosowe do obtaczania  Wszystkie składniki umieścić w mice i dokładnie zagnieść. (Olej kokosowy powinien być miękki, ale nie rozpuszczony.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być wielkie, ponieważ ciastka ładnie rosną

Di gotuje
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 177

Wyrabiałam dobre 15 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać(...)ciacha dostaniecie od dzieciaków wielkiego całusa albo mokrego "ślimaka", zwłaszcza wówczas, gdy upiekliście po nocy pełnej wspólnych wrażeń i śmigających po niebie Perseidów. Dorośli podziękują w inny sposób ;) ---------- Podobne: Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowa pavlova z owocami z okazji DNIA BABCI I DZIADKA:)) 147

To mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się

Cukier&Puder
Ciasteczka z orzechami i białą czekoladą 377

ciasteczka chodziły za mną od kilku dni, więc w końcu musiałam je upiec :) Są kruche, nie za słodkie - doskonałe! Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Zapraszam do pieczenia! Składniki (na jedną blaszkę):250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia125 g masła1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1 jajko85 g cukru trzcinowego50 g orzechów125 g białej czekoladyszczypta soliCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINCZAS PIECZENIA(...)sól i proszek do pieczenia. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy na gładką jasną masę. Dodajemy żółtko, a następnie łyżka po łyżce mąkę (powinno powstać takie posiekane ciasto). Wyłączamy mikser, dosypujemy orzechy i czekoladę i ugniatamy ciasto ręcznie aż do powstania jednolitej masy.2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki

My Culinary Art
Kruche Gwiazdki Czekoladowo - Pomarańczowe 352

Falstart świąteczny? Ja nazwałabym to ciekawością. Smak i zapach ciastek - pierwsze skojarzenie to święta Bożego Narodzenia. Pomarańcza i gorzka czekolada to dobre połączenie. Kruche i delikatne ciacha mnie osobiście przypadły do gustu:) Źródło:  Palce Lizać Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka otarta skórka z 1 pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady 25 g kandyzowanej(...)mąkę. Na koniec wsypujemy posiekaną z grubsza czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulę, która zawijamy w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm i foremką wycinamy niewielkie gwiazdki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Wystudzone ciastka

Blondynka Gotuje
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 383

ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę(...)Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć z masłem. Dodatkowo: 500-600g truskawek ½ galaretki truskawkowej (rozrobiona w 200 ml gorącej wody) Na ostudzony kruchy spód wyłożyć masę budyniową. Na nią ułożyć umyte, bez szypułek połówki truskawek. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Smacznego, Anulla Normal 0 21 false false false

Fabryka pomysłów
Najlepszy sernik z krówkami pieczony na krakersach 136

oraz proszkiem budyniowym. Na końcu należy wmieszać uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki krówki. Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę krakersów. Na ciastka przełożyć masę serową. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony sernik powinien mieć delikatnie zapieczone boki oraz sprężysty wierzch.) Sernik ostudzić(...)długo, ponieważ proces gęstnienia trwa dość szybko.) Schłodzony sernik wyjąć z formy i następnie dokładnie posmarować polewą krówkową. Wierzch posypać odrobiną soli oraz obficie płatkami migdałowymi. (*) Użyłam kruchych krówek o smaku mlecznym

Di gotuje
Kruche Półksiężyce 332

Kruche Półksiężyce Pamiętam, jak zawsze upierałyśmy się z siostrą,  że będziemy mamie pomagać przy ich robieniu. Zawsze kończyło się tak samo, wszędzie pełno cukru, i cały stół umorusany marmoladą, jednak miło wspominam te czasy. Zapewne w przyszłości z chęcią będę prosić o pomoc swoje dzieci, może któraś z mam zaprosi do kuchni swoje maleństwo -  jednak jedno jest pewne(...)soli Dodatkowo: białko cukier kryształ marmolada Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a dopiero piec kolejnego dnia).   Schłodzone ciasto podzielić na parę części, każdą część

My sweet a life
Razowe ciasteczka z bakaliami 136

Fantastyczne ciasteczka z kategorii tych zdrowszych :) Zdrowszych, bo bez białej mąki i białego cukru. Bardzo aromatyczne, przyjemnie kruche. Masa ciasteczkowa nawet na surowo była pyszna; przyznaję się bez bicia, że podjadałam w trakcie formowania ciasteczek ;) Proste i szybkie w wykonaniu :) Polecam :) Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM Składniki na około 30 sztuk: 240 g mąki pszennej razowej 180 g masła, miękkiego(...)migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto. Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki

Opowieści z piekarnika
Orzechowo cebulowe paleo muffinki 134

bardzo syte, można je zapakować w pojemnik i zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Mogą nam zastąpić chleb lub bułki, choć do smarowania nie nadają się zbytnio (są zbyt kruche). Czasem jak nie mam czasu na przygotowanie nawet jajecznicy, to na szybko biorę muffinkę, a w drugą rękę kawałek kiełbasy i gotowe, breakfast of champions . Składniki: 150 gram orzechów włoskich(...)kroimy na małe kawałki, wrzucamy do blendera, aż uzyskamy z niej jednolitą masę. Dodajemy 2 jajka, łyżeczkę sody i soku z cytryny. Rozmaryn drobno szatkujemy i wrzucamy do naszego ciasta, dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 25-30 minut w 220 stopniach, podajemy z meksykańską salsą pico de gallo, na którą przepis znajdziecie tutaj. Artykuł Orzechowo cebulowe paleo muffinki

