Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są kruche rogaliki. Wykonuje się je naprawdę szybko. Ale proponuję wykonać je od razu z podwójnej porcji, ponieważ znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Doskonałe na chłodne, jesienne popołudnie z filiżanką herbaty lub kawy. Przechowywane w pudełku dość długo zachowują swoją kruchość :) Jako nadzienie do rogalików wykorzystałam przepyszny mus "śliwkowe czeko love(...)żółtka * 1/4 szklanki cukru pudru * 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: Nadzienie: marmolada, dżem, powidła, czekolada lub inne ulubione. Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką
Zrób to smacznieZnakomita tarta z truskawkami, ze świeżymi owocami pachnącymi już latem. Tarta składa się z trzech części - delikatnego, kruchego spodu upieczonego w 50% z mielonych migdałów, kremu mascarpone o wyraźnym aromacie amaretto i truskawek stojących jak żołnierzyki. By tarta ładnie się prezentowała wierzch truskawek można posmarować Tortengussem. Tarta jest absolutnie bajkowa i smakuje obłędnie. Bardzo trafne połączenie smaku migdałów i mascarponowego(...)migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Po kilku minutach mieszania, gdy powstanie masa o charakterze "mokrego piasku" dodać żółtko. Powstałą kulę ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce podłużną lub okrągłą foremkę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto między arkuszem papieru do pieczenia i folią spożywczą do rozmiarów foremki. Zdjąć folię
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dech w piersiach. Jest piękny! I zielony! Czy można nie chcieć od razu biec do kuchni...? Ja chciałam, ale niestety; mój zapał został szybko ostudzony. Tajemniczym składnikiem, nadającym barwę ciastu, jest zielona herbata matcha. Tutaj: nie do dostania. Ileż się naszukałam, ileż napytałam... I nic. Nie ma. Zrezygnowana, na długie lata o serniku zapomniałam. Aż w końcu robiłam zakupy(...)spód z dwóch trzecich oryginalnej porcji. Sernik nadal jest słodki, jednak smak czekolady doskonale przełamuje herbata i delikatna nuta cynamonu. Spód jest kruchutki, bardziej przypomina ciasteczkowy niż klasyczny kruchy. Masa serowa jest cudownie kremowa, delikatna, a jednocześnie ciężka. Coś wspaniałego! Ja nie potrafię się oderwać... Sernik z białą czekoladą i zieloną herbatą matcha (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePodoba rozpieszcza nas totalnie, już drugi tydzień ciepła i słońca. Taka rekompensata za miesiąc deszczu to ja rozumiem, oby tak dalej było. Niech lato oczywiście
ciastkarnia na kruchym spodzieKruche, smaczne, korzenne ciasteczka. Przygotowanie tych ciasteczek, wykrawanie świątecznych kształtów oraz towarzyszący zapach cynamonu unoszący się w całym domu podczas ich pieczenia, miło wprowadza w nastrój nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. :) Polecam. Ciasteczka cynamonowo-imbirowe PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 2,5 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru pudru 2 żółtka 3 pełne łyżki śmietany(...)masło i wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i przyprawy. Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ja dodatkowo podzieliłam ciasto na pół i do jednej połowy dodałam 1 łyżeczkę kakao oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki
coolinarnastrefa.blogspot.comHej :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort czekoladowo - kawowy. Tort jest rewelacyjny, nie jest bardzo słodki, idealny. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki . Jeden
kruche babeczkiWitam serdecznie, propozycja na pyszne i kruche ciasteczka cytrynowe. Ciastka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takich ciasteczek to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 35 ciasteczek 340 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 120 g masła o temperaturze pokojowej (może być margaryna(...)masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję żółtka i miksuję, tak aby żółtka połączyły się z masą. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i miksuję do momentu połączenia się składników. Z tak przygotowanego ciasta formuję kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w cukrze pudrze, (możemy nie obtaczaj, a oprószyć cukrem już upieczone ciasteczka
Uwaga Babcia Gotujeczarne, mus do ciała Królewska czekolada, żel pod prysznic róża i kadzidłowiec i masę innych produktów. Kuchnię zaopatrzyłam w np. olej kokosowy czy pastę orzechową (którą zamierzam użyć do kruchych ciasteczek). Reasumując jestem zachwycona zarówno z katalogu produktów, łatwości robienia zakupów, cen, dostawy i przede wszystkim z jakości oferowanych produktów. W skali od jeden do pięć Bee.pl dostaje(...)odkładamy. Cukier, masło, mleko oraz aromat przekładamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania i rozpuszczenia składników. Gorącą masę przelewamy do herbatników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Małą formę do ciasta lub pojemnik na żywność o płaskim dnie wykładamy folią spożywczą i wykładamy na nią ciepłą masę (masa powinna mieć grubość około 1 cm). Wygładzamy, dociskamy, przykrywamy folią i wkładamy
