Pyszne babeczki, tym razem z jabłkami, cynamonem i migdałami. Zawsze jak robię muffinki, to dwa rodzaje, bo mam kilku ich fanów w domu. Babeczki zawsze szybko
kruche babeczkiWitajcie :-) Ostatnio przesiliłam chyba rękę, młoda już trochę waży, ale czasem trzeba ją gdzieś podnieść, zanieść i jakoś tak dobrze mi się ją nosiło na lewej
kruche babeczkiWiadomość o jednym z ważniejszych „świąt“, a mianowicie dniu sernika dopadła mnie w mało sprzyjających warunkach do gotowania, gdyż w podróży. Z góry wiedziałam, że przepisu
Kate's Kitchenpudru 400 ml śmietany kremówki poncz: 1 cytryna 100 ml wina białego 50 ml wody pozostałe: kulki kokosowe zielony barwnik kawałek mango 50 g czekolady białej lukier biały ciastka kruche: 100 g mąki pszennej 40 g masła 1 jajko małe szczypta soli 50 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej wlewam do miski(...)przesiewam i dodaję w trzech porcjach do jajek. Mieszam delikatnie drewnianą łyżką od spodu, dodaję kilka kropli barwnika. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto do formy. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Biszkopt piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładam na kratkę
wesoła kuchnianich chciałam poprawiać, aby osiągnąć "ten" - zazwyczaj tylko mi znany heheh- efekt. I udało się! Bułeczki te nie mogą być zbyt puchate, jak zwykłe drożdżówki, ani też zbyt kruche jak ciasteczka, Dlatego musiałam szukać tego balansu. Nadzienie też nie należy wcale do łatwych, aby miało ten niemalże cynamononowo- karmelowy smak. Wyszły obłędnie tak, jak wyglądają tak smakowały! Przepis(...)tego jak odzielasz żółtka od białek, od rodzaju mąki itp) Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj ubite żółtka, masło i zacznij robotem wyrabiać ciasto, dodawaj partiami mleko. Całość wyrabiaj przez 10 minut. Odstaw na godzinę aby ciasto podrosło. Nadzienie: - 100 g masła - 5 łyżek cukru brązowego - opakowanie cynamonu Masło stop i wymieszaj
SMYKWKUCHNISkładniki: – 250 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – pół łyżeczki sody oczyszczonej – 1 łyżeczka cynamonu – 100 g masła, w
I LOVE LIFEPyszne kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym z polewą czekoladową. Tak do poobiedniej kawy, na przyjęcie urodzinowe, na Boże Narodzenie. Składniki ciastek orzechowych: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 10 dag zmielonych orzechów 2 żółtka cukier waniliowy szczypta imbiru szczypta soli kilka kropel soku cytrynowego Przełożenie: marmolada/dżem morelowy 100 g czekolady + łyżka masła(...)orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, imbir, sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i razem posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać żółtka oraz sok cytrynowy i szybko zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka i układać na tacach piekarnikowych wyłożonych papierem
Rodzinka w kuchnipodgrzewamy ( gotujemy ). Przelewamy do strzykawki, wypuszczamy kropla po kropli na schłodzony olej. CIASTECZKA SEROWE: Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy mąkę, chili, sól, masło i żółtko. Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Wałkujemy, wycinamy, pieczemy na złoto ( ok. 13-15 minut/200C ). PANNA COTTA Z TUŃCZYKA: Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy. Ps. Jeżeli użyliśmy ryby(...)Przelewamy śmietanę do zmiksowanego tuńczyka, dodajemy koniak ( masa będzie rzadka ). Doprawiamy solą, pieprzem i drobiną soku z cytryny. Przelewamy do foremek. Wkładamy do lodówki. CAŁOŚĆ: Schłodzony mus podajemy na kruchym ciasteczku z kawiorem wiśniowym. Smacznego
Ostra na Słodkoprzesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra ,foremką do pierniczków w kształcie serca wycinamy ciasteczka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy(...)wycinamy kształt serc. Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów konfiturą dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas. Na drugi dzień kruche pierniczki pod wpływem mas miękną i są przepyszne! Słodkich wypieków! Wpis dodaję do akcji konkursowej #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Trzymajcie kciuki, tylko mocno
