masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy . Do wymieszanej masy dodajemy połowę mąki . Następnie zagniatamy ciasto z pozostałą mąką, aż będzie zwarte i gładkie. Jeśli mamy trochę czasu, zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na pół godziny, jednak ten element nie jest niezbędny Cisto wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość ok 1/2 cm i wycinamy ciasteczka. Piec(...)końcu powstał malutki otworek. Cienką linią obrysowujemy kontury kształtów, które później wypełniamy rzadkim lukrem. Dzięki temu lukier jest nałożony bardzo starannie i estetycznie Powodzenia! Post Kruche ciasteczka – barwne motylki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniByły już faworki kruche nadszedł czas by zrobił na drożdżach. Są równie smaczne jak kruche. Trwa karnawał i warto próbować każdego przepisu na faworki. Przepis na nie znalazłam w internecie i postanowiłam wypróbować. Będę często korzystać z tego przepisu. Składniki: 0,5 kg mąki 1 szkl mleka 2 łyżki cukru 10 dag margaryny 5 dag drożdży 2 jajka 1 łyżka(...)oraz tyle mąki aby miało konsystencję śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, spirytus oraz jajka. Wyrabiamy ciasto ok 5-7 minut, dodajemy przestudzony tłuszcz. W dalszym ciągu wyrabiamy jeszcze ok 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe
Motylkowa Kuchniaprzyrządzić samemu ( klik ). Ciasteczka są reeewelacyjne. Przypominają orzechowe herbatniki, a samo masło nie dominuje smaku i w żaden sposób go nie przytłacza. Cukrowa otoczka idealnie komponuje się z kruchym i sypkim ciastkiem. Przyznam, że często je piekę, jeśli mam dylemat - jak wykorzystać nadmiar masła orzechowego, którego zwolenniczką niekoniecznie jestem. Polecam zrobienie podwójnej porcji i dodam, że świetnie przechowują(...)puszystości. Dodać masło orzechowe i aromat waniliowy. Po wymieszaniu - wbić jajko. Następnie wsypać mąkę - wymieszaną z sodą. Całość dokładnie zagnieść (ręcznie lub mikserem z końcówką do mieszania). Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze, lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy, bo odrobinę urosną i "rozpłyną się") na blasze wyłożonej papierem
Di gotujejest za luźne należy dodać odrobinę mąki, a jeśli zbyt twarde dolewamy troszkę wody. Uformowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozwałkowujemy cienko na kształt okręgu podsypując mąką (pszenną lub kukurydzianą). Można też każdą kulkę włożyć pomiędzy 2 arkusze folii aluminiowej(...)powierzchni powinny tworzyć się bąble, które mogą się przyrumienić, ale nie spalić! Przy smażeniu tortilli należy bardzo uważać, by placki nie przypiekły się za bardzo. Staną się wówczas kruche i łamliwe uniemożliwiając zawinięcie w nie farszu. Usmażone placki zawijamy w lnianą ściereczkę zwilżoną wodą, aby nie wysychały. Dip czosnkowy: Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez, ketchup, przeciśnięte lub drobno posiekane
MyCookBook.plzbliżają się święta. W witrynach sklepowych pojawiły się choinki , a dookoła unosi się zapach obieranych cytrusów i cynamonu. W ostatnich dniach postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu. Upiekłam kruche mandarynkowe paluchy z gorzką czekoladą. Zapach przepiękny, świąteczny, a smak nic nie ustępował zapachowi: maślany z delikatną nutą mandarynki. Idealne dla amatorów cytrusowych smaków na zimowe wieczory. Przepis znaleziony(...)gorzkiej czekolady ( my użyłyśmy czekolady Terravita z zawartością 70% kakao) Miękkie masło wraz z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy je folią i wkładamy na mniej więcej godzinkę do lodówki. Blat kuchenny lekko podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i rolujemy wałeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kolizje SmakówKARMELOWYM SYROPEM Składniki na ciasto: - 300 gram mąki krupczatki - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy okrągłą formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni. Składniki na masę serową: - 700 gram twarogu(...)miksujemy ich zbyt długo, żeby nazbyt nie napowietrzyć masy. W innym wypadku sernik urośnie, a potem opadnie (u mnie to właśnie się stało). Masę wylewamy na podpieczony wcześniej kruchy spód. Pieczemy całość w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny. Przez połowę czasu z parą wodną. Studzimy w uchylonym piekarniku. Składniki na syrop karmelowy: - 150 gram brązowego cukru
