ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:742/937)

Mazurek wielkanocny 239

Tradycyjny mazurek wielkanocny. Kruchy spód połączony z masą kajmakową to coś pysznego do kawy. Składniki:  SPÓD: 160 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 250 g mąki MASA KAJMAKOWA: 150 g miękkiego masła 1 puszka masy kajmakowej *ja dodałam też pod koniec ubijania szczyptę soli by masa nie była bardzo słodka - powstanie nam taki lekko słony karmel(...)czekolady: 2-3 tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: SPÓD: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Prostokątną formę (u mnie 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i umieszczamy

Gotuj z Mąką
Chlebki pita 158

miski, posypujemy odrobiną mąki po górze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Musi co najmniej podwoić swoją objętość. Gotowe wyrabiamy chwilę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto dzielimy na 8 równych kawałków. Formujemy kuleczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240° wraz z blachami (lub jeśli posiadamy z kamieniem(...)gorącego piekarnika na nagrzane blachy. Pieczemy 3-4 minuty, tylko do napuchnięcia i lekkiego przyrumienienia spodu. Gotowe od razu wyciągamy z piekarnika. Pity powinny być miękkie ale nie kruche po upieczeniu. Jeśli za bardzo Wam się przypieką, posmarujcie je, kiedy są jeszcze gorące, zwykłą wodą. Smacznego Artykuł Chlebki pita pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Sernik piernikowy 309

tylko do połączenia składników (zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie) --> Wykonanie: --> Masę serową wykładamy na schłodzony spód piernikowy, wyrównujemy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut w wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy sernik(...)momentu jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, mieszamy. --> Wierzch zimnego sernika polewamy polewą czekoladową ganache. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy. --> Smacznego Notatki Ja dodatkowo pokruszyłam na polewę czekoladową kruche pierniczki. Post Sernik piernikowy pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
Kruche ciasteczka z dżemem 173

Pyszne, kruche ciasteczka idealne na Święta i nie tylko. Przepis znalazłam w zeszycie. Ciasteczka są pyszne, znikają szybciutko. Idealne na drugi dzień. Po naszych ulubionych budyniowych , drugie nasze ulubione.Musicie koniecznie spróbować, bo słowami ciężko opisać ich smak :-). Z podanych składników wychodzi 50 już złożonych ciasteczek. Udanego piątku Wam życzę :-) Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 340 g masła(...)słoiczek dżemu u mnie porzeczkowy cukier puder do posypania ciasteczek 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, cukier puder i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy w folie aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. 2. Po 30 minutach wyjmujemy, dzielimy na porcje. Każdą porcję ciasta musimy rozwałkować na grubość około

kruche babeczki
Mazurek 155

OBOWIĄZKI. Mazurek był pierwszy raz na naszym stole. Postawiłam się i powiedziałam, że w końcu ma być !  Trochę poczytałam na temat naszych mazurków. Podobno mają mieć kruchy spód i brzeg. Najlepiej by był w jakiś sposób ozdobiony. Coś pomyślałam, coś popróbowałam i COŚ Z TEGO WYSZŁO. Mazurek zniknął szybciej niż się tego spodziewałam. A to przecież jest najważniejsze(...)łyżki śmietany – może być gęsta 2 krople aromatu waniliowego   Z podanych proporcji może wyjść właśnie około pięć małych mazurków 20x15 cm. Wykonanie :  Masło wyciągnąć godzinę przed wykonywaniem ciasta, by było miękkie i łatwe do zagniecenia. Składniki połączyć ze sobą i ugniatać do połączenia się składników. Następnie ciasto musi odpocząć w lodówce około pół godziny. Nastawiamy piekarnik

Justa próbuje gotować
Ciasteczka Linzer. 132

Witajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, maślane ciasteczka Linzer. Robiłam je po raz pierwszy i jestem zachwycona efektem! Ciasteczka są kruche, słodziutkie, a po przełożeniu dżemem jeszcze bardziej miękną i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka Linzer: 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 100 g cukru pudru szczypta soli(...)dodajemy masło. Tłuszcz mieszamy z mąką i rozcieramy dokładnie palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy pożądane kształty