Rozpustne gotowaniePoniższe ciasteczka cytrynowe skradną serce fanom kruchych słodkości 😊 Chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Bardzo łatwe do przygotowania. Ciasteczka idealnie się pieką i świetnie smakują tuż po upieczeniu. Składniki na 30-40 ciasteczek: 3/4 kostki masła (150 g) 2/3 szklanki drobnego cukru (120 g) niepełne 2 szklanki mąki pszennej (250 g) 1 jajko (rozmiar L) starta skórka(...)sobą zmiksować, aż do powstania jasnej, puszystej masy. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryn, wlać ekstrakt oraz wbić jajko. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć na blat kuchenny oprószony mąką. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części. Z każdej części uformować wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko
UgotowaćUwielbiam babeczki,muffinki, te z owocami , marmoladą, maślane , kruche, czekoladowe , z bakaliami. Dziś przyszła mi wielka ochota na Muffinki z Białym Makiem oraz powidłami. Dzięki bardzo dobrej jakości produktom ze sklepu https://www.galeriaherbat.pl/ , babeczki wyszły rewelacyjnie. Uwaga ! Znikają z talerza bardzo szybko :) Polecam zarówno dla małych jak i dla tych większych BABECZKOŻERCÓW :) SKŁADNIKI(...)składniki łączymy ze sobą w osobnych miskach. Następnie łączymy wszystko razem.Ja połączyłam mikserem na najwyższych obrotach (ok 2 minuty). 2. Przygotowuję foremki do muffinek. 3.Do każdej foremki/papilotka nakładam po1łyżce ciasta a następnie 1 łyżkę powideł i znów ciasta. 4.Piekę muffinki w 180 stopniach przez ok 25-30 min , aż się zarumienią. 10. Babeczki można jeść ciepłe . Najlepiej smakują
Gotowanie PatkiZ racji tego, że mój Ukochany ma dzisiaj urodziny, przygotowałam dla Niego specjalny tort :) Trzywarstwowy, biszkoptowy, z różnymi odcieniami niebieskiego. Kolor można powiedzieć, że wybrał się
My Culinary ArtCiastka kruche pachnące miłą atmosferą, rodziną, tworzące ciepło i miły nastrój w powietrzu Delikatne ciastko kakaowe z wanilią, idealne dla wszystkich lubiących podgryźć coś niezbyt słodkiego, do kawy i nie tylko. Bo takie ciastko to lepsza alternatywa drugiego śniadania od tych kupnych “porcji energii”. Wybieram własną porcję cukru i wiem co jem. Moja propozycja na miły dzień, podwieczorek(...)wanilią, gdy ładnie się połączą dodaj jajko i aromat. Do przesianej mąki dodaj sodę i kakao, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Robię to już ręką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka. Piecz na środkowej
Zasmakuj Kuchniukochanym przez Ciebie smaku – zgromadź kilka podstawowych składników, wygospodaruj mniej niż pół godziny czasu i w radości oczekuj wydobywającego się ze swego piekarnika cudownego zapachu ciastek…! Pysznych, kruchych, pełnych chrupiących orzechów i kawałków czekolady słodkości, które z łatwością dostosujesz do wymagań swojej diety Składniki na około 12 ciastek: 50 g oleju kokosowego / margaryny roślinnej* / masła w wersji niewegańskiej (tłuszcz(...)orzechy (35 g) – miksować mikserem przez około 1 – 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą. Dodać jogurt – zmiksować do połączenia. Wsypać mąkę, kakao oraz sól – zmiksować do uzyskania gęstego ciasta. Dodać posiekane orzechy oraz czekoladę, całość jeszcze raz krótko zmiksować. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać niewielkie porcje ciasta i przekładać na blachę, rozpłaszczając na kształt okrągłych
Even Better Foodpierniczki, więc jestem trochę „do przodu”. A te orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru są idealne na ostatnią chwilę. Najlepsze są na świeżo, chociaż i tak długo pozostają kruche i smaczne. Wystarczy schować do puszki (i podjadać :D). Pierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem pistacji, bo do tej pory trudno było kupić takie orzechy, które nie miałyby dodatku soli(...)stałej) 1 opakowanie budyniu waniliowego (47 g) ok. 4 łyżki zimnego mleka Pistacje zblendować na mąkę. Masło posiekać nożem. Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wykrawać ciasteczka. Piec w 180 stopniach około 12-15 minut. Artykuł Orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotBardzo kruche, smaczne, wytrawne babeczki z pieczarkami oraz żółtym serem to wyśmienita przekąska na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia. Podane z czerwonym barszczem stanowią wyjątkowo atrakcyjne dla kubków smakowych danie. składniki na 12 babeczek 500 g pieczarek 300 g mąki pszennej 150 g masła 2-3 łyżki zimnej wody 150 g startego żółtego sera 1 cebula 4 żółtka(...)doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, żółtka, masło oraz wodę. Wszystkie składniki łączymy dłonią i wyrabiamy ciasto, po czym wstawiamy je do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i odrywając po kawałku wylepiamy nim posmarowaną olejem formę na muffiny. Babeczki pieczemy
Smakowite Daniapokrojone masło i zmiksować (powstaną drobne okruszki ciasta). Dodać żółtko i wodę i dalej miksować.Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez(...)Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez kilka minut. Pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Na kruchym spodzie wyłożyć krem, a następnie wyłożyć pianę z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. SMACZNEGO
KuukBuuk