lateksowych rękawiczkach. Podczas formowania masa nie przykleja się do rąk, to dlatego że w masie jest olej kokosowy. Gdy mieszasz ciasto rękami przed formowaniem umyj ręce i wysusz, wtedy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Gdyby masa była zbyt lepka odstaw ją w chłodne miejsce na 10 - 15 minut. Schłodzona masa lepiej się formuje , nie klei się też(...)dłużej musisz je piec. Po tym czasie wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw w chłodne miejsce, aby wystygły. Gdy ciastka są gorące nie dotykaj ich, są bardzo kruche ! Gdy chcesz zobaczyć jak wyglądają od spodu podnieś je delikatnie np. za pomocą cienkiej , płaskiej skrobki cukierniczej . C iasteczka są kruche, zdrowe i bardzo smaczne ! Polecam
Przepisy i porady kulinarnePonadto: konfitura pomarańczowa Kaszę, mąkę, cukier, jajko masło/margarynę, smalec, śmietanę i proszek do pieczenia zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wmieszać aromat i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość sporo spłaszczyć, a w środku zrobić niewielkie zagłębienie, w które należy włożyć po pół łyżeczki konfitury. Ciasteczka z odstępami ułożyć(...)Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami - przepis wkrótce. Te oba urocze talerzyki na zdjęciu powyżej pochodzą z pracowni ceramiki MICHI . Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną Kruche ciasteczka z kaszy manny z suszonymi owocami (bez mąki) Ciasteczka z kaszą manną i solonymi orzeszkami Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone
Di gotujeOrzeszki to ciasteczka, które zna chyba każdy. Kruche, pyszne ciastka, wypiekane w specjalnej maszynce lub patelni, swoim kształtem przypominają orzechy, stąd ich nazwa. Nadziewać je można tak naprawdę według własnych upodobań, może to być np masło czekoladowe, krem orzechowy, krem toffi... pomysłów jest bardzo wiele. Ja swoje nadziewałam kremem kokosowym, który przygotowałam z dodatkiem mleka kokosowego, wyszło mega smacznie :) Składniki(...)mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru pudru * pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej * 200 g masła * 2 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około
Zrób to smacznieSKŁADNIKI 600 g twarogu, 200 ml śmietany 18%, 3 jajka, 1 tabliczka białej czekolady, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 budyń waniliowy Dodatkowo: kruche ciastka z nadzieniem chałwowym, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki śmietany 30% 1 owoc granatu WYKONANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, następnie jajka i po trochu twarogu(...)układamy w większej blaszce, wlewamy do połowy wodę. Pieczemy ok. 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wystudzone ciasto polewamy polewą. Posypujemy ziarenkami granatu. Rada: Upiekłam sernik w tortownicy o średnicy 24 cm, jeśli chcecie żeby sernik był wyższy proponuję go upiec w mniejszej formie i wydłużyć czas pieczenia
słodki bratekzebrałam same komplementy i nikt nie chciał uwierzyć, że nie są z cukierni, nie mówiąc już o tym, że są w 100 % wegańskie. Te ciacha to idealne połączenie kruchego ciasteczka z kremem, lukrem i orzechami. Użyłam rozpuszczalnej kawy zobożowej (Inka), ale śmiało można użyć zwykłej kawy. Ciacha zachowają swoje walory smakowe nawet tydzień. Składniki na ciastka: 350 g mąki(...)kawy rozpuszczalnej szczypta soli Przygotowanie ciastek: Na gładką masę zblenduj olej, banana i mleko. Do dużej mośki przesiej mąkę, kawę, sól i cukier puder. Dodaj masę bananową. Zagnieć gładkie ciasto, owiń w folię spożywcza i schłódź w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, powykrawaj ciasteczka. Przełóż je na blachę (będą potrzebne dwie) wyłożoną papierem
greenscarfłyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem. Ciasto dzielimy na 2 połowy. 2. Placki rozwałkowujemy, jednym wykładamy spód formy z papierem do pieczenia i nakłuwamy delikatnie widelcem i posypać odrobiną bułki tartej. 3. Białka ubijamy z resztą(...)placek wykładamy jabłka, potem białko i na koniec przykrywamy drugim plackiem, nakłuwając delikatnie widelcem. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach. Zapraszam po przepis na zwykłą standarową szarlotkę PROSTA KRUCHA SZARLOTKA LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuniego są lekkostrawne, smaczne i wartościowe. Nie uczula, dodaje energii. Zalecany jest w rekonwalescencji osobom po operacjach. Mąka ryżowa ma delikatną, lekką konsystencję i idealnie sprawdza się w pieczeniu kruchych ciasteczek, jako dodatek do innych mąk w pieczeniu chleba, jako zagęstnik do sosów. Składniki : 1 szklanka mleka 1/2 szklanki mąki ryżowej Radix-Bis 2 jajka olej kokosowy(...)cukier waniliowy około 3 łyżki masła do smażenia Wykonanie : Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka i dobrze mieszamy, następnie dodajemy mąkę ryżową i jeszcze raz mieszamy. Ciasto najlepiej zrobić i zaraz smażyć bo szybko gęstnieje. Na patelni do naleśników rozpuścić 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, nalewać chochelką porcję ciasta, smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Ser,cukier, serek waniliowy
Sama słodycz i szczypta chiliSchab można przygotować na wiele sposobów i z wieloma farszami, dzisiaj przygotowałam go z marynatą francuską, a nadziałam cebulą i pieczarkami. Mięsko wyszło smaczne, kruche, o posmaku musztardy i cebuli. Nadaje się do podania na ciepło lub zimno. Polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg schabu bez kości 7-8 średnich cebul 30 dkg pieczarek 2 liście(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, nacinamy wzdłuż tak aby powstał płat ciasta. Następnie mięso lekko rozbijamy aż powstanie jednakowa grubość płatu schabu. Składniki marynaty mieszamy, nacieramy ją mięso z każdej strony i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Cebulę i pieczarki szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie podlewamy odrobiną wody i prużymy
Kulinarne Fantazje Marioliroku zamiast pączków upiekłam kruche ciasteczka. To bardzo prosty przepis, potrzeba nam tylko 3 składników. Można je zrobić na dwa sposoby - na słodko (jak u mnie) lub wytrawnie, ale o tym już w przepisie. Mam nadzieję, ze ktoś się skusi na takie małe słodkie wypieki. Bardzo polecam. Ciasteczka wyszły kruchutkie i smaczne! Składniki: 25 dag masła / margaryny w pokojowej temperaturze(...)mąki pszennej 25 dag białego sera twarogowego Dodatki: cukier kryształ - w wersji na słodko gruboziarnista sól / kminek - w wersji wytrawnej mąka do podsypania Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto połączyć, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wykrawać radełkiem dowolne kształty. Wałkowałam ciasto troszkę cieniej, wyszły bardzo delikatne i kruchutkie. 2. Ciastka maczać w cukrze z jednej strony
Kuchnia domowa Animałe słodkości, kiedy w koło rozbrzmiewa świąteczne ''Last Christmas''. Obdarowuję tymi małymi słodkościami rodzinę i przyjaciół, aby również umilić im ten przedświąteczny czas przygotowań. Te małe cudeńka są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Bardzo szybko znikają, dlatego proponuję Wam przygotowanie ciasteczek z podwójnej porcji. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania(...)budyniu waniliowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo cukier puder Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy
Wędrówki po kuchniWpisując w wyszukiwarkę hasło dołki przepis, wyskakuje masa propozycji. Kruche, francuskie, półkruche z wgłębieniem. Są nawet takie smażone na patelni do sadzenia jajek. Tylko że nie o takie dołki mi chodzi. Aby nie być gołosłowną i nie narazić się nikomu, że obalam czyjeś racje, postanowiłam znów pogrzebać w archiwach, później zajrzałam do MRiRW . Na stronie rządowej opisali(...)wyrostki Kształt: Nieregularny; na przekroju owalne, z licznymi dziurkami Rozmiar: Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm Barwa: Barwa brunatnozłocista, na przekroju kremowożółta Konsystencja: Ciasto elastyczne, pulchne, porowate Dołki – racuchy drożdżowe Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-26 kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze województwo woj. śląskie Ta potrawa
