Tradycyjne, najlepsze pierniczki. Z tego przepisu korzystam już kilka lat i zawsze wychodzą tak samo smaczne. Pierniki pełne miodu, przyprawy korzennej, kruche, idealny przysmak na święta. Swoje ciasteczka zazwyczaj piekę z początkiem grudnia, potem tylko wkładam smakołyki do pudełka i tam sobie leżakują aż do świąt. A jeśli uznam, że pierniki są za zbyt twarde, do pudełka na jeden dzień(...)masło, przyprawę korzenną i cukier puder. Wszystko podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszać, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, wbić jajko, wlać przestudzony płyn miodowy. Ciasto wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około
Zrób to smaczniemojej ulubionej grzybowej musi pojawić się właśnie on. Barszcz Wigilijny gotowany jest na postnym bulionie z prawdziwkami i zazwyczaj uszkami. Można jednak uszka zastąpić genialnymi, aromatycznymi ciasteczkami. Ciasteczka są kruche i pyszne dzięki dodatkowi rozmarynu i cytryny. Składniki: CIASTECZKA: 100 g margaryny 1/2 szkl. jogurtu 1/3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 szkl(...)misce wymieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, skórką cytrynową i suszonym rozmarynem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Ugnieść i rozwałkować na blacie posypanym delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C przez ok 15 minut. Przygotowujemy zupę: Prawdziwki przepłukać, zalać zimną wodą. Dodać do grzybów 2 czosnek oraz liście laurowe. Zostawić
Kuchnia w oparachDzień dobry :-) Dziś przepis na jedne z lepszych ciasteczek. My je uwielbiamy, były na blogu już kilka razy. Kruche, pyszne z delikatnym smakiem budyniu śmietankowego, jak przełożymy je powidłem lub marmoladą są rewelacyjne. Mają jedną wadę, szybciutko znikają. Ja je zrobiłam wieczorem i na drugi dzień ciasteczek nie było. Są idealne na Święta, możemy włożyć do puszki i poleżą spokojnie(...)proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, proszek budyniowy i posiekane masło, robimy na środku dołeczek i dajemy żółtka oraz całe jajko. Wszystko zagniatamy. ma powstać gładkie, miękkie ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części, pierwszą część musimy rozwałkować na około 3 mm, foremką wykrawamy ciasteczka (pamiętajmy, że jak wykrawamy dół cały, a górę z dziurką, żeby
kruche babeczkirazem postanowiłam je nieco urozmaicić co okazało się świetnym pomysłem. Masło orzechowe dodaje charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do lekko przypieczonego jabłka. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche i chrupiące, później nabierają nieco wilgoci i robią się miękkie, ale do kubka kawy lub herbaty pasują znakomicie. Składniki (8 ciasteczek): 1 duże jajko 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki(...)osobnej misce wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Delikatnie przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać pokrojone kawałki jabłka. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 15 minut
Healthy food explorerKolejny walentynkowy przepis, który mam Wam do pokazania to kruche ciasteczka z niespodzianką (ciasteczka piñata). Do ich przygotowania oprócz kruchych ciasteczek będą potrzebne malutkie cukiereczki (mini Lentilki, cukrowe drażetki, perełki do dekoracji), mnie udało się znaleźć mini cukiereczki w kształcie serduszek. Zamknięte w słoiku gotowe ciasteczka można przechowywać nawet do kilku tygodni, są więc świetnym pomysłem na prezent, bo można(...)pudru Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W 1/3 ciasteczek wycinamy w środku małe kółeczka. Na każde
CiastkozercyWczoraj robiłam takie oto pyszne babeczki :-). Postanowiłam wypróbować przepis, który znalazłam tutaj - klik . Babeczki to wersja mini babki piaskowej. Wyszły tak pyszne, że muszę dorabiać
