ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:768/937)

SZARLOTKA Z ORZECHAMI 133

Pyszna, krucha szarlotka z mnóstwem prażonych jabłek 😍 Ja nawet przesadziłam z ilością jabłek, i mogło ich u mnie być ociupinkę mniej, bo tak duża ilość jabłek troche komplikuje krojenie. Ale za to jaaaaki smak?  Niebo w gębie 😍 Składniki: (na blaszkę o wymiarach 36cm x 24cm) 600 g mąki pszennej 4 żółtka 250 g margaryny 1 cukier waniliowy 3 łyżki(...)kawałki, przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie dodać bułkę tarta i wymieszać. Odstawić. Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciastoCiasto p odzielić na 2/3 i 1/3 część. Obie zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki (na ok. 30 minut),  mniejszą do zamrażarki. Blaszkę  wyłożyć papierem

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasteczka kwiatki. 193

Już od kilku dni chodziły za mną kruche ciasteczka. Nie było wyjścia, musiałam upiec :) Lubie mieć w domu zapas ciasteczek. Trzymam je w puszce i są zawsze kiedy przyjdzie nam ochota. Tym razem puszka była już pusta. Przeważnie kiedy widzę, że ciastka się kończą, robię następne, ale teraz jakoś to przegapiłam :) Na szczęście puszka jest już zapełniona i jest(...)Lentilki Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wszystko wymieszać ręką, dodać margarynę PALMĘ. Wysiekać nożem. Zrobić dołek i wbić żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Można też schłodzić w zamrażalniku, wtedy wystarczy 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie

Agusiowe smakołyki
Przepis na orzeszki z przepiśnika babci 182

pieczenie orzeszków to świąteczna tradycja? U nas zdobią stół i na Wigilię i na Wielkanoc, choć i teraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można(...)długimi rączkami, zakończonymi drewnianymi ręcznie robionymi uchwytami, całymi podziurawionymi przez korniki. Kładzie się ją na kuchni, smaruje odrobiną dosłownie tłuszczu (smalcu) i mocno rozgrzewa. W foremki wkłada się kawałki ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki

Arbuziaki
Babeczki z kremem malinowym 263

Kolorowo i wiosennie. Kruche babeczki z kremem malinowym z bezikami włoskimi ozdobione malinami -  deser, którego czekając na wiosnę nie można sobie odmówić. Polecam. BABECZKI z KREMEM MALINOWYM Składniki: (20 szt) babeczki: 300 g mąki 150 g masła 90 g cukru 3 żółtka szczypta soli krem malinowy: 150 g malin mrożonych Horetx 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany(...)rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek na babeczki. Foremki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Układamy w nich krążki ciasta i dociskamy do dna. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

Bon appetit mon amie
Przepis na orzeszki z przepiśnika babci 195

pieczenie orzeszków to świąteczna tradycja? U nas zdobią stół i na Wigilię i na Wielkanoc, choć i teraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można(...)długimi rączkami, zakończonymi drewnianymi ręcznie robionymi uchwytami, całymi podziurawionymi przez korniki. Kładzie się ją na kuchni, smaruje odrobiną dosłownie tłuszczu (smalcu) i mocno rozgrzewa. W foremki wkłada się kawałki ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki

Arbuziaki
Bezglutenowa babka piaskowa 139

lanym poniedziałkiem i babką piaskową.  Nie wiem dlaczego umknął mi gdzieś żurek i chrzan. Babka piaskowa lekka, puszysta i z dnia na dzień bardziej krucha. Koniecznie posypana cukrem pudrem. Tak, ta babka jest idealna.  Przepis jest genialny a do tego dla małych i dużych uczulonych na gluten. Przepis pochodzi z bloga Moje(...)masy jajecznej - nie miksować tylko zamieszać do połączenia.  Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat.  Rozpuszczone gorące masło wlać do ciasta, dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości. Piec

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi 194

smaki. Wczoraj, na przykład, wyczarowałam pyszną tartę z kiwi. Oczywiście musiałam trochę pokombinować ze zdrowymi produktami. Nie znajdziecie tutaj białej mąki czy cukru. A jak to wszystko wyszło?   Kruchy, lecz nieco ciężki spód o przyjemnym, owsiano-kokosowym zapachu. Delikatna, kremowa masa; słodka, ale nie przesłodzona. Smak ciekawy, orzeźwiający, wywołujący tęsknotę za latem. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to żelatyna(...)malakserze. Banany zmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.  na jogurtowe nadzienie: duże opakowanie jogurtu naturalnego, ok. 400 g 200 g serka wiejskiego 2 łyżki dowolnej mąki, u mnie ryżowa 2 czubate łyżki płynnego