Rozpustne gotowanie
Dworek Koper 173

sposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych(...)Pierwsze potrawy wywarły na nas takie wrażenie, że zapomnieliśmy zrobić zdjęcia. Poprawiliśmy się, gdy Gospodyni spieszyła do stołu z daniem głównym. Gęsia wątróbka z jabłkiem i kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było kruche, soczyste

Szybko Tanio Smacznie
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 174

lepszych pomysłów na smaczne rozpoczęcie jesiennego dnia. W dodatku rozgrzewające i bardzo sycące. M I E J S C E  IV Rustykalna tarta owsiana z jabłkami Pozycja obowiązkowa! Kruchy, owsiany placek z jabłkami i cynamonem to prawdziwa kwintesencja jesieni. <3 M I E J S C E  III Mini serniczki ze śliwkami Małe, a jakie efektowne! Serniczki(...)ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E  I Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą Mój numer jeden wśród jesiennych słodkości. Marchew praktycznie niewyczuwalna, za to nadaje ciastu ciekawego koloru. Całość wieńczy lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki

Kuchnia Ellie
Cytrynowe kruche ciasteczka- reniferki 172

Ciasteczka reniferki, kruche i cytrynowe (55 ciasteczek) Te ciasteczka goszczą na naszym wigilijnym stole co roku od jakichś 4 lat. Są to najsmaczniejsze ciasteczka cytrynowe jakie kiedykolwiek robiłam. Wygląd reniferków udało mi się kiedyś podpatrzeć na jakichś obrazkach w Internecie i postanowiłam spróbować zrobić takie same własne. Jak widzicie na zdjęciu- efekt całkiem niezły. Składniki: Ciasteczka: 225g mąki pszennej 150g(...)erytrytolu) szczypta soli skórka otarta z cytryny Dekorowanie ciasteczek: 65 czerwonych drażetek 50g rozpuszczonej czekolady mlecznej rozpuszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawamy koła i układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200*C przez około

Moja Micha
Ciastka domowe ze skwarkami 147

ciastka przypominają mi zawsze dzieciństwo. Zawsze musiałam towarzyszyć mojej mamie przy pieczeniu tych ciastek. Ciasteczka są z dodatkiem skwarek, co powoduje, że są jeszcze bardziej kruche.. Przepis oczywiście podała mi moja mama :-) Z podanego przepisu wyszły mi 3 blachy ciastek. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g skwarek 100 g cukru pudru 1 paczka cukru waniliowego 3 żółtka(...)przyrumienią ( nie za dużo ) a następnie odcedzić tłuszcz i odważyć 150 g skwarek. Skwarki przemielić przez maszynkę używając drobnego sitka. Do zmielonych skwarek dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć nakładkę na ciastka. Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę. Ciasteczka

Na słodko lub wytrawnie
RÓŻE KARNAWAŁOWE 159

Faworki , oponki , pączki i karnawałowe róże już goszczą na naszych stołach. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami! Dziś mam dla Was przepis właśnie na róże. Delikatnie, niezwykle kruche … no i wyglądają przepięknie! Idealne do popołudniowej kawki! Uwaga: uzależniają! Spróbujcie! A potem śmiało możecie dorobić jeszcze faworki ( TE! ) , oponki , pączkowe muffiny no i pączki wiedeńskie ! Jak szaleć to szaleć! SKŁADNIKI(...)sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski przesiewamy mąkę z cukrami i solą. Dodajemy jajka, żółtka , masło , śmietanę i odrobinę spirytusu. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto, odkładamy na ok. 15 minut do mrożenia. Rozwałkowujemy na cieniutki blat i wycinamy okręgi. Wycinamy 3 okręgi – duży, średni i mały ( tak z całości ciasta ). Każde kółko nacinamy ( duże