kruche babeczkiZauroczyłam się nimi jakiś czas temu, gdy zobaczyłam przepis u jednej z użytkowniczek Przyślij Przepis . Sama jakoś nigdy nie wpadłam na to, by ze zwykłych kruchych ciastek uformować jeżyki. Dzieci miały radochę, a Mama ciastka do kawy ;) Załapał się na nie nawet sam Święty Mikołaj i chyba mu smakowały, bo tylko okruszki zostawił ;) Normal 0 21 false false false(...)zmielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane drobno masło, czekoladę, jajko, żółtko, cukier puder, jogurt, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Siekamy, a następnie zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy najpierw kulkę wielkości orzecha włoskiego, a następnie wydłużamy z jednej
Kuchnia w czekoladziesię okazuje nie tylko u nas są popularne faworki. Gdy zaczyna się karnawał, to we Francji sprzedaje się kruche merveilles i faworki nazywana tam bugnes. Oryginalnie mają one kształt rąbów (diamentów). Wspaniale to wygląda, jak po wrzuceniu do oleju pięknie rosną i się rumienią. Moje bugnes mają kształt małych prostokącików. Tak mi było po prostu szybciej i wygodniej. SKŁADNIKI(...)czym zetrzeć z nich skórkę. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia, masło, wódkę lub rum, skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Olej rozgrzać w garnku i zostawić na najmniejszym ogniu. Ciasto rozwałkowywać porcjami na podsypanym mąką blacie kuchennym i ciąć je radełkiem
Passions hobbies lifejestem obok A na koniec obiecany przepis na ciasteczka. U mnie nigdy nie może zabraknąć słodkości. Tym razem, dzień wcześniej, wraz z moim małym pomocnikiem przygotowaliśmy pyszne kruche ciasteczka ze wzorkiem. Ciasteczka są naprawdę łatwe w przygotowaniu. Dziś niestety nie pokażę Wam ich na zdjęciu, bo po prostu przez te całe przygotowania zapomniałam je zrobić, a potem… zostały już(...)mała szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę (warto ją wcześniej przesiać), dodajemy masło (siekamy je szybko). Następnie wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje cukru i odrobinę soli. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (najlepiej rozwałkowywać porcie ciasta, reszta niech zostanie w lodówce). Uwaga! Najpierw rozwałkowujemy
Słodkie okruszkichoć są tak proste w przygotowaniu, że robiąc je kilkanaście razy w roku kombinuję jak mogę Jak dla mnie jedne z najlepszych domowych ciasteczek, punkt dla prostoty domowe, najlepsze, kruche, o różnych kształtach, pyszne. Gdy je upieczecie, spróbujecie, zasmakujecie na dobre, od razu odłożycie na bok te sklepowe, i dobrze! Każdy kto lubi ciasteczka powinien je przygotować! Tak myślę, polecam(...)miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i ugnieć nieco widelcem tworząc charakterystyczne paseczki. Piecz na środkowej półce w temp. 180C
Zasmakuj KuchniNa pewno dzisiaj wszędzie będzie dużo serduszek, a u mnie babeczki z marcepanem i żurawiną. Nie zdążyłam zrobić nic walentynkowego, z resztą myślę, że takie pyszne
kruche babeczkiZaczął się sezon na szparagi więc koniecznie krucha tarta ze szparagami musi być. Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają tylko 18 Kcal w 100 g. Zdrowość zawdzięczają głównie kwasowi foliowemu, który reguluje wzrost i rozwój komórek, wpływa też dodatnio na mózg i układ nerwowy. Dobrze działa na psychikę i dobre samopoczucie Szparagi są wskazane dla kobiet ciężarnych i karmiących, gdyż(...)zachowują do 2 dni swoje optymalne wartości) w otwartej torbie plastikowej lub owinięte w wilgotną ściereczkę. SKŁADNIKI: 1 kg białych szparagów 25 g masła 5 płatów mrożonego ciasta filo 3 jajka 100 g młodego sera koziego (+50) - startego garstka listków świeżej bazylii 125 ml śmietany kremówki dodatkowo: prostokątna forma o wym. ok. 20x40 cm malakser Przygotowanie: Nagrzać piekarnik
Sztuka gotowania w/g Samiryprezentowany poniżej to zlepek kilku przepisów znalezionych w interecie z moimi modyfikacjami. Upiekłam ciasteczka z mąki orkiszowej z dodatkiem orkiszowego grysiku. Efekt jest znakomity, a ciasteczka bardzo kruche i no i super zdrowe. Mąka orkiszowa, słodycz płynąca z daktyli, różany zapach i smak -cóż chcieć więcej! Robilam je już kilkakrotnie, skradły nasze serca. Przy wykonaniu ciasteczek nie jest wymagana precyzja(...)dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku. Ledwo udało mi się schować na następny dzień i przyznam, że były jeszcze smaczniejsze niż w dniu pieczenia - takie bardziej kruche. Ich słodycz możecie regulować za pomocą cukru i białej czekolady. Moje ciastka były dość słodkie i użyłam cukru kokosowego, który charakteryzuje się m.in. niskim IG. Spróbujecie? (19-20 sztuk) 150g masła(...)solą utrzeć do puszystości. Dodać jajko i po wymieszaniu stopniowo wsypywać mąkę kakao/karob, proszek do pieczenia oraz sodę. Na końcu masę połączyć z wiórkami kokosowymi i posiekaną czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. (Jeśli ciasto mocno się lepi, należy schłodzić je w lodówce.) Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach i ułożyć (zachowując z 2 cm odstępy