Dieta moja pasjaPrzepis autorski (mój). Lubcie chałwę? Jeśli tak, to pokochacie te ciasteczka! Są kruche, z posmakiem chałwy i dodatkiem... czekolady! Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze niejednokrotnie wrócicie do tego przepisu. (około 17 sztuk) 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna pełnoziarnista) 70g mąki pszennej 100g masła 75-80g pasty sezamowej - tahini 80g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku(...)Wszystkie składniki (bez czekolady) umieścić w misce i dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. (Powinna powstać jednolita masa o konsystencji miękkiej plasteliny.) Na końca wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i spłaszczyć widelcem. (Odstępy nie muszą być zbyt duże.) Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec
Di gotujePyszne, kruche bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Są inne niż zwykłe pszenne, ale równie smaczne :) Do ich upieczenia użyłam Mąki Pszennej Luksusowej firmy Młynomag . Składniki: 40 g świeżych drożdży 250 g mąki kukurydzianej 300 g mąki pszennej luksusowej od Młynomag 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 200 g masła 1 łyżeczka soli sezam i mak do posypania Sposób przygotowania(...)Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Do mąki dodajemy sól, jedno roztrzepane jajko, rozpuszczone drożdże i mleko i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na 8-10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte
Na Ciasteczkowych PapierachPrzepis jest nieskomplikowany, a składników zaledwie kilka, ale właśnie tego typu desery są w kuchni najważniejsze. Te ciasteczka najlepiej smakują na śniadanie, podane w towarzystwie sałatki owocowej-są kruche i delikatnie słodkie, choć tak naprawdę ich smak zależny będzie od rodzaju musli, który wybierzesz. Składniki na około 30 ciasteczek: 1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka(...)pieczenia. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy. W osobnym naczyniu połącz mleko i rozpuszczony olej kokosowy, przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj w ciasto musli. Z powstałej masy lep ciasteczka o średnicy około 3 cm i układaj je na przygotowanej blasze. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut. Wyjmij i przed podaniem poczekaj
Roślinna - blog wegańskikolejny zask a kuje pysznym, a jakże prostym przepisem ;) Nawet dla Leniwców, polecam;) A przy robieniu doskonale sprawdzają się Ma ł e Rączki do przesiewania mą ki... ;) Kruche zlepiane ciasteczka Składniki: 1/2 kg mąki 30 dag masła 2 żółtka 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z otartej cytryny(...)składniki się mieszają:) Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i sok. I to wszystko spokojnie się kręci w mikserze. Małymi porcjami cienko wałkować ciasto i wykrawać fajne, małe ciasteczka. Układamy je na blaszce i pieczemy na złoto, około 15 minut. Zlepiamy je domowym powidełkiem śliwkowym. I gotowe;) Picha
Lawendowe Nieboimprezę Andrzejkową zdążymy jeszcze zrobić takie kruche i proste ciasteczka, zachęcam :) Składniki : 200 g kwaśnej śmietany 2 i 1/2 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny Przygotowanie : Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę i razem posiekać Dołożyć śmietanę i zagnieść razem, pozostawić w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkować, posmarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem, wykrawać dowolne(...)temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się miękkie i trudno będzie je rozwałkować
