Upiekłam jabłecznik dla którego wymyśliłam nazwę „bez” bo jest absolutnie bez dodatku tłuszczu, cukru dałam symbolicznie, mąki użyte do jego wypieku to też samo dobro, tak więc dla wszystkich wiecznie odchudzających się (łącznie ze mną) ideał, no i smaczny, żeby nie było wątpliwości Składniki: Składniki: ciasto 450 g mąki (3 szklanki, u mnie była to 1 szklanka mąki
greenscarfJabłecznika specjalnie zachwalać nie trzeba, to jedno z tych ciast, które smakują każdemu. Dziś przedstawiam przepyszny jabłecznik mojej mamy, która jest mistrzynią w pieczeniu bezy. Na tym cieście była jej bardzo gruba warstwa, z wierzchu chrupiąca a w środku lekka i puszysta jak pianka. Ciasto wspaniale smakowało jeszcze gorące, z gałką lodów waniliowych. Pycha! *foremka 23*30 cm Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam jabłeczniki, a do tego jeszcze kruszonka to już mamy komplet :) Przepis wzięłam z tej strony: klik i trochę go zmieniłam. Składniki: 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 100 g masła / margaryny 30 ml oleju 80 g cukru Masa jabłkowa 1 kg kwaśnych jabłek 50 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rodzynek Kruszonka(...)cukru pudru Wykonanie: Jajka ucieramy w mikserze z cukrem. Dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy następnie olej i roztopiona i wystudzoną margarynę / masło Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy nasze ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy je w ramach potrzeby Jabłka obieramy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy jabła
W Moim Magicznym Domunajlepszy czas na robienie ciast z jabłkami. To właśnie teraz smakują najlepiej, są dojrzałe , soczyste i pachnące. Teraz jest najlepszy czas na kwaśne antonówki idealne do szarlotek, jabłeczników, tart z jabłkami czy ciast ucieranych. Dopóki aura na to pozwala i nie kusi tak jeszcze cięższymi, aromatycznymi pieczonymi szarlotkami z cynamonem robię szybsze wersje jabłeczników. Dzisiaj zapraszam na jedną z takich
Bon appetit mon amiecałej rodziny, a wiadomo, że w kwestii słodkości są gusta i guściki. Brzmi znajomo? Właśnie dla Was jest dzisiejszy przepis! Prawdziwe ciasto combo! :D Pyszne połączenie ciasta drożdżowego, sernika i jabłecznika! To tak jakby wziąć wszystko co najlepsze z tych trzech ciast i połączyć w jednym wypieku! Koniecznie wypróbujcie! Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki Dr Oetker "Wyborne serniki
MyCookBook.plSzarlotka lub jabłecznik to jedno z ulubionych ciast mojego męża. W różnych wariantach, gości na naszych stołach dość często. Ten przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki
Mieszam w GarnkuJednym z tradycyjnych, zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, narodowych ciast holenderskich jest Appeltaart - w wolnym tłumaczeniu po prostu ciasto jabłkowe, czy inaczej jabłecznik. Od naszej polskiej szarlotki różni się przede wszystkim tym, iż w cieście tym głównym składnikiem są jabłka, a nie samo ciasto kruche. Powiedziałabym nawet że w wariancie holenderskim jest go jak "na lekarstwo". Ponadto, w przeciwieństwie do naszej szarlotki
W mojej holenderskiej kuchniwszystkich ot tak, po prostu zjeść. Szarlotka była jedyną opcją. Przepis na jabłecznik z marcepanem znalazłam u Gosi . Wprost nie mogłam się oprzeć temu połączeniu! Już kiedyś próbowałam jabłek z marcepanem i wiedziałam, że to doskonale zgrany duet. I tym razem się nie zawiodłam. Mięciutkie, ucierane ciasto mocno pachnące cytryną świetnie(...)współgra z soczystą warstwą miękkich jabłek i marcepanową, delikatną pianką. Nuta cynamonu nadaje ciastu jesiennego charakteru i sprawia, że całość staje się pełnoprawną szarlotką. A może jabłecznikiem...? Chyba nigdy nie rozwikłam tajemnicy nazewnictwa ciast z jabłkami. Słodkości z jabłkami znajdziecie również u Ani , Mirabelki i Panny Malwinny . Jabłecznik z marcepanem Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 200 g miękkiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię na nią załapią. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Polecam też inne przepisy na ciasta z jabłkami. oraz inne przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ciasto jest na formę ok. 24 x 36 cm , jeśli chcemy by szarlotka była