PaleoLife
maślane ciasteczka z orkiszem i bakaliami 136

ciasteczka maślane z bakaliami Kruche maślane ciastka, to idealna propozycja na rozpoczęcie nowego tygodnia. A jeśli do ciastek, dodamy mąkę orkiszową i bakalie, to ciastka nie tylko zyskają na smaku, lecz staną się również źródłem cennych składników mineralnych i witamin. składniki 1 kostka masła 1 szklanka mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka pomieszanych bakalii 1/3 szklanki cukru dodatkowo(...)cukier,  dodajemy stopione masło, odcedzone na sicie bakalie, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie  lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości sporej śliwki. Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze, a następnie  blachę  wkładamy do nagrzanego wcześniej

Miód i pieprz
Klasyczne kruche ciasteczka 143

Któż nie lubi maślanych, kruchych ciasteczek? Pyszne i uniwersalne. Można ozdobić je lukrem królewskim, masą cukrową, czekoladą. Lub zjeść same. Pysznie smakują posmarowane dżemem lub lemon curd. Moja Malwinka lubi je chrupać na deser. A kiedy ich nie zużyjemy, zawsze można schować je do zamykanego pojemnika i przechować. Dodatek domowego ekstraktu waniliowego naprawdę daje im "kopa" i lepiej(...)Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą i lekką masę. Dodać jajko i ekstrakt - zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto schować na co najmniej godzinę do lodówki. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką zagnieść jeszcze raz. Wałkować placek o grubości około 5 mm, wycinać dowolne kształty, piec

Cakes By Kejt
Kruche ciasteczka z cukrem - Amoniaczki 139

szukałam przepisu na kruche ciasteczka, wypróbowałam ich dziesiątki aż w końcu udało się! Trafiłam na te oto amoniaczki, przepis trochę zmodyfikowałam i wyszły idealne, jak z cukierni zwykłe ciasteczka kruche. Nie są za słodkie i ogromnym plusem jest to, że zamknięte w metalowej puszce mogą leżeć nawet kilka tygodni. No i co ważne, amoniak...  kiedyś wydawało mi się(...)Amoniak zaparzamy 2 łyżkami gorącej wody. Na stolnice przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy drobno posiekaną margarynę oraz jajka. Wsypujemy cukier, dodajemy amoniak i wszystkie składniki szybko zagniatamy (gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać śmietanę -  u mnie jest to zazwyczaj 18% ale oczywiście może być też 30% lub jeśli akurat jej nie posiadamy mleko też doskonale się nada

Słodka Kraina Wypieków
Kruche ciasteczka, czyli ciasteczka Enrike 156

Ciasteczka Enrike to jeden z moich pierwszych przepisów na kruche ciasteczka jakie piekę. Dostałam go dawno temu od koleżanki. Pewnie zastanawiacie się skąd ta zwariowana nazwa w tytule :) Już mówię - wzięła się ona z tego, że mój młodszy brat, posiadający latynoską urodę i przypominający nam w tamtym czasie Enrigue Iglesiasa, od zawsze był smakoszem wszelkich słodyczy, a owe ciasteczka były(...)około ½ szklanki do podsypania) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru Margarynę rozpuszczamy lub pozostawiamy aby zmiękła. Ja preferuje rozpuszczanie, gdyż wg mnie łatwiej i szybciej wyrabia się wtedy ciasto. Jeśli rozpuszczamy margarynę, należy pamiętać żeby była ona w temperaturze pokojowej, a więc lekko ciepła, gdy będziemy dodawać pozostałe składniki. Do margaryny dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę i mąkę. Wyrabiamy dobrze

Smakowy Raj
Wąsate babeczki 171

śmietaną kremówką i to był strzał w dziesiątkę! Babeczki są cięższe dlatego nie rosną tak bardzo jak w oryginalnym przepisie, ale za to są idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1/2 szklanki oleju(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Skracamy patyczki do szaszłyków mniej więcej o połowę. Czekoladę rozpuszczamy

Ciastkozercy
Kruche rogaliki drożdżowe 167

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych na blogach kulinarnych, trafiłam   tutaj na ciekawy przepis na krucho – drożdżowe rogaliki. Postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się, wyszły przepyszne. Polecam :-) Przepis na 24 rogaliki: 250 g mąki pszennej ¼ szklanki ciepłego mleka ½ kostki masła 12 g suchych drożdży(...)wymieszać z miękkim masłem. W oddzielnym naczyniu jajko ubić dobrze z cukrem pudrem, dodać mąkę zmieszaną z masłem, wyrośnięte drożdże i olejek waniliowy. Całość dokładnie wyrobić, do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po dwóch godzinach ciasto podzielić na 3 części. Z każdej

Na słodko lub wytrawnie