Choć oczywiście każdy może wykonać swój ulubiony lub napełnić rurki po prostu bitą śmietaną :). Przepis na około 50 - 60 rurek ( długość metalowych tulejek do rurek - 12 cm ) Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła, zimnego 250 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 % Krem: 600 ml mleka 120 g cukru 60 g mąki pszennej 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)opakowanie cukru waniliowego 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. " śmietan - fixu " Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystkie składniki szybko zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta ( w razie potrzeby podsypywać lekko mąką ). Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię
Opowieści z piekarnikasałatką pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych warzyw. Świeża botwinka, z dodatkiem czosnku i serka, na kruchym cieście, pyszne połączenie. Chrupiąca sałatka ze świeżej papryki, pomidorka, oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki mąki
SMYKWKUCHNIdelikatną i puszystą pianką. Połączenie tego wyśmienitego napoju z masą serową i lekką pianką bezową to kwintesencja smaku i aromatu. Zapraszam wszystkich do tej włoskiej podróży. Składniki : spód (ciasto kruche): 1,5 szklanki mąki pszennej 75 g masła 1 jajko 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Masa serowa z cappuccino(...)drobnego Dekoracja : 3 kostki mlecznej czekolady startej na tarce. Wykonanie: . 1. Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto kruche zagnieść szybko do połączenia się i rozłożyć w miarę równomiernie w formie. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2.Ser dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka
vaniliowoczekoladowawaniliowego skórka z połowy cytryny sok z połowy cytryny 5 średnich/duży jajek lub 6 małychOczywiście, do sernika można również dodać ulubione bakalie. Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto wysypujemy na blat lub stolnicę i siekamy nożem. Należy pamiętać, by margaryna lub masło były wcześniej schłodzone w lodówce. 2. Zagniatamy całość dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto (gdyby konsystencja(...)jeszcze chwilę po czym odstawiamy. 17. Białka białek (można do 5 białek, które mamy z jajek użytych do masy serowej, dodać 1 białko, które zostało z jajka użytego do kruchego ciasta na spód sernika). 18. Dodajemy pianę do masy serowej i delikatnie wszystko mieszamy. 19. Całość przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni bez termoobiegu
Okiem Blondynki by McBlondibiałego wiejskiego zmielonego) 1 szkl. cukru 3-4 łyżki cukru waniliowego (w zależności jak słodki sernik lubicie) 1 szkl. Kaszy manny 250 g masła 8 jajek 2 garści rodzynek CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej (450g) 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 250 g margaryny (lub masła) 50 g smalcu(...)masy serowej. Delikatnie mieszamy. Wsypujemy przygotowane wcześniej rodzynki. Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. (góra-dół) Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Kruche ciasto ugniatamy dłońmi na dnie. Następnie wylewamy masę serową. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po ok. 30-35 min. zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne
Marcepanowa kuchniaKolejny raz wyszłam ze sklepu objuczona rabarbarem. Nie potrafiłam mu się oprzeć. Sezon na rabarbar trwa tak krótko, a tak dużo mam przepisów , które czekają na wypróbowanie. Dzisiejsze kruche ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną jest tak pyszne, że wiem, że upiekę je częściej. Może z truskawkami lub innymi owocami. Ciekawe, jak posmakuje z jabłkami? Bardzo lubię takie owocowe ciasta
dolcevitainmykitchenjest trzymane w lodówce - oczywiście o ile się go wcześniej nie zje :) Przepis pochodzi ze wspaniałego blogu Moje Wypieki Składniki (blaszka 25 x 33 cm) : na kruche ciasto : 2,5 szklanki mąki tortowej (1 szklanka = 0,25 l) 250 g zimnego masła lub margaryny (przeważnie dodaję masło, choć z margaryną też wyjdzie :)) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru) 0,5 szklanki oleju (używam oleju z pestek winogron) dodatkowo : 500 g owoców - w moim wypadku były to truskawki cukier puder do posypania Wykonanie : kruche ciasto : Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć
cucinarejest trzymane w lodówce - oczywiście o ile się go wcześniej nie zje :) Przepis pochodzi ze wspaniałego blogu Moje Wypieki Składniki (blaszka 25 x 33 cm) : na kruche ciasto : 2,5 szklanki mąki tortowej (1 szklanka = 0,25 l) 250 g zimnego masła lub margaryny (przeważnie dodaję masło, choć z margaryną też wyjdzie :)) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru) 0,5 szklanki oleju (używam oleju z pestek winogron) dodatkowo : 500 g owoców - w moim wypadku były to truskawki cukier puder do posypania Wykonanie : kruche ciasto : Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć
cucinareSkładniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Mąkę mieszamy razem z cukrem pudrem i solą. Następnie dodajemy masło i sikamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy dowolne kształty foremką. Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem(...)około 10 minut w lodówce. Pieczemy w temperaturze 200 oC przez około 15 minut (aż będą rumiane). Studzimy na kratce. Dekoracja wykonana została z masy cukrowej. Źródło przepisu na kruche ciasto: Moje Wypieki
Słodkości na talerzuprzygotowaniu ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką :) Idealne również w połączeniu z truskawkowym sorbetem bądź domowymi lodami truskawkowymi. Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm) Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek budyń waniliowy(...)ziarenka z połowy laski wanilii pół szklanki oleju słonecznikowego 140g cukru pudru Przygotowanie: Ciasto kruche: 1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce 2. Dodać proszek do pieczenia oraz cukier puder. 3. Całość zagniatać tak by utworzyły się Crumble-Kruszonka. 4. Podzielić powstałą kruszonkę na 2 w miarę równe części. 5. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać
KreatywnePinyduża ilością sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej cebuli ale można oczywiście użyć gotowej - widziałam w sklepach marmoladę z cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu. składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki 50 g masła 50 g smalcu 2 - 3 łyżki zimnej wody szczypta soli nadzienie 4 łyżki
Stare GaryPrzepis znalazłam tutaj Składniki na kruche ciasto: - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie typ700) - pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200g masła - 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru) - 2 żółtka Składniki na nadzienie: - 200g orzechów mielonych włoskich - pół szklanki mleka - 5 łyżek ksylitolu - łyżeczka cukru migdałowego( lub trochę olejku migdałowego) Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i odstawić
Smaczne ZdrowePyszne , jesienne babeczki nadziewane jabłuszkami i obłożone fantastycznym kremem .W sam raz na jeden słodki gryz. Ciasto kruche : **************************** 1 i 3/4 szkl.mąki 20 dag. masła 1 żółtko 18 dag.cukru Na krem : ***************************** 3 łyżki cukru 3 żółtka cukier waniliowy po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej 3/8 litra mleka 1/8 kremówki 2 duże jabłka(...)Rodzynki Cynamon Alkohol 50 ml. Miód wrzosowy Borówki ******************************* Przygotować ciasto kruche z przygotowanych produktów.Wylepić nim 12 foremek na babeczki, piec 15 minut w 220 stopniach. Robimy krem - żółtka utrzeć , wsypać mąkę Zagotować mleko z cukrem waniliowym .Dodać żółtka i kremówkę . Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Rodzynki namoczyć w kieliszki alkoholu.Jabłka przeważyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło i palcami wyrabiamy kruszonkę. W małej filiżance mieszamy ekstrakt z wanilii z 3 łyżkami zimnej wody, skrapiamy kruszonkę i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy(...)wanilii. Dodajemy śliwki oraz 2 łyżki wody i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu- śliwki powinny lekko zmięknąć.Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście, na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną- na ciepło lub w temperaturze pokojowej
Smakowity Blog Kulinarny