Ostra na Słodko
Kruche ciastka maślane z M&M’s 166

ktoś tu leci w kulki? tak moje ciastka, które uwielbiają dzieciaki! :)Składniki na ciastka:300 g masła, 220 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy600

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka pomarańczowe 408

ciasteczka są obłędne. Tak kruche i delikatne, że rozpływają się w ustach. Dodatek skórki nadaje intensywnego smaku i zapachu pomarańczy. Tych ciasteczek nie ma potrzeby dekorować a gwarantuję że i tak szybko będą znikać. Jedynie co, to proponuję je raczej robić z mniejszych foremek bo duże się szybko połamią.Składniki:125 g masła125 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki(...)pudru skórka otarta z pomarańczyPrzygotowanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy. Przesiać mąki, dodać do masy maślanej. Wymieszać i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około pół centymetra. Foremkami wykroić ciasteczka i ułożyć

Ala piecze i gotuje
Migdałowe, z lekką rumową nutą. Ciasteczka, a jak! 172

czego się nie robi dla ciasteczek... W dodatku takich ciasteczek! Wyszły obłędne - serio. Choć C. nadal najbardziej lubi te z żurawinami, ja jestem rozdarta... Serduszka wyszły bardzo delikatne, kruche z wierzchu, mięciutkie i lekko ciągnące w środku, z wyraźnym smakiem migdałów i posmakiem rumu, który podkręca całość i sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Pachną obłędnie - rumem właśnie(...)Należy je jednak odstawić na dwanaście godzin w temperaturze pokojowej - szczerze mówiąc nie wiem, jak to wpływa na smak, ale wyszły pyszne, więc widocznie tak ma być. Można więc ciasto przygotować rano i upiec wieczorem, lub, tak jak ja, zagnieść wieczorem, a upiec rano następnego dnia. Zapach niejednego łasucha wyciągnie z łóżka...W przepisie podano, że powinnam otrzymać czterdzieści pięć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cantucci z wiśniami 147

Ciasteczka idealne na lato, uwielbiam je, bo można je długo przechowywać i przez kilka tygodni są równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Słodkie, kruche, z bakaliami, do kawy na podwieczorek idealne!. Bardzo ciekawa propozycja rodem z kuchni Włoskiej. Po bakalie na te ciasteczka zapraszam Was na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki: 3 szklanki mąki 3 jaja 10 dag masła 3/4 szklanki cukru(...)całości zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło i zmiksuj na jednolitą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i zagniataj ciasto. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dołóż bakalie i zagniataj tak, aby je równomiernie rozłożyć.2. Ręce oprósz obficie mąką i formuj cztery podłużne wałki, o szerokości

Apetyczna babeczka
Króliczy tort z malinami 181

Dodawać po łyżce budyniu. pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem. Masa plastyczna: 1kg cukru pudru,  200g glukozy,  8 łyżeczek żelatyny,  3 krople gliceryny,  140ml wody,  kilka kropel ulubionego aromatu(...)zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą rozwałkowaną masą pokryć cały tort. Z reszty masy formować potrzebne elementy, zabarwione na odpowiednie kolory. *Ja dodatkowo użyłam kruchych, ciemnych ciastek imitujących ziemię;) Inspiracja: Torty artystyczne

Z miłości do słodkości
Rogaliki wodne 259

Kruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne  PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia: ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki  50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka  2 łyżki śmietany(...)jabłka (lub mus jabłkowy)  do posypania: cukier puder lub lukier (w wersji light bez posypki :)) Przygotowanie Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w płócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam bez szmatki i też wyszło :)). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić trójkąty, nałożyć nadzienie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kakaowe placuszki na maślance 136

Dzień dobry :-) Placuszki na pewno lubią i dzieci i dorośli. Moje uwielbiają, ostatnio na śniadanie sobie zażyczyli kakaowe. Zrobiłam z dodatkiem maślanki, wyszły delikatne i smaczne

kruche babeczki