ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:151/937)

Sernik ze śliwkami i borówką amerykańską - prosty i szybki 309

ciasto z kakaowego klasyka. 600 g sera i tortownica o przekroju 26 cm sprawia, że na upieczenie sernika potrzebujesz nie więcej niz 40 minut. Jest pyszny, polecam! Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 135 g masła 70 g cukru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko M Składniki na masę serową: 600 g sera(...)następnie wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, by zbytnio nie napowietrzyć masy przygotować owoce. Jagody umyć i odsączyć na papierowym ręczniku, śliwki pozbawić pestek część kruchego ciasta z lodówki rozwałkowąć na wielkośc foremki i wyłożyć na dno wyścielone papierem do pieczenia. Wylać na spód masę serową. Ułożyć promieniście dookoła śliwki, środek wysypać borówką amerykańską. Na górę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 118

czuć smak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm)         Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika(...)piernikową: 200 g cukru 70 g kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika   130 mg śmietanki (30%) 125 g wody 1 pełna łyżeczka żelatyny       Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier puder i przyprawę do piernika. Na koniec włożyłam pokrojone zimne masło. Wymieszałam i   na koniec   dodałam żółtka.       Ciasto

Kuchnia u Krysi
Tarta z dyni 131

dalsze eksperymenty z dynią. Próbowałam już krem z dyni, w którym się zakochałam. Teraz czas na moje ulubione tarty. Masa dyniowa smakuje trochę jak delikatna masa budyniowo-waniliowa. Natomiast kruche ciasto jest idealne – bardzo smaczne i kruchutkie. Składniki: 250 g mąki tortowej 3 duże jajko 50 g cukru pudru 125 g masła 500 ml tłustego mleka 500 g obranej dyni(...)cukru 1 laska wanilii Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier. Dodajemy do tego pocięte w kostkę masło. całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Rozklepujemy jajko (1 sztukę) w miseczce i dodajemy je do powstałej masy. Następnie dodajemy do tego również mleko (2-3 łyżki). Zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Formujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Malinowa tarta 192

cukru pudru 1 żółtko tabliczka białej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 2 szklanki malin 1 szklanka borówek amerykańskich Z mąki, margaryny, cukru i żółtka zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut, po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i szybko do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w ok 200 st przez(...)minut. Zostawiamy w gorącym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy kruche ciasto już ostygnie myjemy owoce i wykładamy je na ręcznik papierowy aby wyschły, przy okazji oddzielając całe maliny którymi udekorujemy tartę, od tych które straciły kształt. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy mikserem, potem cały czas mieszając dodajemy oddzieloną część malin, mascarpone i roztopioną czekoladę. Wykładamy na wystudzone ciasto

Pora na pora
Malinowa tarta 192

cukru pudru 1 żółtko tabliczka białej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 2 szklanki malin 1 szklanka borówek amerykańskich Z mąki, margaryny, cukru i żółtka zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut, po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i szybko do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w ok 200 st przez(...)minut. Zostawiamy w gorącym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy kruche ciasto już ostygnie myjemy owoce i wykładamy je na ręcznik papierowy aby wyschły, przy okazji oddzielając całe maliny którymi udekorujemy tartę, od tych które straciły kształt. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy mikserem, potem cały czas mieszając dodajemy oddzieloną część malin, mascarpone i roztopioną czekoladę. Wykładamy na wystudzone ciasto

Pora na pora
Sernik z pierniczkami 184

pisałam wczoraj na FB, dzisiaj w Dzienniku Zachodnim możecie przeczytać kilka słów o mnie i o Nastoletnich ;).       Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)   Ciasto kruche: 40 g zimnego masła 1 żółtko 80 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika   Masa serowa(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki naturalnego ciemnego kakao   Dodatkowo: ok. 200 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie kilka kostek startej białej czekolady     Przygotowanie:   Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać na stolicę. W mące zrobić dołek, wbić tak żółtko, dodać przyprawę do piernika i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść

Nastoletnie Wypiekanie
Mazurek kokosowo orzechowy 371

zapraszam na jeszcze jeden mazurek.Tym razem z kokosem i orzechami.To są moje ulubione smaki.Robi się dosyć szybko i smakuje obłędnie. Składniki: Kruche ciasto; margaryna 60 g jajko 1 szt mąka pszenna 1 szk proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki Masa kokosowa: mleko 1 szk kokos 100 g cukier 50 g margaryna 80 g mąka ziemniaczana(...)margaryna 100 g kremówka 70 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka Polewa: margaryna 50 g mleko 1,5 łyżki kakao 1 łyżka cukier puder 1 łyżka  Przygotowanie:   Kruche ciasto: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 27*15 cm. Nakłuć

Ala piecze i gotuje
Pyszny mazurek kawowy z marmoladą 256

Polecam Wam wszystkim ten oto mazurek. Smak ciasta kruchego - niesamowity, smak nadzienia- niebiański. Nadzienie zrobiłam na bazie mleka w proszku. Dodałam odrobinę kawy rozpuszczalnej i efekt wyszedł cudowny :) Wymiary blaszki : 40 x 40 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 300 g masła 1 żółtko 2 łyżki serka waniliowego lub śmietany(...)schłodzonego masła i 100 g cukru. Składniki siekamy, dodajemy żółtko i serek. Szybko zagniatamy i formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) Większą pokrywamy dno kwadratowej formy,pokrytej papierem do pieczenia.  Mniejszą część należy rozwałkować i powycinać np. kwiatki. Należy je poukładać po bokach