Proste PotrawyPrzepyszne rogaliki , delikatne i puszyste w środku , a na wierzchu krucha skórka . Nic bardziej nie smakuje lepiej niż pyszny śniadaniowy rogalik . Składniki na 12 rogali : 580 g mąki pszennej 2 jajka 1,5 łyżki cukru pół łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 70 g masła, roztopionego 10 g suchych drożdży Dodatkowo: 50 g masła(...)przesianą) , drożdże instant , ksylitol oraz sól. Wymieszałam składniki . W mikrofali podgrzałam mleko i rozpuściłam masło . Letnie dodałam do sypkich składników, wbiłam jaja i włączyłam mikser . Koło 10 minut miksowałam. Ciasto wyszło gładkie i elastyczne. Zostawiłam je na 2 godziny do wyrośnięcia . Ciasto podzieliłam na dwie części , Rozwałkowałam na okrąg , wyszło 6 rogali . Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia Każdy
Różowa kuchniaDomowe ciasteczka maślane z cukrową posypką są naprawdę pyszne. Lekko kruche, a zarazem maślane w smaku. Wbrew pozorom przygotujecie je w niecałe 30 minut i z łatwo dostępnych składników. Oczywiście ekstrakt waniliowy możecie pominąć bądź zastąpić go podwójną ilością cukru waniliowego. Składniki na 30 małych ciasteczek: 1/4 kostki miękkiego masła (50 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego brązowy cukier do obtaczania Do miski wsypać mąkę, zwykły cukier, cukier waniliowy oraz wlać ekstrakt waniliowy. Za pomocą dłoni wszystkie składniki połączyć ze sobą. Następnie przygotowane ciasto przełożyć na blat i chwilę wyrabiać (ciasto nie może się kruszyć). Ciasto podzielić na części i z każdej z niej uformować wałek. Następnie za pomocą dłoni każdy wałek podzielić
UgotowaćPierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie. składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli perełki(...)miski wsypujemy przesianą mąkę razem ze szczyptą soli, dodajemy przyprawę do piernika, miękkie masło, wsypujemy cukier i wlewamy miód. Mikserem łączymy wszystkie składniki a dłonią zagniatamy lśniące i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek a następnie foremkami różnego kształtu wycinamy ciasteczka.Gotowe ciasteczka układamy
Smakowite Daniagłówne p ieczeń białą z indyka w sosie śmietanowym z kluskami i kapustą. Kluseczki były przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy: szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym za 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita(...)domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny. Ta kompozycja smaków była idealna - przysłowiowe "niebo w gębie" odnajdzie tu swoje odzwierciedlenie ... cóż, aby się przekonać co mam dosłownie na myśli musicie odwiedzić restaurację
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne. Idealnie kruche i słodkie. Dzieciaki mają frajdę, kiedy mogą pomóc przy ich przygotowaniu i pałaszują je ze smakiem. Ja gorąco je polecam. Dla mnie to idealna alternatywa, dla pierniczków i innych korzennych łakoci, których(...)drożdży cukier waniliowyWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne posiekane masło i smalec, dokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie cukru waniliowego. Całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione odrywamy kawałek i na podsypanym mąką blacie wałkujemy je na grubość ok 2-5 mm. Następnie wykrajmy ulubione kształty foremkami do ciastek. Następnie smarujemy wierzch każdego ciasteczka pozostałym białkiem
Malinowe PocałunkiSzybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem. Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna.Składniki:350 g mąki pszennej3 żółtka3 łyżki śmietany 18%1 kostka Kasi25(...)drożdży2 łyżki cukrukilka kropli aromatu cytrtynowegopowidła śliwkoweWykonanie:Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek ułożyć kleksik z powideł
Walijskie Pichceniewanilii nie mają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach.Zastosowanie w kuchni:• Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń;• Jest dodawana do potraw z białego sera;• Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano(...)środek aromatyzujący. Poleca się zmielenie ziaren kawy i wanilii razem, w celu otrzymania aromatycznej kawy;• Wanilia jest dodawana do kakao, gorącego mleka z miodem, bitej śmietany, kruchych ciastek, budyniu, dań na bazie ryżu oraz wszystkiego, co „czekoladowe”;• Wykorzystane laski wanilii [pozostałej po wyłuskaniu ziaren] można zamknąć w szczelnym pojemniku z drobno zmielonym cukrem