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwanilii i cynamonu, czy można wymarzyć sobie coś lepszego w szare, jesienne, sobotnie popołudnie. Jabłecznik w połączeniu z dobrą kawą i miłym towarzystwem otaczających osób jest wyjątkowy. Ja jestem zwolennikiem jabłek, dzieci również je uwielbiają w każdej postaci. Lubię piec, lubię jak dom pachnie domowym ciastem, wiem wtedy, że jestem u siebie, a w kawałku takiego ciasta mogę przekazać uczucia(...)uwielbia towarzyszyć mi w kuchni i pewnie jak troszkę podrośnie będzie aktywnie uczestniczyć w pomaganiu przy przyrządzaniu jedzenia. Ostatnio ciągle brakuje mi na wszystko czasu, a ten jabłecznik robi się błyskawicznie. Zagniatamy ciasto, obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i po chwili wyciągamy z piekarnika pyszne aromatyczne ciasto, idealne na szare dni. Składniki: ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej
dom-agi.plDziś proponuję szybki i prosty przepis na jabłecznik z powidłami śliwkowymi. Smakuje wyśmienicie na ciepło w zestawieniu z lodami waniliowymi. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej typ 650 - 1 szklanka mąki orkiszowej - 1 szklanka cukru trzcinowego - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 3 łyżki śmietany 12% - 15g proszku do pieczenia - 15g cukru wanilinowego Składniki
upichconaPyszny, budyniowy jabłecznik, umili nie jeden jesienny wieczór. Jest waniliowy, trochę kwaskowaty od jabłek, rozpływa się w ustach. Ciasto kruche jest delikatne i dosyć cienko trzeba je rozwałkować – radzę to zrobić pomiędzy dwoma foliami lub rozwałkować je na stolnicy i partiami przenosić na wierzch jabłecznika. Do budyniu możemy również dodać cynamonu, bardzo polecam… Zapraszam na FILM
Mała CukierenkaJabłeczniki często goszczą w moim domu i to nie tylko w okresie jesiennym, ta propozycja to połączenie miękkiego biszkopta, słodkich a równocześnie kwaskowych jabłek i puszystej bitej śmietany. Składniki:- 7 jajek- 1 szklanka mąki- 3/4 szklanki cukru- 1 cukier waniliowy- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 kg przesmażonych jabłek- 2 śmietany śnieżki- 2 galaretki cytrynowe- 400 ml mlekaPrzygotowanie:Jabłka(...)rodzaje cukrów i żółtka miksując wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy a na nie przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy
Zainspirowana w kuchniNowym Roku czeka na Was ogrom niespodzianek i nowości na blogu! Nie przegapcie tego! Po całym tym świątecznym misz-maszu wypieków, zapragnęłam klasyki. Szarlotka, lub jabłecznik, jak wolicie to ciasto nazywać, to moje ulubione, takie nigdy nie "przejedzone". Można je przyrządzać na wiele sposobów, a nigdy nie zawodzi. Ja i Marcin mamy w Kołobrzegu swoją ulubioną kafejkę, w której(...)mróz. Jabłecznik podawany tam jest idealny, przyozdobiony gałką lodów waniliowych i polany złocistym karmelem. Od kiedy szarlotka na dobre zagościła w domowym menu, przenieśliśmy zwyczaj takiego jej podawania do naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni! Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam żurawinę lub maliny. SZARLOTKA Z JABŁKAMI W KARMELUSkładniki:CIASTO
Gotowanie to kochanie