Kolejny mazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki(...)całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem rozsmarowujemy na naszym kruchym cieście – cienka warstwa, a następnie resztę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na obrzeżach ciasta taki rancik żeby później środek wypełnić konfitur. Wstawiamy na chwilę do lodówki aby krem
Kuchenne Wariacjecoś słodkiego, jednocześnie miękkiego i rozpływającego się w ustach i kruchego. Dlatego właśnie zapraszamy Was na nasze babeczki, które w takie dni znikną szybciej niż Wam się wydaje (; Składniki Kruche ciasto 1 szklanka płatków owsianych zmielonych blenderem na mąke 1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/2 szklanki zmielonych blenderem pestek dyni ok. 1/2 szklanki cukru pudru ok. 3/4 kostki(...)masła Przygotowanie Zagniatamy klasycznie kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, następnie rozetrzeć z masłem (najpierw "podziabać" nożem, później ugnieść palcami), dodać dwa żółtka, zagnieść i dodać zmielone płatki owsiane i orzechy. Tak przygotowane ciasto wsadzić na pół godziny do lodówki, lub na parenaście minut do zamrażarki. Formę do babeczek smarujemy masłem i wykładamy dość cienką
Symfonia SmakówPiękna złota jesień w pełni. Kosze pełne późnych owoców i warzyw i do tego królują pachnące śliwki. Kruche delikatne ciasto ze sło dką pianka z białek komponują się i dealnie z kwaskowatym smakiem śliwek i aromatem cynamonu. Skła dniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany 3 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)wyciągamy blachę z piekarnika wykładamy na nią śliwki przeciętą częścią do góry, posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Pianę z białek rozprowadzamy po śliwkach. Posypujmy startym na tarce pozostałym ciastem kruchym. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemytowarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście z razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk i dobra książka. Wtedy
Food Squarełyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka 500 g rabarbaru 100 g cukru pudru 3 jajka Żółtka oddzielić od białek. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, margarynę, 75 g cukru, proszek do pieczenia i 3 żółtka zagnieść razem. Ukształtować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rabarbar(...)mleka. Rabarbar odsączyć z całej wody, która z niego wyciekła. Dodać do budyniu i wymieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm lub wysoką formę na tartę. Natłuścić ją. Kruche ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim dno i bok formy, na wysokość około 3-4 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem (fot.2) . Na ciasto wylać budyń z rabarbarem (fot.3
Świat CiastaWyjątkowo łatwo i szybko można je zrobić. Dla zabieganych radzę kupić gotowy mielony ser wtedy w kilka chwil zmiksujecie i zagnieciecie resztę. Przepis podaję na duża blachę 35x24 cm Ciasto kruche: - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 5 łyżek cukru pudru - 5 żółtek - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao 1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy ciasto(...)lodówce wałkujemy i wkładamy na spód formy. Następnie wylewamy masę serową i układamy na niej brzoskwinie w plastrach, które przykrywamy ciastem kokosowo - makowym. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta kruchego, które było w zamrażalniki. Czas pieczenia 60-70 minut
Apetyczna babeczkaNiesamowicie kruche ciasto z jabłkami i masą serową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się długo nad zrobieniem tylko szybciutko bierzcie się do pracy ;) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 20 min + 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru
Różne smaki w kuchnikawy nie było już ani kawałeczka. Źródło "Moje Wypieki" Skala smaku 10/10 tarta bardzo syta ale przepyszna. Małe pokruszone kawałki bezów dopełniają pyszną całość. Składniki na kruche ciasto: 130 g masła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli 2 łyżki mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Wszystkie składniki(...)kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Formę na tartę (z wyjmowanym dnem) o wymiarach 29 x 20 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto
Kubki smakuzmielonych orzechów włoskich do dekoracji bita śmietana i śliwki Przygotowanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko i cukier. wszystko posiekać nożem, następnie szybko zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, nakłuć widelcem i piec ciasto(...)mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą, wymieszać i dodać orzechy. Na sam koniec rozpuścić żelatynę z wrzątkiem i połączyć z masą. Gotową masę ostudzić i wyłożyć ją na kruche ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 h do całkowitego wystygnięcia. Udekorować bitą śmietaną i śliwkami. Smacznego
Niezły Młynekbezową czapą z dodatkiem żurawiny.To jeden z lepszych serników jakie jadłam,bardzo zachęcam do upieczenia.Kto nie lubi żurawiny może ją zastąpić rodzynkami lub brzoskwiniami z puszki. Składniki: Kruche ciasto mąka pszenna 1 szk masło 15 dkg żółtko 1 szt cukier 1 łyżka proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa serowa żółtka 5 szt cukier 3/4 szk cukier waniliowy(...)masło 5 dkg mąka pszenna 2 łyżki budyń waniliowy 1 szt Bezowa czapa białka 3 szt cukier 3 łyżki cukier 2 łyżki żurawina 100 g Przygotowanie: Kruche ciasto : Z mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm,odłożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoty kolor
Ala piecze i gotujemałe przyjęcia, a także na popołudniową herbatkę z książką. Przepis sprawdzony, więc spokojnie możecie zabierać się do kuchennej krzątaniny. Przepis na duża blaszkę 40x25 cm. Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 4 żółtka 1/2 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa serowa: 1,2 kg sera białego(...)cukru 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy olejek migdałowy Pianka: 7 białek 7 łyżek cukru kisiel truskawkowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego, ( może być ale nie musi) Wykonanie: 1. Ciasto kruche zagnieść z podanych składników, podzielić na równe trzy części, 2 części zostają białe, a do trzeciej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Odkładamy do lodówki, a najlepiej do zamrażarki
Apetyczna babeczkasobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca i sernika. Czasami łączę oba te ciasta w jedno. Jedno jest pewne: ciasto jest tak pyszne, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku 1,5 szkl mleka(...)masło. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Na koniec dodać bakalie. Masę makową wylać na ciasto kruche. Ser zmielić 3 razy. Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku a następnie na zmianę ser i mąkę. Białka ubić ze szczypta soli
Smakołyki Asikremem waniliowym i brzoskwiniami. Przepis zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego i serii Cukiernia Lidla. To już kolejna pozycja z tej książki, którą z czystym sumieniem polecam do wykorzystania :) Składniki: Kruche ciasto - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% - 70 g cukru pudru Masa waniliowa - 200 ml mleka - 2 żółtka(...)cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 łyżeczki mąki pszennej - szczypta soli - 300 g brzoskwiń - niewielka ilość cukru pudru Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników). Ciasto
upichconaBardzo prosty szybki przepis na szarlotkę z jabłkami, która zawsze się udaje. Jest pyszna, domowa rewelacyjna w smaku. Spód kruchego ciasta pokryty jest pysznymi prażonymi jabłkami, wierzch otula pyszna beza z płatkami migdałowymi. Szarlotka smakuje za ciepło i zimno. Składniki · 2 szkl mąki krupczatki · 2 łyżki cukru · 4 żółtka · 250 g masła
Kulinarne pyszności Molkiskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany, kwaśnej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm, wymiary dna foremki), wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 st. C na rumiano(...)cytryny lub ekstraktem. Następnie dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksując. Następnie stopniowo dodajemy ser, budyń oraz kasze mannę. Miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 15 -20 min. a następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 160 st. C i pieczemy jeszcze ok. 50-60 min. Po upieczeniu
Domowy Smak Jedzenia