Moje domowe kucharzenieCiasteczkowy czas u nas nastał;) Ostatnio były pyszne czekoladowe ciasteczka w polewie, jednak dzisiejsze są kompletnie inne. Są to kruche ciasteczka, jednak bez dodatku masła. W środku zawierają niespodziankę w postaci karteczki z wróżbą:) Dzięki wróżbie ciasteczka świetnie pasują na wieczór andrzejkowy oraz na Sylwestra. po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej(...)szczypta soli, 100g cukru waniliowego. Przygotowanie Mąkę przesiać z dodatkiem cukru pudru. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, jajko oraz żółtko i olej. Posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środku każdego kółeczka układać zrolowaną karteczkę z wróżbą. Ciastka składać
Z miłości do słodkościłyżeczka cynamonu 2-4 łyżki cukru pudru (mi wystarczają dwie, warto spróbować masy, zawsze można dodać więcej) masło do posmarowania boków formy 100 – 150 g herbatników lub kruchych ciastek / pierników na dno Pierniki dzielimy na trzy kupki równej wielkości. Jedną rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej w malakserze, ale można też za pomocą palców), a pierniczki z dwóch pozostałych(...)pozostałą masą. Wierzch możemy udekorować piernikami – całymi lub zmielonymi na okruchy. Chłodzimy przez co najmniej kilka godzin. Przechowujemy w lodówce, okryte folią, do trzech dni. Przepis inspirowany Piernikowym ciastem z kremem Kulinarnej Maniusi Post Torcik piernikowy bez pieczenia pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuHej :-) Takie kopytka ostatnio robiliśmy, no mój mąż robił (żeby potem nie było, że nie napisałam ;)), ja biegałam z siostrą za sukienką do ślubu, a on
kruche babeczkiAmerykańskie, kruche ciasteczka czekoladowe z płynącą czekoladą w środku, z dodatkiem wanilii oraz na bazie masła. Idealne na święta, uwierzcie mi, że zrobią furorę w waszym domu! 🙂 Ciasteczka czekoladowe: 200g masła 310g cukru pudru 2 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 310g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400g czekolady deserowej pół łyżeczki drobnej soli Miękkie masło ubijamy(...)puszystości z dodatkiem cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Amerykańskie ciasteczka czekoladowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikDo pokazania Wam przepisu na bezglutenowe brownie zbierałam się już od jakiegoś czasu! Takie bezglutenowe brownie pokazuje moim kursantom na szkoleniach cukierniczych – za każdym razem
Ostra na Słodkojest Quiche? Jest to tarta na kruchym, słonym spodzie, wypełniona nadzieniem warzywnym polanym jajeczno-śmietanowym sosem. Pyszna, szybka propozycja na kolację, albo na obiad :) Wymiary foremki: średnica 28 cm Temp. pieczenia 190C, 160C Czas pieczenia: 15 minut + 15 minut + 30-40 minut Składniki: 250 g mąki 125 g masła 250 g różyczek brokułu, sól 1 puszka kukurydzy 4 jajka(...)gałka muszkatołowa, pieprz 150 g sera typu feta 50 g parmezanu Sposób wykonania: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, 1 jajko, szczyptę soli i 1 łyżkę zimnej wody. Zagnieć ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij, rozwałkuj na dość cienki placek na formę o wymiarach 28 cm. Wylep formę, przykryj ciasto pergaminem i posyp np. ziarnami fasoli. Piecz
Różne smaki w kuchnichyba nic lepszego niż pyszne, kruche, maślane ciasteczka maczane w herbacie ;) Przepis jest banalnie prosty, ciastka łatwe do zrobienia, nie zmieniają kształtu podczas pieczenia. Idealne do wyciskania wzorków. Takie ciasteczka zawsze robię razem z córką, to świetna zabawa dla nas obu i mile spędzony wspólnie czas. Z okazji dzisiejszego święta razem z córcią upiekłyśmy ciasteczka z walentynkowym akcentem, przy(...)Protonik . Mojej córce najbardziej spodobała się foremka serduszko z jej imieniem ;) Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1 jajko * 125 g masła Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać je na formę wyłożoną papierem