Życie zamknięte w smakusię moich foremek do wykrawania kruchych ciasteczek, na które czekałam i czekałam i nie mogłam się ich doczekać:) Jak się doczekałam to musiałam od razu je przetestować i upiekłam kruche ciasteczka . Składniki: 50 dag mąki 30 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Wykonanie: Masło, żółtka i cukier puder ucieram w malakserze. Mąkę przesiewam(...)minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły. Zimne można polać polewą, polukrować lub zostawić w takiej formie w jakiej się piekły. Z rej porcji ciasta wyszło mi około 120 sztuk Rada: Blaszkę, na której układam ciastka, zostawiam suchą. Nie smaruję jej tłuszczem, ani nie wykładam papierem do pieczenia
Ciasteczkowy Potwórmasę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy . Do wymieszanej masy dodajemy połowę mąki . Następnie zagniatamy ciasto z pozostałą mąką, aż będzie zwarte i gładkie. Jeśli mamy trochę czasu, zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na pół godziny, jednak ten element nie jest niezbędny Cisto wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość ok 1/2 cm i wycinamy ciasteczka. Piec(...)końcu powstał malutki otworek. Cienką linią obrysowujemy kontury kształtów, które później wypełniamy rzadkim lukrem. Dzięki temu lukier jest nałożony bardzo starannie i estetycznie Powodzenia! Post Kruche ciasteczka – barwne motylki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnisuszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;) Składniki: 2 duże jajka 150 g drobnego cukru(...)minut, po czym zdjąć z nich skórkę. Jajka ubić z cukrem na gładką, białą masę. Cały czas miksując dodać ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Wmieszać morele i migdały. Ciasto będzie klejące, więc wysypać stolnicę dość mocno mąką. Kłaść ciasto i zagniatać plastyczne, gęste ciasto. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni. Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. W Szkocji bardzo smakowało mi słodkie ciasto marchwiowe. Na podobne trafiłem niedawno w barze "TriBeCa" w Krakowie. Idę skrobnąć na jutro. Bikont Nafaszerowany Witaminami Marchewka. Albo się ją kocha, albo nie. Trudna miłość(...)nazwą widnieje w książce kucharskiej, którą za 2 zł wyszperałam kiedyś w pewnym second-handzie. Jest pyszna! Zdrowa nie tylko ze względu na spory udział marchewki, ale także kruchy, lekko orzechowy spód, do którego używa się płatków owsianych. Cudownie kremowe nadzienie i chrupiące podpieczone nerkowce, słodycz marchewki złamana imbirem, sokiem z czerwonych pomarańczy i pieprzem, który dodałam
KUCHARNIADelikatny, kremowy i jednocześnie puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku. Sernik upiekłam na kruchym spodzie i polałam czekoladową polewą. KRUCHY SPÓD: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK: 1 kg zmielonego twarogu 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka(...)proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść i wylepić dno blaszki 25 x 35 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto schłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez 15 minut. W tym czasie można przygotować masę serową. Żółtka oddzielić
https:KKuchniaMniamdługo nie uleżą. Są przeeepyszne oraz kuszą cudownym karmelowo-maślanym zapachem. Tak! Palone masło to nieodzowny składnik tych ciasteczek, który sprawia, że posiadają nietuzinkowy smak. Poza tym ciastka są kruche, chrupiące, lekko kokosowe i pełne mnóstwa orzechów. Koniecznie spróbujcie! (około 15 sztuk) 200g mąki pszennej (czasami zamieniam na żytnią typ 720 ) 100g masła (z minimum 82% tłuszczu) 100g cukru kokosowego(...)wymieszać z cukrem i następnie dodać przestudzone masło oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać wiórki kokosowe oraz uprzednio posiekane orzechy. Z ciasta uformować kulki przypominające spory orzech włoski. Każdą kuleczkę spłaszczyć i z niewielkim odstępem ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut
Di gotujeciasteczka nie jest już tak pyszna. Tym razem do swojej imbirowej wieczornej Inki przygotowałam ciasteczka imbirowe. Mają cudowny – słodko-pikantny smak. Do maczania w kawie idealny! Chrupiące, kruche, aromatyczne. Taki zestaw sprawdzi się też, gdy spodziewamy się gości. Ciasteczka imbirowe (24-28 sztuk): 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki) 200 g masła w temp. pokojowej (1 kostka(...)Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, melasą lub syropem, imbirem, cynamonem, goździkami i kawą Inką na puszysto. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą i mieszamy do połączenia. Z ciasta toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Pieczemy ok. 16-18 minut w 170°C (bez termoobiegu). Kawa: W dużej
