nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców.Składniki:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki(...)miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę.Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie.Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min.Zimowa tarta z jabłkamiSmacznego
CiastkozercyPyszna szarlotka z bezą i kruszonką idealna do kawy, na deser! Koniecznie spróbujcie. Składniki: CIASTO KRUCHE: 450 g mąki pszennej 3 łyżki cukru drobnego do wypieków 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek 1 cukier waniliowy sok z 1 połowy cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka cynamonu BEZA(...)białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane drobno masło. Ucierać palcami do powstania drobnej kruszonki. Dodać żółtka, zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. JABŁKA: Jabłka obrać ze skórki
Gotuj z Mąkąciągle nie umieściłam wszystkich przepisów. Dziś nadrabiam zaległości i przedstawiam sernik z brzoskwiniami. Smakował wybornie z pijanymi daktylami i ledwo się załapałam na kawałek do zdjęcia Składniki na kruche ciasto: _____________________ 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki margaryny pół szklanki cukru 2 jaja Składniki na masę serową: _____________________ 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( u mnie President(...)cukrem 8 jaj 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki namoczonych rodzynek 1 puszka brzoskwiń 1/2 szklanki daktyli z rumu Przygotowanie: _____________________ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć , rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem
Gosia gotujePomimo tego zdecydowanie go polecam - delikatny i smakowity, niezbyt słodki, jednak polewa z białej (bądź karmelowej) czekolady stanowi słodkie dopełnienie. SERNIK Z MLEKIEM KOKOSOWYM (tortownica o średnicy 28 cm) Kruche ciasto: 125 g kostki masła bądź margaryny (prosto z lodówki) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 żółtko Masa sernikowa: 500 g białego sera(...)skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: biała lub karmelowa czekolada roztopiona w 4-5 łyżkach śmietanki 30% Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Składniki na kruche ciasto siekam nożem i zagniatam szybko. Odstawiam na 30 min do lodówki. Następnie wylepiam ciastem formę i nakłuwam widelcem. Wstawiam do pieca i piekę 10-15 minut, aż spód nabierze
W kuchni Karmel-itkimigdałów nie jest tu straszne. Smakujcie naprawdę warto. Zapraszam... Żródło "Moje wypieki" Skala smaku 10/10 - tarta pierwotnie jest z malinami ja zrobiłam z borówkami i dżemem jagodowym. Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 60 g cukru pudru szczypta soli 225 g masła, zimnego Formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub formę(...)tarty o wym. 29cm.-formę do tarty nie trzeba natłuszczać ani wykładać papierem. Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić. Wcisnąć w dno przygotowanej formy i wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 20 minut, wystudzić przez 5 minut. Nadzienie: 150 g masła 4 jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g zmielonych migdałów 250 g bezpestkowego dżemu malinowego/ dałam jagodowy
Kubki smakuBardzo kruche ciasto z kremem pomarańczowo miętowym. Najlepsze na drugi dzień, kiedy krążki lekko nawilgną masą. Mięta w kremie jest mało wyczuwalna, ale daje całości lekko orzeźwiający posmak. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze
Kuchnia w czekoladziepróbowaliście kiedyś ciasta kruchego z jeżynami? ;-) Na półce w spiżarce co jakiś czas wpadał mi w rękę słoiczek z jeżynami, przyrządzony jeszcze zeszłego lata, i za każdym razem przekładałam go i chowałam coraz głębiej. Dziś postanowiłam - trzeba go w końcu wykorzystać, tym bardziej, że świeżych jeżyn jest już z każdym dniem coraz więcej. Czy warto było poeksperymentować(...)proporcji wychodzi jej symboliczna ilość, radzę więc zrobić 1,5 porcji kruszonki - i powinno być idealnie! Piekę w 170'C (termoobieg) przez ok. 45 minut. I co wychodzi? Smaczne, kruche ciasto, w sam raz do popołudniowej kawki lub herbatki, idealne na niespodziewaną wizytę, z racji tego, iż jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Szybkie w przygotowaniu i szybko znika z blaszki