Słodkości i nie tylko
Sernik Słony Karmel z popcornem 116

Składniki na kruchy spód: 1 ½   szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1/3 szklanki cukru kryształu 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Składniki na sernik: 1 kg dwu-trzykrotnie zmielonego sera białego 350 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru 7 jaj 2 łyżeczki proszku(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} dodatki: puszka masy kajmakowej 100 g popcornu solonego   ( najlepszy jest   świeżo uprażony, nie z torebki ) WYKONANIE: kruche ciasto( nakłuwamy widelcem)   4 łyżki masy kajmakowej   sernik       pieczemy 60 -70 minut w 175 stopniach (+termoobieg) +studzimy w lekko uchylonym piekarniku   smarujemy pozostałą masą kajmakową

Domowe ciasta
Szarlotka tradycyjna 266

Szarlotkę lubi chyba każdy. Dlaczego ? Bo szarlotka to wspomnienie  pysznych babcinych wypieków... Bo szarlotka , to słodycz dziecięcych lat...Bo szarlotka , to najwspanialsze ciasto na świecie ! Też tak uważacie ? W takim razie przepis poniżej jest dla Was :) Składniki:   ( na dużą prostokątną blachę ) 2 i 3/4 szklanki mąki krupczatki ( ewentualnie tortowa ) 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka(...)łyżki bułki tartej Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z pieczenia oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier puder i jajka - zagnieść kruche ciasto i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 15 minut. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon

kolorowotorcikowo
Sernik śmietanowy z brzoskwiniami i polewą czekoladową 544

Delikatnie kremowy idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnego sernika zarówno na co dzień jak i od święta. Puszysta masa w połączeniu z kruchym ciastem, słodkością brzoskwiń i polewy sprawi że blacha zniknie w mgnieniu oka :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki schłodzonej margaryny(...)śmietany po 400 g, ) puszka brzoskwiń Składniki na polewę: 1/3 kostki margaryny 4 czubate łyżki cukru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta: na stolnicy bądź do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę, całość zagniatamy, do blaszki posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy rozwałkowane ciasto, nakłuwamy widelcem, ciasto

Blog kulinarny S9.PL
Sernik królewski 336

Przepis na Sernik królewski pochodzi od mojej babci, darzę go dużym sentymentem, gdyż ten smak przypomina mi dzieciństwo. Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym(...)Piotrkowi bardzo smakował, faktem też jest to, że jemu smakują wszystkie moje serniki Przepis na Sernik królewski z wiórkami kokosowymi: Przepis na okrągłą formę o śr. 24 cm na kruche ciasto: ½ szklanki mąki pszennej poj. 250 ml ½ szklanki mąki krupczatki 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórków kokosowych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 231

trzeba korzystać na zapas. Uwielbiam, zwłaszcza te zrywane prosto z krzaczka. Jak już się najadłam i nacieszyłam ich smakiem, przyszła pora na pierwsze w tym roku ciasto. Mój wybór padł na lekko kruche z kremem z kaszy manny. Jest ono dość łatwe, z gatunku tych, które zawsze się udają. Polecam je wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Ps. Znów dużo zdjęć(...)pieczenia. Masa z kaszy manny: 5 białek 1 1/2 szklanki cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego 12 dag kaszki manny 1/2 kg truskawek szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami

Cynamonowe szczęście
Pyszny mazurek kawowy z marmoladą 117

Polecam Wam wszystkim ten oto mazurek. Smak ciasta kruchego - niesamowity, smak nadzienia- niebiański. Nadzienie zrobiłam na bazie mleka w proszku. Dodałam odrobinę kawy rozpuszczalnej i efekt wyszedł cudowny :) Wymiary blaszki : 40 x 40 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 300 g masła 200 g cukru do wypieków 1 żółtko(...)schłodzonego masła i 100 g cukru. Składniki siekamy, dodajemy żółtko i serek. Szybko zagniatamy i formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) Większą pokrywamy dno kwadratowej formy,pokrytej papierem do pieczenia.  Mniejszą część należy rozwałkować i powycinać np. kwiatki. Należy je poukładać po bokach

Różne smaki w kuchni
Kruchy placek z jabłkami, gruszkami i czekoladą 172

blaszkę ok 21 x 25cm: 6 kostek czekolady gorzkiej drobno połamanych 3 nieduże gruszki 3 małe jabłka kilka łyżeczek powideł śliwkowych 1/3 szklanki rodzynek obsypanych odrobiną mąki pszennej Ciasto kruche: 27 łyżek przesianej mąki tortowej (ok 270 g) 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 5,5 łyżki miodu ok 130 g zimnej margaryny 80 % lub masła kilka(...)waniliowego (40 g) 4 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego sok z połówki cytryny ok 65 - 70 g roztopionej margaryny 80% lub masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche (poza kakao) włóż o malaksera i zmiksuj lub zagnieć szybko ręcznie. Podziel na pół. Jedną część przełóż na papier do pieczenia, rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości i zwiń

Anioszek w kuchni