Di gotujeCiasteczka bardzo kruche,maślane i pomarańczowe...nie można się im oprzeć,kto chodź raz spróbuje z pewnością będzie wracał do tego przepisu.Ciasteczka swoją kruchość zawdzięczają mące krupczatce...tak zapomnianej.Drugim ważnym składnikiem jest masło,którego nie można zamieniać na margarynę...nie będą już takie smaczne,ani maślane.Jeśli ktoś nie lubi pierników z powodzeniem można upiec takie cuda...dodatek soku(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej ćwierć szklanki soku z pomarańczy świeżego sól Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego ok 2 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Skórkę pomarańczową do ciasta i dekoracji posiekać drobno.Mąkę krupczatkę przesiać,dodać ziemniaczaną,cukier puder,szczyptę soli,skórkę pomarańczową,masło- posiekać nożem,wymieszać,polać sokiem z pomarańczy i zagnieść ciasto.Zawinąć w folię
Niespełnione zdolności kulinarneSmaczne, kruche i tanie rogaliki. To takie kryzysowe słodkości, ponieważ do ich przygotowania potrzebujemy tylko mąki, tłuszczu i śmietany. Tak, tak - nie dodajemy do nich drożdży ani proszku do pieczenia! Przepis na poniższe rogaliki zobaczyłam na innych blogach kulinarnych pod nazwą "trzy składnikowe". Rogaliki możecie nadziać kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi jak i dowolnym, gęstym dżemem owocowym. Ponadto rogale będą(...)śmietana 18 % (180 g) ewentualnie roztrzepane jajko lub odrobina mleka do nadziania: np. krem czekoladowy/powidła śliwkowe do dekoracji cukier puder Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do woreczka i schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie podzielić na 2 części. Każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt. Następnie podzielić wzdłuż na 2 części i wykroić rogale
UgotowaćKiedyś zastanawiałam się, czy możliwe jest upieczenie ciasteczek, których bazą nie będzie masło. Okazuje się, że można wykorzystać mascarpone również do ciasteczek. Co prawda nie są tak idealnie kruche jak te z wykorzystaniem masła, ale za to chrupiące i długo zachowują świeżość. Są świetne dla dzieci, zarówno jako przekąska, jak i przyjemny dla oka smakołyk na przyjęciu :) Słodycz tych ciasteczek(...)łyżki mleka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: czekolada biała lub gorzka do dekoracji Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto(w razie potrzeby można dosypać mąki lub dodać nieco więcej mascarpone). Rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i wycinać ciasteczka(najlepiej przy użyciu foremki w kształcie kota), ułożyć
FitKotwłaściwa). Dodajemy olej i mieszamy całość drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą to wyrabiamy ciasto rękoma około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do odpoczęcia na kilkanaście minut. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich formujemy kulkę, rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy jak najcieniej potrafimy. To znaczy tak, żeby placek był 1-2 cm większy od średnicy(...)Znowu przewracamy i kolejne 30 sekund smażymy. Oczywiście nie stoimy nad patelnią ze stoperem tylko po prostu pilnujemy żeby się nam placki nie spaliły i nie wyszły suche i kruche - czas jest tylko orientacyjnie podany. Teraz wypełnienie placka: łosoś wędzony w plastrach awokado pęczek rzodkiewek serek ziołowy roszponka Rzodkiewki siekamy i łączymy z serkiem ziołowym. Taką masą smarujemy placek
Marder&Marder Manufactureprosto do gotującej się wody. Mają powstać z niego cienkie nitki Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego(...)Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy
vegetanie