Wielopokoleniowozadanie i przygotować zwykły budyń z paczki, jednak zapewniam, że tak przygotowany krem jest dużo lepszy:)) Babeczki wspaniale pasują jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na pikniku. Kruche ciasto: 300g mąki pszennej, 3 żółtka, 150g masła lub margaryny, 50g cukru pudru, 2 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło(...)śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4mm. Wycinać krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Przykryć je ściereczką i odstawić. Masa budyniowa: szklanka mleka, 3 łyżki mąki krupczatki, 2 żółtka, czubata łyżka cukru, 3 łyżki masła lub margaryny, laska wanilii. W 1/3 szklance mleka
Z miłości do słodkościzaległości jeszcze ze świąt, a to z tego względu, że mój komp trafił do naprawy. Dlatego dziś proponuję Wam mazurka z brzoskwiniami, którego możecie wykonać nie tylko od święta. Kruche ciasto i mus z brzoskwiń oraz moreli to niezwykle apetyczne połączenie. I jeszcze można go sobie udekorować tak jak zapragniemy. Ograniczyć Was może jedynie wyobraźnia :) Polecam!!! Ciasto kruche na spód(...)łyżki żelatyny Do dekoracji: polewa czekoladowa orzeszki ziemne niesolone Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na obrzeże miksuję - musi być bardziej lejące ciasto- przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg mazurka. Piekarnik nagrzewam
Ciasteczkowy PotwórKolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych. Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa makowa: 20 dag sparzonego i zmielonego maku(...)cytryny Dodatki: 3 opakowania galaretki żółtej 4-5 łyżek marmolady 1 słoik powideł 1 puszka brzoskwiń Rolada biszkoptowa: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam. Masa makowa- masło roztapiam, dodaję resztę składników
Ciasteczkowy Potwórmanna – 3/4 szkl * kakao – 1 łyżka * laska wanilii – 1 szt DODATKOWO: czekolada do polania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy, dodajemy drobno pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy tworząc „kruche ciasto” i wylepiamy spody 3 foremek / rantów. Kaszę mannę gotujemy w mleku cały czas mieszając. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając po chwili żółtko. Do utartej masy dodajemy przestudzoną(...)kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej ziarenka wanilii, mieszamy. Obydwie masy wykładamy naprzemiennie na kruche ciasto, wygładzamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy np. odrobiną prażonych orzeszków. Smacznego
Ostra na Słodkołyżki rumu 5 niedużych gruszek dżem porzeczkowy 20 dag mąki przesiać na stolnicę, dodać pół szklanki cukru, jedno jajko oraz pokrojony w kostkę dobrze schłodzony tłuszcz. Szybko zagnieść gładkie, kruche ciasto, owinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty. Spód przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym(...)minuty, osączyć i ostudzić. Białka z dwóch jajek ubić z resztą cukru, dodać żółtka i dokładnie połączyć. Dodać resztę mąki i 3 dag płatków migdałowych, delikatnie wymieszać. Z kruchego ciasta zdjąć groch i rozsmarować na nim ciasto migdałowe. Kilka łyżek dżemu wymieszać z rodzynkami i resztą płatków. Napełnić gruszki i delikatnie poustawiać je na cieście. Piec 20 minut
Pieguskowa Kuchnianimi zrobić. Dostaliśmy w międzyczasie duży słoik musu jabłkowego. Połowę zużyliśmy do naleśników, a resztę postanowiłam dodać do ciasta, żeby się nie zepsuło. Wykorzystałam swój przepis na ciasto kruche, które zrobiłam do jabłecznika , nieco je modyfikując. Przede wszystkim zamiast 3 żółtek dałam 1 jajko (rozmiar L), bo nie chciało mi się bawić potem z białkami. I wyszło super. Trochę spód(...)jabłkowego (tym razem miałam gotowy, ale najlepszy jest z własnoręcznie uprażonych słodkich jabłek, zblendowanych na gładko) ok 500 g kwaśnych mandarynek 1 duże jabłko ok 1 łyżki cukru Ciasto kruche 100 g mąki pszennej tortowej (ok 10 łyżek) 100 g płatków owsianych (ok 15 łyżek) 6 łyżek cukru 100 g masła lub margaryny 80% lub pół na pół
Anioszek w kuchniblogu mam dwa makowce: makowiec z jabłkami na kruchym cieście i tradycyjną struclę . Ten pierwszy posmakował nam tak bardzo, że nie próbowałam kolejnych przepisów. I właśnie to ciasto, znane jako makowiec japoński, upiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego. Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy
bistro mama