Poezja smakumigdałową. I tak powstały pierniczki z mąką kokosową – idealne dla osób na LCHF oraz tych, które unikają glutenu i laktozy Można je jeść zaraz po upieczeniu, kiedy są kruche lub przechowywać przez 7-10 dni w puszce, gdzie nieco zmiękną. Składniki na 40 małych pierniczków: 90 g mąki kokosowej 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego 30 g zmielonego na cukier(...)łyżeczki zmielonych goździków ziarenka z 1 gwiazdki anyżu 3 g – 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli himalajskiej opcjonalnie 3-4 łyżki wody jeżeli ciasto jest zbyt suche Częśc ksylitolu lub erytrytolu zmielić na puder. Dodać pozostałe suche składniki tzn. mąkę kokosową, resztę słodzika, proszek do pieczenia, sól i zmielone przyprawy a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Rozpuszczony olej
Ola la LCHFzainspirowały mnie Maćka gwiazdki cynamonowe. Wprawdzie ich nie jadłam, ale jestem pewna, że były pyszne. Moja propozycja małych świątecznych wypieków też jest niczego sobie :) Ciastka są niezwykle kruche, dominuje w nich smak migdałów. Zdjęcie robiłam w pośpiechu, bo jak się okazało nasz chomik wybrał wolność i trzeba było buntownika odnaleźć ;) Na szczęście akcja zakończyła się sukcesem(...)cukru 100 g masła (w temp. pokojowej) ziarna z 1 laski wanilii szczypta soli cukier puder (do oprószenia upieczonych ciastek) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez 2 godz. Z ciasta formować półksiężyce. Ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180° przez ok. 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem
zadanie-gotowaniebabkę,którą przed zakończeniem biegu tu na ziemi ,piekła.Tylu lat człowiek nieraz potrzebuje aby zmierzyć się ze swoją własną przeszłością,i choroby która uzmysławia nam, jak jesteśmy" krusi "wobec otaczającego nas tętniącego życia... Zapraszam i wybaczcie mi te sentymentalne wywody,mam nadzieję,że Was nie zanudziłam. 3 szkl.m(...)jajku.Wsypujemy przesianą mąkę z kawą,kardamonem i proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami,płatkami migdałowymi,dokładnie mieszamy.Wlewamy mleko,miksujemy .Spód blaszki na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą.Wlewamy ciasto do foremki.Pieczemy w 180st. przez 50 min.Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiastka... kruche, z cukrem, w sam raz do kawy czy herbatki. Jeżeli chodzi o mnie to najlepsze takie "maczane":) Mamy kawkę czy herbatkę i przed ugryzieniem moczymy ciasteczko w naszym napoju... tak na jedną chwilkę... i rozpływa się wtedy w ustach:) Polecam. Składniki: 300g mąki pszennej; 250g margaryny; 100g cukru pudru; 1 żółtko; 2 łyżki kwaśnej śmietany; 0,5 łyżeczki(...)Wykonanie: Mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać schłodzoną margarynę i dobrze posiekać nożem, potem lekko rozetrzeć palcami. Dodać żółtko i śmietanę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na minimum 0,5h. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na min. 3 mm grubości. Foremkami wykrawać ciastka. Wierzch ciastek moczyć najpierw
In my kitchenPrzepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować! SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt) 250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)mięsa lub przepuścić przez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty
Kto ugości moich gości?Chrusty, chruściki, faworki, różne nazwy, ten sam przysmak. Pyszne, kruche, chrupiące... idealne na tłusty czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej, oryginał był na mące pszennej (po prawej stronie składników wersja oryginału), moje są na orkiszowej, obficie obsypane mielonym ksylitolem. Pychotka... ;-)Składniki:- 650g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) / lub 600g mąki pszennej(...)dodatkowo :- ok.1litr oleju do smażenia, u mnie olej kokosowy bezzapachowy- mielony ksylitol lub puder do posypaniaWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Można również wyrobić ciasto ręcznie.Z wyrobionego ciasta formujemy gładką kulę (u mnie 2), zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na ok.40 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, składamy na kilka warstw i ponownie
Smaczne ZdroweDzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was pyszny pomysł na śniadanie lub kolację, które posmakuje i dzieciom i dorosłym. Są to pyszne placuszki na kefirze. Robi się
kruche babeczkiOstatnio eksperymentuję sobie z pieczeniem domowego chleba. Lubię, domowy o niebo lepszy od tych sklepowych, no i zdrowszy. Ten jest bardzo smaczny. Przepis znalazłam tutaj - klik
kruche babeczki