Kuchnia Ellie
Domowe Oreo 301

roku w Nowym Jorku a ich popularność wciąż nie słabnie nie tylko w Ameryce ale również na całym świecie. Choć nie jestem ich zagorzałym fanem i stanowczo bardziej wolę kruche ciastko niż nadzienie :-) postanowiłam spróbować zrobić je w domu. W internecie aż roi się od przepisów na Oreo. Większość niestety bardziej przypomina kakaowe markizy niż Oreo ze sklepu. Próbowałam więc(...)miski, dodać kakao, cukier puder i sól. Wymieszać. Wlać ekstrakt z wanilii. Masło pokroić w kostkę. Rozetrzeć masło palcami z suchymi składnikami. Dodać jajko i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Blachę do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnicę lub blat również wyłożyć papierem

maniapieczenia
Fale dunaju 197

Chwila przerwy od wypieków truskawkowych. Nie żeby mi się truskawki przejadły bo myślę, że taki stan jest nie możliwy ale pomyślałam, że mała odmiana na blogu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka kokosowe 160

święta nie może zabraknąć. Tak sobie ostatnio mieszamy różne przepis i dajemy różne dodatki do ciasteczek. Tym razem padło na kokos i wyszły nam takie, bardzo smaczne i kruche ciasteczka. Jak na razie faworyt, więc na święta na pewno będą. Polecam, bo robi się je szybko, a są rewelacyjne :-) Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk (wszystko zależy od wielkości(...)temp. pokojowej przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier puder i ubijamy na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta, miksujemy, na końcu dodajemy wiórki kokosowe (jeśli nie mamy drobnych wiórek, to zawsze możemy te większe je zmiksować w blenderze kielichowym), miksujemy. 3. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką

kruche babeczki
Czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady 168

wielgachne czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady i zamarzyły mi się właśnie takie. Nie byłabym sobą gdybym takowych nie upiekła. Są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia. Brzegi ciastek są kruche, za to środek jest miękki i wilgotny, do tego duże kawałki czekolady, po jednym takim ciasteczku świat staje się jeszcze piękniejszy Składniki na około 14 sztuk wielkich ciach (średnica(...)biedy posiekaj. Przez 2-3 minuty blenduj banana, olej, mleko i cukier. Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche. Na samym końcu dodaj kawałki czekolady, wymieszaj. Nabieraj łyżką porcję ciasta, uformuj kulkę i kładąc na blaszkę wyłożona pepeirem do pieczenia rozpłaszczaj do wysokości 5 mm. Piecz około 15 minut w temp. 170-180 C, brzegi powinny lekko stwardnieć, ale środek powinien

greenscarf
Pierwszy tchnienie Świąt. I ciasteczka marcepanowo-cytrynowe 128

ziemniaki w karmelu to naprawdę genialny wynalazek), czerwona kapusta i sos. A na deser - ciasteczka. Marcepanowe, w wyraźną nutą cytryny, obtoczone w chrupiącym między zębami cukrze. Są boskie - idealnie kruche i niesamowicie wciągające. I choć wyszła mi ich ponad setka - już prawie zniknęły. Nie sposób oderwać się od puszki! Ale może to i dobrze...? Przynajmniej będzie pretekst, żeby upiec kolejne(...)oczkach. Umieścić w misce razem z masłem, cukrem pudrem, ekstraktem i skórką z cytryny, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Powoli wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera.  Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-1,5 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części, z każdej uformować wałeczek o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SZPLITRY DANUSI 393

rodem z Górnego Śląska.  Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu znajdziecie je  pod nazwą  Ciastka Basi ,   A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi(...)Dodać żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie  wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub  zagnieść  ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy

Walijskie Pichcenie
Najprostsze ciasteczka maślane 2722

chyba najprostsze ciasteczka jakie w życiu przyszło mi robić :) Po upieczeniu są delikatne, kruche, z wyraźną nutą masełka, dosłownie rozpływają się w ustach, a dodatkowo są takie urocze :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Zapraszam do pieczenia! Waniliowe ciasteczka maślane (10-12 sztuk): 60 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę 70 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki cukru pudru(...)ciasteczka zagniatamy szybko w jednolitą masę, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniatamy przy pomocy widelca, tworząc charakterystyczny wzorek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy

My Culinary Art
Nowe czekolady Terravita 70 % 165

W zeszłym tygodniu otrzymałam paczuszkę nowych czekolad gorzkich Terravita 70 % kakao. Czekolady występują w 6 ciekawych smakach. Dlatego dziś przepisu nie będzie, tylko moja opinia na

kruche babeczki
Kruche ciasteczka daktylowo – kokosowe 172

Lubicie daktyle?Niby ta ich słodycz potrafi nieźle zakleic i większośc zapewne kojarzą się z egipskimi wakacjami , gdzie to w deserach daktyle , daktyle , daktyle i sam

Ostra na Słodko
Kokosowe ciasteczka z ricottą, bez jajek (Biscotti al cocco e ricotta) 133

zaledwie kilkanaście minut. Przepyszne kokosanki bez jajek - idealne dla osób uczulonych na jajka, wegan lub dla kogoś, kto uwielbia próbować nowe smaki.   Ciasteczka s ą  kruche na zewnątrz, a  dzięki dodatkowi ricotty  miękkie i delikatne  w środku .  Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI  (na ok. 20 sztuk) 250 g ricotty 70 g m ą ki pszennej(...)mąkę, skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia.   Na końcu dodajemy ricottę (wcześniej odsączamy ją z nadmiaru płynu) i 2 łyżki oleju. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników.  Z powstałej masy formujemy kuleczki. Masa jest dość klejąca, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie

La grande e la piccola cuoca
KRUCHE CIASTKA Z KASZĄ JAGLANĄ 133

Niesamowicie proste, kruche ciasteczka z dodatkiem kaszy jaglanej. Idealne by zabrać ze sobą w pudełku na spacer lub zapakować jako przekąska do szkoły czy do pracy. U mnie znikały z talerzyka błyskawicznie :) Przepis na te ciastka znalazłam na świątecznym wydaniu opakowania  kaszy jaglanej prażonej Cenos . Był tam przepis na pierniki z kaszy jaglanej, jednak ja trochę przepis zmodyfikowałam(...)kaszy jaglanej. Gotować 10 minut. Po tym czasie saszetkę z kaszą odsączyć z wody, wyjąć kaszę do miski, wystudzić. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około

Zrób to smacznie
Ciasteczka z kokosem i czekoladą 152

Przepis na te ciasteczka znalazłam na blogu słodkie atelier . Są pyszne, z moim ulubionym kokosem i czekoladą, takie a'la bounty. Kruche, łatwe w przygotowaniu i szybkie. U mnie wyszło około 40 sztuk, zamiast pokrojonej czekolady dałam kropelki czekoladowe, ale jak najbardziej czekolada mleczna lub gorzka może być. Udanego weekendu Wam życzę :-) Składniki: 240 g masła w temp. pokojowej(...)Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i aromat. Miksujemy. Na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy w rękach kulkę i dajemy na blaszkę, ciasteczka zbyt mocno się nie rozrastają, więc odstępy nie muszą być bardzo duże. Jak położymy wszystkie kulki, to lekko je spłaszczamy. Ciasteczka

kruche babeczki
Faworki zwane chrustem 117

sitko. Dość innowacyjny pomysł ale jakże skuteczny! • Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą wałkowałam osobno. Pozostałe w tym czasie czekały w lodówce. • Należy rozwałkować ciasto bardzo cienko, podsypując mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy. Już podczas wałkowania było mnóstwo pęcherzy powietrza. • Radełkiem kroić pasy 2-3 cm szerokości(...)dużej miski wchodziło mi tylko 5 sztuk. Miały ogromne pęcherze powietrza i „gęsią skórkę”, co podobno jest pożądane. I dzięki dodatkowi piwa niesamowicie kruche. Do tej pory zawsze smażyłam w oleju, ale wszędzie czytałam, że powinno się w smalcu, więc spróbowałam. W smaku nie czułam różnicy, ale ideologicznie bardziej

To co kocham