Zrób to smacznieobiadów, ale też do deserów! Ciasta dyniowe , soki , kawy albo desery na zimno z jej dodatkiem smakują genialnie. Dziś ciasta dyniowego nie będzie, ale będzie coś, co wspaniale do ciasta dyniowego pasuje! Mam dla Was przepis na fantastyczną dyniową latte z INKĄ, bezą włoską i pierniczkową kruszonką. Wspaniale rozgrzewa i jest świetnym pomysłem na słodki, pyszny, jesienny deser(...)kawa INKA z błonnikiem – 2 łyżeczki * cukier drobny – do smaku DODATKOWO: BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 80 g * białko z jaj rozm. L – 1 szt * woda – 2 łyżki * kruche pierniki ( posiekane lub zmielone ) + kawa INKA – do oprószenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PUREE DYNIOWE: Dynię ( mocno pomarańczową, o „mączystym” miąższu ), czyścimy, obieramy, wydrążamy, kroimy w plastry. Układamy w naczyniu
Ostra na SłodkoPyszny, kruchy piernik, który świetnie smakuje z powidłami i kubkiem ulubionej herbaty. Niezbyt słodki ale bardzo smaczny i korzenny. Składniki (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm): 1 szklanka mąki pszennej 1 białko 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody 50 gram masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy korzennej 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Miód podgrzewam z mlekiem(...)masłem do rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie mieszam i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można przełożyć powidłami i posypać cukrem pudrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajadrobiazgi. W końcu przecież to właśnie drobiazgi budują nasze dni. Przygotujcie sobie i w sobie małe kawałki szczęścia. Budulec Waszego szczęścia sami musicie odnaleźć, a składniki na drożdżowe pierścionki kruche jak ludzkie nastroje są takie: - 500 g mąki pszennej - 120 g masła - 120 g margaryny - 70 ml mleka - 25 g drożdży - skórka starta z 1 cytryny - 1 żółtko(...)czasie dodaję wszystkie pozostałe składniki. Żeby użyć pół jajka, rozbijam jajko, roztrzepuję je widelcem i dzielę na dwie części. Mieszam wszystko najpierw łyżką, następnie wyrabiam ręką. Wyrobione spójne ciasto nie wymaga odstawienia do wyrastania. Z kuli odrywam małe kawałeczki wielkości orzecha laskowego i toczę w dłoniach małe wałeczki, które w dalszej kolejności na palcu zawijam na kształt obrączki. Ciasteczka
I tu będę miała takie teKruche, słodkie ciasteczko i wytrawna, lekko kwaśna konfitura jeżynowo - malinowa. Piękny kształt i wyśmienity smak. Idealne na Święta. Z prawdziwą wanilią i aromatyczną cytryną. Rozpływają się w ustach. Składniki: 300g mąki pszennej 140g cukru pudru 140g masła w temperaturze pokojowej 1 cytryna (sok i starta skórka) 2 ugotowane i starte żółtka wanilia konfitura malinowa lub jeżynowa cukier puder(...)dekoracji Sposób wykonania: Mąkę, cukier puder, masło, sok z cytryny i startą skórkę, starte żółtko i wanilię ugniatamy razem w misce. Schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o różnych kształtach. W połowie robimy okrągłe otworki. Ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu całe ciasteczka smarujemy
Kuchnia Pani Wiosnyernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań) masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej i zmielonego słonecznika. Znakomicie ożywi świąteczny stół i to nie tylko kolorem :). Polubią go też osoby na diecie bezglutenowej, a w wersji wegetariańskiej wystarczy zamienić żelatynę na agar. Do przygotowania masy serowej w tym uwodzicielskim(...)mielonego sera, 300 ml śmietany 36%, 100-200 ml syropu barmańskiego o smaku, 10-11 płatków żelatyny (1 płatek = 1,6 g). Ciasto: 125 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej młynkiem do kawy), 100 g cukru, 70 g masła, 50 g zmielonego słonecznika, 2 jajka, skórka
SzczyptaSmaQCiasteczka kosmiczne wypiekam od kilku lat. Przepis jest na dość dużą ilość ciasteczek, więc jeśli ktoś woli, może zrobić z połowy porcji. Ja osobiście polecam zrobienie
Smakowy RajPrzepis na te smażone ciasteczka pochodzi z mojej ulubionej ostatnio kuchni indyjskiej.Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy.Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi się w
Ostra na Słodko