Wanilia i Kardamonprzekonać, przecież w odpowiednim zestawieniu jest pyszny. Dzisiaj rabarbar w romansie z truskawką. Tartaletki rabarbarowo-truskawkowe z beza włoską to esencja początku lata. Słodko -kwaśny krem na kruchym spodzie z delikatną bezą. Jest pysznie. Przy okazji tego przepisu chciałam Wam przypomnieć o akcji Uczymy jak słodzić i zachęcić do zajrzenia na stronę kampanii ( klik ). TARTALETKI RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE Składniki(...)żelfiksu bezy: 3 białka 150 g cukru np.Polski Cukier 50 ml wody szczypta soli Przygotowanie: spody: Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy zimne posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto, które odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przekładamy do foremek tartaletkowych. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy przez
Bon appetit mon amieWitajcie :) Na osłodę ponurego i deszczowego dnia proponuję wyśmienite ciasteczka krucho drożdżowe bez wyrastania, po prostu rewelacja. Ostatnio przeglądając przepisy Pawła Małeckiego natknęłam się na te właśnie ciasteczka, oryginalne były z wróżbą w środku ja zamiast papierków włożyłam pyszną marmoladę wieloowocową ORZECH . Przepis troszkę zmieniłam bo nie miałam oleju kokosowego, zastąpiłam go zwykłym. Zapraszam do wypróbowania bo przepis jest banalnie(...)przegotowanej 7 g suchych drożdży 30 g oleju Marmolada wieloowocowa Orzech Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, wsypujemy drożdże, dodajemy olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy
Sama słodycz i szczypta chilikokosem. Wersja zdrowsza, bo z mąki pełnoziarnistej, zamiast cukru erytrol, kokos i łamiący słodycz berberys od Helio bez dodatku substancji konserwujących z serii Helio Natura . Zestawienie idealne :-) Ciasteczka kruche i smaczne - polecam :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na około 30 ciasteczek: 240 g masła (temp pokojowa) 3/4 szklanki erytrolu/ksylitolu 2 duże jajka 2 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli(...)koniec dodajemy kokos, miksujemy i berberys, mieszamy łyżką. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra -m dół). 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 4. Łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy w rękach kulki i układamy na blaszce. Lekko spłaszczamy palcem. 5. Pieczemy około 20 minut. Ciasteczka powinny się ładnie zarumienić :-). Smacznego
kruche babeczkiMoja rodzina pokochała te pierniczki! Świetnie smakują zarówno zaraz po upieczeniu, jak i w ciągu kilku kolejnych dni. Następne dwa tygodnie pokażą czy pierniczki zmiękną, czy nadal pozostaną idealnie kruche. Polecam, najlepszy przepis na blogu na pierniczki! Składniki (na 50-60 pierniczków): 900 gram mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki(...)przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź
Mango Papajabidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Postanowiłam dziś upiec ciasteczka. Przepis powstawał w trakcie ich przygotowania i muszę powiedzieć, że się udało. Ciasteczka wyszły kruche, nie za słodkie i chrupiące a uwieńczeniem smaku jest polewa z gorzkiej 60% czekolady. Składniki: 250g masła 250g mąki pełnoziarnistej z orkiszu Basia 150g mąki pszennej tortowej Basia 3 łyżki płatków(...)sezam do obtoczenia brzegów ciastek, gorzka czekolada 60% Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni Masło w misce posiekać z mąką, miodem, solą, proszkiem do pieczenia oraz jajkami. Następnie zagniatając ciasto dodać nasiona oraz rodzynki. Ciasto będzie lekko klejące, ale raczej zwarte. Dłonie lekko moczyć w wodzie i formować kulki. Ja urywałam kawałki ciasta o wadze mniej więcej 40g każda
W garach u GosiWczoraj sprawdziły się idealnie jako słodka przekąska na pełen emocji mecz Polska-Ukraina. Brawo Panowie! Oby tak dalej! A wracając do ciasteczek z marmoladą – polecam. Słodka marmolada w kruchym ciasteczku… Nic tylko jeść i sięgać po kolejne Składniki: (na około 18 ciasteczek) 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka (najlepiej z wiejskich jaj) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z cukrem cytrynowym. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie okruszkiPyszne ciasteczka, naprawdę warto je zrobić. Przepis dostałam od koleżanki, zawsze robią te ciastka na drogę jak jadą na narty. Każdy się nimi zajada. Dziękuję Martyna
Kuchnia Pokoleń